Beste lezers,

Ik woon ongeveer 100 km ten noordoosten van Nong Khai en om dan naar Bangkok te reizen voor de legalisatie van een inkomensverklaring is erg veel werk en ik denk dat er vele met mij op dit Blog het zelfde probleem hebben.

Dus tot dit jaar stuurde ik mijn inkomensverklaring op, naar ’n mevrouw in Bangkok die de legalisatie verder afhandelde en terugstuurde.

Echter dit jaar kreeg ik geen antwoord meer op mijn e-mails dus moet ik een andere manier zoeken.

Heeft er iemand meer ervaring met dit onderwerp en kan mij aanraden wat te doen?

Bij voorbaat hartelijk dank.

Groet,

Charles


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Legalisatie van een inkomensverklaring”

 1. koosski zegt op

  Wat dacht u van de normale post.Even naar de site van de Nederlandse ambasade gaan,het inkomensverklaring formulier downloaden,invullen,het gevraagde bedrag bijvoegen en opsturen.
  En na een dag of wat,krijg je hem getekend en gestempeld weer terug.
  groeten
  Koosski

  • Charles zegt op

   En dan komt het, dan moet de inkomensverklaring gelegaliseerd worden door het Ministerie van Buitenladse zaken van Thailand op de Chaeng Wattana Road in Bangkok en daar zit de moeilijkheid.

   Charles

   • koosski zegt op

    Ik ging uit van de situatie in Pattaya,daar heb je dat allemaal niet nodig.

    Koosski

  • rens zegt op

   Dit is niet het juiste antwoord , het zelf ook meegemaakt verklaring ned ambasade niet voldoende moest naar chiang wattana om het nogmals te laten legaliseren bij het min of foreing affare kosten 400 th bat

   groet van hier

   Ps dus een salary statement of inkomen verklaring

  • Conimex zegt op

   @koosski : De ambassade legaliseerd de inkomensverklaring niet, daarvoor moet je naar Buitenlandse zaken.

 2. erik zegt op

  Charles heeft het over de legalisatie op Chaeng Wattana vermoed ik; dat met de ambassade is met aangetekende post simpel te regelen. Er zijn Immigrationkantoren die geen genoegen nemen met stempel en handtekening van de ambassade, die willen dat de Consulaire Dienst van het Thaise BuZa het stempelt voor echt.

  En of dat per post kan? Ik denk dat je dit persoonlijk moet afgeven en dat het per post terugkomt.

  Is Charles op de hoogte van de mogelijkheid niet op ‘inkomen’ maar op ‘bankgeld’ zijn verlenging te halen? Dat regel je bij het bankkantoor ter plaatse, maar denk er aan, de bankverklaring moet bij de Immigration Nongkhai wel van de dag zelf zijn en er moet een regel worden geprint in jouw bankboek ook op die dag.

  • Willem zegt op

   Hi,
   Snap niet dat ze alles gelijk stellen in Sakonnhakon is de inkinens verklaring oke en geacepteerd waarom ze alles niet gelijk stellen voor alle immigratie office
   Gr Willem

 3. Willem zegt op

  Hi,
  Had hem binnen 5 dagen terug het formulier inkomens verklaring met de post
  Gr Willem

 4. John D. Kruse zegt op

  Hallo Koosski,

  je hebt gelijk, ik doe dat ook; maar een dag of wat?
  Vergeet het! Tenminste dat is mijn ervaring.
  Maar als je er op tijd bent, geen probleem.

  John.

 5. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Niet vergeten 1300 bath in de envelop en retour envelop met je adres en copi paspoort alle 2 per EMS,
  Heb 04-10- 2016 opgestuurd en ontvangen 07-10- 2016.
  Zo snelgaat het.
  Hans

 6. rens zegt op

  sorry dit was immigration office nonthaburi

  nu compleet

 7. Martien zegt op

  Hoe moet ik me het hele proces om aan een gelegaliseerde inkomensverklaring te komen nu precies voorstlellen.
  Wat ik wel weet is dat ik het formulier via tante p naar de NL ambassade kan sturen die het dan weer met hun stempels daarop aangebracht.
  Deze truc kon je uitvoeren maar later in het jaar werd daar nog een tweede fase aan toegevoegd; het formulier diende ook nog door het Thaise ministerie van buitelandse zaken op zijn merites worden beoordeeld. Wat ik me nu afvraag is of er een of andere methode is om het transport van je inkomstenformulier te realiseren?
  De reden waarom ik dit vraag is dat ik zo ongeveer op de grens met Myanmar woon en daarbij het ,feit dat ik invalide ben.

 8. Peter Hagen zegt op

  Geld overmaken naar hun Nederlandse bankrekening kan ook, maar vooral niet vergeten een gefrankeerde retourenveloppe en een printje van die overboeking bij te sluiten anders krijg je de aanvraag als onvolledig retour. Zelf controleren of er betaald is, lijkt mij normaal volgens de regels van het betalingsverkeer, doen ze niet.

  Succes,

  Peter

 9. RonnyLatPhrao zegt op

  Indien een immigratiekantoor een legalisatie eist door het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken hoef je daarvoor niet naar Bangkok.

  Kijk even op de website van jullie ambassade.

  http://thailand.nlambassade.org/shared/burgerzaken/burgerzaken%5B2%5D/legalisatie-van-documenten?selectedLocalDoc=legalisatieprocedure-in-thailand

  Er zijn kantoren van het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken die zich buiten Bangkok bevinden en waar je ook terecht kan voor legalisatie. Je hoeft dus niet altijd naar Bangkok hiervoor.
  Misschien eens proberen.

  Adresgegevens Thaise legalisatiekantoor in
  – Chiang Mai,
  – Songkhla,
  – Ubon Ratchathani 
  – Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken in Bangkok:

  Bangkok (Central Thailand)
  Legalization Division
  Department of Consular Affairs
  Ministry of Foreign Affairs
  123 Chaengwattana Road, 3rd Floor
  Tungsonghong Laksi Bangkok 10210
  Tel.: 02-575-1057 up to 60 / Fax: 02-575-1054

  Songkhla Legalization Division ( South of Thailand)
  Department of Consular Affairs
  Government Complex Songkhla Province
  Ratchadamnoen Road
  Muang Songkhla Province
  Tel.: 074-326-508 up to 10 / Fax: 074-326-511

  Chiang Mai Legalization Division ( North of Thailand)
  Department of Consular Affairs
  Government Complex Chiang Mai Province
  Chotana Road Changpueak
  Muang Chiang Mai Province 50000
  Tel.: 053-112-748 up to 50 / Fax: 053-112-764

  Ubon Ratchathani Lezalisation Division ( North East of Thailand)
  Ubon Ratchathani City Hall
  1st Floor, located at the back of the building in the east
  Chaengsanit Road Chae Ramae
  Muang Ubon Ratchathani Province 34000
  Tel.: 045-344-581-2 / Fax: 045-344-646

  • HarryN zegt op

   Beste Ronny waar staat nu in de regels dat je je inkomensverklaring moet legaliseren bij het Min. van Buitenlandse Zaken??
   Mij werd in juni j.l bij immigration Huahin medegedeeld dat de verklaring volgend jaar dus gelegaliseerd zou moeten worden.
   Ben nu 2 weken geleden met mijn vriend voor zijn jaarvisum naar immigration kantoor HuaHin geweest en daar werd er weer niets over medegedeeld.
   Verder kun je je afvragen wat de waarde van die extra legalisatie is en wat legaliseert die ambtenaar nu effectief? De handtekening van de Nederlandse ambtenaar? Dan zou die handtekening op z’n minst daar gedeponeerd moeten zijn! Of men vertrouwd de NL ambassade niet? Of het is weer een extra geldbron?
   Verder is het voor de mensen die bv in Udon Thani wonen natuurlijk een extra reis naar Bangkok of Chiang Mai.
   Dan zou ik graag willen horen van mensen die daar al zijn geweest of nog naar toe moeten wat dat Min. van Buitenlandse zaken misschien nog wel meer verlangt aan documenten, of is alleen de inkomensverklaring voldoende???

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Beste HarrryN,

    Of een inkomstenverklaring al dan niet gelegaliseerd dient te worden door het Thaise MBZ is een lokale beslissing. Voor zover ik weet staat het niet uitdrukkelijk vermeldt in de regels uitgegeven door het hoofdbureau. Daar staat enkel dat een bewijs van inkomen moet afgeleverd worden. Vervolgens mag een immigratiekantoor lokaal uitmaken wat dat bewijsstuk moet zijn en aan wat dat bewijsstuk moet voldoen.
    Het bewijsstuk is dan overal de gekende inkomstenverklaring. Of dit dan bijkomend nog gelegaliseerd moet worden door het Thaise MBZ is een lokale beslissing. Sommige zullen het eisen, andere zullen zich tevreden stellen met het stempel en handtekening van je ambassade.
    Die lokale verschillen zie je ook met andere bewijsstukken o.a. het bankbewijs. Sommige eisen dat het van de dag zelf is, voor andere mag het maximum een dag oud zijn, weer andere stellen zich tevreden met een 3 dagen of meer.
    Indien Hua Hin het de ene keer wel vraagt en de andere keer niet lijkt het me meer een eis dat op dat moment door een immigratieofficier zelf genomen is. Misschien was het een nieuwe van school, of kwam hij over van een ander immigratiekantoor waar dit wel in gebruik is. Later zal men hem/haar misschien gezegd hebben dat legalisatie door het Thaise MBZ niet nodig is in Hua Hin. Wie weet ? Ik weet het ook niet waarom de ene keer wel en de andere keer niet.

    Die inkomstenverklaring is eigenlijk een “Affidavit”. Een verklaring op eer dus. Jij verklaart daar op eer iets, in dit geval wat je inkomsten zijn. Vervolgens onderteken je die verklaring. Die handtekening zal de ambassade nu legaliseren, m.a.w. de ambassade verklaart met een legalisatie enkel dat jij het bent die dit verklaart en ondertekend hebt. Met de inhoud van wat je verklaart heeft de ambassade niks te maken. Het is jouw verklaring op eer. Vervolgens wordt de stempel en handtekening van de ambassade gelegaliseerd door het Thaise MBZ. Daarmee bewijzen ze dat handtekening en stempel van de ambassade echt zijn. Zij legaliseren dus ook niet jouw handtekening of de inhoud van je verklaring, en ook niet of die verklaring al dan niet correct is.
    Op welke manier ze nu de juistheid van de handtekening en stempels van de ambassade controleren (vergelijk van stempels, handtekeningen, etc) weet ik in detail ook niet. Moet je maar eens vragen aan je ambassade want het werk in de andere richting ook zo natuurlijk. Documenten uit Thailand gaan ook eerst naar het Thaise MBZ Thailand. Die legaliseren het stempel en de handtekening van de uitgever van het document. Je ambassade zal vervolgens die stempels en handtekening van het Thaise MBZ legaliseren. Heeft de ambassade dan ook alle handtekeningen van die Thaise ambtenaren van MBZ ?

    Ter info – Alhoewel het nu maar zelden gebeurt, hou er toch rekening mee dat het immigratiekantoor, bovenop het “affidavit”, altijd een bewijs kan vragen waar die bedragen vandaan komen. Zij kunnen en mogen controleren of de cijfers die je op eer verklaart juist zijn. Zorg daarom altijd dat je een bewijs hebt van dat inkomen en je het ook kan tonen. Zomaar wat cijfers invullen is nooit een goed idee. Gebeurt nu in veel gevallen wel, en ze weten dit ook. Kan best zijn dat men dit in de toekomst wel eens beter gaat controleren.

    • David H. zegt op

     I.v.m.met de mogelijkheid van vraag om bewijs vanwaar gelden komen , vroeg ik in verleden bij gebruik van de combinatie methode, steeds aan Belgische pensioendienst per email een bewijs van bedrag van mijn pensioen met zegel , dit wordt steeds zonder moete opgestuurd naar Thailand , een aanrader die je niets kost ,

     Eigenaardig dat wanneer ik het mee opstuurde naar Belg. Amb.Bkk, het nooit door hun afgestempeld werd , eigenaardig dat een Ambassade een stuk van Eigen bodem niet bijkomend wettigd ..

     Voor bezoek immigratie bijkomend enige uitreksels Belg. Bank met. aankomst pensioen gelden en transfer naar Thai bank ,…..is me nooit gevraagd , maar toch maar een kleine moeite om even in te voorzien ..

    • Peter Hagen zegt op

     Beste Ronnie,
     Het is weer het bekende werk. De locale Immigration Police doet wat zij wil. Lees hier nog niet dat zij tea money willen, en als je dat niet snapt, je naar een ziekenhuis sturen voor een gezondheidsverklaring zoals in Khon Kaen. Mai pen rai.

     Valt mij overigens op dat geen van de reagerende landgenoten het voor die verklaring van inkomen bijsluiten van een printje van je betalingsbewijs ter discussie stelt. Ik heb in Nederland nog noot moeten bewijzen dat ik betaald heb. Het handelen van de Ambassade is volgens mij dan ook in strijd met de regels van het Nederlandse betalingsverkeer. Niet met mij eens. Ambassade doet wat zij wil? Beide pootjes omhoog ”woef woef”? Staat toch op de website wat je moet doen?
     Gaarne jouw reactie wat de legaliteit van dat handelen.

     De kritische burger Peter Hagen

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Peter,

      Waar beweer ik dat je een printje van een betalingsbewijs moet bijvoegen dat je betaald hebt ? Misschien dat dit de reden is waarom niemand van je landgenoten dit ter discussie stelt omdat dit nergens staat.

      Het gaat over een bewijs van inkomen.
      Als je een pensioen of ander inkompen ontvangt, dan zal men je toch laten weten hoeveel je maandelijks mag verwachten hoop ik. Hoe kan je anders weten of het bedrag juist is wat je ontvangt ? Dat is een bewijs van inkomen. Dit bewijs kan het immigratie kantoor ook eventueel opvragen om te controleren of het overeenkomt met wat jij verklaart op je “Affidavit”.

      Wat de ambassade betreft.
      Vraag een betalingsbewijs indien je dat nodig hebt.
      Geven ze het niet dan en vind je dat Ambassade in strijd is met het Nederlandse betalingsverkeer dan moet je dit maar aanklagen bij de betreffende instanties.
      Al je geluk hebt leest jullie ambassadeur je reactie ook en is hij meteen al op de hoogte.

      Trouwens, ik ben geen hond dus vergelijkingen hiermee stel ik niet op prijs.

      • erik zegt op

       Ik denk dat Peter Hagen bedoelt dat lang niet iedereen die betaling op de NL rekening van de ambassade uitvoert op eigen naam. Enkele mensen hebben geen NL bankrekening meer en laten dat geld betalen door familie/vrienden en kom daar als ambassade dan maar eens achter. Dus acht ik het verstandig dat de ambassade het bewijs van betaling vraagt, het bespoedigt de afhandeling, en we hebben allemaal een printer en/of een scanner, toch?

       • RonnyLatPhrao zegt op

        Het gaat hier over een “bewijs van inkomen” op de Nederlandse Ambassade.
        Hoe je betaald voor je “affidavit” heeft voor immigratie toch geen enkel belang en wat heeft die Nl rekening er dan mee te maken ?

        • RonnyLatPhrao zegt op

         “Verklaring van inkomen” en “bewijs van inkomen” bedoel ik.

 10. rens zegt op

  atijd een copy pensioen jaar opgave bij me Nonthaburi vraagd er wel om…….ik weet een dame bij min voor buitenlanse zaken thailand chang wattana haar naam took ta 08-38819937
  ze zit daar en help de mensen (spreek goed english )en vertel legaliseren pensioen statement koste me totaal incl.post een paar honderd bath meer succes

  Ze kan je ook vertellen wat papieren je nodig heb……
  groet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website