Beste lezers,

Ik ga een aantal weken rondtrekken in Thailand. Ik ben student en slaap in goedkope hostels en guesthouses zonder airco.

Ik neem wel mijn laptop en iPad mee voor foto’s, reisverslagen en contact te onderhouden. Ik zag dat het nu erg warm is in Thailand. Daarom wil ik weten hoe jullie voorkomen dat elektronische apparatuur kapot gaat door oververhitting. Mijn adapter wordt nu al loeiheet. Ik ben bang dat bij hoge temperaturen in Thailand de boel kapot gaat.

Hebben jullie daar iets op bedacht? Is er in Thailand iets voor te krijgen. Dus mijn vraag is hoe kan ik mijn apparatuur koelen?

Groet,

A3

15 reacties op “Lezersvraag: Hoe voorkom ik dat mijn laptop en iPad oververhit raken?”

 1. Gerrit zegt op

  Er zijn in thailand laptop koelers te koop , een plastic frame met een koelvin er onder waar je dus vervolgens je laptop op zet de stroomvoorziening loopt via usb dacht ik.

  • Henk van't Sloth zegt op

   Werkt prima zo’n laptopkoeler,heb er een in Tucom gekocht voor 300 bath met 2 ventilatoren voor de koeling,volledig geluidloos en wordt gevoed door een USB kabeltje.
   Ik heb ook zo’n kleine USB fan,dat is meer voor je eigen koeling dan voor je computer,200 bath voor betaald,ook bij Tucom.
   Ik heb wel airco,maar zit graag buiten op het terras met mijn laptop,vandaar.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ A3 Je kunt in Thailand een notebook cooling station kopen, dat je onder je laptop plaatst en dat gevoed wordt vanuit je laptop. In mijn geval is dat ruim voldoende. Sommige mensen zetten er ook nog een tafelventilator bij, maar dat is voor jou niet erg praktisch. Als je een kamer met airco hebt, heb je natuurlijk nergens last van. Je hebt ook ventilatortjes die je op je laptop kunt aansluiten, maar daar heb je bij de Thaise temperaturen niets aan.

  Het is nu warm in Thailand, maar volgende maand zakt de temperatuur. Overigens verschillen de temperaturen per gebied. Het is niet overal in Thailand even warm en er is ook nog zoiets als de avondkoelte.

  Van iPads heb ik geen verstand.

 3. m.mali zegt op

  Kijk eens naar deze link: http://www.bol.com/nl/p/sweex-notebook-cooling-station/9000000008484657/

  Het is zeer belangrijk dit te doen in Thailand, want ik kocht in 2006 een Acer en die was hier in 4 jaar kapot…ondanks dat er toen een cooler onder had gedaan…..

  • teun zegt op

   Nou, ik heb ook een Acer van 5 jaar oud. Geen probleem. Geen koeling. Gewoon niet onnodig aan laten staan. Alleen heeft mijn batterij het begeven. Dus nu alleen op netstroom.

   Dus geen probleem zolang je laptop alleen bij gebruik aanzet en niet uren standby (wat ik overigens wel doe).

   Maar dit is natuurlijk geen garantie! Afhankelijk van wanneer je gaat (zomer?) dan heb je nog kans dat de temperaturen meevallen. Heetste tijd loopt in mei langzaam af naar regenperiode. Ook goed voor je laptop/I-pad.

 4. Jacques zegt op

  Extra koeling voor je laptop is nodig. Mijn HP Pavilion dv7 liep regelmatig vast door oververhitting. Een cool pad was niet voldoende in mijn situatie: geen airco, alleen fans.

  Een kleine tafelventilator werkte goed. Bij het vertonen van filmpjes via de tv heb ik er een grote staande ventilator bij gezet, was ook afdoende.

  Of een iPad problemen geeft in Thailand, geen idee. Ik ben van de zelfde generatie als Dick van der Lugt, wij doen niet aan iPads.

 5. Sjaak zegt op

  Maak je er geen al te grote zorgen over “oververhitting”. Laptops zijn niet alleen gebouwd voor Nederland, maar kunnen net zo goed in de tropen functioneren. Natuurlijk moet je altijd ervoor zorgen dat er geen goede ventilatie is.
  Ik was in het begin ook een beetje huiverig, maar het valt allemaal best mee. Wil je er helemaal zeker van zijn, dat ie genoeg afgekoeld wordt, dan is het advies van bovenstaande heren al zeker aan te bevelen. Het is in ieder geval beter en je schoot wordt er niet te heet van.
  iPads ondervinden nauwelijks last van de hitte, omdat ze zelf niet al te grote hitte ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor de betere Android tablets (dus in dezelfde prijsklasse van de iPads). De goedkopere chinese varianten kunnen wel goed warm worden. Ik heb een Samsung tablet en dit wordt nooit heet.
  Wat de adapter betreft: houd hem in de gaten. Mijn adapter wordt ook goed heet, maar zoals ik zei, hij werkt na zes maanden Thailand nog steeds!

  • Jan-Willem zegt op

   Mijn ervaring is dat een Ipad wel degelijk flink warm wordt. Het ding werd tijdens ons laatste bezoek aan Thailand in januari j.l. gloeiend heet bij gebruik en je zag het nivo van de batterij heel snel terug lopen. Dit alles bij gebruik buiten en ook in de wind. Bij gebruik op de hotelkamer met airco nergens problemen mee. Misschien een tip voor je Ipad wanneer die voorzien is van 3G en niet alleen WIFI. Koop een Thaise sim card zonder datalimiet b.v. bij 12call. Wij kochten er eentje in januari voor nog geen 1000 THB. Wanneer je genoegen neemt met een datalimiet van 2, 4 of 8 Gb ben je nog goedkoper uit. De verbinding was zoveel beter dan de WIFI verbinding in het hotel dat we de WIFI maar lieten voor wat hij was. We hebben zelfs via uitzending gemist een aantal nederlandse programma’s gezien op de I-pad met nauwelijks een hapering in een programma van een uur.

 6. dirk brouwer zegt op

  Dit kan heel eenvoudig en heel goedkoop. Het probleem is dat de meeste laptops te dicht op de ondergrond staan. Ik heb 4 lege doppen van waterflessen genomen vervolgens een stukje dubbelzijdig tape op de dichte kant van de dop plakken en ze verdelen over de 4 hoeken van de onderkant. Het geheel komt nu omhoog en hij kan lekker z’n warmte kwijt. Werkt al 3 jaar uitstekend en geloof me,waar wij wonen (loei) is het warm.

 7. Japio zegt op

  Een laptop is beschermd tegen oververhitting. De fan van een laptop bevindt zich aan de onderzijde en kan als de laptop op een vlakke ondergrond ligt de warmte niet snel genoeg afvoeren (te weinig ruimte tussen bv. tafel en laptop) waardoor deze te warm wordt en automatisch wordt uitgeschakeld.

  Door te zorgen dat de fan meer ruimte krijgt om de warmte af te voeren (zie reactie Dirk Brouwer) kan automatisch uitschakelen door oververhitting worden voorkomen.

 8. ruud zegt op

  Gewoon zorgen dat er een paar dopjes onder je laptop liggen extra rubber pootjes zeg maar. Zodat er ventilatie is. Meer niet. En andere spullen niet in de zon laten liggen. Ook niet met je laptop naar strand . Gewoon dus wat je hier ook niet zou doen.
  Ruud

 9. piet zegt op

  Juist airco kan voor problemen zorgen vvertelde een monteur mij; bij langdurig gebruik koelt b.v. je TV of computer af en indien airco dan word uitgezet kan condensvorming optreden .

  Vond het zelf aannemelijk verhaal,maar kan broodje aap zijn, wie oh wie? is hier de techneut?

 10. conimex zegt op

  Je zou het programma “speedfan” kunnen downloaden , dan kun je zien hoe warm/heet de betreffende disks worden.

 11. A3 zegt op

  Ik denk dat er nu geen nieuwe reacties meer bijkomen. Iedereen bedankt. Er zaten een paar bruikbare tips onder. Alleen voor mijn iPad miste ik een goede tip. Ik zal nog eens verder wat navragen, zoals bij de Apple store.

 12. RonnyLadPhrao zegt op

  Laptop
  Op zijn vaste plaats thuis, zorg ik voor voldoende en extra ventilatie door hem op een plastic frame te zetten waarin een ventilator zit. De stroom voor de ventilator wordt geleverd door de laptop via een USB kabel. Volledig frame (met ingebouwde ventilator en USB kabel) kost zo een 100-150 Bath. Winkeltjes waar ze die verkopen vind je zowat overal.
  Als ik mijn laptop ergens mee naartoe neem, laat ik het frame meestal thuis. Ter plaatse zorg ik er wel voor dat hij wat hoger van tafel staat, zodat de warmte beter kan afgevoerd worden. Heeft altijd volstaan.
  Zorg er ook voor dat de je regelmatig het rooster van de luchtaanvoer op je laptop schoon maakt, zodat de luchttoevoer niet gehinderd wordt. Als die vol stof zit, en dit de luchtcirculatie hindert, hebben ook andere maatregelen weinig zin.
  Maar dit hoort gewoon bij het regelmatig onderhoud van je laptop. Daar hoef je niet mee te wachten tot in Thailand.

  I-pad/smartphone
  Er loopt hier een massa volk rond met I-pad/smartphones, maar in mijn directe omgeving hoor ik toch geen klachten over toestellen die stuk gaan door warmteproblemen. Ik denk dus niet dat het een groot probleem is.
  Maar misschien hebben andere personen die ervaring wel.

  Adapter
  Dat een adapter zeer warm wordt is helemaal niet abnormaal en eigen aan een adapter.
  Hij zal in Thailand daarom niet nog warmer worden.
  Die adapter kan dus tegen warmte en zal niet door warmte stukgaan.

  Toch een algemene tip
  Toestellen in volle zon leggen of gebruiken is nooit goed, maar ik denk dat dit ook in het instructieboekje staat van de laptop/i-pad/smartphone toestellen.

  Veel plezier


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website