Kosten van testament openbaar maken in Pattaya

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 mei 2022

Beste lezers,

Betreft mijn testament. Ik ben volop info aan het verzamelen voor de opmaak van een testament of Last Will. Niet eenvoudig om een goede advocaat te vinden die alle bevoegdheden bezit namelijk gecertifieerd vertaler èn Notary Public! Sommige kantoren trachten “klanten” te winnen door hun goedkope prijs voor het opstellen van een Last Will bijvoorbeeld 7.000 THB, maar meestal is de opmaak op zijn minst erg betwistbaar.

Eén van mijn vragen betreft de Pattaya Provincial Court waar men je testament moet neerleggen na het overlijden van de betrokkene. Dit dient om het testament ‘openbaar’ te maken. Daar liet de advocatenfirma zich ontvallen dat, indien ze verzocht worden door de executeur van je testament om de neerlegging te doen, ze daar 150 000 THB voor vragen, of… meer.

Die lage opmaakkosten zijn dus slechts een lokkertje!

Concrete vraag, kan de executeur van je testament, in mijn geval mijn Thaise echtgenote, niet zelf dat testament gaan overmaken aan de Provincial Court?

Dank bij voorbaat,

Groet,

Michel

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

3 reacties op “Kosten van testament openbaar maken in Pattaya”

 1. Jacob Tjesse Sterringa zegt op

  Benjawan Poomsan Becker & Roengsak Thongkaew (2008), Thai law for foreigners, page 81: “It (the will) may be presented to the court by a surviving spouse or other family member, an attorney for the deceased, the individual named in the will as the executor, or anyone else with an interest in the will or possession of it.”

 2. Lung addie zegt op

  Beste Michel,
  je moet in de eerste plaats reeds uitgaan van het gezegde: “If you pay peanuts, you buy monkeys”.

  Zoals met veel zaken is een geode voorbereiding reeds 3/4 van een goed resultaat.
  Bij het raadplegen van een advocaat moet je vooraf weten wat je hem allemaal gaat vragen:
  – is de opmaak van het testament, in eerste ontwerp, in een door U verstaanbare taal?
  – is de definitieve opmaak ‘wettelijk’ vertaalt naar het Thais? (het moet in het Thais want deze versie is de enige weke rechtsmatig is in Thailand)
  – is er een gedetailleerde beschrijving van alles waar het om gaat?
  – zijn de registratiekosten inbegrepen?
  – zijn de, wat jij noemt ‘openbaar maken’, of beter gezegd, de ‘uitvoeringskosten’ inbegrepen? Een uitvoering van een testament verloopt in Thailand altijd via de rechtbank.
  Deze antwoorden laat je schriftelijk bevestigen, dan is er achteraf geen discussie.
  Hou er vooral rekening mee dat het enkel mag gaan over zaken in Thailand.

  In vorige topics, hier verschenen on TB, zie ik prijzen van 5000THB en, zoals jij nu noemt 7000THB. Je zal wel begrijpen dat dit, onder de voorwaarden welke ik vernoem, niet mogelijk is, wat er ook beweerd wordt. En advocaat werkt trouwens niet gratis. 150.000THB,als bijkomende kost voor de uitvoering, is heel veel, maar wel het resultaat van een ‘goedkoop’ testament. Maar daar hebben diegenen, welke daar voor kozen vanwege de lage prijs, uiteindelijk zelf geen last meer van, het zijn de achterblijvers die dat zullen voorgeschoteld krijgen.

  Wat betreft Pattaya kan ik je niets aanbevelen, hier in mijn eigens streek wel, doch daar ben jij niets mee. Zoeken, informatie inwinnen bij de kantoren zelf is de enige oplossing om tot een goed besluit te komen en niet enkel afgaan op de prijs.
  Zoals mijn favoriete monnik stelt “wil je toe een goed besluit komen dan moet je heel diep nadenken”.

 3. john zegt op

  Advies, Khun Werachon, Trepessit Road kort bij Tappraya Road in Jomtien.. Uitermate deskundig, voormalig rechter. Adviseert ook waar u niet aan denkt. Overigens benoemd u uw executeur testamentair in uw testament en kost niets. Echter de uitvoering heeft een advocaat nodig indien er veel bezittingen zijn. Reken op ca. 50,000 baht.. Wilt u ook de naam van de advocaat in de buurt van Khun Werachon ik adviseer Thai living aan de Trepessit Road.
  Werachon: [email protected]
  Thai living: [email protected]
  me: [email protected] (ook voor verhuur in Jomtien)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website