In Thailand wonen en een bedrijf oprichten voor export?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
11 juni 2024

Beste lezers,

Ik ben boven de 50 en mijn vrouw wordt dat ook in december 2024. Wanneer we ons huis verkopen, hebben we een potje geld. We kunnen aantonen dat we beiden 800.000 Thaise baht op een (Thaise?) rekening kunnen storten. We gaan een Wise-rekening openen en kunnen daar Thai baht op aanhouden als tussenoplossing, totdat de Thaise rekening is geopend.

Onze doelstelling is om in Thailand te wonen en een bedrijf te openen voor export. We hebben ook een kind dat naar een internationale school in Thailand moet. We zijn alle drie Nederlands, dus mijn vrouw is ook Nederlands (geen Thai).

Welke route om dit alles te verwezenlijken is de snelste, handigste en meest concrete? Deze zomer gaan we alvast op vakantie naar Thailand om ons te oriënteren op een appartement of woning en een school.

Met vriendelijke groet,

Jurre

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

12 reacties op “In Thailand wonen en een bedrijf oprichten voor export?”

 1. Jurre zegt op

  We kunnen allebij 800.000,- thai bath op een voorlopige wise rekening storten inplaats van 65000,- thai bath.
  Mvg jurre

  • Ger-Korat zegt op

   Als je geld je lief is dan laat je dit toch staan op je Nederlandse bankrekening, hiermee kun je aantonen dat je voldoende hebt om een jaarvisum aan te vragen in Nederland. Vervolgens in Thailand een Thaise bankrekening openen en dan eventueel via Wise overboeken van je Nederlandse naar je Thaise rekening. Maar 2x 20.000 Euro laten staan bij een financiële instelling welke geen bank is dan loop je financieel risico wat nergens voor nodig is en je ook nog eens niets extra oplevert als dat je het bij een Europese bank met bijbehorende garantiestelsel van betreffende land zou aanhouden. Maak het niet ingewikkelder dan nodig is.

  • MKB Thailand zegt op

   Wij helpen startende en bestaande ondernemers in Thailand. Neem gerust contact met ons op [email protected]

 2. Luit van der Linde zegt op

  Ik denk niet dat een visum het grootste probleem is, maar een werkvergunning, daar is men niet echt scheutig mee voor buitenlanders.

 3. Petervz zegt op

  Beste Jurre,

  Het lijkt me goed als je wat meer informatie verstrekt.
  – Waar in Thailand zouden jullie willen wonen en een bedrijf starten?
  – Wat zouden jullie willen exporteren en naar waar?
  – Hoe oud is het schoolgaande kind?
  – is het de bedoeling dat jullie beiden gaan werken in de export firma?

  Je hebt het over 2x 800k op een rekening. Waarvoor is dat? Dat bedrag is normaal gesproken 1 van de eisen voor een verblijf op basis van pensioen, maar ben je je ervan bewust dat werken in dat geval niet is toegestaan. Ook niet in het nog op te richten export bedrijf.
  Als je in Thailand een bedrijf wilt opzetten waarin je zelf ook gaat werken, dan zijn de eisen voor visa en bijkomende werkvergunning geheel anders. Er is genoeg informatie te vinden over dit onderwerp op internet en dit forum mocht je daarna nog specifieke vragen hebben dat kan je die stellen. .

 4. Loeng zegt op

  Beste Jurre, als ik jou een goede raad mag geven en van ongevraagd advies dienen: verkoop nog even niet jullie huis en denk eerst nog eens diep na over wat jullie plannen aan voorbereidingen inhouden. Jullie doelstellingen zijn niet juist. Je hebt het over:
  1- Wise als tussenoplossing voor het deponeren van 2x 800K ThB zijnde volledig onnodig,
  2- het starten van een exportonderneming alsof in Thailand dit soort initiatieven zomaar kunnen,
  3- een vakantie naar een land met een opp. van 12 x Nederland om er een appartement te vinden,
  4- een kind dat naar een internationale school “moet”, (zoals je dat zelf formuleert).

  Als jullie als 50-jarigen naar Thailand willen emigreren dan is één visum non-imm-O retirement voldoende. De ander gaat mee als “dependent”. Er is dan ook maar 1 Thaise bankrekening nodig met 800K ThB als saldo. Bij binnenkomst krijg je 90 dagen verblijf. In de eerste 30 dagen maak je de Thai bankrekening in orde. Dat kan van je NL-bank of via Wise. Tijdens jullie vakantie kun je bij een Thai bank een account openen en is een eerste storting van bv 10K ThB meer dan voldoende. Vraag RonnyLatYa hoe en wat te doen inzake de visum-aanvraag voor jullie als gezin, via https://www.thailandblog.nl/contact/

  Je kunt niet zomaar een business opstarten. Die is per definitie gebonden aan het via regel- en wetgeving inschrijven en opzetten van een Company Ltd, met minstens 2 shareholders, een ander soort visum, en een investering die tot de 2 miljoen ThB kan bedragen. Een visum “retirement” geeft, zoals het woord al aangeeft, geen toestemming tot ondernemen/werken/inkomen verwerven op Thai grondgebied. Lees over het opzetten van een ‘Small Business as a Foreigner in 2024’ via deze link: https://ap.lc/NYXpd Je vermeldt niet wat je vanuit Thailand wilt exporteren, maar wat het ook is: als foreigner heb je voor alles en nog wat een exportvergunning nodig. https://belaws.com/thailand/import-export-companies/

  Thailand kent een opp. van 12 x Nederland, 76 provincies, tientallen steden, honderden dorpen en bijvoorbeeld Chiangrai in het noorden is meer dan 1750 auto-km ver gelegen van Songkhla in het zuiden. Zoek dus eerst uit in welke plaats je wilt wonen, een exportbedrijf opstarten, jullie kind naar school laten gaan. Gebruik daarvoor een of meerdere vakanties, ook bv om een jurist te consulteren inzake jouw gewenste Ltd.

  Bedenk dat als je Nederland verlaat, jullie drieën op jonge leeftijd niet meer kunnen terugvallen op een Nederlandse zorgverzekering. In Thailand dien je dus je particulier te verzekeren, en evenals de kosten van een internationale school voor jullie kind komen de kosten van een zorgverzekering volledig voor eigen rekening.

  Een huis verkopen om een “potje” geld te genereren is onvoldoende als je als gezin naar Thailand wilt. Neem gerust een fikse pot geld mee: je wilt huren, je hebt vervoer nodig, je hebt je levensonderhoud en boodschappen, een huishouden met maandelijks terugkerende kosten, je hebt je verzekeringspremies, de kosten van school voor je kind, en wat dies meer zij; maar vooral: je hebt geen inkomen!, terwijl je daarnaast de nodige kosten zult hebben om jouw exportbedrijf op te zetten.

  Ik raad aan om alles wat ik in de vorige alinea opsom financieel veilig te stellen en dat “potje” geld uit verkoop van jullie huis als reserve/spaargeld/onvoorzien in Nederland op een bank te laten staan. Niet aankomen want als Thailand niet lukt, moet je terug, en je huis ben je al kwijt. Er zijn er die jou zullen zeggen: doen! Gewoon doen. Dat zou je kunnen overwegen als je zonder gezin naar Thailand emigreert. Maar je bent met z’n drieën, waaronder een jong kind, en je wist nog niet eens dat je 800K ThB op een Thai rekening moet hebben gestort als je je verblijf wilt gaan verlengen. Kortom: je hebt nog veel te doen.

  • Jurre zegt op

   Beste Loeng,
   Vragen stellen op deze blog is deel van ons onderzoek.
   Bedankt voor je zinvolle link betreft small foreign business in thailand.
   We kunnen voorlopig weer even verder.
   Mvg Jurre

 5. Herman zegt op

  Hoi Jurre,
  Wellicht kan ik helpen. Ik heb een pool vila te koop (of lease) met 375 m2 bedrijfsruimte in MeaRim ChiangMai. Bij koop gratis mijn Co.,Ltd. met export licentie er bij, ook nodig voor een workpermit. Ik heb de laatste 11 jaar voor 130,000,000.- THB geexporteerd. Wegens o.a. leeftijd en gezondheids redenen gestopt met werken. PREM internationale school op 15 min. afstand. Interesse, schrijf me n mailtje: [email protected]
  Mvg Herman

 6. RonnyLatYa zegt op

  Neem contact met MBK zoals ze al zeggen. Krijg je de details
  In ieder geval denk er aan dat je op basis van Retirement niet mag werken

 7. Loeng zegt op

  MKB Thailand is niet de evenknie van MBK Nederland, maar een particulier initiatief van een ondernemer in Thailand. Via een website kun je contact leggen en na inschrijving en betaling in contact komen met andere ondernemers/starters om ervaringen te delen. https://mkb-thailand.com/index.html

 8. Jurre zegt op

  Beste mensen dank voor jullie reactie.
  We gaan deze zomer zowieso naar thailand op vakantie. Iemand ervaring met siam-legal.com ??
  Dat je alles enkel online kan doen met de thai ambassade voor visa en dergelijke is wel jammer.

 9. Nicky zegt op

  Wat betreft die 800.000 baht. Als je gehuwd bent kan je vrouw jou volgen en hoef je maar voor 1 persoon dat geld beschikbaar hebben. Wij zijn weliswaar Belgen, maar doen dit al jaren zo. Verklaring van de ambassade erbij en verklaring van inkomen. Klaar is kees.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website