Beste lezers,

Ik heb een vraag betreft Wise. Om een rekening te openen bij Wise moet je dan in je eigen land, NL, België of Europa een rekening hebben? Of kan een pensioenfonds het ook rechtstreeks over maken naar Wise?

Ik zie op diverse websites wat de overmakingskosten zijn en het is overal anders.  Gaan de overmakingskosten per bedrag, hoe meer overmaken hoe meer betalen of is het een standaard bedrag?

Groet,

Driekes

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

17 reacties op “Ik woon in Thailand, kan een pensioenfonds mijn pensioen rechtstreeks overmaken naar Wise?”

 1. Kees de Jong zegt op

  Deze vragen kan men beter stellen via email aan Wise zelf. Wel kan ik beantwoorden, des te meer er overgemaakt wordt, des te meer men betaald. Hoewel dit bij Wise ” peanuts” is t.o.v de reguliere banken in Nederland.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Of kijk op de site van Wise zelf. In het Engels weliswaar, maar Duits kan ook, en die staat hier:

   https://wise.com/gb/pricing/send-money?sourceAmount=1000&sourceCcy=GBP&targetCcy=EUR&tab=0

   Je kunt met bedragen en valuta ‘spelen’.

   Ik stuur al vijf jaar geld naar Thailand met Wise en heb nooit een probleem met dit bedrijf ervaren; niet voor aankopen en niet naar mijn familie daar.

 2. Mo zegt op

  Drinks, antwoord is ja. Je kan een wise rekening openen, zonder een eigen rekening te hebben in Nederland of België. Mijn pensioenen worden rechtsreeks gestort, en zonder kosten omdat een IBAN rekening betreft. Je kan zelf bepalen wanneer je het dan doorstort naar je Thaise bankrekening.
  Kosten overmaken wise –> Thaise bank, zijn een %, dus hoe groter hoe meer kosten

 3. Rob Alberts zegt op

  Mijn Nederlandsche pensioenfonds (ABP) vertelde mij dat zij zonder problemen mijn pensioen rechtstreeks op een Thaise bankrekening kan storten.
  Wel moest ik hiervoor de benodigde papieren invullen en ondertekenen.

  Over overboeking kosten hebben we het niet gehad.

  Vriendelijke groet,

 4. bob zegt op

  Mo heeft gelijk. Echter je moet een zogenaamde jar (eigen rekening) openen. Dan bekom je een Iban enkun je de SVB en andere pensioen beheerders op de hoogte stellen van je nieuwe rekeningnummer en hun opdragen je gelden op dat nummer over te maken. Je kunt er ook je overige (spaar)geld kwijt en je krijgt ook rente (waarvan automatisch volgens de Belgische wet) een afdracht plaats vindt. Er zijn geen kosten bij betalingen aan derden bij een Iban nummer. Uiteraard als je naar Thailand overmaakt gaat dat via het normale transfer systeem. Ook gemakkelijk is dat je kunt vooruit een betaling inboeken of automatische betalingen instellen. Je hebt geen dure Nederlandse of Belgische bank meer nodig. ([email protected])

 5. eugeen zegt op

  Jouw pensioenfonds kan je pensioen rechtstreeks storten op de Thaise rekening (zonder Wise). Van je bank hier kan je dan maandelijks gratis een papier krijgen dat de storting van je pensioenfonds komt. Dan heb je in de toekomst geen problemen met Thaise belastingen. Stortingen via Wise worden in de toekomst als inkomsten beschouwd en kunnen hier belast worden.

 6. Rob Alberts zegt op

  Aanvullend wil ik verwijzen naar de volgende inzending met reacties.

  Overboekingen komen niet altijd aan.
  Terugboekingen van mislukte overboekingen blijven soms 45 weken onderweg.
  Hierbij worden ook onduidelijke kosten in rekening gebracht door de betrokken Thaise Banken.
  Waarbij SVB en/of pensioenfondsen hier waarschijnlijk weinig mee kunnen.

  https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/kasikorn-bank-smaad-en-laster-lezersinzending/

  • Ger-Korat zegt op

   Stemmingmakerij hebben we niets aan, onduidelijk is hoe of wat je transacties zoals in het andere artikel staat misging, misschien had je zelf niet de juiste gegevens aangeleverd. Banken geven aan dat als er een betaling niet gelukt is dat je een betalingsonderzoek kunt laten doen, hier het halve verhaal vertellen en de banken de schuld geven is onterecht zonder dat de lezer alles weet. Laten andere lezers dan ook maar eens aangeven of overboekingen niet gelukt zijn en waarom, zolang je naam, adres, rekeningnummer en Swift/BIC code goed opgeeft kan er niets misgaan. Zoals gezegd een betalingsonderzoek laten doen en dan het resultaat hier mededelen en niet bij voorbaat de banken in diskrediet brengen

   • Erik Kuijpers zegt op

    Ger-Korat, ik doe al jaren zaken met WISE, ook al toen het nog Transferwise heette, en heb nooit een probleem. Soms duurt het een paar dagen langer dan voorspeld maar het blijft snel.

    Ik heb de indruk dat er een kruistocht wordt gevoerd om teleurstelling af te reageren. Maar de ervaringen van de meeste reageerders zijn veelzeggend.

 7. bob zegt op

  Een vraag veel antwoorden wie heeft het goede antwoord simpel je pensioenfonds

 8. Rob Alberts zegt op

  Uit eigen ervaring weet ik dat van de 11 volstrekt identieke transacties nummer 11 verdween, maar met behulp van een Thaise advocaat werd teruggeboekt.
  Waarop ik in mijn Thaise Netwerk in Nederland de melding kreeg dat het zonder advocatenhulp ook 45 weken had kunnen duren.

  Meest storend aan mijn ervaring vind ik nog steeds dat de Thaise bank voor mij als Nederlander in Nederland onbereikbaar is. En dat de Thaise begunstigde in Thailand op alle mogelijke manieren op zij gezet werd.

  De hulp van de Thaise advocaat in Thailand was daarentegen heel plezierig en doeltreffend!

  Vriendelijke groet,

 9. JomtienTammy zegt op

  Om op uw vraag te antwoorden:
  Ja, u kan uw pensioen rechtstreeks op uw Wise rekening laten storten (zonder een andere rekening te hebben)!
  U moet gewoon op de Wise website (volg gewoon de instructies) een (Belgische) rekening openen, u krijgt dan een IBAN BE nummer zoals bij een andere bank.
  Dit BE rekeningnummer geeft u dan door aan uw pensioendienst, waarna de stortingen zullen beginnen.
  U kan ook kosteloos rekeningen in andere valuta openen, dit staat allemaal netjes uitgelegd op hun website.
  Voor het overboeken van € naar andere valuta betaalt u een kost (een stuk lager dan bij andere banken), die u ook duidelijk wordt weergegeven voor bevestiging van de transactie.
  Vraag ook gelijk de Wise bankkaart aan, dan kan u wereldwijd hiermee betalen!

 10. bennietpeter zegt op

  Corrigeer me als ik het fout heb, maar bij Wise ga je storten in regering beleggingsfondsen.
  De fonds regelaar is Blackrock en 3e partijen Barclays en JP Morgan. Alle partijen welke aardig rocksteady zouden moeten zijn.
  Wise is geen bank en derhalve beheert het niet je geld. Ze schuiven alleen maar.
  Het risico schijnt beperkt te zijn, als het goed is alleen regering fondsen. Echter fondsen beleggingen kunnen onderuit gaan en bne je al je geld kwijt. DE uitkering van de fondsen volgen de centrale bank cijfers op rente.
  Wise waarschuwt op site als zijnde “capital at risk”
  Blackrock zou aardig stabiel moeten zijn, hoewel ze een jaar geleden in korte tijd toch 1700 miljard$ kwijt waren. Er bleef nog wel wat over.
  Eind 2022 had de groep USD 8.594,5 miljard aan activa onder beheer, na verlies.

  Nu zolang de inflatie heerst heeft men een goede positieve rente, welke weer keldert als de inflatie naar beneden gaat. Je ziet een chart bij Wise van afgelopen jaren, waar bij de rente negatief was -0.7%.
  Dus dan betaal je. Per duizend dus 0.7% x 1000= 7 wat voor valuta dan ook. Per 100000 dan ook 700.. logisch he. Nog niet in Nederland, negatieve rente, maar wel bij Wise.

  Nu is de rente positief en een heel goede tijd om te adverteren, goed om klanten te werven.
  alleen valt het weer effe tegen als de rente naar beneden klettert.
  Mag je dan nog hopen dat de fondsen negatief stabiel blijven, anders is dat ook weer een domper.
  Feit is, geshowed in charts, na inflatie ga je betalen. Je ziet de CB rente op een -0,4% en de fondsen op een -0.7%.
  Kan er nog niet echter komen of Wise betalingen (card of app) vrij zijn van Thaise belastingen, anders krijg je een auto aanslag bij betaling omdat het buitenlands geld is?
  Dus is Wise wijs?

 11. René zegt op

  Ik begrijp ik uit de diverse verhalen dat je aan alleen een IBAN-Wise-rekening genoeg hebt en daar wereldwijd mee kunt betalen en storten, ook in NL en dus geen NL-bank meer nodig is? Je ook bedragen al of niet automatisch kunt overmaken en dat in diverse valuta?
  Dan rest mij nog een vraag, kun je in Thailand een Eurorekening hebben? Zo ja dan zou overboekingskosten een fractie van andere overboekingen zijn. Dan komt alleen het omwisselen in Thailand naar baht nog kijken. Of je er dan iets mee opschiet is de vraag. De praktijkdeskundigen zullen daar wel antwoord op weten.

 12. Driekes zegt op

  Iedereen bedankt voor de info, mijn pensioensfonds BPFbouw stuurt het nu rechtstreeks naar de Bangkokbank in Thailand en ik betaal op 440 Euro +/- 300 baht, ik heb dit nagvraagd, het fonds stuurt het voor 4 Euro naar de grens, welke grens, en de Bangkokbank rekent 200 baht, dit gaat al 7 jaar OK en zonder risico’s dus is het wijs om een wise rekening te nemen.
  Ik doe geen beleggingen of buitenlandse valuta.
  Wel nog even een vraag, wat als je komt te overlijden waar blijven de wise gelden dan?

 13. DIRK zegt op

  Ik heb onlangs geprobeerd mijn pensioen op Wise te laten storten door de Belgische overheid. Zij weigeren dit met als reden dat wise de overeenkomst met België niet heeft ondertekend. Volgens Wise voldoen ze echter aan alle verplichtingen welke door België opgelegd werden. Iemand die een andere ervaring heeft?

 14. Sjaak S zegt op

  Ik blijf me verbazen. Je stelt een vraag aan mensen op een forum en je krijgt tientallen antwoorden die allemaal variëren. Er wordt zelfs voorgesteld om Wise aan te spreken.
  En een paar goede antwoorden…. waarom stel je die vraag niet aan je pensioenfonds?
  Toen ik mijn pensioen aanvroeg en er naar de bankrekening gevraagd werd waar het geld op gestort moest worden, gaf ik gewoon de rekening die ik bij Wise heb aan.
  Dat is een belgisch rekeningnummer dat op mijn naam staat en die door Wise beheerd wordt.
  Niets eenvoudiger als dat.
  Omdat ik twee pensioenen krijg, laat ik het hoofdpensioen direct naar mijn rekening in Thailand sturen en de andere naar Wise, omdat ik nog alimentatie moet betalen. Dat kan ik daarmee doen.
  Geld overmaken van Wise naar mijn Thaise rekening duurt vaak slechts enkele seconden. Soms wel een dag, maar daar zijn dan ook redenen voor. In de regel is het super snel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website