Jaloezie bij Thai

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 november 2022

Beste lezers,

Ik hoor en zie in Nederland nogal eens jaloezie tussen Thaise onderling. Vriendschappen tussen Thaise en ook tussen Nederlanders van vele jaren, gaan stuk.

Hoewel dit natuurlijk geen typisch Thais verschijnsel is, ben ik benieuwd hoe men dit ervaart?

Groet,

Khun Moo

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 3.00/5. From 3 votes.
Please wait...

9 reacties op “Jaloezie bij Thai”

 1. Eric H zegt op

  beste Khun Moo, jazeker is er jaloezie , als de vriendinnen van mijn vrouw iets teveel aandacht van mij vragen dan komen ze bijna de deur niet meer in ook al zeg ik dat het niets voorstelt en dat ik met niet voor niets met haar getrouwd ben maar dat heeft ook te maken denk ik met een bepaalde zekerheid die ze willen, stel je voor ik ga er met een vriendin van haar vandoor, de schaamte maar zeker het verlies van een zekere financiele toekomst, ze hebben geen reserves of vangnet zoals pensioen etc

 2. Martin zegt op

  In mijn geval was de schoonfamilie een hele hechte groep zo een 15 jaar geleden. Inmiddels is dat na huwelijken en afgunst over studies van kinderen, auto’s en huizen gedaald tot nivo 3 uit 10
  Wij zijn inmiddels verhuisd naar een dorpje aan het strand maar dat was een wens niet uit een ander gevoel.

  Afgunst noem ik het want jaloezie kan nog constructief zijn, maar dat is het niet meer…

  Ik ben de enige buitenlander in deze ooit hechte groep van 35 man/vrouw en mijn vrouw haar leven is veranderd nadat wij partners werden. Dat wekte pure afgunst op bij een paar andere dames, nichten, een zuster en een paar neven….

  Kinderen van de tantes die dezelfde leeftijd hebben als mijn vrouw haar dochter wilden plots ook naar een goede unversiteit maar het geld ontbrak, mijn vrouw had al een huis maar nu ook een auto en dat was een beetje teveel. Vooral toen ze haar andere zuster hielp met een huis en haar moeder naast ons kwam wonen met haar man en 2 zoons.

  Een rijke vriend van mij vroeg mij eens of ik jaloers was, ik antwoorde hem zoals ik het voelde; Op je vrouw na wil ik alles wel hebben wat je hebt, maar ik gun het jou van harte…en kan prima zonder.
  Dat zie ik hier weinig gebeuren en jammer genoeg onder de ‘expats’ ook.

  Ik ontmoet de expats (NL of andere nationaliteit) wel eens per ongeluk en dan hou ik mezelf zeer op de achtergrond wanneer zaken als werk, woonlocatie, auto etc ter tafel komen en dat is uit ervaring want wat je ook doet en hebt, ze hadden het allemaal beter, langer, hoger en verder… Maar hun huidige situaties laten daar bijzonder weinig van merken. De Australiers zijn vreemd genoeg het meest relaxed is mijn ervaring, die vragen niets alleen waar je vandaan komt.

  Vragen als ‘moet je dan nog werken’ terwijl ik nog geen pensioensleeftijd heb vind ik het meest vreemd, alsof het een soort van status is..

 3. Alphonse zegt op

  Laten we de spits afbijten. Vrouwen en jaloezie zijn twee handen op één buik.
  Overal ter wereld.zijn vrouwen jaloers. Ze bewaken hardnekkig hun territorium, zelfs als ze hem de volgende dag weggeven door er met een ander ervandoor te gaan.
  Een Belgische ex-vriendin had de onhebbelijke gewoonte me een extra knuffel te komen geven als ik met soortgenoten van haar stond te praten. Ze liet haar kakje achter, zoals wij dat in België zeggen. Ik spreek nu van mijn professionele carrière bv. tijdens een personeelsfeest, een receptie enz. Onze relatie heeft dan ook niet standgehouden.
  Dat is de kortzichtigheid van jaloezie.
  Een ware vrouw heeft de intelligentie jou de macho te laten zijn, maar te weten dat jij altijd bij haar blijft. Daar gaat het vaak fout. Want als ze niet genoeg investeert in jou, zal ze je verliezen.
  Ik denk bv. aan Goedele Liekens, relatietherapeute en seksuologe, die vrouwen geregeld voorhield wat een macht de ochtenderectie van een man hen in handen gaf. Een man die je ‘s morgens in de hand neemt, zal niet vreemd gaan. Helaas, hoeveel vrouwen zijn daar te dom, of te egoïstisch voor…
  Wat mij na al die jaren in Azië opvalt, is dat de vrouwen er extremer jaloers zijn dan in Europa. Je hoeft het met mij niet eens te zijn. Ik herinner me meisjes die ik voor een nachtje oppikte en na een berichtje van een vroeger vriendinnetje uit de bol gingen, met alles op de hotelkamer begonnen te smijten, hoewel ze totaal geen relatie met me hadden, behalve die ene transactie.
  Cathereya, een meisje waar ik in Bangkok mee optrok, we dansten in soi 4 en zij wou naar de Insomnia, maar ik niet, duwde me een vriendin in handen. Doe ermee wat je wilt… Vervolgens ging ze tot 6u ‘s morgens dansen en kwam toen urenlang op mijn deur bonken omdat ze wist dat ik met haar vriendin in bed lag. Hele hotel te schande.
  Het wordt pas bangelijk als de jaloezie paranoïde vormen aanneemt. En dat komt meer voor dan je denkt. Dat is de beruchte situatie dat je vriendin of vrouw het keukenmes neemt, kartelig en ongeslepen, en je vroeg in de morgen je piemel eraf snijdt! Het gaat dan in feite om ziekelijke psychotische jaloezie.
  Alleen als de chirurg binnen het uur erbij is, en je scrotum mooi fijn is afgesneden en nog niet voor de straathonden gesmeten is, heb je kans je man-zijn te bewaren. Weliswaar zul je voortaan niet veel gevoel meer hebben, wegens zenuwuiteinden afgesneden en dus zullen climaxen voortaan nog wishful thinking worden.
  De Isaanse vrouwen zijn erom beroemd en berucht. Net zoals de gerechten er berucht zijn wegens to spicy.
  Maar van die vrouwen mag je dan ook een extreme liefde verwachten, met nachten die je tot in de hemel of de hel brengen. Waarbij je jezelf helemaal kwijt geraakt, zoals bij een stevig shot.
  Is dat wel iets voor jou? Bezint eer ge begint!
  Schoenmaker blijf bij uw leest.

  • Khun moo zegt op

   Alphonse
   Mooi beschreven.
   Ik ga voor keuze 3 , de isaanse variant.
   Natuurlijk alle messen wel opgeborgen.
   De mooiste bloemen groeien langs de afgrond.
   Grapje,wij zijn al 42 jaar samen.
   Dat een Thaise het hele hotel op stelten zet, hebben we ook al eens meegemaakt.
   Een kennis van mij,een steward bij klm,die in vele landen geweest is zei: hoe heter het klimaat in een land, hoe heter de vrouwen

   Toch nog een positief punt bij de opwarming van de aarde.

   • Alphonse zegt op

    Beste Khun Moo, ik sta helemaal achter je. Isaan is zo bijzonder!
    ‘De mooiste bloemen staan bij de afgrond.’ Weet je dat er in 1972 een heel mooi boek uitkwam van de Nederlandse schrijver Ben Borgart (1940-2016). Het heet: De vuilnisroos.
    Het gaat over een een hippie die landloper is en bij een vuilnisbelt in Amsterdam-Noord, Waterland overleeft. Op een dag vindt hij midden op de belt een iele breekbare roos bloeien.
    Hoe mooi, zelfs in de grootste ellende kan het leven mooie momenten aan ons cadeau doen.
    De mensen van de Isaan, velen straatarm, leven tenminste hun leven vol passie.
    Mijn respect.

  • fred zegt op

   Beetje overdrijven mag maar liefst niet te veel. Ik heb ook een lang liederlijk leven achter mij maar al bij al viel dat toch allemaal heel hard mee. Ik was dan ook snugger genoeg om allerande situaties die jaloezie konden uitlokken te vermijden. Beetje weten waar je mee bezig bent is daarvoor voldoende.

   • Alphonse zegt op

    Bij deze reactie denk ik dan zo: koele kikker in een laag landje onder zeeniveau. IJskast.
    Vooral de eigen voordeeltjes zoeken i.p.v. genereus te zijn voor al die mooie Thaise mensen.
    Bij mijn eerste reis door Thailand, gaf een Australiër me de volgende wijsheid mee: vooral je overvloed delen met Thaise mensen en dan krijg je er zoveel voor terug.
    Inderdaad, je krijgt zoveel menselijkheid terug.
    Voorwaarde is wel dat je je ego aan de kant zet.

 4. Tino Kuis zegt op

  Ik ben nu in Thailand en heb een aantal mannen en vrouwen ondervraagd over dit onderwerp. Ze bevestigen allemaal dat Thaise vrouwen behoorlijk jaloers kunnen zijn maar dat geldt zeker ook voor mannen. De reden? Wel, zeggen de vrouwen, mannen zijn เจ้าชู้ (Chao choe, dalende hoge toon), rokkenjagers. En de mannen beweren dat ook vrouwen vaak wat hebben met andere mannen (dat heet ook Chao choe) maar slimmer zijn in het verbergen van die verhouding. De jaloersheid komt dus in meer of mindere mate van beide kanten. Er is in Thailand ook beslist meer geweld van jaloerse mannen tegen vrouwen dan andersom.

 5. Rob V. zegt op

  Jaloezie is denk ik zowel gebonden aan persoonlijkheid als ook sociaal-economische ontwikkeling. De angst voor verlies (van liefde, genegenheid, zekerheid, het dak boven het hoofd, inkomen, zorg enz). Ik ben niet wezen turven maar het zou goed kunnen dat jaloezie meer voorkomt in Thailand dan Nederland: de gevolgen van het weglopen van je partner zijn groter. Of het meer speelt bij vrouwen dan mannen durf ik me niet aan te wagen, er zijn natuurlijk vrouwen die al woest worden als hun partner een verkeerde blik werpt/ontvangt van een ander, maar zo ook zijn er mannen die aan de kook slaan als hun lief aandacht van/aan een ander geeft.

  Dus wat moet ik zeggen? Ik ken jaloerse mensen (man, vrouw, Thai, Nederlander, ..) en veel meer mensen die dat niet zijn. Een beetje jaloezie kan nog gezond zijn (je compleet en totaal ongeroerd voelen voor potentiële verleidingen van je wederhelft is niet echt tegen van een hart in vuur en vlam), maar als je op je tenen moet lopen omdat anders bij je lief de stoppen door slaan? Dat zal veel stress en conflict geven en een relatie danig op de proef stellen. Ik zou dat vermoedelijk niet volhouden maar heb dat gelukkig zelf (nog) niet hoeven ervaren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website