Beste lezers,

Ik ben voor de Thaise wet getrouwd in 2009. Ik heb de trouwakte in 2009 wel laten legaliseren bij de Nederlandse Ambassade in Bangkok, maar niet laten inschrijven in GBA van mijn gemeente in Nederland omdat mijn partner nooit in Nederland heeft gewoond en er ook in de toekomst niet zal gaan wonen. Zij maakt dus ook geen enkele aanspraak op de Nederlandse sociale wetgeving in welke vorm dan ook.

Mijn partner komt alleen per jaar 2 weken op vakantie in Nederland. Ik heb een appartement in Nederland en voer mijn eigen huishouding en mijn partner voert haar eigen huishouding in Thailand. Ik geef mijn partner maandelijks echter wel een bijdrage voor hypotheek huis, die op haar naam staat en gebouwd is voor ons huwelijk. Ik verblijf per jaar een paar maanden in Thailand en afwisselend in Nederland op basis van een 3 maandelijkse visum.

Mijn vragen zijn:

– Ben ik wel verplicht om mijn huwelijk in Nederland in de GBA van mijn gemeente te laten registreren en wat zijn hierbij dan de voor- en of nadelen;
– Krijg ik AOW voor een alleenstaande, omdat:

1. Wij beiden een zelfstandige huishouding voeren,
2. Wij ongeveer de helft van het jaar gescheiden leven en
3. Mijn partner nooit in Nederland heeft gewoond en er in de toekomst ook niet zal gaan wonen en dus ook geen aanspraak maakt op de sociale wetgeving in Nederland en later ook geen AOW zal ontvangen.

Met vriendelijk groet,

Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

41 reacties op “Lezersvraag: Huwelijk met een Thai, krijg ik AOW voor alleenstaanden?”

 1. Dennis zegt op

  Ik denk dat je je huwelijk wel in Nederland moet registeren, omdat in Nederland je maar met 1 partner getrouwd mag zijn.

  Nu zou je in Nederland nogmaals kunnen trouwen, want volgens de GBA ben je ongehuwd. Omgekeerd zou je ook in Thailand nogmaals kunnen trouwen (waarschijnlijk), omdat je vanuit NL een bewijs kunt krijgen dat je ongehuwd bent. De NL ambassade zal dus een bewijs van geen bezwaar (Cerftificate to conduct marriage) moeten afgeven en daarmee kun je dus nogmaals trouwen in Thailand. En ook in Thailand is met 2 partners getrouwd zijn niet toegestaan.

  Dit dan allemaal nog los van eventuele aanspraken die je partner kan hebben op je pensioen/ AOW en op je nalatenschap.

  Wat zou een reden zijn om je huwelijk in Nederland NIET te registreren?

  • Adje zegt op

   In de allereerste zin staat al dat het huwelijk gelegaliseerd via de Nederlandse ambassade. Is het dan daarmee niet automatisch geregistreerd in Den Haag?

   • Dennis zegt op

    Nee, naar mijn weten niet.

 2. Harold zegt op

  Gezien de wijziging van de AOW per 1 januari 2015 inzake partnerschap, kom, je niet meer in aanmerking voor een toeslag voor je partner. Derhalve heb je alleen recht op de helft van de aow voor gehuwden.

  Leef je echter gescheiden van je partner, dan heb je wel recht op alleenstaande aow.

  Dus ik zou maar eens goed nadenken, wat je doet met deze situatie.

  • Henk zegt op

   Enige aanvulling hierop is nodig. Indien de man geboren is voor 1 Januari 1950 kun je partnertoeslag krijgen. Ik ben wettig getrouwd in Thailand, niet in Nederand. Ook samenwonenden kunnen een partnertoeslag krijgen, mits de man is geboren zie boven. Omdat mijn vrouw jonger is krijg ik per maand ongeveer € 300 toeslag.

  • han zegt op

   Dit is onjuist. Als je een geregistreerd partnerschap hebt of getrouwd bent heb je GEEN recht op alleenstaanden aow ook al woon je niet bij elkaar.

   • Henk zegt op

    Krijg het elke maand, helft gehuwden AOW plus een toeslag voor mijn Thaise echtgenote. Heb een beschikking van het SVB! Ik ben geboren voor 1-1-1950. Mijn vrouw is 40 jaar.

    • Frans Nico zegt op

     Beste mensen,

     Of je nu wel of niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, doet er niet meer toe. Wat telt is de woonsituatie. Alle mensen die na 1 januari 2015 pensioengerechtigd is geworden of wordt, gelden de nieuwe regels. Vanaf 1 januari 2015 is de partnertoeslag voor nieuwe gevallen komen te vervallen. Elke partner krijgt op zijn of haar pensioengerechtigde leeftijd zijn of haar AOW. Dat is 50% van het minimumloon. Als een van beiden nog niet zijn of haar pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, dan gaat de overheid er vanuit dat die jongere partner maar moet gaan werken. Als beide partners de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, dan krijgen ze ieder afzonderlijk 50% van het minimumloon. Dat is de realiteit.

     Als een pensioengerechtigde alleen woont, dan krijgt hij of zij een alleenwonende uitkering en dat is dan 70% van het minimumloon. Gaat die persoon samenwonen, dan verliest die persoon zijn alleenwonende uitkering en krijgt hij of zij nog maar 50% van het minimumloon. Als de partner dan nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, dan moet die persoon maar gaan werken. Wordt de samenwoonrelatie verbroken, dan krijgt die persoon weer een alleenwonende uitkering.

     Voor oude gevallen die nog wel een partnertoeslag hebben (van voor 1 januari 2015), zoals jij, raken die de toeslag kwijt als hij of zij de samenwoning beëindigt. In dat geval krijgt die persoon de alleenwonende uitkering van 70% van het minimumloon. Gaat die persoon later weer samenwonen, dan verliest die persoon zijn alleenwonende uitkering, wordt de nieuwe uitkering 50% van het minimumloon en krijgt hij of zij NIET opnieuw een partnertoeslag. Hij of zij kan dus maar beter dan niet opnieuw gaan samenwonen.

     Er zijn wel toeslagen mogelijk, maar die kennen strenge regels, vergelijkbaar met een bijstandsuitkering.

     Het kan nog gekker. Volgens de nieuwe regels krijgt een alleenwonende 70% van het minimumloon en iemand met een minderjarig kind (alleenstaande ouder) 50% van het minimumloon. In mijn geval kan ik beter mijn vrouw en kind samen “de deur uitgooien” dan alleen mijn vrouw. Met andere woorden, heb je een minderjarig kind in huis, dan krijg je 20% minder. Leve de zorgstaat.

     • Soi zegt op

      Maar beste Frans Nico toch? Vanwaar die verontwaardiging? De SVB is op haar site meerdere keren zeer duidelijk dat een alleenstaande ouder die met eigen kind(eren) of stief- of pleegkinder(eren) woont het AOW-pensioen voor een alleenstaande ontvangt. Er wordt zelfs in een apart hoofdstukje en paragraaf melding van gedaan:

      http://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/eigen_kind/
      U woont in één huis met kinderen van 18 jaar of ouder
      Als u alleen woont met uw eigen kinderen of stief- of pleegkinderen van 18 jaar of ouder, krijgt u het AOW-pensioen voor alleenstaanden. Dit is 70% van het netto minimumloon.

      http://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/samen_wonen/
      Zelfs in gevallen dat iemand samen woont met een kleinkind jonger dan 18 jaar.

      Is het kleinkind vervolgens 18 jaar en ouder, dan wordt de status gezien als meerjarig pleegkind en blijft alleenstaandeAOW van toepassing.

 3. john mak zegt op

  de man is al officieel in thailand voor de wet gehuwd en het huwelijk is ook gelegaliseerd bij de nederlandse ambassade dus opnieuw trouwen is geen optie.

  De ambassade heeft al eens een keer een Certificate to conduct marragae afgegeven.

  Beetje vreemd advies wat je geeft Dennis of je begrijpt de vraag niet helemaal

  • Dennis zegt op

   Best John Mark,

   Een in Thailand rechtsgeldig gesloten huwelijk is niet automatisch in Nederland erkend. Een door de Nederlandse ambassade gelegaliseerde trouwakte houdt zeker géén registratie van het huwelijk in Nederland in!

   Verder geef ik in dit soort gevallen altijd maar 1 advies: Neem contact op met de ambassade. Alle andere “adviezen”, inclusief de mijne, zijn slechts goedbedoelde meningen.

 4. han zegt op

  Als je partner niet in nederland woont heeft het geen enkel voordeel om je huwlijk hier te laten registreren. Eigenlijk ben je al een stap te ver gegaan door het in bangkok te laten registreren. Er is sinds 1 januari 2014 een “tweewoningregeling” gekomen waardoor 2 mensen die elk hun eigen huishouden voeren en hun eigen huisvesting betalen , alleenstaanden aow kunnen houden ongeacht hoeveel je bij elkaar bent. Dus in jouw situatie zou je alleenstaanden aow kunnen houden mits je niet getrouwd bent en dat ben je dus wel. Dus als de SVB dat weet krijg je “gehuwden” aow, ongeacht of je wel of niet bij elkaar woont. Kijk maar op de site van de SVB naar “tweewoningregeling”.

  • Harold zegt op

   Getrouwd ? Als je zo ver van elkaar afwoont, dan zou je dit onder de noemer gescheiden van tafel en bed moeten kunnen beschouwen (noemen ze nu misschien wat anders). Zo vaak zien ze elkaar blijkbaar niet.

   Ik leef alleen, maar doordat er iemand in mijn huis verblijft, werd het partner pensioen mij opgedrongen, anders kreeg ik alleen de halve gehuwde aow.

   Dus waarom nu niet spreken van gescheiden leven, als je zover uit elkaar woont ?

 5. Leon1 zegt op

  Han heeft hier volkomen gelijk, als je gaat trouwen of een geregistreed partnerschip aangaat moet je dat melden bij de SVB, dan krijg je een formilier wat je moet invullen hoe de situatie is, kan zijn dat je ook nog een bezoek krijgt van de SVB.
  Bij registratie gaat je AOW zeker met een 300 eur omlaag, alleen gaat dan je toeslag iets omhoog.
  Op de site van de SVB staat ook een lijst wat je minder krijgt aan AOW.
  Zou er niet aan beginnen, dit als advies.
  Leon.

 6. vlieghe reinold zegt op

  Ik ben wel belg ,Vijf maanden geleden ben ik getrouwd in thailand,ingeschreven in de ambasade in bkk en vermeld in het rijksregister,je vraagt de voordelen ,mijn pensioen is van 881 eu naar 1419eu gegaan voor mij wel een groot voordeel
  Groetjes Reinold

 7. ko zegt op

  je bent getrouwd met iemand die geen recht heeft op eigen AOW ( iedereen die nooit in Nederland heeft gewoond of gewerkt) dus je krijgt altijd alleenstaanden AOW. Al woon je met 100 mensen in 1 huis en ben je er met 40 getrouwd! (zolang dat maar niet in Nederland zelf is.Er bestaat helemaal geen toeslag voor mensen die trouwen met een niet AOW gerechtigde! Uitsluitend indien BEIDE partners RECHT hebben op AOW gaat de regel op. Wanneer leest iemand nu eens!

  • Han zegt op

   Echt helemaal fout. Als je met een thaise samenwoont of trouwt krijg je geen alleenstaanden aow meer. Maakt geen fluit uit of ze wel of niet zelf recht heeft op een uitkering. Gevaarlijke bewering die je hier maakt dus mensen die twijfelen moeten maar even de site van de SVB opzoeken, daar wort helemaal geen onderscheid gemaakt tussen partners die wel of niet zelf recht hebben op een nederlandse uitkering.

  • Tonny zegt op

   Partnertoeslag geldt uitsluitend voor Personen, geboren vòòr 01-01-1950. Is dat het geval, dan moet die partnertoeslag moet al vòòr 01-01-2015 zijn aangevraagd.

  • Renévan zegt op

   Als dit zo is laat dan maar een zien waar dat op de site van de SVB staat. Thailand is een verdragsland met Nederland en er wordt gecontroleerd of u samenwoont of getrouwd bent. Als u samenwoont of getrouwd bent krijgt u een uitkering als zijnde getrouwd.

   • Frans Nico zegt op

    Beste Renévan.

    De nieuwe regels per 1 januari 2015 gaan uit van samenwonen. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet getrouwd bent. De basis is samenwonen. Maar Ko heeft met zijn zienswijze ongelijk.

  • Henk zegt op

   Hallo Ko,
   Ik raak wel een beetje in de war door al die verschillende antwoorden op mijn vraag, maar ik hoop dat jij mij het juiste antwoord hebt gegeven. Mijn vrouw is geen AOW gerechtigde en zal dat ook nooit worden. Moet ik mijn huwelijk wel laten registreren in de GBA. Als ik dat doe wordt ik dan niet automiatisch bij de SVB als gehuwd aangemerkt.

  • Henk zegt op

   Dan doen ze het fout bij de SVB. Ik krijg een toeslag voor mijn Thaise echtgenote die nimmer in Nederland gewoond of gewerkt heeft! En ik kan goed lezen!

 8. Johan zegt op

  Het heeft niks te maken met opgebouwde AOW rechten, het feit is dat je 300 euro minder AOW krijgt als je gaat samenwonen. Ook al heeft de persoon waar je mee samenwoont geen inkomsten. Is natuurlijk behoorlijk asociaal deze regel meer kosten minder inkomsten. Deze regel is sinds 1 januari 2015 van toepassing.

 9. RichardJ zegt op

  Als je getrouwd bent, kom je alleen in aanmerking voor “gehuwden AOW”.

  Beide partner krijgen dan hun deel (700 euro/maand) voorzover zij dit opgebouwd hebben, Een Thaise partner die niet in NL gewoond heeft, heeft niets opgebouwd en heeft geen rechten.

  in deze situatie krijg de NL partner alleen de gehuwden AOW van 700 euro/maand en dus niet de alleenstaanden AOW van 1000 euro/maand.

  Onder bepaalde voorwaarden kun je een partnertoeslag krijgen (van 700 euro/maand). Je moet dan bijv. voor 1 nov 1949 geboren zijn.

  Getrouwd zijn met een Thaise partner betekent dus vaak dat je 300 euro/maand misloopt!

  • Henk zegt op

   Ik ben in 2014 gehuwd met een Thaise in Thailand. In oktober 2014 heb ik dat gemeld bij het SVB. Mijn alleenstaanden uitkering werd gestopt, maar ik kreeg wel direct ruim 300 extra bovenop de helft van gehuwden AOW. Omdat ik voor 1-1-1950 geboren ben blijf ik de extra toeslag houden.

 10. Hans Boersma zegt op

  Interessant. Ik ben in Thailand officieel gehuwd en ben van plan dit in Den Haag te laten registreren. Ben nu 58 en vraag mij af of dit financieel tzt wel verstandig is ivm AOW e/o bedrijfspensioen (zodra ik 60 ben)
  Ik hoor graag hierover. Bvd

 11. Soi zegt op

  Over AOW (en aan dit thema verwant), wordt op regelmatige basis talrijke vragen gewijd. En uiteraard zijn de antwoorden navenant. Toch zijn al evenzo vaak goede en foute antwoorden gegeven, behalve in bovenstaande reacties. Die zijn allemaal fout.
  Op de vraag van Henk of hij recht heeft op de ‘AOW met Alleenstaande toeslag’, (hij vraagt helemaal niet naar Partnertoeslag) is het antwoord: JA, dat heeft hij voor de maanden dat hij niet samenwoont! Dat komt omdat maar één criterium geldt, en dat is: samenwonen.

  Voor de SVB (en de NL-Overheid) is van belang te weten of iemand a l l e e n woont, of dat iemand s a m e n woont. Daar draait het om: hoe is de woonsituatie van iemand? Niet de leefsituatie. Het gaat niet om getrouwd zijn, of om het gegeven dat je een deel van jouw uitkering besteed om naar een ver land te sturen. Het gaat erom: woon je samen met een vrouw/man/ouder/kind/opa/oma/tante/collega/vriend/vriendin/etc/etc/etc.
  (Ik laat hier de kwestie van de meerpersoonshuishoudens buiten beschouwing omdat die niet voor Henk’s situatie van toepassing is!)

  Al het andere is niet relevant: niet dat Henk enkel in TH wettelijk gehuwd is, niet dat dit huwelijk te BKK bij de NL-Ambassade geregistreerd staat, niet dat zijn TH vrouw slechts 2 weken per jaar naar NL komt, ook niet dat Henk in NL in een appartement woont, niet dat hij elke maand zijn Thaise vrouw geld stuurt, en ook niet dat hij naar TH reist met een toeristenvisum. Dat alles is niet relevant. Moet hij allemaal zelf weten. Interesseert de SVB helemaal niets. Wat de SVB wèl interesseert is de vraag: Woont Henk samen?

  De SVB vraagt slechts aan Henk: woon jij samen? Het antwoord van Henk is dan: Neen, ik woon niet samen.
  SVB vraagt vervolgens: Henk, ben je getrouwd? Henk: Ja, ik ben voor de Thaise wet gehuwd met een vrouw, maar die woont de hele jaar door in TH, en komt slechts per jaar 2 weken op vakantie bij mij in NL op mijn woonadres.
  SVB: Woon jij soms in TH met die vrouw samen? Henk: Nou, wij wonen ongeveer de helft van het jaar gescheiden (zie punt 2 in de vraagstelling).
  SVB: Betekent dit dan dat je de andere helft aldus samenwoont in TH?
  Henk: Als ik eerlijk ben dan moet ik deze vraag met ja beantwoorden?
  SVB: Wel nu, dan betalen we jou de maanden dat je in NL bent een alleenstaanden-AOW en de maanden dat je in TH samenwoont een gehuwden-AOW.

  En de rest: doet niet terzake! Het is zoals het is!

  • NicoB zegt op

   Goed gedaan Soi, heel goed op een rijtje gezet, zo is het Henk en niet anders, samen wonen ja of nee, daar draait het om.
   Henk blijft dus de SVB melden:
   ga naar Thailand, woon daar samen, gevolg … aow op basis gehuwd.
   kom naar NL, woon daar alleen, gevolg … alleenstaande aow.
   NicoB

  • René Chiangmai zegt op

   Ik vind dit een bijzonder verhelderende toelichting. Hier heb ik al lang naar gezocht.
   Geeft in ieder geval veel aanknopingspunten om verder te zoeken.
   Bedankt.
   (Ik ka er nu wel even van uit dat deze beweringen wél kloppen. Haha.)

 12. Haki zegt op

  Wat betreft de vraag terzake de aow, heb ik die zelf voorgelegd op kantoor van de SVB Breda, Daar werd me verteld dat het puur gaat om “samenwonen.cq ëën huishouden delen”. Daarbij maakt het niet uit of je getrouwd bent of niet, of dat één van de partners geen inkomen of pensioen heeft.
  Dus deel je één huishouden, dan heb je geen recht op “alleenstaande-toeslag”. Dit is niet te verwarren met partnertoeslag want dat heeft andere regels, zoals al eerder hier omschreven door de lezers.

  Voor de aow-alleenstaande-toeslag is echter één uitzondering en dat is dat als men 2 huishoudens aanhoudt (bijv één in Thailand en één in NL) en men dan ook groot deel per jaar apart leeft, men aanspraak kan maken op de alleenstaande toeslag.

 13. Soi zegt op

  Henk snijdt nog een andere kwestie aan: hij is in 2009 gehuwd met een Thaise vrouw in TH voor de Thaise wet. Hij heeft dit huwelijk wel doen legaliseren in BKK bij de NL-Ambassade, maar (nog steeds) niet ingeschreven ter BRP/voorheen GBA in zijn woongemeente. Dat moet hij zelf weten, maar het feit is dat:

  1- als je in het buitenland bent getrouwd en bijvoorbeeld in Alkmaar woont, dan ben je bij Wet verplicht jouw huwelijk in Nederland te doen registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Alkmaar. Dit doe je wanneer je weer terug bent in Nederland. Dus ook als je bv in 2000 bent gaan wonen in TH, in 2005 in TH getrouwd, en in 2015 weer naar NL komt.
  2- Binnen 6 maanden na terugkomst wordt je geacht je bij de loketten van de Gemeentelijke BRP(voorheen GBA) te vervoegen.

  3- Doe je dat niet dan kan de Gemeente overwegen je een ‘bestuurlijke’ boete op te leggen.

  4- Die verplichting tot registreren is er niet zo lang je in TH (resp. in het buitenland) woont.

  5- Het rechtsgeldig maken van een buitenlands huwelijk via de NL-Ambassade, zoals Henk heeft gedaan, is een andere kwestie. In feite zegt hij hiermee: Kijk jongens, ik ben met een Thaise vrouw getrouwd, genaamd die en die, en woonachtig aldaar, hier in TH. Dus waarom dan ook niet registreren in zijn Gemeente bij de BRP voorheen GBA?

  6- Heb je jouw buitenlandse huwelijk gelegaliseerd dan mag je, hoeft niet, dat huwelijk inschrijven bij de Gemeente Den Haag. Let wel: dit is niet hetzelfde als de bedoelde registratie.
  Registreren doe je ion de gemeente waar je woonbt, cq weer gaat wonen.

  Waarom dien je je huwelijk te melden? Enerzijds om schijnhuwelijken tegen te gaan, en om de buitenlandse huwelijkspartners dezelfde rechten te waarborgen bij bv echtscheiding, tav erfeniskwestie bij overlijden echtgenoot, dan wel ter bescherming van de rechten van eventuele (stief)kinderen. Maar ook om administratieve fraudes tegen te gaan, bv als een echtgenoot 6 maanden per jaar samenwoont met zijn huwelijkspartner, maar toch 12 maanden per jaar een AOW met Alleenstaande toeslag wil ontvangen.

 14. RichardJ zegt op

  Ik ben geneigd met de uitleg van Soi mee te gaan.

  Soi, zou je misschien een link kunnen geven waar jouw uitleg op de website van de SVB te vinden is?

  Bedankt!

  • NicoB zegt op

   RichardJ, hier heb je de tekst van de SVB site.

   U gaat trouwen of samen wonen

   Iemand die getrouwd is of samen met iemand anders woont, ontvangt een ander AOW-bedrag dan iemand die alleen woont.
   Woont u alleen? Dan krijgt u een AOW-pensioen voor ongehuwden. Dit is 70 procent van het netto minimumloon. Gaat u trouwen of met iemand anders in een huis wonen? Dan krijgt u een AOW-pensioen voor gehuwden. Dit is 50 procent van het netto minimumloon. Heeft u beiden de AOW-leeftijd, dan krijgt u dus samen 100%.

   U bent getrouwd of geregistreerd partner
   Wij maken geen verschil tussen trouwen of geregistreerd partnerschap. In beide gevallen heeft u recht op een AOW-pensioen voor gehuwden. Dit is 50% van het netto minimumloon. Hierop is een uitzondering: bent u getrouwd of geregistreerd partner en leeft u duurzaam gescheiden van uw partner? Dan nemen wij aan dat u alleen woont als:
   •u beiden uw eigen leven leidt alsof u niet getrouwd bent én
   •u beiden uw eigen huishouden voert én
   •deze situatie blijvend is
   U krijgt dan een AOW-pensioen voor ongehuwden. Dit is 70% van het netto minimumloon.

   Wat verstaan wij onder samen wonen?
   Voor de SVB woont u samen als u:
   •samen met iemand van 18 jaar of ouder meer dan de helft van de tijd in een woning verblijft én
   •de kosten van het huishouden deelt óf voor elkaar zorgt
   Uit het dagelijks gedrag blijkt of mensen de kosten voor het huishouden delen en/of voor elkaar zorgen. Daarbij gaat het niet alleen om ‘samen betalen’, maar ook het gebruik maken van elkaars eigendommen (zoals een auto) en het elkaar helpen met klusjes in de huishouding (boodschappen doen, koken, wassen).
   Wij noemen de persoon met wie u samen woont uw ‘partner’. Dit kan uw echtgenoot, vriend of vriendin zijn, maar ook een broer, zus, of kleinkind. Als u samenwoont, krijgt u een AOW-pensioen voor gehuwden. Dit is 50% van het netto minimumloon.
   AOW en gezamenlijke huishouding (pdf, 656 kB)

   Tweewoningenregel – wat als u beiden een woning heeft?
   U verblijft samen met iemand van 18 jaar of ouder meer dan de helft van de tijd in een woning. En u heeft beiden een woning. Dan wordt u beschouwd als niet-samenwonend. Deze situatie wordt de tweewoningenregel genoemd. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:
   •u bent ongehuwd én
   •u heeft beiden een eigen huur- of koopwoning; of een huurwoning voor begeleid wonen of groepswonen; óf een woning op basis van een recht van vruchtgebruik of een zakelijk recht van bewoning én
   •u staat beiden bij de gemeente ingeschreven op het eigen adres én
   •u betaalt de volledige kosten en lasten voor uw eigen woning én
   •u kunt vrij over uw eigen woning beschikken.

   Henk is getrouwd dus geldt de tweewoningenregel niet. Waarom? Misbruik? Fraude? Duidelijkheid?
   NicoB

   • RichardJ zegt op

    Bedankt, Nico.

    Op grond van de tekst die jij hierboven geeft, denk ik dat Soi toch geen gelijk heeft.

    Soi schrijft:
    “Voor de SVB (en de NL-Overheid) is van belang te weten of iemand a l l e e n woont, of dat iemand s a m e n woont. Daar draait het om: hoe is de woonsituatie van iemand? Niet de leefsituatie. Het gaat niet om getrouwd zijn, of om het gegeven dat je een deel van jouw uitkering besteed om naar een ver land te sturen. Het gaat erom: woon je samen met een vrouw/man/ouder/kind/opa/oma/tante/collega/vriend/vriendin/etc/etc/etc.
    (Ik laat hier de kwestie van de meerpersoonshuishoudens buiten beschouwing omdat die niet voor Henk’s situatie van toepassing is!)”.

    Kortom, niet alleen je woonsituatie maar ook je leefsituatie (getrouwd of niet) is wel degelijk van belang. Voldoe je aan 1 van deze twee, dan val je onder de Gehuwden AOW.

    Soi, kun je hier commentaat op geven?

    • Soi zegt op

     Als de moderator mij toestaat wil ik, op verzoek en tot slot, nog het volgende melden:

     Zoals ik al eerder betoogde zijn er over thema’s als deze evenzovele foute als goede antwoorden. Zelfs meer of minder fout of goed. Echter, de SVB heeft in deze absoluut het goede antwoord. Vraag het de SVB is alsdan het adagium, en laat @Haki hierover juist gister om 14u23 nou kond doen. Lees aldaar wat hem via SVB Breda ter ore kwam.

     Verder is op de site van de SVB te lezen dat er aan een alleen-wonende 70% minimumloon als AOW uitkering wordt verstrekt, en aan een samen-wonende 50%. Alle andere percentages en berekeningen betreffen uitzonderingsgevallen, en daarin wordt het voorbeeld als die van vragensteller Henk niet genoemd.

     Ook valt uit de teksten op de site op te maken dat de w o o n situatie leidend is. Daarnaast kan voor een of andere uitzonderingstoestand de l e e f situatie medebepalend zijn, (waarbij een geregistreerd partnerschap gelijk gesteld is aan een huwelijk.) Het ongehuwd-zijn als leefsituatie is dan van toepassing bv rondom de tweewoningenregel, en bv rondom
     http://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/samen_wonen/u_heeft_een_relatie_maar_woont_niet_samen/

     Maar in geval van de vraagsteller Henk geldt slechts dat hij gehuwd is, en dan geldt dat voor de de SVB iemand samenwoont als hij of zij:
     1- samen met iemand van 18 jaar of ouder meer dan de helft van de tijd in een woning verblijft 2- én de kosten van het huishouden deelt
     3- óf voor elkaar zorgt.
     Iemand die samen woont, krijgt een AOW-pensioen van 50% van het netto minimumloon.

     Er wordt n i e t naar de leefsituatie gevraagd, noch is er aangaande enige melding .

     In de situatie van Henk gelden genoemde 3 punten vanaf de eerste dag van elke periode van 3 maanden die hij bij zijn partner in TH doorbrengt.

  • Soi zegt op

   http://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/samen_wonen/u_heeft_een_relatie_maar_woont_niet_samen/

 15. René Chiangmai zegt op

  Beste Henk,
  Ik weet niet of je in Nederland nog een bedrijfspensioen hebt opgebouwd.
  Als je wilt dat jouw partner na je overlijden nog een uitkering krijgt, moet je daar ook nog iets voor regelen. Je moet dan een partnerpensioen aanvragen. Waardoor je zelf wel minder pensioenuitkering krijgt.
  De regels voor wat een partner is, verschillen per pensioenfonds.
  Ik dacht, ik laat het maar even weten. 😉

 16. Gerardus Hartman zegt op

  Met AOW ben je verplicht een aangegaan huwelijk in het buitenland op te geven aan SVB i.v.m. toekenning bedragen. In de periode dat partner nog in Thailand verblijft wachtende op toestemming naar Nederland te komen voor vestiging bij echtgenoot kan SVB een toeslag geven mits aangetoond dat een bepaald minimum bedrag maandelijks wordt overgemaakt naar Thaise partner voor levensonderhoud. Op basis van alleen getrouwd zijn in buitenland en aangegeven bij Ambassade keert SVB niet levenslang een toeslag uit naar de Thaise partner. Bij gescheiden verblijf heeft de AOW-er wonende in Nederland recht op aanvulling van AOW tot een wettelijk minimum voor periode dat hij in Nederland alleen woont. Verder moet AOW-er bij iedere reis naar buitenland duur en reden van reis opgeven aan SVB. Wordt hierbij opgegeven samenwonen met partner in Thailand vervalt over deze periode de toeslag. Wordt het huwelijk door beiden geconsumeerd wonende in Nederland en wordt AOW aangevuld met partnertoeslag en besluiten beiden te emigreren naar Thailand, vervalt de partnertoeslag naar Thaise partner. Geldt ook voor toeslagen KGB en Kinderbijslag naar kinderen die in Thailand gaan wonen en ingevolge Thaise wet ook beschikken over Thais paspoort. Aanvulling op AOW van toepassing bij wonend in Nederland vervalt bij emigratie. Over AOW wordt LB ingehouden indien hier belastingplichtig. Bij vervallen van plicht tot
  jaarlijkse aangifte bij emigratie kent SVB regeling met contractlanden waarnaar AOW wordt overgemaakt. Wordt AOW bruto overgemaakt moet ontvanger als resident ter plaatse belasting hierover betalen.

 17. RonnyLatPhrao zegt op

  Als Belg heb ik geen enkele kennis over gans dat AOW geval. Ik ga en kan daar dus ook niets over zeggen

  Echter, ben ik de enige die zich vragen stelt over de vraagstelling.
  Het lijkt me meer over een zakelijke overeenkomst tussen twee personen te gaan dan over een huwelijk. Strikt gezien is een huwelujk natuurlijk ook een zakelijke overeenkomst maar goed…
  De vraag lijkt me echter meer gericht in de richting van” haal ik uit mijn huwelijksovereenkomst wel het financiele maximum, of is er een lezer die mij een tip kan geven hoe ik er nog een paar Euro’s meer weet uit te halen….

  Kan natuurlijk mis zijn, maar zo komt het bij mij binnen…

 18. william zegt op

  het maakt niet uit of je getrouwd bent of samen woont ,als je dat aangeeft bij de SVB dan geldt er vanaf dat moment dat de AOW-er 50 % AOW ( van +/_- €1400) krijgt mits hij 100 % heeft opgebouwd en voor 1 jan 1950 is geboren, daarnaast krijgt de partner toeslag als zij of hij geen of heel weinig inkomsten heeft, die toeslag wordt dan berekend vanuit de leeftijd van de partner, toeslag wordt betaald aan Aow-er
  voorbeeld
  aow-er 50 % +/- € 700
  partner 40 jaar heeft dus 40-17 = 23 x 2% = 46% niet opgebouwd
  partner toeslag wordt derhalve dus 54% = +/- 54x € 700 = €378
  totaal dus +/- 700 + 348 = 1148
  ga maar aan de slag mannen en wel goed rekenen

 19. theoS zegt op

  Woon samen met een Thaise vrouw sinds 1984 waar ik mee trouwde in 2002. Het huwelijk is geregistreerd in Nederland. Ik heb van het begin af aan gehuwden AOW gehad ( toen ik later met pensioen ging) plus een toeslag voor mijn jongere vrouw gelijk aan wat ik vang van de SVB aan AOW, gehuwd of ongehuwd maakt niets uit. Toen ik met AOW ging was het verdrag tussen Thaiiland en Holland nog niet gerationaliseerd, maakte niets uit want je bent alleen je toeslag kwijt van je alleenstaande AOW, waar je ook gaat wonen je krijgt het gehuwden AOW, verdrag of geen verdrag, gehuwd of ongehuwd plus een evt. toeslag voor een jongere vrouw. De koopkracht tegemoetkoming wordt ook berekend naar het aantal jaren dat je in Nederland gewoond hebt. Mijn vrouw is ook nog nooit in Nederland geweest en weet amper waar het ligt. Zij heeft ook een BSN of Sofi nr gehad van de Belasting als binnenlandse belasting betaler waar ik een eind aan gemaakt heb omdat volgens een nieuwe regelgeving je dat niet meer kunt doen, was net op tijd en kon nog net. Trouw je nu wordt je alle twee automatisch beschouwd als belasting plichtig aan Nederland. Er is meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website