Lezersvraag: Is Koh Samui verschrikkelijk duur geworden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 juli 2017

Beste lezers,

Ik ben al ongeveer 15 jaar niet meer op Koh Samui geweest. Nu heb ik gehoord dat het daar verschrikkelijk duur geworden is. Ik zou naar Chaweng Beach willen gaan. Kan iemand mij meer informatie geven hierover, zoals de prijzen van de dranken in bars en het eten in de restaurants.

Dank bij voorbaat.

Groet,

Patrick (BE)

18 reacties op “Lezersvraag: Is Koh Samui verschrikkelijk duur geworden?”

 1. DJ zegt op

  Ik was 15 jaar niet in Belgie geweest, nou dat scheelt ook nogal een slok op een pintje en francskes hebben ze ook al niet meer………..
  En geloof me het is op Samui allemaal wat luxer geworden en de prijzen dienovereenkomstig, hetgeen overigens voor de accomodaties nog wel meevalt.
  Vijftien jaar geleden kon je nog onder de Palmbomen op het strand eten voor weinig maar die tijden zijn toch echt wel voorbij, maar goed ga eens kijken zou ik zeggen misschien valt het zo hier en daar nog wel mee.

 2. doede zegt op

  verschrikkelijk duur is zwaar overdreven.
  was daar in april en het eten is goedkoop maar de prijs van alcohol
  is ongeveer hetzelfde als in NL.

  Prijzen op het strand is altijd duurder.

 3. Gerrit zegt op

  Tja,

  Ik kan zeggen dat het duurder is dan in de Isaan, maar goedkoper dan New York.
  z’n beetje een gemiddelde prijs. Taxi’s kosten de hoofdprijs, dus dan maar een scooter huren maximaal 250 Bhat per dag betalen en nooit je paspoort afgeven. Maak van te voren een kleuren copy en geef een borg.

  Bij ieder restaurants staan staanders met de menu kaart erop, zodat je eerst kan kijken alvorens je naar binnen gaat. Je kan ook eten bij het food restaurant van Tesco of Big-C tegen normale prijzen rond de 100 Bhat incl drinken. Goed eten en redelijk geprijsd is te vinden in een van de vele filialen van Grand Canyon Café.

  En vooral je niet druk maken over de prijzen, maar gewoon genieten.

  Groetjes Gerrit

 4. loe zegt op

  Er is veel goedkope accommodatie gesloopt en vervangen door dure resorts.
  Het toerisme is de afgelopen 15 jaar erg veranderd, De mensen willen steeds meer luxe.
  Het is al lang geen ”backpackers” eiland meer.

  Ik woon op Samui en zie nog op veel plaatsen hotelkamers/bungalows aangeboden voor
  300 baht (minder dan 10 euro) Maar aan het strand is alles wel duurder geworden.

  Je kunt in heel dure restaurants eten, maar er zijn nog veel eettentjes waar je voor
  40-60 baht een maaltijd (gebakken rijst, bami e.d.) kunt kopen.

  Voor een biertje in een ”normale” bar ben je 60-100 baht kwijt. Chang is heel goedkoop 🙂
  Maar Koh Samui is duurder dan 15 jaar geleden 🙂 en duurder dan bijvoorbeeld Pattaya of
  Isaan.

  • 't zonnetje zegt op

   loe wel leuk datje tot nu toe enigszins een antwoordt op de vraag geeft . goed lezen wat gevraagd wordt is moeilijk schijnbaar, als ik het goed begrijp vraagt hij naar wat prijzen en niet wat het in andere landen kost of dat het daar ook duurder geworden is.

 5. T zegt op

  Denk dat heel Thailand wel wat duurder is geworden de afgelopen 15 jaar incl. Koh Samui.

 6. Pat zegt op

  Verschrikkelijk duur is lachwekkend uitgedrukt, maar vergeleken met de meeste andere plaatsen in Thailand is het er wel duurder (duurder, maar nog steeds niet duur, laat staan verschrikkelijk duur).

  Je betaalt nog steeds geen prijzen zoals in Vlaanderen of Holland, en dat is voor mij toch altijd het criterium om een plaats in de wereld duur, duurder, goedkoop, goedkoper, etc. te noemen…

  Wat me enkele jaren wel opviel aangaande de prijzen, waren de bedragen die men vroeg voor de hotels aan het strand. Die vond ik wel zeer duur, zeker naar Thaise normen maar zelfs als je vergelijkt met Westerse landen.

  Voor pakweg 50 euro per nacht slaap je daar niet! Doe maar drie keer zoveel!!!

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Mensen gingen vroeger naar Griekenland, Spanje, Turkije omdat het er , buiten zonnig, ook een stuk goedkoper was.
   Laat ik het zo stellen: als je van normaal eten houdt (dus niet die eeuwige pad Thai of soup), en van een drankje, ben je in Thailand, en ZEKER op Samui, een hoop meer kwijt dan in Spanje of Griekenland. De prijzen van accomodatie ontlopen elkaar niet zo, maar aan het strand is goedkoper in Spanje en Griekenland.

 7. lung addie zegt op

  Beste Patrick,
  vanwege Uw uitdrukking “verschrikkelijk duur” dacht ik eerst dat je een Nederlander was, niet dus …
  Koh Samui is een eiland en algemeen geweten is dat op een eiland de prijzen meestal hoger liggen dan op het vaste land, dat is ergens logisch wegens de hogere transportkosten naar de eilanden toe.
  15 jaar is een lange tijd en ja, in 15j veranderen de prijzen wel, overal, niet enkel op Koh Samui. Ik zelf ben al een 30 maal op Koh Samui geweest, het ligt namelijk bij wijze van spreken, zowat in mijn achtertuin en “verschrikkelijk” duur kan ik het niet noemen vergeleken met de prijzen elders. De tijd dat Koh Samui een Cheap Charlies of Backpackers eiland was is ook reeds lang voorbij. Koh Samui was tevens ook het favoriete eiland voor Thaise vakantiegangers die toen de veel hogere prijzen van Phucket niet aan konden. het werd trouwens ook het “kleine Phucket” genoemd.
  Verschrikkelijk duur, duur, goedkoop en spotgoedkoop zijn zeer relatieve begrippen en totaal afhankelijk wat je verlangt aan kwaliteit. Als U een beetje nadenkt dan moet U weten wat men U kan aan aanbieden voor een bungalow van 300THB/n. Dit is mogelijk maar dan voor lange termijn huurders. Idem dito betreffende maaltijden in een “restaurant”. Een “volwaardige” maaltijd van 40/50THB daar heb ik mijn vragen bij wetende dat een “overlevingspacket van de voedselbank meer kost.
  Chaweng zal je na 15j niet meer herkennen. Hels druk is het er. Waarom kijk je niet uit naar elders, bv Lamai Beach.
  Prijzen in bars: wat bedoel je met een “bar”? Is het een gewoon cafeetje of is het een bar “mit garnituur”? De prijzen zullen sterk uiteenlopen, de “service” natuurlijk ook.
  Ik zou dus moeten antwoorden: ga het uitzoeken en dan zal je het weten of het past in Uw normen van “verschrikkelijk duur” of niet.
  Prettige vakantie.

 8. Arno zegt op

  Bangkok en Phuket zijn voor (de niet oplettende tourist) duurder, soi cowboy vroegen ze 160 thb voor een biertje bij de meeste barretjes, op Samui zijn er nog niet veel die dat durven.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Leidsepleinprijzen voor bier zijn standaard in Thailand, op de meeste plekken. Natuurlijk kun je bij een stalletje voor 45 baht een pad Thai eten, maar de Febo levert voor hetzelfde bedrag een beter product in Nederland – en dan zonder maagbezwaren.
   Naar Thailand ga je tegenwoordig voor de zon in de winter, of het exotische kokosnotengevoel – niet omdat het nou zo goedkoop is, en zeker niet als je daar nog de kosten van je ticket bij betrekt.

 9. Gerard zegt op

  Tsja, de Russen zijn geweest en nu de Chinezen dus ja, prijzen zijjn wel hoger dan 15 jaar geleden ja toen het nog voornamelijk Europesche middenklasse gezinnen waren en backpackers.

 10. Hans Struijlaart zegt op

  Waarom zou je in godsnaam naar Chaweng Beach gaan op Ko Samui of Lamai als je Thailand wil ontdekken? Dat heeft helemaal niets meer met het originele Thailand te maken. Niet alleen is het daar een stuk duurder geworden, maar het is ook een ontdekking geworden van de toeristen die normaal gesproken naar Spanje gaan, dat het daar nog goedkoper is in verhouding tot Spanje (alleen de reis er naar toe niet en je krijgt veel meer luxe voor je geld). Ik kom al 20 jaar in Thailand. Ben 20 jaar geleden op Koh Samui geweest en toen was het nog leuk en goedkoop en een authentiek bounty eiland met veel goedkope bungalows aan het strand gerund door een kleine familie en veel vriendelijke behulpzame Thaise mensen. 4 jaar geleden wilde ik er weer een week naar toe om herinneringen op te halen aan die goede oude tijd. Mijn indruk was dat het totaal is veranderd en ik ga dan ook nooit meer naar Koh Samui. Ik ben erg geschrokken van het verval aldaar. Ik noem het het Benidorm van Thailand. Heel veel toeristen die absoluut niets begrijpen van de Thaise cultuur, die niet verder komen dan het strand op hun resort. Thaise mensen die niet meer de glimlach van weleer hebben, maar alleen nog maar dollartekens in hun ogen hebben en als slaafjes in de rondte lopen om het de farangs naar de zin te maken in de hoop op een goede fooi en daarbij een onnatuurlijke Thaise glimlach in stand houden. En in hun gedachten zoiets hebben van: hij begrijpt helemaal niets van Thailand maar hij heeft veel geld en daar wil ik ook van mee profiteren. Na 2 dagen had ik het helemaal gehad daar en ben gevlucht naar het eiland Koh Phangan wat vlakbij ligt en waar ik ook 20 jaar geleden 1 week vakantie heb gevierd. Ik was in de veronderstelling dat het daar ook een soort Koh Samui was geworden. Gelukkig niet, ik heb daar een zeer aangename week gehad op dat eiland. Het verval aldaar was gelukkig een heel stuk minder en heb daar even weer het idee gehad hoe een authentiek eiland nog steeds een authentiek eiland kan zijn. En zo zijn er nog veel meer eilanden in Thailand die nog steeds de charme van vroeger hebben. Maar ze worden steeds schaarser. Phuket, Krabi kom ik ook nooit meer. Vergelijkbaar of erger dan Koh Samui. Ook daar heb ik een verschrikkelijke afknapper gehad toen ik daar ook weer eens die oude sfeer wilde proeven. Ik wil niet als ik naar Thailand ga tussen 80% buitenlanders bivakkeren. Ik wil de sfeer van Thailand proeven en beleven en ik wil niet in een of ander attractiepark belanden, dan ga ik wel naar de Efteling. Thailand heeft nog zoveel meer te bieden dan alleen maar een goedkoop attractiepark te zijn. Dus Patrick, ik weet niet wat je zoekt in Thailand, maar Koh Samui is niet Thailand. Ik hoop dat je niet al geboekt hebt. Want het is er zeker niet meer zo als 15 jaar geleden. Ik spreek uit ervaring. Koh Chang is ook een goed alternatief. Wordt wel meer toeristisch, maar heeft zeker nog steeds de uitstraling van een authentiek eiland.

  • loe zegt op

   Het is een mooi persoonlijk verhaal van Hans, maar ook een beetje onzin natuurlijk.
   Hij was al 20 jaar geleden op Samui (dat is 1997) en vond het toen nog geweldig.

   Ik vond het in 1997 al geheel verpest 🙂 Ik kwam in 1984 voor het eerst op Samui.
   De ringweg was toen nog de enige verharde weg en er was nog geen elektriciteit op
   het eiland.
   Toen sprak ik 2 Nederlanders, die het inmiddels al veel te toeristisch vonden 🙂

   De echte ”vooruitgang” is begonnen in 1989 bij de opening van het vliegveld van Samui.
   Je hoefde plotseling niet meer met bus of trein naar Suratthani en met een gammele
   boot naar het eiland.

   Dat vliegtuig zorgde voor een kapitaal krachtiger bezoeker, die ook meer luxe wilde.
   Ik woon inmiddels zelf 12 jaar op Samui en heb het erg naar mijn zin.
   Bij Lamai en Chaweng probeer ik zo veel mogelijk weg te blijven, behalve voor de Makro,
   Tesco en Big C 🙂 Een mens wil ook wel eens iets anders.

   Toch spreek ik regelmatig mensen, die het nog steeds fantastisch vinden.
   Ik zag op de tv beelden van de ”wurmenpotten” op Kos en Rimini. Als ik het daar mee
   vergelijk is zelfs Chaweng nog een verademing.

   (Trouwens op Koh Panghan wordt ook hard gewerkt aan een vliegveld. Tel uit je winst)

   • Renévan zegt op

    Woon hier nu negen jaar en ben het met Loe eens, er zijn nog genoeg rustige stukken. Zelfs Chaweng en Lamai zijn misschien vier maanden druk en acht maanden niet. Onlangs Chaweng beach nog afgelopen, het hele strand nagenoeg verlaten. Heb er zelfs nog foto’s van.Op Bangrak, Bantai en Bangpor beach is het altijd rustig. En als je echt van de rust houdt ga dan naar de zuid of west kant. Door de hoge huurprijzen betaal je in Chaweng en Lamai nu eenmaal meer voor je eten en drinken. Als ik al uit ga is dat in Bophut (Fishermen’s village) of Maenam. Ik betaal tussen de 60 en 80 thb voor een biertje. Omdat ik hier woon weet ik genoeg restaurantjes waar je voor weinig heel goed kan eten. Ieder jaar genoeg aanloop van vrienden en kennissen, ook voor een of meerdere maanden. Dat is niet omdat het hier zo vreselijk is, en duur.

   • Hans Struijlaart zegt op

    Dag Loe,

    Ik hoop niet dat er een vliegveld komt. Lijkt me ook totaal overbodig gezien de korte afstand naar Koh Samui per boot.
    Ik zat 20 jaar geleden op Mae Nam beach en huurde daar nog een bungalow voor 100 bath met uitzicht op zee. Werd gerund door een Hollander Kees en zijn Thaise vrouw. Er waren 8 bungalows. Helaas bestaat het resort niet meer. Ik ben het me je eens dat Chaweng toen ook al redelijk toeristisch was.

    groeten Hans

    • loe zegt op

     Hans, maak je geen illusies. De startbaan ligt er al. Het wachten is op toestemming
     om te vliegen. Er wordt rond de startbaan al weer illegaal gebouwd, zoals gebruikelijk.

     Het resort van Kees en zijn vrouw is een tijdje door een dochter gerund, maar die
     heeft voor het grote geld gekozen. Alles is afgebroken en er staan nu (volgens de woorden van Kees) betonnen doodkisten.

 11. Frank Kramer zegt op

  Beste Patrick, u schrijft een helder berichtje met een heldere vraag. Of mensen u een indicatie kunnen geven wat een biertje, een cappuccino, een gebakken rijst met kip, of een ontbijtje van eieren bacon en toast kost. Opdat u een idee heeft wat de gangbare dingen inmiddels kosten.
  Opmerkelijk, bijna pijnlijk, om dan alle reacties vervolgens te lezen. Geen idee of iemand ook maar de moeite nam om uw bericht te begrijpen, alvorens weer eens een lekker gepeperde reactie de lucht in te slingeren. doorqaans reageert men geheel niet op uw vraag in ieder geval. maar je, het lucht kennelijk lekker op?

  Ik geef u wat voorbeelden, ik kan u geen praktisch antwoord geven omdat ik wel op meerdere plaatsen in Thailand kom en in Chiang Mai woon, maar nog nooit op Koh Samui was. Ik geniet van het leven, maar probeer de typische toeristenhangplekken te vermijden. Niet zozeer vanwege de prijzen, maar vanwege de mensen, het lawaai en het geouwehoer. Ook de plaatsen waar Nederlands sprekenden zich verzamelen mijdt ik nadrukkelijk. Ik ga uit Nederland weg, niet om elders weer meer van hetzelfde aan te horen. ik vermaak mij uitstekend met aardige Thai. U leest het wel in uw reacties op uw vraag.

  Ik noem geen adressen, maar simpelweg een kwestie van rondkijken en rondvragen. Ik betaal in mijn rustige straat thuis, evenals bij een uitstekend tentje op straat, midden in hartje Chiang Mai 35, 40 of maximaal 50 bath voor een simpele maar uitstekende maaltijd. Mensen die kort in de rij staan te wachten op een tafeltje is een goede indicatie. Keuze uit 8-16 gevarieerde gerechten. Geen standaard toeristische Pad Thai te vinden. voor mij in ieder geval heerlijk en gezond eten.
  Ik weet een keurig restaurant in CM waarvan Thai zeggen dat ze daar de beste Noodle soups in de stad hebben. Beroemde Thai aten hier, getuige de vele gesigneerde foto’s aan de wand. Soep voor 50 tot 90 bath. Schuin aan de overkant is daar een tentje waar men een typisch ontbijtgerecht verkoopt, weet de naam niet, rijst met gekookte kip en een typisch sausje. Wederom zeggen Thai in CM dat dit top of the town is, iedere morgen rijen Thaise mensen op de stoep, 40 bath. Ik betaal voor een hele goeie cappuccino in een klein en gezellig tentje in de stad, 6 stoelen slechts, 40 bath. Ik ontbijt zelf dagelijks heerlijk voor 20 bath (Joke moo). Een beetje standaard continental breakfast bij een vriendin, midden in de stad, 80 bath. Een halve liter Chang in één goeie kroeg, drukke straat, geen barladies, wel leuke meiden achter de bar, hoge scores op websites,100 bath. En in een prima relaxte lounge tent, op een verborgen plekje, insiders only, ik vertel het echt niet verder, betaal ik 80 bath voor zo’n biertje. Goeie biefstuk met frites en sla kost daar 240 bath. Een Thaise hap kost daar 120-140 bath. En 40 meter voorbij mijn huis koop ik in een restaurant een gefrituurde echt verse (tambam) vis, want zo uit de visvijver, groot genoeg voor 2 personen, met rijst en een royale en heerlijke sweet and sour saus met groenten, ongeveer 140 bath.

  Ik gaf je een praktische indicatie van prijzen vandaag, in de tweede grootse stad van het land. Voor wie niet de massa achterna loopt en wel kijkt wat de Thai zelf je adviseren. De meeste toeristen die ik soms spreek, betalen overal vaak meer, komen in andere tenten.. Ook op Samui zijn de prijzen ongetwijfeld verschillend, kwestie van kijken en vragen. Niet naar waar het goedkoop is, maar waar Thai die het zich kunnen veroorloven zelf naar toe gaan. . Mijn ervaring is, betere tent, lagere prijzen. Maar betere tent wil voor mij naast de kwaliteit ook zeggen weinig oppervlakkige toeristen, weinig eeuwig klagende expats. Samui is een eiland (alles aanvoeren) en zeer toeristisch, hetgeen natuurlijk de basis prijzen opvoert.

  Wat let je overigens om je niet vast te bijten in een herinnering van 15 jaar geleden, maar gewoon ergens naar toe te gaan zonder dat oude referentie kader?

  Geniet ervan!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website