Kan mijn Thaise vrouw als toerist in Belgie autorijden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 mei 2022

Beste lezers,

In juli aanstaande ga ik met mijn Thaise vrouw voor een zestal weken naar België. Zij is In het bezit van een Thais rijbewijs. Is er een systeem of mogelijkheid om ze in België ook te laten rijden? Ik bedoel met een rijbewijs voor toeristen of zo, bestaat dit?

Wat zijn de mogelijkheden en wie heeft er ervaring mee?

Alvast bedankt

Groert,

Rene

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 2.50/5. From 2 votes.
Please wait...

15 reacties op “Kan mijn Thaise vrouw als toerist in Belgie autorijden?”

 1. Johan zegt op

  Zij zou het haar officiële Thaise rijbewijs ongeveer een half jaar kunnen autorijden in België. Rijbewijs zal wel Engelstalig moeten zijn zodat bij controle de geldigheid gecontroleerd kan worden. Maar de vraag is of je je Thaise vrouw hier wel wilt laten autorijden. Andere verkeersregels en gedrag in verkeer.

 2. Arjen zegt op

  Een Thai, (of Indiër, Vietnamees, Cambodjaan, Chinees) mogen hier met hun lokale rijbewijs rijden. (Europa) Zij zullen zelden tegen iemand oprijden. Maar veel mensen zullen tegen heb op rijden.

  Ik heb hier beroepshalve soms mee te maken, en mijn werkgever geeft nu al de bezoekers uit deze landen verplicht een aantal rijlessen bij een rijschool….

  Ik heb toevallig gisteren in Duitsland een auto gehuurd met mijn Thais rijbewijs, omdat mijn NL even niet beschikbaar is.

  Arjen

 3. Jan zegt op

  Zover ik weet wordt het Thaise rijbewijs niet geaccepteerd.
  In Nederland zou ze niet mogen rijden en zover ik weet is dit een EU maatregel.

  • Rob V. zegt op

   Met een Thais rijbewijs mag je gewoon de eerste 6 maanden (185 dagen) rijden in Nederland, en ik dacht eigenlijk dat die vlieger voor heel de EU op gaat…

   Wel kan wel/geen internationaal rijbewijs in dingetje wezen, met zo’n boekje (eigenlijk gewoon een vertaling van het rijbewijs in een aantal talen) kunnen politieagenten lezen dat je een rijbewijs hebt. Dat zou dus onnodig moeten zijn, daar er Engelse tekst op een Thais rijbewijs staat.

   De links/bronvermelding over 6 maanden mogen rijden, zie oa website van de RDW en Rijksoverheid zijn al een tiental keren voorbij gekomen dus die voeg ik niet bij.

  • Emiel zegt op

   In Nederland mag ze als toerist ook rijden met een Thais rijbewijs, niet als zij/hij in NL komt wonen. Een Thais rijbewijs kan niet omgewisseld worden, Thailand staat niet op de lijst van omwissellanden.

   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/mag-ik-met-mijn-buitenlandse-rijbewijs-in-nederland-aan-het-verkeer-deelnemen

  • Cornelis zegt op

   Dat klopt niet, Jan. Zie:
   https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/buitenlands-rijbewijs/rijden-met-een-buitenlands-rijbewijs

 4. Stefaan zegt op

  Zij mag met haar Thais rijbewijs hier rijden, en dit maximaal voor 6 maanden. Toch best je verzekering hiervan op de hoogte brengen.
  Als zij ingeschreven is in het bevolkingsregister mag hier rijden met Thais rijbewijs niet meer, maar kan ze haar Thais rijbewijs laten omzetten in een Belgisch rijbewijs. Dit door haar rijbewijs te laten vertalen door een beëdigd vertaler van de rechtbank. Tip : controleer de vertaling zorgvuldig. Bij ons had de vertaler zich twee keer vergist : de geboortedatum en een letter in de naam.

 5. Ruud zegt op

  Internationaal rijbewijs aanvragen in Thailand en ze kan en mag rijden in de EU

 6. Lung addie zegt op

  De vraag gaat hier klaar en duidelijk over Belgie. Wat in Nederlland in Duitsland…. geldt is hier totaal niet van toepassing en daar heeft de vraagsteller totaal niets aan.

  Het is in Belgie, voor Thais, net zoals voor Belgen in Thailand, identiek hetzelfde indien zij willen autorijden.
  Een Thais nationaal rijbewijs heeft in Belgie, als toerist, geen enkele waarde. Zij zal moeten beschikken over een ‘internationaal’ rijbewijs afgeleverd in Thailand. Hiermee mag zij geen 6 maar 3 maanden in Belgie autorijden.
  Een Thais nationaal rijbewijs kan in Belgie WEL omgewisseld worden voor een Belgisch, doch de uitgiftedatum moet van na een bepaald jaartal zijn, wat ik me niet meer herinner. Ook moet de naam van de houder en de data leesbaar zijn in het Latijns alfabet, moet de uitgifte- en vervaldatum, in onze jaartelling zijn en niet in de Thaise jaartelling. De aanvrager moet tevens over een VAST adres in Belgie beschikken. Ook moet de aanvrager dan het Thais rijbewijs inleveren. Is dus niet van toepassing op toeristen.

  • jan zegt op

   In Belgie kan het Thaise rijbewijs omgewisseld worden als je in het bezit ben van u Thais rijbewijs voor je gedomicilieerd bent in Belgie.

   Mijn vrouw die Thaise en Belgische nationaliteit heeft, heeft haar Thais rijbewijs gehaald toen ze al de Belgische nationaliteit had . Zij kan haar Thais niet laten omzetten in een Belgisch.

   Om aan de Belgische wetgeving te voldoen moet je vrouw in bezit zijn van een Thai ” internationaal” rijbewijs. Dit rijbewijs moet in Thailand aangevraagd worden. Daarmee mag ze die zes weken in Belgie rondrijden.

  • Rob V. zegt op

   Een termijn van 90 dagen ipv 185 dagen geldigheid van een niet Europees rijbewijs lijkt mij opmerkelijk daar er dan potentieel een gat ontstaat: rijden op een Belgisch afgegeven rijbewijs kan/moet na 185 dagen.

   Helaas is de website van FOD Mobiliteit en Vervoer niet echt duidelijk over toeristen. Over buitenlandse rijbewijzen schrijven zij:

   —–
   Niet-Europees nationaal rijbewijs

   Wat is een niet-Europees nationaal rijbewijs?
   Een niet-Europees nationaal rijbewijs is een nationaal rijbewijs dat werd uitgereikt in een land dat niet behoort tot de EU of de EER.

   Rijden met een niet-Europees nationaal rijbewijs vóór of tijdens de eerste 185 dagen van inschrijving in België
   Indien u nog geen 185 dagen bent ingeschreven in België mag u rijden met:

   -> een geldig erkend internationaal rijbewijs (conventies van Wenen en Genève) dat geen Belgisch rijbewijs is. Een internationaal rijbewijs is slechts geldig indien voorgelegd met het nationaal rijbewijs waarvoor het werd uitgereikt;
   -> een geldig en erkend buitenlands niet-Europees nationaal rijbewijs dat overeenkomt met het model dat werd bepaald in de Conventies van Wenen en Genève.

   Met “erkend” rijbewijs, worden de rijbewijzen bedoeld die erkend zijn krachtens de Conventies van Wenen en Genève of een bilateraal akkoord. Dus niet enkel de omwisselbare rijbewijzen die in de lijst op onze website staan. Er zijn namelijk ook landen die de Conventie van Wenen of Genève hebben ondertekend of waarmee België een bilateraal akkoord heeft gesloten, maar waarvan wij niet over een rijbewijsspecimen beschikken. Deze rijbewijzen zijn dan niet omwisselbaar, maar wel erkend.

   —-

   Onder het item Brexit staat wel een tekst expliciet over kort verblijf/toerisme. Thais zijn uiteraard geen Britten maar het geeft een idee in welke hoek men moet zoeken:

   —-
   Ik ben een Britse toerist, mag ik in België rijden met mijn Britse rijbewijs?
   Zolang het Britse rijbewijs wordt beschouwd als een EU-rijbewijs, kunt u in België rijden met uw Britse rijbewijs.

   Zodra het Britse rijbewijs wordt beschouwd als een niet-EU-rijbewijs en zolang u niet in België bent ingeschreven, kunt u tijdens een zakenreis of vakantie in België rijden met uw nationale rijbewijs indien het conform een van deze modellen is.

   Zodra u sinds 185 dagen in België bent ingeschreven, moet u houder zijn van een Belgisch of een Europees rijbewijs.

   Zie:

   https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/rijbewijzen/buitenlandse_rijbewijzen

   Ik zou daar uit afleiden dat wie niet in België of een ander EU land staat ingeschreven, en een niet Europees rijbewijs heeft aan het Belgische verkeer mag deelnemen in combinatie met een internationaal rijbewijs afgegeven door het land van verblijf (Thailand) . Verblijft die persoon langer dan 185 dagen in België dan komt het moeten omwisselen van het rijbewijs in zicht.

   Niet dat het er veel toe doet: een Thai mag immers maar 90 dagen als toerist hier verblijven dus of het nu 90 of 185 dagen is maakt in de praktijk niet uit. Maar het moet toch ergens in een officiële tekst na te lezen zijn?

  • Arjen zegt op

   Het spijt me Lung Addie,

   Maar nu vergis je toch echt. Het is echt toegestaan voor een Thai met een permanent rijbewijs (dus niet het eerste, slechts twee jaar geldig rijbewijs) in heel Europa te rijden. Zelfs in Zwitserland mag dat. En je hoeft niet eens een internationaal rijbewijs uit Thailand aan te vragen.

   • Lung addie zegt op

    Beste Arjen,
    het is best mogelijk dat ik mij vergis, iedereen kan zich vergissen.
    Doch ik heb deze info uit persoonlijke en officiele ervaring.
    Toen ik bezoek kreeg uit Thailand heb ik persoonlijk contact opgenomen met de Overheidsdienst Verkeer in Belgie. Daar werd me duidelijk geantwoord dat het een ‘internationaal rijbewijs’ moest zijn om in BELGIE de weg op te gaan en dat een Thais rijbewijs in Belgie niet geldig was. Tevens heb ik persoonlijk weet van Thaise echtgenotes van Belgische mannen welke ook een internationaal rijbewijs moesten hebben en daarmee 3 maanden in Belgie mochten rijden waarna ze het ‘nationaal rijbewijs; konden omzetten in een Belgisch, na het hebben van een definitieve woonplaats in Belgie.
    Indien mijn informatie fout is dan weten ze bij de dienst verkeer in Belgie niet wat moet en niet moet en daar twijfel ik over.

    • Arjen zegt op

     Dan is het misverstand wellicht “Internationaal Rijbewijs”.

     Ik stel me voor als je aan een niet wetende ambtenaar vraagt : “mag ik met een Thais RBW hier rijden” hij als snel denkt dat het een lokaal RBW is. En dan dus antwoord: “nee, het moet een Internationaal RBW zijn” hetgeen het standaard, permanent Thai RBW dus gewoon is.

     De meeste rijbewijzen uit vrijwel alle landen voldoen aan de eisen van een “Internationaal Rijbewijs” een uitzondering daarop is het Thais, twee jarig rijbewijs.

     Ik weet niet of het Belgische RBW eraan voldoet. Het NL, Chinese, Thaise, Indiase in iedereen geval wel.

     Ik heb net met mijn Thais RBW een huurauto in Bulgarije opgehaald

     Arjen.

 7. william zegt op

  Kan er naast zitten inmiddels daar niet van, maar volgens mij gaat het alleen maar om de vertaling.
  Je ‘ínternationale rijbewijs’ wat een totaal verkeerde kreet is heeft een aantal talen om duidelijk te maken dat jouw officiële rijbewijs geldig is, meer niet.
  Er zijn nu eenmaal landen [net als Nederland vroeger] die geen tweede taal op je rijbewijs zetten.
  Net als in Thailand moet je ook in Europa een nationaal rijbewijs aanvragen na dacht, net als in Thailand een half jaar als buitenlander.
  Zowel met je internationale rijbewijs als je rijbewijs van het Thuisland en nog diverse zaken meer.
  Tot die tijd kan je dus rijden met het rijbewijs uit het thuisland.

  In mijn gedachte dus als toerist volslagen onzin ‘internationaal rijbewijs’ als de gegevens ook in het Engels erop staan.
  Als emigrant zal je het nodig hebben om een nationaal rijbewijs aan te vragen binnen de gewenste tijd.
  Denk dat het omschakelen van links naar recht rijden en de rijstijl hier meer aandacht nodig heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website