Beste lezers,

Na de nuttige antwoorden op onze vorige vraag durven we het wel aan nog een vraag hier te stellen (met de toezegging dat we er geen gewoonte van zullen maken).

Er is nog al wat informatie te vinden over de status van een geregistreerd partnerschap dat in een huwelijk is omgezet. De hier in NL verstrekt Akte van Omzetting lijkt in Thailand geen geldige huwelijksakte. De instanties die we hier aanspreken zijn niet eenduidig over hoe dit op te lossen is en ook online hebben we geen ondubbelzinnig antwoord kunnen vinden op de vraag hoe we een huwelijksakte kunnen krijgen die wel in Thailand erkend is.

Het lijkt er haast op dat we het partnerschap zouden moeten ontbinden om vervolgens officieel te trouwen, maar dat is natuurlijk heel omslachtig (en bovendien ben je dan een paar weken geen officiële partners).

Zijn er mensen die tegen hetzelfde probleem aangelopen zijn en dat hebben weten op te lossen?

Bedankt en vriendelijk groet,

François en Mieke


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Hoe komen wij aan een huwelijksakte die in Thailand erkend is?”

 1. Soi zegt op

  Beste mensen, TH kent in het huwelijks- of familierecht geen samenlevingscontract, noch een geregistreerd partnerschap. Een omzettingsakte is derhalve een NL aangelegenheid. Er wordt in TH volop ongehuwd samen gewoond, samen geleefd, gezinnen gesticht en voor elkaar gezorgd. Als men voor elkaar en/of familie en anderen blijk wilt geven van elkaars houden van en van andere belangen, dan trouwt men voor Bhoedha. Dat gebeurt gewoon thuis, niet in een tempel. Als men het samenleven ook juridisch af wil kaderen, dan gaat men met enkele getuigen naar het gemeentekantoor en tekent enkele huwelijkspapieren. Veel stempels en handtekeningen, maar zonder enige ceremonie.
  Het maakt voor de Thaise samenleving noch voor de Thaise mens niets uit als jullie in TH ongehuwd door het leven gaan. Maar dat wisten jullie al, denk ik. Echter, en dat lees ik een beetje uit jullie vraag: is het wettelijk gehuwd zijn in en voor jullie situatie om andere redenen neoodzaak, dan wel gewoonweg van toepassing, dan zal er in NL voor de wet dienen te worden getrouwd. TH staat daar buiten. Ook buiten omslachtige NL procedures. Hopelijk is mijn antwoord jullie van nut. Groet en sukses.

 2. François en Mieke zegt op

  Dank je Soi. Het gaat ons puur om het formaliseren van de erfrechtelijke verhoudingen en het vastleggen van onze relatie t.b.v het retirement visum. Voor onze onderlinge verhoudingen hebben we inderdaad geen huwelijksakte nodig :-). Trouwen in Thailand is overigen ook een optie waar we aan denken. Het lijkt ons echter heel raar dat dat soort omwegen nodig zouden zijn. Maar als het niet anders kan, moet het maar zo.

  • Soi zegt op

   Het vastleggen van erfrechterlijke verhoudingen doe je in NL het beste af met een testament.
   Eenzelfde geldt voor de TH situatie en aldus is het aanbevelenswaardig om in TH bij een advocatenkantoor met “notarisbevoegdheid” een testament te doen opmaken.
   Voor de TH autoriteit is een derg document in voorkomende gevallen en bij onverhoopte situaties het meest duidelijk.
   Natuurlijk kun je ook een NL testament vertalen en legaliseren, en bij betr kantoor deponeren.
   Is de partner van TH komaf, dan is een TH burgerlijk huwelijk te overwegen, al dan niet tzt.
   Zijn jullie beiden van NL komaf, dan valt er in TH niet te trouwen.

 3. rori zegt op

  Dit is een bekend probleem waar ik ook tegen aan ben gelopen.

  Een geregistreerd partnerschap is in de meeste landen (ook in de EU) geen huwelijk.
  Als je het geregistreerd partnerschap in Nederland omzet is het ook volgens internationaal wet GEEN huwelijk en word als zodanig ook niet erkend.

  Vraag info op de afdeling burgerlijke stand van een grotere gemeente. Ik en mijn nu vrouw wilden ook eerste een geregistreerd partnerschap. Blijkt echter alleen geldig in die landen in de EU welke een homohuwelijk erkennen. Het zelfde geldt voor een samenlevingscontract.
  Onze geregistreerde partnerschap word bv in Duitsland, Frankrijk, Italie, Spanje, Portugal, Griekenland etc al niet erkend.

  Voor een echte relatie (sorry) heb je in het buitenland een huwelijksakte nodig en deze word alleen gemaakt bij een HUWELIJK en niet bij een partnerschap en eventuele omzetting.

 4. Franky zegt op

  Dus als ik goed lees is volgens rori eender welk huwelijk erkend (homo of hetero) voor een retirement visa.

  • Soi zegt op

   Voor een retirement visum is geen erkenning van een huwelijk vereist, noch een sexuele voorkeur. Wel voldoen aan de ‘retirement’-leeftijdsgrens: niet jonger dan 50 jaar (aan te tonen via een geboortebewijs), voldoende inkomen, geen crimineel verleden noch lijdende aan een besmettelijke ziekte.

   • Martin B zegt op

    En geboortebewijs is niet nodig; een paspoort is genoeg.

    Voor het Retirement Visa (dat geen visum is maar een verlenging met 1 jaar van een Non-Immigrant Visa) is geen ‘bewijs van goed gedrag’ nodig, en ook niet een ‘medische verklaring’. Deze verlenging is in Thailand aan te vragen bij Immigration. Zie dossier ‘Visum Thailand’ (op de linkerkolom van deze pagina); daarin staan ook de inkomenseisen vermeld (800.000 op Thaise bank, of maaninkomen 65.000 Baht, of een combinatie van beide).

 5. Joop zegt op

  Beste mensen,

  Hieronder volgt onze ervaring over het zogenaamde geregistreerde partnerschap van Nederland.
  Wij zijn een paartje met dit partnerschap en hier volgen onze positieve ervaringen in Thailand…

  Het begon uiteraard met de visumaanvraag bij consulaat of ambassade.
  Wij kozen voor het consulaat in Amsterdam en inderdaad namen ze genoegen met ons boekje geregistreerd partnerschap en kreeg ook mijn 14 jaar jongere partner een retirement visum

  Enkele jaren later besloten we een condo te kopen in Jomtien en alweer namen de Thaise autoriteiten genoegen met een kopie van onze partnerschapsakte.

  Later hebben we bij een “” thais notariskantoor”” een testament laten opmaken en alweer was kopie van partnerschap voldoende voor een rechtsgeldig testament.

  Voor het openen van een thaise rekening en het behalen van een thais rijbewijs…..ook geen problemen en weer was onze akte voldoende.

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en veel succes in Thailand

  Joop en Nicolien

  • Martin B zegt op

   Beste Joop en Nicolien,

   Jullie reaktie haalt enige zaken door elkaar:

   – Een ‘Retirement Visa’ wordt niet door de ambassade/consulaat verstrekt, wel b.v. een Non-Immigrant Visa ‘O’ van 3 maanden (single entry) of 1 jaar (multiple entry = elke 90 dagen even Thailand uit). Er zijn enige voorwaarden (bv voldoende middelen).

   – Als men aan de eisen voldoet (zie dossier ‘Visum Thailand’), dan kan het single of multiple entry Non-Immigrant Visa in Thailand tegen het einde van de geldigheidsduur bij Immigration met 1 jaar worden verlengd op basis van leeftijd (50+ = ‘Retirement Visa’) of het gehuwd zijn met een Thai, dus niet met een Nederlandse partner (= ‘Thai Women Visa’). Dit kan vervolgens elk jaar worden verlengd (dezelfde eisen) zonder Thailand te verlaten.

   – Voor het ‘Retirement Visa’: De NL partner komt onder voorwaarden ook in aanmerking voor deze verlenging op basis van een in Nederland gelegaliseerde huwelijksakte = gecertificeerd vertaald in het Engels door de verstrekkende gemeente (‘afschrift voor internationaal gebruik’) en vervolgens gelegaliseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Thaise ambassade in Den Haag. Een (omgezet) samenlevingscontract is niet voldoende, maar de toekennende Immigration hoofdbeambte kan zich soepel opstellen als aan alle andere hoofdeisen wordt voldaan.

   – Als het niet lukt om voor de partner ook een ‘Retirement Visa’ te krijgen, dan kan de partner altijd nog tezelfdertijd bij Immigration een ‘regulier’ multiple entry Non-Immigrant Visa van 1 jaar krijgen (= elke 90 dagen even het land uit).

   – Alhoewel de basisregels overal in Thailand hetzelfde zijn, verdient het sterk de voorkeur om met dit soort redelijk uitzonderlijke zaken naar een groot Immigrationkantoor te gaan, bv in Bangkok, Pattaya, of Phuket. In ‘de provincie’ leveren dit soort zaken heel vaak forse problemen op.

   – Voor het kopen van een condo, of een motorfiets, of een auto, of het verkrijgen van een Thais rijbewijs, of het openen van bankrekening, aansluiting nutsbedrijven, etc., is een Non-Immigrant Visa nodig. (Openen van een bankrekening: pas op, de regels zijn niet bij alle banken hetzelfde.)

   – Voor het maken van een Thais testament zijn in principe alleen de paspoorten nodig (en 2 getuigen). Overigens is een Nederlands testament met bepalingen over bezittingen in Thailand hier ook geldig, mits gecertificeerd & gelegaliseerd, maar het is veel gemakkelijker (en goedkoop) om een separaat Thais testament te maken bij een Thaise advokaat die tevens een erkende ‘notary public’ is. Pas op, er bestaat in Thailand geen centraal register; de overlevende partner moet het testament aanbieden bij het betreffende gerechtshof.

 6. François en Mieke zegt op

  Allemaal bedankt voor de tips en antwoorden. Intussen hebben we ook geprobeerd bij de NL overheid en ambassade meer duidelijkheid te krijgen, maar dat levert vooral doorverwijzingen naar andere instanties op. Er zijn ervaringen van mensen die met hun samenlevingscontract prima verder komen, maar ook van mensen waar dat minder soepel loopt. Hoe absurdistisch het ook klinkt lijkt het ontbinden van het partnerschap en vervolgens trouwen de enige manier te zijn om tot een gelegaliseerde huwelijksakte te komen. Andere constructie werken soms wel, maar soms ook niet. We hebben niet zo’n zin om wat dat betreft van grillen van ambtenaren afhankelijk te zijn. Dat wordt dus een onverwacht huwelijksfeestje.

  • ror1 zegt op

   Ja eerst een ontbinding en dan trouwen. Een samenlevingscontract in in bepaalde landen in europa wel rechtsgeldig maar geeft geen zekerheid en helemaal niet in het buitenland.
   Waar is de scheiding en de bruiloft?

 7. MACB zegt op

  Beste François en Mieke,

  Voor alle duidelijkheid:

  Erfrechtzaken in Thailand regel je het best in Thailand met een testament (bv op de ‘laatst-levende’). Ga daarvoor naar een advokaat die een ‘certified notary public’ is (= erkend door het Ministerie van Justitie). Deze heeft een standaard testament dat kan worden aangepast naar jullie wensen. Een huwelijk is daarvoor NIET nodig.

  Hoofdvoorwaarde voor een ‘Retirement Visa’ is het hebben van een Non-Immigrant Visa; het Retirement Visa’ is een verlenging van telkens 1 jaar van het (oude) Non-Immigrant Visa. Deze verlenging wordt altijd PER INDIVIDU aangevraagd. Als jullie beiden 50 jaar of ouder zijn dan komen jullie daarvoor beiden in aanmerking. Let wel op de inkomenseisen: de 800.000 Baht op de Thaise bank, of een inkomen van 65.000 Baht/maand, of een combinatie van beide ter hoogte van 800.000 Baht, geldt PER AANVRAGER (dus ook: van een Thaise bankrekening op beider naam wordt slechts 50% toegekend aan de aanvrager). Het aanvraagproces is simpel; het verdient aanbeveling dit op een groot immigratiekantoor te doen (dus niet ‘in de provincie’). Het ‘Retirement Visa’ moet elk jaar opnieuw worden aangevraagd (dezelfde eisen).

  Een huwelijk speelt HELEMAAL GEEN ROL bij een Retirement Visa, tenzij een van de huwelijkspartners onder de 50 is. In dat geval moet het Nederlandse huwelijk worden bewezen (= gecertificeerd* & gelegaliseerd* in Nederland) want dan komt de jongere partner in aanmerking voor een Non-Immigrant Visa ‘O’ (1 jaar = elke 90 dagen even het land uit). Echter, ook dan zal ‘de huwelijkspartner onder de 50’ worden gevraagd naar het inkomen, en dat is in Thailand in principe hetzelfde als voor het ‘Retirement Visa’. Dit jaarlijks proces eindigt uiteraard als de jongere partner 50 is.

  *Certificatie = vraag een ‘huwelijksakte voor internationaal gebruik’ bij het gemeentehuis = erkend & geautoriseerd vertaald door de gemeente.
  *Legalisatie = de huwelijksakte moet worden erkend voor gebruik in Thailand door het MInisterie van Buitenlandse Zaken in Den Haag (afdeling legalisaties) EN door de Thaise ambassade in Den Haag. Deze extra stap is nodig omdat Thailand het zgn. Apostilleverdrag niet heeft ondertekend.

  • François en Mieke zegt op

   Dank je voor de duidelijke toevoeging.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website