Lezersvraag: Hoe lang mag ik maximaal in Thailand verblijven?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 juni 2014

Beste lezers,

Bij WAO 80-100% en een leeftijd 40-50 jaar, hoelang mag je dan maximaal in Thailand verblijven? Mijn verdienste ligt ruim boven de 65000 baht en ben getrouwd met Thaise vrouw. Mij is verteld 8 maanden,klopt dit zonder problemen te krijgen in Nederland?

Daar zij nog enige jaren wil werken en ik door ziekte en weersomstandigheden beter in Thailand kan zitten, hebben we besloten dat ik 6 tot 8 maanden hier zal verblijven. De familie bezit ook een huis hier waar gebruik kan gemaakt worden. Ben Nederlander.

Hoop goede informatie te vernemen.

Met vriendelijke groet,

Hendrik

No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Lezersvraag: Hoe lang mag ik maximaal in Thailand verblijven?”

 1. Peter zegt op

  Hallo,
  Ik ben WAO-er voor 100 %, ik woon al 8 jaar hier in Thailand, heb geen enkel probleem. Heb ook geen herkeuring nodig.
  Peter

 2. Peter zegt op

  Hallo,
  Wie houdt je tegen om hier te blijven dan?
  je uitkerings instantie?
  de belastingdiest?
  IOk snap je probleem niet helemaal, of helemaal niet
  Vraag het bij het UWV of zo, dan weet je het zeker

  Peter

 3. Albert van Doorn zegt op

  Dat moet u overleggen met uw uitkerende instantie.
  Deze hanteren een regelgeving, welke voor u van toepassing is…verder heeft het niets te maken of u hier wel dan niet eem woning kan betrekken, in thailand.
  Hier krijgt u waarschijnlijk veel antwoorden op uw vraag waar het eventueel warrig van zou kunnen worden.

 4. Soi zegt op

  TH en NL zijn mbt een aantal uitkeringen, waaronder de WAO, verdragslanden. Dwz dat TH de controle overneemt van NL, en NL’ers met een WAO-uitkering in TH mogen gaan wonen.
  Lees UWV. Zie volgende link: http://www.uwv.nl/Particulieren/internationaal/uitkering_naar_buitenland/met_arbeidsongeschiktheidsuitkering_buitenland/index.aspx
  Je kunt aldus 6 tot 8 maanden in TH gaan wonen, met jouw Thaise vrouw in jullie huis bij haar familie. Tzt kun je dus idem jezelf volledig uitschrijven uit NL, en je permanent met jouw vrouw in TH vestigen. Maar dat is op dit moment nog niet aan de orde, zoals je schrijft. Hoe dan ook: voor je vertrekt contact maken met het UWV. De SSO in TH neemt de honneurs waar: http://www.sso.go.th/wpr/home_eng.jsp?lang=en

 5. Erik zegt op

  Jouw vraag is hoe lang je hier mag blijven en toch in NL woonachtig zijn.

  Kijk daarvoor eens in de dossiers en met name bij ‘woonadres TH-NL. Maar let op, de wetgeving die daar wordt genoemd is vervallen en vervangen door andere wetgeving. Ik adviseer je jouw woongemeente te raadplegen.

  Emigratie is nog niet aan de orde, schrijf je zelf. Maar laat ik je dit meegeven voor als dat er aan komt:

  – verlies van AOW opbouw
  – verlies van jouw zorgpolis

 6. Bz zegt op

  Hallo Hendrik,

  Het antwoord op je eenvoudige vraag is in feite heel simpel. Volgens de huidige regelgeving moet je per jaar tenminste 4 maanden in Nederland verblijven om al je rechten als Nederlander te behouden. Voldoe je niet aan deze voorwaarde en maakt daar geen melding van dan verval je tot de officiële groep Spookburgers en komen al je rechten te vervallen.

  Mvg. Bz

  • MACB zegt op

   Met alle respect: Nee, dat is niet het juiste antwoord!

   Alleen de uitkeringsinstantie beslist over het al dan niet toestaan van een ‘langdurig verblijf in het buitenland’, in overleg met de (keurings-) arts! Pas DAARNA gelden de algemene bepalingen mbt maximum verblijf in Thailand om in NL onder de zorgverzekering (etc.) te blijven vallen.

   Raadpleeg dus VOORAF de uitkeringsinstantie en ook SVB, en zorg dat u de toestemming op schrift krijgt. In elk geval blijft u in NL belastingplichtig voor de WAO (en later ook voor de AOW).

   Ik ken de details van de regelgeving niet, dus weet ik ook niet of u zich tzt in NL kunt uitschrijven. Dat kan in elk geval op uw 65e, maar betekent dan wel dat u uit de NL zorgverzekering (etc.) valt. Dan zou u een zgn. buitenlandpolis moeten nemen bij een NL zorgverzekeraar (heden ca. 300-350 euro per maand; hangt af van de leeftijd). Zeker voor u is dat aan te raden; alle andere verzekeringen sluiten immers bestaande of historische gezondheidskwesties uit.

  • Bart zegt op

   welke rechten heeft U het over als ik mag vragen ?

   • MACB zegt op

    Beste Bart,

    Ik weet niet over welke ‘rechten’ je praat. Ik noem dat woord niet. Bij uitschrijving in Nederland, of bij lager verblijf in Thailand dan toegestaan door de zorgverzekeraar, of bij langer verblijf in het buitenland dan toegestaan onder gemeentelijke bepalingen (afkomstig van het ministerie van binnenlandse zaken), verlies je het recht op NL zorgverzekering, of is er wettelijk bepaald dat je ‘uitgeschreven’ bent = hetzelfde gevolg.

    Vandaar het advies om VOORAF in elk geval de uitkeringsinstantie te raadplegen, en het is ook raadzaam je elders te orienteren over de maximum periode van verblijf in Thailand om nog onder de zorgverzekering te vallen en/of niet door de gemeente te worden uitgeschreven!

 7. jan zegt op

  ja je mag van het uwv maximaal ongevraagd 4 weken daar verblijven, of je meot het aanvragen bij het uwv , of je langer mag blijven, en als dat mag mag je van thailand volgens mij maximaal 90 dagen blijven,met eenvisum of je moet een bedrijfje hebben, je moet 50 jaar zijn voor een jaar visum en nog wat voorwaarden

 8. Henk b zegt op

  Ik zou maar op passen, om bij Familie te gaan wonen, de regels worden het zelfde gehanteerd als in Holland, woon je samen met anderen, kan dat invloed (korting) geven op je uitkering, als daar werkende personen bij zijn, zou eerst maar eens me goed laten informeren bij de UWV .
  En kijk niet raar op als je vanuit Holland, zo maar controle op je, op gegeven adres krijgt, overkwam mij drie jaar geleden ook, liefst 22 personen van de UWV kwamen in koppels van twee op diverse plaatsen in Thailand controleren op juistheid van gegeven informatie, zijn toen een paar tegen de lamp gelopen, met de nodige gevolgen van dien en terugbetalen, en boetes.verweet ze dat het een verkapte vakantie was voor UWV medenrwerkers, en dat werd me niet in dank af genomen

 9. Peter zegt op

  Even een korte reactie op Jan. Vorig jaar gold deze regel nog dat je er 3 maanden kon blijven, dat is met ingang van 1 januari 2014 verlaagd naar 6 weken (UWV eis)
  Een 90 dagen visum heeft dan geen zin meer, en de Thaise overheid geeft de visa reizigers naar Laos of Birma nog maar 1 x recht op een visa.
  Ik heb het dan over vakantie.

  Hendrik,
  Ook ik ben 80-100% afgekeurd en speel ook met die gedachte.
  Ik heb BUPA en AA insurance gebeld en gemaild, een zorgverzekering daar kost je rond de € 300 en geldt niet voor oude gevallen, je zult een tas geld mee moeten nemen omdat wij niet onder een Thaise verzekering vallen.
  Wat betreft je AOW is er geen probleem, je kunt vrijwillig bij de SVB het AOW gat dichten tegen betaling.
  Elk jaar dat je niet in NL bent gaat er 2% van je AOW af. Dat zou ik aanraden als je de overstap maakt.

 10. ton donders zegt op

  Dat is niet zo eenvoudig.
  Officieel is het natuurlijk zo dat zowel de Nederlandse staat als de uitkerende instantie als de Thaise immigratiedienst stellen hun eissen.
  Het kleinste gemene veelvoud (als je je dat nog van school herinnert) is dan wat van “iedereen” mag.
  Een andere zaak is of je het risico wilt nemen om “niet helemaal volgens de regels” je gang te gaan. In dat geval loop je het risico in Nederland je uitkering kwijt te zijn of gekort te krijgen, in Thailand uit het land worden gezet.
  De regels:
  WAO: Volgens mij moet je als je een vakantie langer dat drie weken in het buitenland wilt houden dit eerst aan het GAK vragen of melden.
  Als je officieel zou willen emigreren dient dit ook aan het GAK gemeld te worden en officieel vindt er dan herkeuring plaats “om te zien of je voor het land waar je gaat wonen in dezelfde arbeidongeschiktheids categorie valt dan waar je nu in zit (80-100%) met eventuele aanpassing van het uitkerings bedrag.Het klinkt raar maar zo is het wel. (Ik weet niet hoe serieus men daarmee omgaat tegenwoordig maar er zijn ook geluiden om uitkeringen aan te passen aan de levensstandaard van het land waar de uitkeringsgerechtigde woont, dus eerst maar eens voorzichtig langs een omweg informeren.)
  Indien er toestemming is om te emigreren is emigreren naar een sociaal verdragsland beter dan naar een niet sociaal verdragsland. De uitkering wordt dan niet om niet-medische redenen gekort.
  Thailand is een sociaal verdragsland en inderdaad wordt de controle ove de WAO dan ovvergedragen aan het Thaise SSO (het is maar de vraag wat die ervan terechtbrengen, er waren veel aanloopmoeilijkheden en veel is teruggedraaid van de controle die de SSO op de AOW uitkeringen uitoefende en dat was slechts een administratieve controle of men werkzaam was, bij WAO komt daar nog eens een medische aspect bij, daar hebben de Thai nog nooit van gehoord, geld krijgen omdat je niet kunt werken).
  Visum voor Thailand
  Voor het verkrijgen van een non-immigration retirement visa is de leeftijds eis groter of gelijk aan 50 jaar. (en de genoemde inkomens eis) Wel is een Visum op basis van huwelijk met Thaise vrouw mogeijk, volgens mij is daar geen inkomens eis.
  Nederlandse burgelijke stand:
  Ik weet niet hoe lang je in het buitenland mag zijn zonder je “adres” te verliezen. Vragen op de burgelijke stand.
  Konklusie:
  Volgens mij ligt het eventuele probleem aan de kant van het GAK en hun medische dienst. Daar eerst vragen wat er kan. Er op voorbereid zijn dat waarschijnlijk naar een doktersverklaring wordt gevraagd als je als argument aangeeft dat het Thaise klimaat beter zou zijn voor je ziekte.
  Opmerking:
  1. Als je een herkeuring wil vermijden en/of je handen vrij wil houden om eventueel “toch” langer te gaan dan eigenlijk mag, lijkt het beter die informatie anoniem op te vragen (bv via een sociale advokaat)
  2. In de presentie naar instanties krijg je meestal een gewilliger oor als je het presenteert als een eenmalig iets.
  3. Bij blijvende immigratie zijn inderdaad de reeds genoemde punten AOW verlies (maar kan gekompenseerd worden door vrijwillige AOW) en verlies zorgwet. (Erg belangrijk, als WAO-er is het waarschijnlijk minder gemakkelijk een nieuwe betaalbare ziektekosten verzekering af te sluiten zonder uitsluitingen) WAO wordt erg gestigmatiseerd, mij is ooit lang geleden een zeer kleine hypotheek geweigert met als argument: “Meneer, U heeft WAO en dan heeft U een hoger zelfdodings risico”
  Een positieve noot is dat bij een inkomen zoals je aangeeft bij emigratie ook een belasting en heffingsvoordeel onstaat.

 11. Arie & Maria zegt op

  Graag zou ik even mee willen liften bij deze lezersvraag. Wij, twee mensen 60+ willen graag meerdere jaren in Thailand gaan wonen. Qua UWV en pensioen geen probleem. Echter, hoe moeten wij het visa regelen en dan wel zo’n visa, dat we niet regelmatig het land uit moeten maar kunnen volstaan bij de immigratiedienst een stempel te halen elke 3 maanden.
  Gaan dit jaar in oktober naar Thailand voor een half jaar met O-visum.

  • Bz zegt op

   In Thailand kunt u een zogenaamd Retirement Visum verkrijgen. Voorwaarden o.a. inkomen > 60.000 baht per maand of > 800.000 baht op een Thaise bankrekening. Met dit visum hoeft u zich uitsluitend iedere 3 maanden te melden bij de Imigration Office. Het O-visum kunt u in Thailand om laten zetten naar een Retirement visum. Dit kan alleen in Thailand niet in Nederland. Kosten zijn 1900 baht.

   Mvg. Bz

   • ton donders zegt op

    @BZ
    De vraagsteller is nog geen 50 jaar en komt dus niet voor een Thais non-immigration retirement Visa in aanmerking. Dat is een van de overige voorwaarden die onder uw “o.a.” vallen.
    Wel is de vraagsteller gehuwd met een Thaise dame en kan om die redenen (onafhankelijk van zijn leeftijd) heel gemakkelijk een jaarvisum verkrijgen dat steeds verlengd kan worden. De eerste keer is het een wat gekompliceerde papierwinkel, met bewijs huwelijk, bewijs inkomen, alles geauthoriseerd vertaald in Thai, en soms fotobewijs van de gezamenlijke woonplek etc., maar daarna is het plain sailing.

    • Henk b zegt op

     Geachte Ton, weet niet waar jij de informatie vandaan hebt, je reageert vaak, maar onjuist,
     Ik heb al 4 jaar een Thai Wife visa. maar elk jaar weer de hele santenkraam, laten zien.
     Bewijs van inkomen ( minimaal 400.000 baht p/j ) / huwelijks papieren/ woonadres met blauw boekje/ foto,s van in en rondom het huis, liefst met kinderen daarbij, elk jaar het zelfde gedoe, ondanks dat alles bekend is bij immigratie dienst, krijg dan tegen betaling van 1900 baht een visa voor een maand, moet door hogere hand goedgekeurd worden, en dan weer melden, en krijg dan het betreffende visa voor de resterende elf maanden, juist deze week de resterend 11 maanden op gehaald, en dan over 90 dagen weer melden, in bijzijn van mijn vrouw ( verplicht ).

     • ton donders zegt op

      @ Henk b,

      Die informatie heb ik uit eigen ervaring toen ik, intussen 12 jaar geleden, getrouwd was met een Thaise en inderdaad heel veel moeite heb moeten doen om een Visum (op basis van huwelijk) te krijgen (we waren in Nederland getrouwd dus alles moest worden vertaald en van ministerieel stempel worden voorzien) compleet met fotoos van (gehuurde) woning en inkomensgegevens. Dat was in Bangkok. De volgende jaren geen centje pijn, alleen moest worden aangetoond dat het inkomen nog aan de eis voldeed. Net als trouwens bij een Retirement Visum wat ik intussen al zo’n jaar of 7 heb.
      Die meldingsplicht heeft mij nooit geraakt omdat we samen (en ook nu ik alleen) heel erg veel reizen in de regio en het met een multiple entry visa dus nooit nodig was de 90 dagen te melden.
      Als pikante bijzonderheid herinner ik me nog dat the dame van het immigration office “verschoot” toen ze mijn inkomen in Thaise Bht had omgerekend en verschrikt tegen me zei:’Dan vedient u wel x maal meer dan ik” en inderdaad mijn inkomen lag zeer ruim boven de norm. Ik weet niet of er verschillend wordt gehandeld bij inkomens die maar net of ruim voldoen aan de norm, maar dat zou kunnen. Ook sprak ik toen al Thai wat heel veel verschil maakt heb ik gemerkt bij alle Thaise instanties.
      Zoals gezegd heb ik de laatste 7 jaren een Retirement Visa en ook daar is alleen de inkomensverklaring nodig en het invulformulier bij de jaarlijkse verlenging, geen bankboekje, geen fotoo’s niks.
      Het kan zijn dat de regelgeving tav Visa op basis van “huwelijk met een Thai” gewijzigd zijn. Dat zou ook een verklaring kunnen zijn.
      Als je me aan zou kunnen geven waar ik “onjuistheden” te berde heb gebracht in mijn volgens jou “vake” bijdragen, graag.

    • Bz zegt op

     Ik reageerde op Arie @ Maria beiden 60+ enz.

     Mvg. Bz

   • Arie & Maria zegt op

    Bedankt voor uw reactie. Geldt dit inkomen voor ons als echtpaar of moet dit per persoon !

    • Soi zegt op

     Uiteraard per persoon. Geen enkel land kent een 2-persoons visum.

     • Arie & Maria zegt op

      Bent u officieel gehuwd of samenwonend en heeft 1 van de partners geen inkomsten dan dient het maandbedrag 1200,- per maand te zijn. Zo staat het op de site van het Nl. consulaat.
      Zal ze dinsdag wel even bellen, want dit is voor ons uiteraard belangrijk. Komen samen net niet aan het dubbele. En aangezien ons spaargeld in de steen is gaan zitten, zouden we iemand moeten vragen even 20000,- p/p. te storten op onze rekening , voor even dan.
      Dan vragen we wel een visa aan met 3 entries.

      • Soi zegt op

       Beste Arie&Maria, kijk als het om TH gaat niet op de site van een NL consulaat, maar op z’n minst op de site van de TH consulaat, of nog beter die van de TH ambassade:
       http://www.royalthaiembassy.nl/site/pages/visaservices/doing_business-study-other.html
       Scroll naar Long Stay, of kijk in het dossierVisum Thailand, linksboven. Succes.

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Beste Arie & Maria

       Je schrijft “Komen samen net niet aan het dubbele.”
       Indien ze dit al zouden eisen, dan hoeft je toch maar het “net niet” bedrag op een bankrekening te hebben en dit als aanvulling op jullie inkomen. Zolang het bedrag samen (inkomen + bank rekening) maar voldoende is.

      • ton zegt op

       Effe oppassen! Dat “even” moet wel drie maanden zijn. Alleen banksaldo wat er drie maanden op staat wordt geaccepteerd.

 12. harry zegt op

  Beste Hendrik.
  Dit is wat ik afgelopen week op internet vond.
  Wonen of verblijven in het buitenland
  Wilt u weten of u uw uitkering kunt houden in het buitenland? Dan is het belangrijk of u in het buitenland gaat wonen of er alleen gaat verblijven. U verblijft in het buitenland en woont in Nederland als u van plan bent om korter dan een jaar naar het buitenland te gaan. Blijft u langer dan een jaar weg? Dan woont u in het buitenland.
  Als u regelmatig naar het buitenland gaat Als u elk jaar een aantal maanden zowel in Nederland als in het buitenland bent, dan is het soms lastig te bepalen of u in het buitenland woont of er alleen verblijft. UWV gaat uit van het volgende: • Als u minder dan vier maanden per jaar in het buitenland bent, dan verblijft u in het buitenland en woont u in Nederland. • Als u vier tot acht maanden per jaar in het buitenland bent, dan bent u een zogenaamde pendelaar. U bepaalt dan zelf welk land uw woonland is en of u dus in het buitenland woont of er alleen verblijft. • Als u meer dan acht maanden per jaar in het buitenland bent, dan woont u in het buitenland.
  U verblijft in het buitenland Bij een verblijf in het buitenland houdt u uw uitkering en geldt de Nederlandse sociale wetgeving voor u. Het maakt niet uit naar welk land u gaat. Een verblijf in het buitenland moet u wel altijd bij UWV melden. Wij maken dan afspraken met u over bijvoorbeeld medische controles en uw re-integratietraject.
  Groetjes Harry.

 13. peter zegt op

  Als je 80/100 bent afgekeurd kun je hier wonen. Thailand is een verdragsland en in elk verdragsland kun je met behoud van uitkering wonen. Je hoeft tegenwoordig geen toestemming meer te vragen, je moet het wel melden. Ook dient je adres bij het UWV bekend te zijn. Het GAK bestaat al jaren niet meer.
  Inderdaad verlies je 2 % per jaar aan AOW opbouw, je kunt dit vrijwillig bij SVB verzekeren maar de premie is erg hoog. Je bent tussen de 40 en 50 jaar oud, te jong voor retirementvisa maar je bent gehuwd met Thaise vrouw dus kun je een marriagevisum aanvragen. Dit is niet makkelijk maar wel haalbaar. De inkomenseis ligt hierbij op 400.000 bht. p.jaar.
  Contole wordt idd af en toe gedaan, is op zich helemaal niets mis mee, als je zorgt dat de gegevens kloppen is het o.k.
  SSO heeft niks met U te maken die konen pas kijken bij AOW.

  • Henk b zegt op

   Peter, heet geen marriage visum, maar Thai Wife visa, word ook zo gestempeld en ingevuld in je paspoort , lees vorige reactie op antwoord Ton Donders.

  • ton donders zegt op

   bedankt Peter Ik had de naamsverandering van GAK naar UWV gemist. Wat het SSO betreft verschil ik met je van mening. De wet BEU (beperking exporteerbaarheid uitkeringen) stelt dat een “onveranderde” WAO uitkering alleen wordt toegestaan indien de uitkeringsgerechtigde in een land woont waar een sociaal verdrag mee is. In de toelichting staat dat dit is omdat dan alle controle activiteiten in dat land kunnen worden uitgevoerd. Wie zou dat anders moeten doen dan het SSO die dat ook voor de AOW doet?

  • MACB zegt op

   Dat is helaas ONJUIST. Thailand is beslist GEEN zgn verdragsland!

   • ton zegt op

    @ MACB
    Sorry je hebt inderdaad gelijk Thailand staat niet op de lijst van Sociale Verdagslanden.

    Ik was in de war met het feit dat: t.a.v het AOW-pensioen bij woonachtigheid in Thailand men eventuele toeslagen blijft ontvangen. Dit recht recht bestaat omdat er een verdrag is gesloten met afspraken over de controle op het recht op uitkeringen. En dat is wat anders dan een sociaal verdrag. De meeste lezers zullen dat hebben begrepen uit de context van BEU. Dat gaat over het al of niet korten van uitkeringen bij exporteren. De voorwaarde is dat er een verdrag is t.a.v de CONTROLE van die uitkeringen.
    Een Sociaal Verdragsland is heel wat meer. Dat neemt de uitbetaling van sociale uitkeringen over voor iemand die in Nederland daarop recht zou hebben.

    • ton zegt op

     En met Thailand is er zo’n verdrag ter controle van het recht op sociale uitkering.

   • Peter de V zegt op

    Beste Henk B.
    ik weet niet wat jij allemaal doet bij het verkrijgen van dat vissum maar ik denk dat je wat soepeer moet zijn. I heb het nu zelfs zover dat ik me in geen jaar meer hoef te melden.
    Er zit daar een mannetje , die een eigen administratie er op na houdt en die mij iedere drie maanden mijn verlenging toestuurt. Natuurlijk moet je hiervoor wat onder de tafel door schuiven. maar jee bent van het reizen en het ge-eikel af


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website