Beste lezers,

Mijn (Thaise) vrouw die al meer dan 25 jaar een Nederlands paspoort heeft en woont in Nederland, heeft laatst een Thais paspoort laten maken.

Dat leek ons handige i.v.m. vakanties langer dan 30 dagen, maar nu lees ik ook dat ze het Nederlandse paspoort hierdoor kan verliezen?

Wie weet hier meer van?

Groet,

Andre

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 1.00/5. From 5 votes.
Please wait...

6 reacties op “Kan mijn Thaise vrouw haar Nederlandse paspoort verliezen?”

 1. Rob V. zegt op

  Wie gehuwd is met een Nederlander mag ook de nationaliteit van het geboorteland behouden, dat is 1 van de uitzonderingsgronden (Nederland staat in beginsel maar 1 enkele nationaliteit toe, met dus uitzonderingen voor gehuwden, ouders met een andere nationaliteit, of als verlies van de nationaliteit niet mogelijk of onevenredige gevolgen zou hebben).

  Je paspoort of ID kaart kan iedereen verliezen, die (opnieuw) aanvragen is niets meer dat een papieren/plastic bewijs van de nationaliteit.

  Wel zou iemand met meervoudige nationaliteit die naar het buitenland verhuisd en dan (uit het hoofd) 10 jaar lang weg blijft en geen Nederlands paspoort laat verversen de nationaliteit verliezen. Dus als jullie ooit eens gaan emigreren…

  Maar voor nu, niets om je zorgen te maken, had er een probleem geweest dan was dit al rondom het naturaliseren tot Nederlander naar voren gekomen.

  Bij het reizen: verlaat de EU met het NL paspoort, ga de Thaise grens over met het TH paspoort, verlaat Thailand op het TH paspoort en kom de EU weer binnen op het NL paspoort.

  • Rob V. zegt op

   NB: de primaire bron bij vragen over nationaliteit en paspoort is de website van de rijksoverheid en/of de IND. Zoek daar op een trefwoord zoals “nationaliteit” , “verlies van nationaliteit” , “verkrijgen van nationaliteit” , “naturalisatie” enzovoort.

   Bijvoorbeeld: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit

   Zo zag ik daar bijvoorbeeld dat het scenario wat ik noemde geen 10 maar 13 jaar is -zie daar het gevaar van uit het hoofd tikken- . DE rijksoverheid over verlies NL-schap: “Of als u 13 jaar buiten het Koninkrijk der Nederlanden (Nederland, Curacao, Aruba en Sint Maarten) of de Europese Unie (EU) woont met een dubbele nationaliteit en u uw Nederlandse paspoort niet op tijd verlengt.” .

   Wetgeving wil ook weleens veranderen en zo ook de eigen situatie, dan is checken bij een primaire bron aan te bevelen, waarbij blogs en forums soms kan aanvullen met nuttig advies en ervaringen uit de praktijk.

  • Maikel zegt op

   Klopt mijn echtgenote woont nu 15 jaar in Nederland na 13 jaar heeft ze de Nederlandse nationaliteit aangevraagd. Belangrijk is dat degene ook een Thais ID maakt voor info kan ze bij de Thaise ambassade terecht.
   Wij zijn momenteel in Thailand mijn kinderen hebben hun Thaise ID nu ook gemaakt bezitten ook twee paspoorten.
   Wat een service hier je staat er en je ID wordt meteen gemaakt geen kwestie van dagen wachten.
   Succes

 2. Rob Vinke zegt op

  Moderator: Het is de bedoeling dat je hier vragen van de bovenstaande lezer beantwoord en niet zelf vragen gaat stellen.

 3. Prawo zegt op

  Als uw vrouw er voor zorgt altijd een geldig NL paspoort of ID kaart te houden, dan zal ze haar NL nationaliteit nooit verliezen.
  Zou ze (al dan niet met u) buiten de EU gaan wonen en nooit meer een NL paspoort aanvragen, dan verliest ze haar Nederlanderschap dertien jaar na het verlopen van haar laatste NL paspoort (of nationale ID kaart).

  • TheoB zegt op

   Een addertje onder het gras hierbij is dat men het nieuwe paspoort in bezit moet hebben vóórdat het oude paspoort (en nationale ID kaart?) verlopen is.
   Zie vraag 7. op “Meest gestelde vragen over Verlies Nederlandse nationaliteit”:
   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/documenten/publicaties/2017/10/05/meest-gestelde-vragen-over-verlies-nederlandse-nationaliteit


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website