Lezersvraag: Houten ramen en regenoverlast

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 januari 2017

Beste lezers,

Een jaar geleden hebben we ons huis laten bouwen. We hebben gekozen voor mooi versierde Thaise houten deuren en ramen. Inmiddels hebben we ervaren dat die bij vochtig weer moeilijk te openen en te sluiten zijn. Daarnaast hebben we wat de ramen betreft bij hevige regen en slagwinden wateroverlast.

Het water komt aan de bovenkant naar binnen en loopt over het raam aan de binnenkant naar beneden. Zijn er mensen die hier ook mee te maken hebben gehad en zo ja, hoe hebben zij dit probleem opgelost?

Ik denk eraan om boven de ramen iets te plaatsen dat het water opvangt/tegenhoudt.

Graag advies.

Alvast bedankt.

Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Houten ramen en regenoverlast”

 1. Nico zegt op

  Tja Rob,

  Op de eerste plaats, houten ramen “werken”
  Ze zetten uit bij vocht en krimpen bij droogte.

  Precies wat we regelmatig in Thailand hebben, hier kan je niets tegen doen.
  Je kan ze bij vochtig weer schaven, maar tijdens droogte krijg je grote kieren.

  Tweede is vaak “doorslag” dat wil zeggen, dat water door de enkel steens muur loopt en via het kozijn naar binnen komt.

  Water regent tegen een muur, deze zuigt het water op en inwendig loopt het naar beneden, waar het het kozijn tegen komt en al naar gelang de stand van het kozijn, naar binnen of naar buiten loopt.

  Zelf ben ik verbaast dat men hier witte Ytong blokken gebruikt als buitenmuur. deze gebruiken we in Nederland alleen als binnenmuren, Deze zijn behoorlijk poreus en laten makkelijk water binnen.

  Oplossing; De buitenmuur met speciale water werende verf schilderen en een aluminium waterslag maken boven je kozijn, zodat het naar beneden lopende water, “gecontroleerd” wordt afgevoerd naar buiten.

  Nog even anekdote;

  Ik vroeg aan een “aannemer” waarom hij witte Ytong blokken gebruikte als buitenmuur, omdat deze heel poreus zijn. Zijn antwoord; dit doen we altijd zo, Ik nam hem mee naar mijn huis en liet een vochtplek zien en vertelde dit gebeurt als je witte Ytong blokken gebruikt. Zijn antwoord; dat komt door water.

  De vochtplek was niet ontstaan, als er grijzen betonblokken waren gebruikt, dat snapte hij niet.

  Aannemer of prutser; in Thailand kunnen ze het verschil niet.

  Groetjes Nico, maar nu vanuit Kuala Lumpur.

  • Sjeng zegt op

   Ytong wordt al jaren ook in Ned maar vooral in omringende landen gebruikt voor buitenmuren, deze worden daarna wél behandeld dan wel gestuct. De zoveelste denigrerende opmerking over een Thai ( in dit geval een aannemer ) had dan ook achterwege kunnen blijven. Dus tja…….soms eerst nadenken voor je iemand beledigd zou wel netjes zijn.

   • Nico zegt op

    Heeft niets met beledigen te maken, maar met vakkennis (scholing) wat ontbreekt

   • Evert zegt op

    Beste Sjeng, Na pakweg een kleine 40jaar in de bouw hebben gewerkt in Nederland heb ik me hier ook over verbaasd, heb mij net als nico er over verbaasd over de buitenmuren onder andere. Maar ik heb het in mijn loopbaan nog niet meegemaakt wat je beweerd, kun je me zeggen waar in Nederland, o ja als dat kunt zeggen graag niet van een of andere pruts bouwer die zijn er in Nederland ook.

    • Bacchus zegt op

     Misschien zijn die 40 ervaringsjaren inmiddels lang geleden? Hoewel nog geen gemeengoed in de bouw, wordt Ytong in Nederland wel degelijk gebruikt voor gevelbouw. Kijk hieronder:
     http://www.xella.nl/nl/docs/XEL50140_Ytong_Massiefblokken.pdf

     • Evert zegt op

      Beste heer bacchus,
      ik heb die side inderdaad bekeken mijn ervaringen zijn zo’n 5 jaar terug ik heb in de betere bouw als in de gewone huizen bouw gewerkt, daar wordt schijnbaar niet op energie gelet schijnbaar maar ik denk dat de oorzaak de dikte van de steen is maar na mijn gevoel is het ook de kwaliteit die hier wordt gebruikt ook van toepassing. Ik lees een dikte van 27 cm dat zou wel kunnen daar de spouwen in Nederland van jaren 65 naar jaren 2000 erg veel veranderde in dikte tot 35 cm

      • Evert zegt op

       Ter aanvulling op mijn boven geschreven stukje is mij nog niet duidelijk waar al die huizen staan? We hebben het hier niet over iets anders dan huizen.
       Over de stenen kan ik alleen maar zeggen dat wat ze hier gebruiken mij doet denken aan durex blokken die voor de gibo blokken kwamen.
       Volgens mijn thaise vrouw ging hetin de begin wel goed maar na het succes is er mindere kwaliteit op de markt gekomen met alle gevolgen van dien.

  • ruud zegt op

   In Thailand zijn de muren meestal geen draagmuren.
   Daarom kun je die witte blokken gebruiken.
   Ze isoleren ook beter tegen de warmte.
   Vrijstaande huizen hebben ook meestal een dak, dat over de muren uitsteekt, dus het regenwater komt (meestal) niet direct tegen de muren aan.
   Een stuclaagje over die blokken volstaat dan normaal gesproken wel.
   En onderaan een rij tegels.

   Overigens hebben de huizen zonder spouw (daarvan zullen er ondertussen niet veel meer zijn) in Nederland ook last van schimmelende muren.

  • TheoB zegt op

   Laat ik voorop stellen dat ik ook maar een leek ben.

   Die grijze holle betonblokken zijn volgens mij ook heel poreus. Ze zijn goedkoop, zo’n 5 Bath/blok van 18x39x6,5 cm³, maar ook heel zwak. Meestal wordt aan beide zijden van zo’n betonblokkenmuur nog een laag cement van bijna 2 cm gesmeerd, zodat het totaal op een dikte van 10 cm komt (de diepte van kozijnen).
   De Ytongblokken kosten ongeveer 18 Bath/blok van 20x60x7 cm³. Ze isoleren veel beter dan de grijze betonblokken. Ook deze wordt aan beide zijden afgesmeerd met een cement- en/of stuclaag.
   De laagbouw in TH wordt meestal gebouwd met schuine daken die 1 meter oversteken. Het moet dan wel heel hard waaien willen de muren van de verdieping direct onder het dak nat worden van de regen.
   Als het huis meer dan een verdieping heeft zul je wel maatregelen moeten treffen in de vorm van b.v. een waterdicht cementmengsel en/of waterdichte verf op de buitenmuren én druiplijsten boven de waterdichte ramen en deuren en onder de ramen.

   Het ouderlijk huis van mijn partner is oorspronkelijk een traditioneel houten huis op palen. Later is het deel eronder erbij getrokken met gemetselde muren. Ook zij hebben bij de bouw geen rekening gehouden met harde wind tijdens regen en daardoor wateroverlast.

   Dus @Rob: ramen eruit, druiplijsten aan de bovenkant (5 á 10 cm langer dan de breedte v/h raam) en de onderkant en weer terugplaatsen.
   Tegen de tijd dat de ramen/deuren uit elkaar vallen door rotting en/of termieten wordt het tijd op zoek te gaan naar termietbestendig hout (b.v. oude teak) of ander materiaal.

 2. Ruiter zegt op

  Goede Aziatische huizen hebben vrij groot overstekende rand. Hierdoor komt het water vrijwel nooit op het raam, maar stroomt via de dakrand in de goot aan het dak of goot in en veranda. Hierdoor is er veel minder vochtwerking op de kozijnen en doorlekken van kozijnen is vrijwel uitgesloten. Kijk maar naar Typiche oude Thaise huizen.

 3. Eric zegt op

  Het hang ervan af welk type hout u hebt, wij hebben takiantorn ramen en oude teak deuren, de deuren werken mee met het klimaat kan je niets aan doen.

  Je probleem oplossen een stukje dak van bvb 1 m laten plaatsen of proberen met een betonnen garnituur(boa)

 4. Sjeng zegt op

  Hoi Rob, : is er afdichtingsband tussen raam en kozijn geplaats ( als niet alsnog doen ramen voorzichtig demonteren band plaatsen AFKITTEN met glaskit ) http://www.klusidee.nl/Forum/userpix/29035_90046_doorsn__enk_gl_celb_1_2.jpg

  Boven ramen en deuren een zogenaamd waterhol plaatsen
  ( http://www.joostdevree.nl/bouwkunde2/jpgw/waterhol_2.jpg

  tevens alles ramen/deuren netjes bij schaven en op nieuw afhangen

  • Bacchus zegt op

   Wat Sjeng zegt is een goede manier om van je probleem af te komen. Ik heb zelf ook dit probleem gehad. Ramen zijn niet gekit in de kozijnen – zitten dus los – waardoor bij slagregens water tussen de ruitjes door naar binnen komt. Ook zit er bij houten ramen ruimte tussen kozijn en sponning in verband met het werken van het hout. Hierdoor ook wateroverlast bij slagregens. Heeft dus niets te maken met muren waar water doorheen sijpelt, zoals in een reactie gesuggereerd.

   Oplossing: Ramen kitten en inderdaad afdichttape op de sponning bevestigen. Je kunt bij de meeste bouwmarkten rubbertape krijgen die je op de sponning kunt plakken. Dit sluit over het algemeen goed af.

   Succes!

   • Evert zegt op

    Hier moet wel aan getekend worden dat we in een kit generatie leven heden dagen, ik moet wel even je wel vertellen dat kitten niet altijd een oplossing is en wel met het probleem van uitdroging ik kan niet nog zeggen hoe lang dat duurt in deze warmte.Dus weet wel wat je kit en wat niet.
    het is eenvoudig vast te stellen waar het vandaan komt .
    Laat je verstand werken en niet je oren hangen naar goed bedoelde hobbyisten.

 5. odil zegt op

  Hello iedereen,

  Ik woon in Nahi – Nong Khai,ik woon in een oud huis met een bovenbouw volledig in het hout en houten plafonds maar nergens termieten te zien
  Als je goed hout gebruikt mag je op je twee oren slapen,termieten kruipen in zacht hout of in de speklaag,als het hout in bool is gezaagd is er aan de buitezijde een zachte kant en daar kruipen de termieten graag in.
  Laat je niet beinvloeden wat sommige zeggen dat heel je huis word opgeeten van de termieten.

  • theoS zegt op

   @ kasten door termieten opgevreten en plafond in de huiskamer kwam naar beneden, opgevreten door termieten, doen zich nu tegoed aan het plafond in mijn badkamer. Alle balken er uit en de repairclub gebruikte allemaal staal. Idem ditto bij de buren. Ik denk dat in de nieuwbouw hier nu geen of weinig hout meer gebruikt wordt en veel staal bij het leggen van een dak, als dat de terminologie is. Ben een volstendige leek en kan nog geen potje cement maken.

 6. Rob Urbach zegt op

  Bedankt voor de tips tot nu toe. We hebben vrij groot overstekende randen op he dak. We hebben vooral last van regen die door harde wind van de zijkant tegen het raam wordt geblazen. Daarom ben ik benieuwd of er lezers zijn die kennis of ervaring hebben met het plaatsen van een overkapinkje van (plexi)glas of metaal boven het raam, zoals je dat bij Thaise huizen wel eens ziet.

  • Guy zegt op

   Wij hebben vorig jaar metalen overkappingen laten plaatsen door onze (zeer betrouwbare) klusjesman. Ook de overkappingen werden door hem met vrij dure – voor thaise normen althans – siliconen afgedicht tegen onze buitenmuur. De kaders van de ramen zelf heeft hij langs de buitenkant met dezelfde siliconen behandeld. Onze buitenmuren zijn tevens herschilderd met waterafwerende verf. Tot hiertoe nog geen hevige regenval gehad, maar als dit niet helpt weet ik het ook niet meer … en onze klusman evenmin beweert hij

  • Pieter zegt op

   @Rob,
   In een later bijgebouwd vertrek, eigenlijk een balcon wat verbouwd is tot kamer, heb ik een aluminium dubbel kozijn laten plaatsen, wat vlak met de muur is.. Bij Watsadu, kun je kunststof overkappingen kopen, rondvormig in diversen kleuren, van ongeveer een oversteek van 1 meter, bij een breedte van 2 meter.
   Deze kun je koppelen tot elke gewenste lengte, er zitten frames bij.
   Het voldoet in mijn geval prima tegen de regen, ook bij wind.
   Jammer dat ik geen fotos kan plaatsen, anders had ik je het graag laten zien.

 7. Alex.P zegt op

  Helemaal mee eens corretje. Ik eens een verhaal gelezen over de problemen met houten ramen en kozijnen. Heb jaren geleden een huis laten bouwen met alle deuren en ramen van bruin aluminium. Nog nooit problemen gehad. Advies van je is het beste.

 8. Rob zegt op

  Simpel rolluiken plaatsen.
  En wegblijven van thaise aannemers denken alleen maar om de zakken te vullen een thai denkt niet aan kwaliteit.
  Wie na mij komt krijgt de zegen.

 9. Leo zegt op

  Hoi Rob,

  Ik had het zelfde probleem. Opgelost met metalen overkappingen over de hele lengte van het huis.
  gr. Leo

  Ik kan je wat fotoos sturen

 10. Rob Urbach zegt op

  Beste Guy, Pieter en Leo,
  Ben erg benieuwd hoe jullie oplossingen er uitzien. Kunnen jullie foto’s sturen naar roburbach@hotmail.com? Of eventueel via facebook messenger? Alvast bedankt.
  Rob U.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website