Beste lezers,

Na alle toestanden met Thaise vrouwen (die komen elke keer weer terug), heb ik toch een vrij simpele vraag. Wat mag het leeftijdsverschil zijn tussen een relatie en uiteindelijk echte liefde,
10, 15, 20, 25 jaar of meer dan 30 jaar? Iedereen mag dat zelf invullen.

Wat zeker is in een relatie is hoe groter het leeftijd verschil, hoe groter de problemen zijn. Laten we het houden op 15 jaar. Vrouw 40 jaar man 55 jaar. We praten natuurlijk wel over de leeftijd van een falang. Zij heeft al kinderen die voor hun zelf zorgen. Hij komt meestal niet voor een verrassing te staan na een aantal maanden of langer dat er nog kinderen zijn van een relatie daarvoor. Vaak in de wereld van het ontmoeten van een Thaise vrouw is dat de wereld waar een meisje van de boerderij niet in voorkomt. In in veel gevallen is dat ook een kind van een Falang.

Ga er maar aanstaan en ben maar verliefd zeker als het verschil 25 of meer dan 30 jaar is. Vele verhalen op het blog van buitenlandse vrienden die verschrikkelijke verhalen vertellen hebben dat over hun zelf afgeroepen. Ik ken ook voorbeelden in mijn omgeving waar dat allemaal goed mee gaat. Het zijn er alleen niet zo veel.

Dus mijn vraag is, wat is nog een verantwoord leeftijdverschil?

Cor van Kampen.

P.s.: Om u nog even te informeren. Mijn vrouw is 18 jaar jonger dan ik.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

64 reacties op “Lezersvraag: Wat mag het leeftijdsverschil zijn tussen een Thaise en een Farang?”

 1. joseph zegt op

  Cor, het leeftijdsverschil loopt parallel met de dikte van je portefeuille. Ooit wilde iemand mij wijsmaken dat het je goede hart betrof. Klopt inderdaad, want met een goed hart ben je zeer vrijgevig.

  • Marcus zegt op

   Joseph, heel realistisch maar daar wordt niet naar geluisterd. leeftijds verschil van 35 en meer , dus met iemand partneren die je kleinkind had kunnen zijn, wordt gewoon goedgepraat als zijnde normaal. Ik heb dat al zoveel gezien. Ik denk dan ook dat de dikte van de portemonaie en de plaat voor het hoofd een grote rol speelt 🙂

   • KLAUS HARDER zegt op

    Hallo Marcus ! Hoezo plaat voor je hoofd ? Kijk eens wat de beroemde en intussen 70tig jarige Mick Jagger doet ! Hij heeft geld, zeker geen plaat voor zijn hoofd, daar is hij te intelligent voor, niet meer lang te leven, en als je het kunt betalen …. waarom geen Ferrari en en een 40tig jaar jongere vriendin ? Vooral als je seksueel nog goed actief bent. ;O) Vond het commentaar van Joseph heel leuk (en toepasselijk) groeten Klaus

  • michael zegt op

   bedankt joseph

   ik ben 8 jaar ouder dan mijn vriendin,dus dit betekent dat ik 8 keer moet verdienen?(natuurlijk was dit aan het begin van onze relatie wel zo)hoop dat ik binnen de marge zit,anders ziet her er slecht voor ons uit als de marge 7 jaar blijkt te zijn-knipoog.

 2. piet zegt op

  Laten we vanaf nu afspreken ; 10 jaar 10.000/mnd ; ezn. dus 30 jaar 30.000/mnd 😉
  Oke blijft over kind van Thai mmm of van jezelf scheelt toch??

  Hugh H van de playboy wint 😉
  Liefde en geld moeilijk te onderscheiden 🙁

  Mijn schatje is 42 en zelf 55 al 11 jaar samen reken maar en; uit Ria valk zong al de liefde van de man gaat door de maag en ik zing de liefde van je vrouw ; door de beurs al te graag .

  Groeten van gehuwde vrijgezellige man 🙂

 3. Alex zegt op

  Wat een onzinnige stelling! Mijn partner en ik hebben een leeftijdsverschil van 35 jaar, en al 7 jaar een zeer liefdevolle en intense relatie. Zonder problemen, zonder jacht op geld! Dus het kan wel!
  Als je zelf maar je verstand gebruikt, goed uitkijkt met wie je omgaat, de juiste partner kiest, zoals je dat ook in Nederland zou doen…

  • GertJan zegt op

   helemaal met Alex eens, ook bij mij is leeftijdverschil 36 jaar en nu al bijna 10 jaar samen. Inderdaad goed uitkijken, deed ik in NL niet en ben daar behoorlijk bedonderd. Hier niet dus ach misschien is het toch wel waar leeftijd is maar een nummer?

   • jan herm zegt op

    Wij verschillen in leeftijd 30 jaar en zijn volgende maand 20 jaar samen. Wij leven van mijn modaal inkomen en dat is dus geen dikke beurs.

  • JHvD zegt op

   Het leeftijds verschil is bij ons 38 jaar.
   Natuurlijk zijn het in de westerse wereld veel jaren, in Thailand telt dat minder sterk.
   En er zullen er bijzijn die zeggen dat komt door de armoede terplekke.
   Kijk die discussie die hebben wij al gehad enz, enz.
   Maar je hebt dat in Nederland ook ( en echt niet door geld alleen ).

   Maar ik denk dat wanneer je elkaar leuk en aardig vind en er een relatie
   ontstaat dat er dan niets meer in de weg staat om te gaan samen wonen b.v. in Nederland
   of elders.
   Het leren van elkaars culturen, dat is iets wat bijna onbetaalbaar is.

  • ronny sisaket zegt op

   Ook ik heb net vast gesteld dat wij een verschil hebben van 29 jaar, dit was me nog nooit opgevallen 🙂
   Het gaat ook zeer goed met ons , hier in Thailand nog nooit een probleem mee gehad , maar ik denk dat dit in de westerse cultuur dit minder aanvaart wordt.
   Vergeet nooit een Thaise hoort onder een palmboom niet onder een kerstboom .

  • Soi zegt op

   Precies Alex, je slaat de spijker op z’n kop! Zou je dit in Nederland ook doen?

 4. eduard zegt op

  Hallo,toen ik 17 jaar geleden hier voor het eerst kwam,kwam ik uiteraard ergens in een barretje terecht.Er viel mij een meisje op dat totaal niet geschikt was om daar te werken.Pakte alleen nog de drankjes om door te geven en af en toe een traan in haar ogen,puur welgemeend verdriet.ik trok het me aan en vroeg of ze naast me kwam zitten,maar ze durfde niet en sprak geen woord engels.Na enkele biertjes verder vroeg ik aan mammasan of ze naast me kwam zitten en toen kwam ze.Nou, je begrijpt dat een gesprek niet kon plaatsvinden.Maar met handen en voeten praat nam ik haar mee.Ze was 19 en ik 50.Kan eigenlijk volgens hollandse normen niet.Ik neem altijd een hotelkamer met 2 bedden en dat kwam goed uit. We gingen slapen en zij wachtte ergens op en zij bleef wakker, toen ik zei dat ze kon gaan slapen.Heb haar totaal niet aangeraakt.Bij nadere informatie werkte ze daar pas 3 weken en nog geen farang gehad.Het herhaalde zich als eerder.Ze wou naar huis om mij haar ouders voor te stellen,ik twijfelde,maar ben toch gegaan.Zo ontstond er toch een band onder ons,nam haar mee uit eten,kortom, we waren een ,,stel,,Heeft zeer lang geduurd voordat we in een 2 persoonsbed sliepen.Een lang verhaal kort te maken,ik ben nog steeds bij haar, spreekt zeer goed engels, heb een huis neergezet op de grond van haar ouders en leven samen in een condo in Pattya.Ik besef dat het leeftijdsverschil (te) groot is voor hollandse begrippen,maar we hebben allebei een fijn leven,daar doe je het toch voor.

 5. Sjaak S zegt op

  Tussen ons is een verschil van ca 16 jaar. En het gaat prima. Ikzelf vind het wel aan het limit… hoewel ik graag een jong blaadje zie, zou ik niets met een jonge vrouw willen, die nog het hele leven voor zich heeft. Simpel omdat ik géén kinderen meer wil en ik het leuk vind als de vrouw ook een beetje levenservaring heeft. Maar zelfs de meeste Thais vinden het al een groot verschil.
  Er is geen wet die hier voorschrijft hoe groot het verschil mag zijn. Je ziet ze ook wel vaak, mannen van over de zestig met vrouwen jonger dan dertig. Ik vind het geen gezicht en ik geloof ook niet dat er dan nog een soort van evenwicht is.
  Van de andere kant zal een Thaise vrouw, die al rond de 25 is, zichzelf niet als jonge vrouw zien. En mijn lieveling van 42 vindt zichzelf al oud worden. Dat is ze voor mij natuurlijk niet.
  En ik denk dat de verschrikkelijke verhalen die je gehoord en gelezen hebt, meestal mensen betreft die het voor een groot deel aan de eigen naïviteit (of stomheid) te danken hebben.
  Hier in Thailand is het graag gezien dat je wel eens betaalt voor dingen, maar wanneer je zoals sommigen met geld om je heen gaat smijten en de grote heer wilt uithangen, zullen de mensen snel hun respect verliezen. Iemand die niet met geld weet om te gaan, is in de ogen van de Thais een lozer. Kijk, als je rijk bent en je kunt dat je leven lang zijn, dan is er niks aan de hand. Maar hoeveel zijn er niet, die hun “goede” hart lieten blijken en betaalden, betaalden dat ze blauw zagen. Een tv voor de schoonouders, een nieuwe huis, een brommer voor de broer enzovoorts. En daar boven op een groot huis voor hun prinsesje… Toen dan eindelijk het geld op was, liet men hem vallen als een baksteen. Hij was gierig, wanneer hij dan niet meer met de centen op kwam draven…
  Hier in Thailand draait het gewoonweg in de eerste plaats om het geld. Leeftijd komt op de tweede plaats.
  Ga je er goed mee om, kun je er veel plezier mee hebben. Ga je ermee wapperen, zul je veel vliegen vangen… geen oliebeestje.

 6. roja zegt op

  Ik heb een relatie van meer dan 10 jaar , waarvan 7 1/2 jaar getrouwd in Nederland . Sinds een half jaar mag hij ook in Nederland wonen . Die behoefte had hij nooit , maar door ziekte is het noodzakelijk dat hij betere medische verzorging krijgt die Thailand niet kan bieden . We schelen – op 1 maand na – 31 jaar en ik heb een bescheiden inkomen daar ik alle hulp die ik verstrek aan arme mensen zelf betaal . Spreken we dan van liefde ? Ik denk dat je “zelf moet aanvoelen” of het om geld of om liefde gaat . Dat verschil merk je gauw genoeg als je je ogen en oren goed “de kost” geeft .

 7. G Dijkhuis zegt op

  Verschil van 30 a 40 jaar!

  • Joop zegt op

   Verschil 50 jaar moet ook kunnen. Vinden ze hier helemaal niet vreemd. Dit is tenslotte het “Land van de glimlach”.

 8. Thailand John zegt op

  Helemaal mee eens Alex, bij mij is het leeftijdsverschil 31 jaar.Zijn al een hele tijd samen en zij zorgt echt heel goed voor mij .Ze help me met alles en zeurd nooit om geld.Ze werkt heel hard. Maar we zijn ook niet over een nacht eis gegaan. Zijn altijd 100% eerlijk en open geweesd tot mu toe. We beliegen elkaar niet.
  Dus het is echt wel mogelijk.Maar je moet wel goed kijken en je verstand gebruiken. Het is in Thailand eigelijk het zelfde als in Nederland. Gebruik je verstand en ga niet overhaast te werk maar doe het rustig en kijk de Kat uit de boom. Ik heb in mijn partner 100% vertrouwen en heb nog steeds geen spijt, maar ben nog steeds blij haar gevonden te hebben.. Zij die dat niet hebben zou het spreekwoord kunnen gelden( zo de waard is vertrouw hij zijn gasten.Ook in Nederland kun je pech hebben net zo als in Thailand. Ook in Thailand leven goede en betrouwbare mensen, je moet ze alleen kunnen vinden.

 9. yvonne zegt op

  Ik zie hier in Pattaya 50 – 60 jaar leeftijds verschil rondlopen, maar of dat echte liefde is betwijfel ik ten sterkste!

 10. leen zegt op

  In The MALL in Korat komt wel eens een man van 73 jaar oud, en 195 cm hoog, hij heeft een Filipijnse vrouw van 21 jaar en is 150 cm hoog, samen hebben ze een dochtertje van 15 maanden oud,
  Het is NIET haar opa hoor !

  • Soi zegt op

   Je kunt het in TH zo gek maken als je zelf wilt, en je veroorloven kunt. Maar of het gezond is?

 11. joop zegt op

  Het verschil tussen mij en mijn ex was 27 jaar we kende elkaar 4 jaar geen enkel probleem de liefde was goed maar op 1 moment was het geld even belangrijker de liefde was over de Thaise vrouwen kennen maar 1 liefde leeftijd is niet belangrijk maar het is geld.
  Minder geld minder liefde geen geld geen liefde .
  Joop

  • Joop zegt op

   Beste Joop, we moeten proberen om in de liefde te blijven geloven.

   Groet,
   (andere) Joop

 12. dontejo zegt op

  Ben 67 jaar, mijn vrouw 32.
  8 Jaar getrouwd en 2 schatten van kinderen 7 en 5.
  We zijn zeer goede vrienden en bespreken alles samen.
  Mijn schoonfamilie is niet onbemiddeld, dus geld is nooit
  een issue geweest.
  We wonen in Thailand.
  Je ziet, het kan
  Groet, Dontejo.

 13. Willem zegt op

  Hallo ,

  Ik ben 3 jaar getrouwd ik ben 70 en mijn vrouw 44 alles gaat naar wens af en toe moet ik mijn vrouw even een beetje intomen met geld werkt op de gemeente , maar we zijn gelukkig getrouwd woon nu 1 1/2 jaar samen in de isaan .
  en zijn bijzonder gelukkig zijn heeft twee kinderen uit haar vorige huwelijk 1 zit op de university en de andere op de school en leert voor electricien , is nog thuis
  Alle naar wens en geen problemen heb er geen spijt van we hebben een mooi groot huis en zijn bijzonder gelukkig , ben blij dat ik uit Nederland weg ben , hebben een goed leven .

  gr Willem

 14. Nest zegt op

  Het hangt ervan af hoeveel geld je hebt….

 15. Jasper zegt op

  Ik heb in Thailand nog NOOIT een relatie goed zien gaan waarbij er sprake was van meer dan 20 jaar verschil. D.w.z.: het ging goed zolang er zeer ruim “huishoudgeld”, alsmede een huis en dikke auto werden betaald.
  Bijna onontkoombaar krijgt of de Farang er genoeg van om Sinterklaas te spelen, of hij wordt een keer goed ziek, moet terug naar europa voor behandeling en komt er dan langzaam achter dat zij ondertussen een of meerdere anderen aan het lijntje heeft.

  Mijn vrouw (14 jaar verschil, 7 jaar getrouwd) was eerlijk en zei: Love comes slowly. We hebben nu een zoontje samen, en zijn uiteindelijk heel gelukkig. Maar op elk succesverhaal lopen er minstens 5 waar het fout gaat, zekere bij echt oudere mannen.

 16. Pat zegt op

  Mijn vrouw (niet Thaise) is 17 jaar jonger en wij ervaren dat als perfect.

  Ik zou de maximumgrens leggen op 20 jaar leeftijdsverschil, omdat je fysiek toch nog moet meekunnen tenzij je het niet erg vindt om als de bompa (opa) aanzien te worden.

  Waar ik het totaal niet mee eens ben met wat de auteur schrijft, is dat “hoe groter het leeftijdsverschil is hoe groter de problemen zijn”.
  Waarom zou dat een zekerheid zijn?

  Vanaf een bepaald leeftijdsverschil kan je dat misschien stellen, maar zolang het in verhouding blijft klopt die stelling niet.

 17. marc otten zegt op

  Ben het ook met Alex eens. Ik scheel 13 jaar met mijn vriendin. (37-50) en zijn al 11 jaar samen. Het licht er ook aan wat je vriendin in Thailand doet. Mijn vriendin heeft nu een baan als verkoopster. Geen vetpot maar ze kan ervan leven. Daarvóór maakte ze hotelkamers schoon. Toen waren de verdiensten echt slecht. Maar zéér zelden vroeg ze of ik wat geld kon sturen. Alleen als ze te weinig geld had voor de huur van haar appartement. We hebben ook dezelfde interesses en dat scheelt ook. Maar een vriend van mij heeft wel slechte ervaringen gehad. Hij was 51 en zijn vriendin was 24 en werkte in een bar. Daar stopte ze mee en toen was mijn vriend dus haar ATM. En hij heeft heel wat geld in haar geïnvesteerd. Helaas lagen hun interesses door het leeftijdsverschil te ver uiteen, waardoor ze geregeld ruzie hadden en mevrouw er een ander liefje bij nam. Die relatie was snel voorbij en nu heeft hij was met een ouder nichtje van mijn vriendin. Hij is inmiddels 53 en zijn huidige vriendin is 42. En dat gaat prima.

 18. marc otten zegt op

  Ik vind trouwens de grens liggen bij 15 jaar vetschil. Het moet niet je dochter kunnen zijn.

 19. ton zegt op

  Een beetje belachelijke vraag, hoezo “mag”, en van wie “mag” ? Er zijn geen regels voor leeftijdsverschillen of het nou “echte liefde” betreft of een “one night stay” Er zijn wel wettelijke regels voor de leeftijd waarop het is geoorloofd “sex” te hebben. En dat hangt dan ook nog ervan af of je getrouwd bent of niet. In sommige landen ligt de leeftijd waarop gehuwd mag worden, (eventueel afhankelijk van de toestemming van de ouders), lager dan de leeftijd waarop je sex mag hebben als ongehuwden.

  De liefde is nou juist een van de weinige dingen in het leven die niet aan regels gebonden zijn. Gelukkig maar. Dus je leeftijdsverschil mag zo groot en zo klein zijn als je zelf maar wil.

  Iets anders is natuurlijk of een groot leeftijdsverschil praktisch is, maar daar vraagt de liefde niet om, leeftijdsverschilen zijn “onhandig” in het begin van je leven en op het eind van je leven.

  • Soi zegt op

   Wat is liefde? Wie kent er een definitie van liefde? In TH geldt: you care me, I care you. Op de lange duur groeit genegenheid, wederzijds belang, aan- en afhankelijkheid. Maar die lange duur wordt bepaald door: no money, no honey. Ik heb al heel wat leeftijdsrelaties zien stranden omdat de belofte van een goed gevulde portemonnee op diezelfde lange duur niet houdbaar bleek. De spanningen die dan ontstaan hebben menigeen doen inzien dat liefdesrelaties in TH net zo goed wederkerigheid als fundament hebben, maar dat die basis juist ontbrak op door leeftijdsverschil. Het gaat goed zolang het niet op de proef wordt gesteld. Ieder vertelt slechts zijn succesverhaal. De eigen misstanden, daar zwijgt men over.

 20. Klaas zegt op

  Leeftijdsverschillen zijn niet bepalend voor geluk.
  Hier wordt steeds gesproken over hoe meer geld hoe meer liefde.
  Jammer dat dit steeds de overhand heeft net als het woord farang/farang.
  Dat dit gebruikt wordt om aan te geven dat je een buitenlander bent en dus eigenlijk concludeert dat je een relatie koop is denigrerend voor een groot gedeelte van de bevolking.
  Immers ook de thaise dames zijn niet allemaal op geld belust.
  Een relatie kan zeker gebonden zijn door respect en genegenheid.
  Een op geld gerelateerde relatie is al een verkeerde start.
  Tuurlijk lijkt het mooi. If you take care me I will love you. Dit zijn standaard uitspraken van bar dames en niet alleen in Thailand geldt deze gevleugelde uitspraak.
  Liefde is wederzijds respect en vertrouwen.
  Gevoel van leeftijd is voor een ieder anders.
  Wij verschillen 10 jaar en geld is geen motivatie om elkaar lief te hebben.

 21. Rob V. zegt op

  Het zal me een zorg wezen, als twee volwassen mensen beide maar met de volle verstand zo tevreden en gelukkig zijn. Leeftijdsverschil det er niet toe.

  Zal er bij zeer grote leeftijdsverschillen eerder spraken zijn van elkaar dienten bewijzen ipv ware liefde? Zal best, maar wat is daar op tegen als beide partners daar tevrede mee zijn? Of het nu een Thai-Thai, Thai-Farang, Farang-Afrikaan relatie is met welke combinatie van geslachten dan ook. Een 70 jarige man met 20 jarige dame of heer? Een 60 jarige dame met 20 jarige knul? Prima hoor als ze er beide content mee zijn.

  Het zou niet mijn keuze zijn zo’n extreme leefdtijdsverschil van 15+, ik ben tevrede met een 2-3-4 jaar oudere of jongere partner (mijnvrouw is iets ouders dan ik), maar gelukkig zijn we allemaal verschillend.

  Ziten er uilskuikens tussen die smor verlefd zijn op een groen blaadje en terwijlde wederhef het alleen voor “take care” doet en niet voor de liefde? Zal ook best, en als de ene partner de andere mibruiktof oplicht is dat gewoon fout ongeacht de leefdtijden, geslacht of nationaliteiten van beide. En tja de paar heren die een IQ baksteen hebben en alleen achter hun leuter aanlopen maken het er ook een beetje zelf naar en zouden even had uitgekleed kunnen worden met een dame uit welk land dan ook.

 22. Chris van het dorpje zegt op

  Mijn vrouw is maar 4 jaar jonger dan ik – en alles gaat perfect ,
  Onzer relatie basiert op liefde en niet op geld !

 23. geert zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 24. lekky zegt op

  Ik heb vele vrienden waarbij het leeftijdsverschil tussen de 15 en 30 is. Vele hebben van te voren limieten gesteld en bij vele gaat het goed, zijn gelukkig. Maar stel je geen limieten dan zijn er dames bij die steeds meer willen. En dames boven de 35 realiseren zich donders goed, dat een farang hun een toekomst kan geven en blijven bij de man en zijn gelukkig. Vele zijn ook getrouwd.kijk eens in belgisch brasschaat waarbij ook zeer jonge dames wonen met oudere heren. Daar praat men nooit over. Op thailandblog probeert men alles onderuit te halen. Meestal door mensen die zeer jaloers zijn of de sprong niet kunnen maken.

 25. dirkvg zegt op

  Gelukkig hebben niet alleen sommige thaise damens
  het exclusieve recht om de portefeuille als graadmeter van de liefde. Ook nu zie je jonge damens uit het oostblok op zoek naar hun ware, oudere, liefde in onze contreien.
  Mijn partner en ikzelf houden het op 40/55.
  Het enige wat ik echt voor haar heb gefinancierd zijn intensieve cursussen engels, en nu nederlands.
  Kwestie elkaar goed te kunnen begrijpen.
  Dus behoor ik blijkbaar tot de happy few, waarvan er hopelijk heel wat koppels genieten, in alle stilte, van gelukkig samenzijn.

 26. Jos zegt op

  Beste mannen,

  Ik zal jullie allemaal uit de droom halen.
  Mijn vrouw is 40 en ikzelf 47 , dus er is een verschil van 7 jaar , we zijn 14 jaar getrouwd en hebben twee kinderen .
  Maar het verschil in leeftijd is niet belangrijk , als jij een goed gevulde bankrekening hebt en dat allemaal met je Thaise vrouw will delen , dan zal ze jouw wel een mooie show geven !!
  Dus er is maar 1 manier om geluk te zijn in Thailand.
  En dat is : voor het ontbijt de deur uit , en nooit 2 keer de zelfde dame meenemen.

  Groetjes van een getrouwde ezel…

 27. Cor van Kampen zegt op

  Beste Pad,
  Wat de auteur schrijft is niet belangrijk. Die stelt alleen een lezersvraag en iedereen schrijft zijn verhaal.
  Ik ben zelf verbaast van zoveel reacties in zo’n korte tijd,
  Cor van Kampen.

 28. david nijholt zegt op

  We verschillen bijna 19 jaar en ik kan daar mee leven ik 60 en mijn meiske 42.Heb hiervoor een relatie gehad met een meiske van 24 en ik was toen 55 jaar.De interesses verschillen teveel omdat zij nog jong was en andere dingen in het leven wil ontdekken dan ik Wat bij mij ook mee heeft gespeeld is de leeftijd van mijn 3 kinderen van mijn overleden vrouw in Nederland.Had er geen behoefte aan om met een Zeer jonge vrouw naar Nederland op vacantie te gaan en die te confronteren met mijn kinderen die ouder waren dan zij.Maar ieder is gelukkig vrij om een .relatie te beginnen waarbij het leeftijd verschil groot is.Heb er al genoeg moeite mee om mijn vrouw op de fiets bergop bij te houden Je word ouder Pake ik bedoel Opa

 29. Jan VC zegt op

  Interessant onderwerp. Soms wel ongenuanceerde conclusies. Mijn vrouw en ik kennen elkaar 5 jaar. We woonden bijna vier jaar samen in België. Nu wonen we een half jaar in Thailand. Mijn vrouw heeft in België voor bejaardenverzorgster gestudeerd in het Nederlands. Cursussen Nederlands gingen daaraan vooraf. Wij schelen bijna 21 jaar in leeftijd en hebben beiden de indruk dat we de ware gevonden hebben. Als het voor ons goed is wie gaat zich dan over ons leeftijdsverschil moeten druk maken? Toen ik mijn vrouw leerde kennen had ik spijt dat ze niet ouder was…. De regeltjes nietwaar en de angst om door de maatschappij met een scheef oog bekeken te worden. Wij zijn een gelukkig stel die elkaar op veel vlakken aanvullen. Hopelijk heb ik nog veel gelukkige jaren samen tot de dood ons zal scheiden.
  Dus beste Cor ga met open ogen je weg met je geliefde.
  Jan

 30. janbeute zegt op

  Bij mij en mijn thaise ega is het leeftijds verschil niet veel minder dan 10 jaar .
  We zijn gelukkig getrouwd ( 15 jaar inmiddels alweer ) , en mijn ega is niet op mijn zuur verdiende centjes uit die ik vergaard heb met hard werken in Holland .
  Ook bij ons vallen er wel eens harde woorden , maar dat gaat vrijwel nooit over geld .
  Ben daarom ook blij zo ene vrouw gevonden te hebben .
  Niet bang voor de zon of voor de regen .
  Werken samen als een team dagelijks in de tuin en rond het huis .
  En ik krijg soms gigantisch op mijn donder als ik iets verkeerd gedaan heb dat druist in tegen de Thaise way of live .
  Of erger nog als ik iets gekocht heb dat veel te duur is naar mijn ega idee .
  Al gaat het soms om luttele bathjes .

  Jan Beute .

 31. Henk zegt op

  Iedereen heeft zijn eigen principes.
  Ik ben bijna 62 jr en min oudste dochter is 40jr, en mijn principe is , dat ik nooit een partner zou nemen die jonger is dan mijn eigen kind.

 32. Khun Hallie zegt op

  Ik ben vorig jaar getrouwd met een Thais grietje van 16 jaar.
  Ben zelf gepensioneerd en krijg de maximale partnertoeslag voor AOW-uitkering.
  Hoe groter het leeftijdsverschil hoe groter de partnertoeslag .
  Heeft u hem door? Reeds.
  Wanneer ik kom te overlijden krijgt zij een goed nabestaande pensioen tot zij 65,66,67?? wordt.
  De problemen worden juist kleiner wanneer je met een jonge vrouw trouwt.
  Helaas verandert de regeling volgend jaar voor gepensioneerden die na 1950 geboren zijn.
  Zij komen niet meer in aanmerking partnertoeslag.

 33. Adie zegt op

  Leeftijdverschil tussen mij en mijn vrouw is twintig jaar. Zijn al langere tijd getrouwd en is geen enkel probleem. Je moet elkaar in je waarde laten. Niet (omdat je ouder bent) denken dat je alles beter weet dan je partner. Zelf 3 kinderen uit een vorige relatie, mijn vrouw 1 kind uit haar vorige relatie. GEEN enkel probleem, eigenlijk heel leuk zo met elkaar. Praten praten praten met elkaar hoe vaak loopt het daar niet op mis.

 34. Alex zegt op

  Ik ben wederom geschokt en geïrriteerd door al die mensen die hier op dit onderwerp hun negatieve mening botvieren… Terwijl zij zelf geen relatie hebben met iemand die jonger, maar er wel een vernietigend mening over geven… “Leven en laten leven!”…
  Zoals ik al eerder hier schreef: het ligt grotendeels aan jezelf! Hou je ogen open, gebruik je verstand, en bouw je relatie langzaam op, zoals je ook in Nederland zou doen!
  En er is verschil of je jezelf aan een door de wol geverfde bardame verslingerd, of dat je iemand ontmoet met een fatsoenlijke baan, niet uit “het circuit”, die goed Engels spreekt, zodat je minstens kunt communiceren! Dus kunt praten over je gevoelens, beider achtergrond, en samen bewust kunt bouwen aan een nieuw leven samen. Er zijn vele goede voorbeelden van…!
  En degenen die zelf geen relatie hebben met een Thai, moeten gewoon hun mond houden, en zeker niet al die negatieve uitingen doen. Zij hebben het alleen maar van “zien of horen zeggen”… En dat irriteert mij!
  Zij hebben het niet eens het recht om voorbarige conclusies te deponeren!

  • Sjaak S zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

  • noah zegt op

   Mijn vrouw ( Filipijnse ) is 24 jaar jonger, perfect huwelijk. Maar niet te naief Alex. U maakt wel een denigrerende opmerking en totaal zonder respect! Er zijn voorbeelden hier gegeven van medebloggers die hun vrouw vanuit het circuit hebben zoals u dat noemt en zeer gelukkig samen zijn!!! Dus als u daar geen weet van heeft, wie bent u dan om dit zo op te schrijven?

 35. Rick zegt op

  Hoe veel leeftijdverschil er mag zijn hangt in Thailand van 2 dingen af met stip op 1 de omvang van je bankrekening en op een heel bescheiden plaats echte liefde. In het geval dat je een grote bankrekening hebt mag er meer als 40 jaar verschil zijn bij ware liefde kan dat ook maar acht die kans 0.001 % maar als een dame claimt echt verliefd op je te zijn ook al heb je geen cent te makken dan zal daar net als in Nederland meestal niet meer als 10 jaar leeftijd verschil in gaan zitten

 36. chris verhoeven zegt op

  Beetje een achterhaalde stelling. Ik ben 31 jaar en mijn thaise vrouw is 43. Ik hou iedere dag meer van haar. En ze heeft nog nooit om een euro gevraagd. We zien elkaar als zijnde gelijkwaardig en zo hoort het ook als je het mij vraagt.

  Groeten chris

 37. piet zegt op

  Zie wel erg veel reakties van ouwe mannen met groot verschil in leeftijd; in mijn ogen niet normale gang van zaken.
  Het gaat wel degelijk om de geldelijke verzordheid bij de vrouwtjes; is normaal in mijn ogen doch zie deze waarheid zelf ook . dank u!!
  In de Thaise gemeenschap is groot leeftijds verschil ook normaal jaja zodra de man vermogend genoeg is,
  kijk eens om je heen en hoeveel jonge meiden (tot ong 23) zie je met ouwe Thaise man??
  Niet veel en gelukkig maar ook,de meeste hebben al jong een kind en doei tirak zoek maar een ander( farang met geld)
  Ik zeg niet dat je alles over 1 kam kan scheren doch leeftijd verschil groter dan 2x zo oud?
  Oppapappa’s hetzelfde verhaal ouder dan 55 waar begin je aan ? vaak vrouwtje opeens zwanger yep farang verzekering?
  Zelf verwacht ik niet dat velen het met mij eens zullen zijn tenminste de ouwe garde want die is oh zo happy met de jonge vrouw van +/_ 25- 40

  Zelf vader geworden op mn 45e en zelf vind ik dat al op het randje !!!
  Van mij mag eenieder doen wat hij/ zij wil maar normale liefde?

 38. dontejo zegt op

  Waarom leest men niet de reacties en blijft vasthouden aan het feit
  dat het om geld gaat. Er staan toch veel zeer positieve reacties bij,
  waaruit blijkt dat, zelfs met een groot leeftijdsverschil, een huwelijk
  kan slagen.
  Het gaat er om, dat men jong van geest is en niet zelf denkt te oud
  te zijn.
  Groet, Dontejo
  P.S. A young wife, a long life!

 39. robert vereecke zegt op

  Het is allemaal ech relatief. Je hebt oude mensen die nog jong zijn van geest en een goede fysische conditie hebben en het tegenovergestelde is ook waar. In mijn relatie is er een leeftijdsverschil van maar liefst 37 jaar maar ik voel mij jong : il speel dagelijks tennis en kan gerust nog zonder problemen een nachtje doordansen in een discotheek. Ik voel mij dus goed bij een jonge dame. Op gebied van portefeuille voel mij ik veiliger bij een meisje van 25 dan bij een dame van 40 met meer ervaring en allerlei handige trucs heeft om je geld af te snoepen. Ik spreek uit ervaring want via een dating website heb ik een groot aantal dames ontmoet en ook korte termijnrelaties gehad. Na een kort gesprek kan ik snel zeggen of een dame op zoek is wat genegenheid, liefde en een veilige haven (hoeft geen fortuin te kosten) of gewoon naar geld en een buitensporige levensstijl.

 40. Marco zegt op

  Er zijn weer aardig wat reacties van een verheffend hoog niveau, ben zelf overigens 41 mijn vrouw is 38.
  Moet u zich voorstellen dat ik een relatie zou hebben met iemand die 30 jaar jonger is.
  Ik zou dan in journaal komen met een zwart balkje over mijn ogen.
  Dit zegt genoeg denk ik.

 41. jozef zegt op

  Er zijn mannen van 40-50-60 die zich lichamelijk en geestelijk goed “onderhouden” hebben en er zijn mannen van 40-50-60 die al 60-70-80 zijn. trek je eigen conclusie. Geld trouwens ook voor vrouwen .

 42. pawarana zegt op

  lijftijdsverschil 60 jaar, en gaat prima.

 43. ruud zegt op

  Eigenlijk is het helemaal niet belangrijk hoe groot het verschil in leeftijd is.
  Zo lang beiden er maar gelukkig mee zijn.
  Verder gaat het dan ook niemand aan iets aan.

 44. BA zegt op

  Bij dating in Thailand:

  Bij gelijke leeftijd: Alleen als de falang meer geld heeft als een Thai boy.

  En het maximale leeftijdsverschil: Ligt aan je portemonee. Hoe dikker die is hoe meer verschil de vrouwen op de koop toe nemen.

  😉

 45. BA zegt op

  Nu op de wat meer serieuze toon.

  Je hebt overal ter wereld wel relaties waarbij het leeftijdsverschil relatief groot is. Maar in Thailand is bij 98% van de gevallen de financiele kant gewoon de drijfveer. Daarbij kan na verloop van tijd als je lief en gul bent liefde onstaan maar de eerste insteek is gewoon zuiver financieel.

  Loop eens een gemiddelde Thai disco binnen. Daar zie ik nooit geen vrouwen achter Thai mannen aan zitten welke 30-40 jaar ouder zijn. En dan kom je als farang een disco binnen, je spreekt de taal niet, en dan denk je dat ze allemaal uit liefde op je af komen?

  De Thai mannen met een veel jongere vrouw zijn doorgaans, je raad het al de welgestelde Thai. Onderling gaat het onder de Thai namelijk echt niet anders. Een dame kijkt eerst in de portemonee van een potentiele partner voordat er over liefde nagedacht word.

  En de dame welke vervolgens met de welgestelde oude Thai scharrelt heeft er ook niet zelden een jongere gik bij, simpelweg voor het sexuele plezier. Het is echt niet zo dat ze die streken alleen bij falang uithalen, dat gaat onder de Thai zelf net zo goed. In een aantal reacties word gesproken over dames uit het ‘circuit’ maar inmiddels weet ik wel dat die buiten het circuit er net zo goed wat van kunnen, zo niet erger zijn.

  • ruud zegt op

   Er werden (en worden nog steeds) in Nederland verstandshuwelijken afgesloten.
   Daar bij worden de bruid en bruidegom uitgezocht door de bijbehorende ouders.
   Ook niets met liefde te maken dus, maar meestal niet slechter dan de huwelijken uit liefde.
   Kijk de film “The fiddler on the roof”.
   Dat gebeurt nog steeds.

 46. chris zegt op

  Ik wil een paar punten aanstippen die nog niet aan de orde zijn geweest:
  1. de gemiddelde levensverwachting van de Thai is 5 tot 10 jaar korter dan die van Nederlanders en Belgen. Een leeftijdsverschil van 10 tot pakweg 15 jaar tussen een mannelijke expat en een Thaise vrouw zou de situatie van het eigen land weerspiegelen;
  2. In Thailand worden veel huwelijken nog steeds gearrangeerd (huwelijken zijn een verbintenis tussen families en minder een verbintenis tussen twee individuen) en/of de mening van vader en moeder over de huwelijkskandidaat speelt een veel belangrijkere rol dan liefde (al dan niet op het eerste gezicht). Dat hoor ik nog steeds van mijn studenten die circa 20-23 jaar oud zijn. In Nederland komen gearrangeerde huwelijken veel minder voor maar in allochtone kringen en op het platteland vind je ze nog wel.
  3. Huwelijken in de westerse opvatting zijn een verbintenis tussen twee min of meer gelijkwaardige en in vrijheid handelende personen. Daarbij gaat het dan ook om leeftijd. Trouwen met een persoon die veel ouder of veel jonger is niet normaal. Soms wel als daar gegronde demografische redenen voor zijn. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel oudere vrouwen in Engeland, Duitsland en de USA met jongere mannen getrouwd omdat een niet onaanzienlijk deel van de mannen in een vergelijkbare leeftijd op het slagveld waren gesneuveld. In Thailand kunnen veel gescheiden vrouwen van 25 tot 40 jaar geen Thai partner meer vinden omdat de Thaise man hen niet wil, zeker niet als zij ook nog kinderen heeft. De keuze is om vrijgezel te blijven, een expat te vinden (er zijn veel meer gepensioneerde expats dan expats in de werkende leeftijd, zeker op het platteland van Thailand) of de gig te worden van een bemiddelde Thai man die al getrouwd is of liever niet trouwt.
  Mijn mening is dat deze situatie er toe leidt dat meer en meer Thai vrouwen een buitenlandse man hebben, die dan ook nog eens per definitie ‘rijker’ is dan de gemiddelde Thaise man. Persoonlijk vind ik dat een leeftijdsverschil waarbij de Thaise vrouw je dochter of je kleindochter zou kunnen zijn uit het oogpunt van een liefdesrelatie niet normaal. Er kan volgens mij niet gesproken worden van gelijkwaardigheid in de zin van ontwikkeling, levensfase, levenswijsheid en interesse-sferen. Dat betekent niet dat zo’n relatie niet aantrekkelijk en bevredigend kan zijn, maar dat is dan meer op basis van verstandelijke argumenten (financiele zekerheid in de toekomst, zekerheid van zorg in de toekomst, sexuele bevrediging) dan op basis van liefde. Je zou kunnen spreken van een gearrangeerd huwelijk waarbij beide partijen weten en erkennen dat hier sprake is van een zakelijke overeenkomst. Hopelijk hebben beide partijen de volledige vrijheid om ja of nee te zeggen. In internationale organisaties die zich met de bestrijding van prostitutie bezighouden is een groot leeftijdsverschil, waarbij de vrouw ook nog eens ‘arm’ is, een symptoom van verborgen prostitutie. Oftewel: de vrouw heeft eigenlijk geen echte keuze: arm en berooid blijven of trouwen met een veel oudere man en doen wat hij zegt om een scheiding te voorkomen. De veel jongere Thaise vrouwen die (op verschillende manieren, op korte of langere termijn) van de beschreven situatie misbruik maken simuleren romantische liefde terwijl die er vanaf het begin niet was.

  • Soi zegt op

   Beste chris, jammer dat je de schijn van de twijfel op het eind van je betoog enkel neerlegt aan de kant van jongere Thaise vrouwen. Terwijl het idem zo is dat veel oudere farangmannen juist van de beschreven berooide armoedesituatie gebruik maken van Thaise vrouwen, wegens hun gebrek aan alternatieven.

 47. Patrick zegt op

  is er een maximaal leedtijdsverschil om een huwelijksvisum te bekomen ? Ik dacht dat dit 20 jaar was. Maw leedtijdsverschil maakt voorwerp van de geloofwaardigheid van de relatie.

 48. joeri zegt op

  Mannen met jongere vrouwen, waarvan het leeftijdsverschil meer dan 30 jaar daar is volgens mij helemaal geen sprake meer van echte natuurlijke liefde. Voor die man enkel maar een bewijs dat ie nog een jonge vrouw aan de haak kan slaan en voor die vrouw is het gewoon ff aftellen tot ie het loodje legt, wat zijn 10 jaar voor een jonge vrouw van 20, als ze weet dat ze straks een paar honderdduizenden of meer bath zal erven. En na hem zal ze wel weer eentje vinden en zo kan ze haar leven mooi en rijk invullen. Meer dan 15 jaar verschil zou men moeten weerhouden, maar ja die oude knarren denken dat ze …..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website