Beste lezers,

Als ik voor langere tijd naar Thailand ga (max. 8 maanden) probeer ik de kosten in Nederland zoveel als mogelijk te beperken. Voorbeelden:

 • Ik schors de auto en de motor voor de motorrijtuigenbelasting.
 • De verzekeringen voor de auto en motor laat ik omzetten van wa+ casco naar alleen brand en diefstal.
 • De maandlast voor de energierekening laat ik zetten op leegstandtarief.
 • Mijn abonnement voor provider van internet+tv+telefoon zeg ik op.

Mijn gemeente wil geen reductie geven op de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting. Ik maak gedurende 8 maanden geen gebruik van hun diensten. Wie heeft andere ervaringen met zijn of haar gemeente over deze kwestie?

Ook wil ik graag weten of er providers zijn waar je niet beslist een jaarabonnement hoeft af te sluiten.

Khun Jan

22 reacties op “Lezersvraag: Kosten in Nederland beperken als ik 8 maanden naar Thailand ga”

 1. Arjen zegt op

  Ik ben al 15 jaar weg uit NL, maar ik kan me herinneren dat in ieder geval de gemeente waar ik woonde de minimale belasting voor afvalstoffen twee personen was. ook als je er alleen woonde, of niet woonde. Door mijn werk was ik alleen in het weekeinde thuis, maakte niets uit. Overigens werd rioolwater heffing berekend aan de hand van het gebruikte drinkwater, waarbij de rioolheffing per kuub ongeveer tien keer hoger was dan de aankoop van het “schone” drinkwater.

 2. Soi zegt op

  Ook als je definitief wegtrekt uit NL bv in maart, dan nog betaal je voor het hele lopende kalenderjaar div gemeentelijke lasten betalen. Peildatum is nml 1 januari, hetgeen wil zeggen dat degene die op 1 januari inzake het betr pand als eigenaar/bewoner te boek staat voor de betaling van die lasten gedurende het dov kalenderjaar aansparakelijk.
  Bij verkoop neemt de koper uiteraard de lasten over, en bij verhuur verreken je eea in de huurprijs, maar in geval van vragensteller is het aldus aan degene die als bewoner/eigenaar bekend is. Hetgeen ook logisch is: de kosten van afvalverwerking en rioolonderhoud worden niet minder omdat iemand 8 maanden per jaar weg is, en de vuilniswagen enkel bij de buren komt.

 3. Fred zegt op

  Ik ben ook ieder jaar 8 maanden weg en probeer mijn huurhuis onder te verhuren. Het ligt aan je gemeente en aan de eigenaar van de woning maar ik mag mijn woning legaal onderverhuren voor maximaal 2 jaar, daarna een jaar niet. Dit heet huisbewaring.

 4. Hally zegt op

  De gemeente Sittard – Geleen rekent af per kilo en per keer dat je bak aan de straat zet. Wel zo eerlijk!

  • ko zegt op

   Moet je de bakken wel veilig achter slot en grendel zetten. Anders kunnen ” zomaar” anderen deze gebruiken en betaal je wel de kosten. Heb jaren in Sittard gewoond.

 5. RichardJ zegt op

  Steekdatum voor riool enz belasting is dacht ik 1 januari. Je zou dus kunnen bekijken of het zinvol is om je in- en uit te schrijven.

  Je zou je huis ook kunnen verhuren voor de tijd dat je in Thailand zit.

 6. wiel palmen zegt op

  wat de afvalstoffenheffing betreft: kom naar de gemeente Voorst. Daar krijg je op het einde van het jaar je geld terug voor elke keer als je geen gebruik maakt van de afvalophaaldienst. (NIET de zg groene container). Ook het oud papier wordt in de container van de gemeente gratis opgehaald.

 7. ton zegt op

  Zoals anderen ook al suggereren kun je ook aan huisbewaring of verhuur doen. Als een aantal expats hier aan meewerken kun je niet alleen de gemeentelijke kosten maar ook je huur of hypotheek delen. Misschien interessant om een pool op te zetten, al dan niet via Thailand blog.

 8. Kees 2 zegt op

  Je huis (of een kamer) tijdelijk (permanent) verhuren?

 9. Jan zen zegt op

  Als je in Ned bezit hebt ben je de sigaar.
  Waarom niet het volgende,….
  Inschrijven en verblijf (4 maanden) bij kennissen/ familie in Ned.
  Dan kun je ook in CZ. Eventueel met reisverzekering.
  In buitenland verblijven op buitenlands visum.

  Melding doen bij burgerlijke stand, verblijf tijdelijk. 4 maanden.
  Met omschrijving, copie visum paspoort, en in en uitreisstempels.

  Dan ben je geen spookburger.

  Veel succes, Gerard J.

  • Jack G. zegt op

   Een geprobeerd voor familie. Maar niet gedaan na advies van de gemeenteambtenaar. Het zou mij een paar honderd euro extra gaan kosten. Ik was de 4 -de die dag die even slim dacht te doen. Maar misschien werkt het nu anders in gemeenteland en de beroemde peildatum.

 10. Peter@ zegt op

  Alleen de autobelasting kan je schorsen maar verder kan je geen enkele belasting tijdelijk stopzetten, abonnementen op kranten en tijdschriften kan je onder bepaalde voorwaarden tijdelijk stopzetten, gas, licht en water niet, verhuur je huis nooit want een van onze lezers hier heeft daar wel eens moeilijkheden mee gehad betrof bepaalde plantjes die in zijn huis werden gekweekt.

 11. Singtoo zegt op

  Kwa internet provider lijkt er in Nederland nog erg weinig flexibiliteit mogelijk te zijn.
  In Thailand met vaste internet aansluiting ook schijnbaar alleen een contract per jaar mogelijk.
  Mobiel internet in Thailand daar lukt het mij wel bij.
  Bij aankomst, voor rond de 3 tot 4,5 maanden, sluiten we een contract voor 1 jaar.
  Als we weg gaan bellen we de helpdesk van DTAC.
  En we zeggen we gaan voor langere tijd Thailand weer uit.
  We willen niet meer betalen.
  Ok dan sluiten we het internet wel weer af.

  In NL schors ik ook 1X per jaar de auto voor ene paar maanden.
  Het schorsen kost iets meer als 1 maand als de wegenbelasting voor mijn auto.

 12. roja zegt op

  Om Nederland staatsburger te blijven dient men minimaal 4 maaden in nederland te verblijven , maar andere Gemeenten handteren een langere termijn tot 6 maanden zoals de Gemeente Hoogeveen .
  Pas op wat je dus schrijft hier en op facebook . Van de rest heb ik geen verstaand . suc6

  • willem zegt op

   De overheid is duidelijk over wat wet is. Gemeenten moeten zich hier aan houden.

   “Wanneer moet ik mij in de BRP laten inschrijven en uitschrijven?

   U moet zich laten inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP) als ingezetene als u zich vanuit het buitenland in Nederland vestigt voor langer dan 4 maanden. U moet zich laten uitschrijven als u voor langer dan 8 maanden uit Nederland vertrekt.”

   zie onderstaande link:

   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wanneer-moet-ik-mij-in-de-gba-laten-inschrijven-en-uitschrijven

 13. Jack G. zegt op

  Maak via je netwerken bekend dat je weg gaat. Ik heb zo iemand gevonden die 6 maanden in mijn huis heeft gewoond. Gewoon via familie een betrouwbaar iemand gevonden. Scheelt echt een slok op borrel als je paar honderd euro in de maand kan vangen. Ook was mijn huis in de wintermaanden bewoond en dat is prettig tegen diefstal en ongure types maar ook bij storingen van de CV enz. Toen ik thuis kwam was alles netjes en rook het naar schoonmaakmiddelen. Zelfs de ramen waren gezeemd. Ook mijn buren waren blij met de tijdelijke bewoning. Gaf hen een veilig gevoel. Kwam misschien ook dat de tijdelijke bewoner een vrouw was.

 14. john zoet zegt op

  ik heb robin mobiel
  een abonnement voor tel en internet
  je zet de tel op hot spot en kan goede met je laptop werken
  ik gebruik het op de boot met drie computers
  voordeel je kan per maand opzeggen of abonneren
  de kosten zijn 29,00 per maand en geen dub .meer
  groeten john

 15. Wim zegt op

  V.w.b. de auto tijdelijk uit de wegenbelasting, dit kan je uiteraard doen. Alleen dan moet je jouw auto niet op de openbare weg parkeren, maar op je eigen grond indien je die ruimte hebt. Als ze jouw auto zien staan en de nummerplaat controleren, er zijn altijd wel “buren” die zich afvragen wat die auto daar zolang doet, vervolgens de politie bellen welke dan jouw auto natrekken bij het RDW. Het gevolg is een bekeuring voor het niet betalen van de wegen belasting. Nogmaals, uiteraard alleen indien jouw auto op de openbare weg staat.

 16. ko zegt op

  Als je je huis verhuurd ( met een huurhuis mag dat al helemaal niet) kun je toch heel veel problemen krijgen. Stel de huurders betalen de vaste lasten niet. Stel de huurders beroepen zich op het huurdersrecht ( kun je een gang naar de rechtbank maken). Ze laten je huis volstrekt verwaarloosd achter. Het kan natuurlijk goed gaan en dat is te hopen, maar heb ook meegemaakt dat “vrienden” het huis van de overburen volstrekt verwaarloosd en met vreselijke belatingsachterstanden hebben achter gelaten. Als eigenaar ben je dan de klos en als huurder al helemaal want je mag je huis niet onderverhuren.

  • Fred zegt op

   Je mag je huurhuis wel onderverhuren onder bepaalde voorwaarden, dit heet huisbewaring…

 17. Guus zegt op

  Je kunt je autoverzekering ook gewoon opzeggen en bij terugkomst weer activeren. Kost niets, no claimkorting blijft behouden. Doe ik ieder jaar bij FBTO. Auto staat gestald in een garagebox

  • Cornelis zegt op

   Dan moet je wel eerst het kenteken schorsen, anders krijg je automatisch een forse boete vanwege het niet voldoen aan de verzekeringsplicht…………….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website