Lezersvraag: Hoe kan ik een hond invoeren in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
26 oktober 2012

Beste lezers,

Hierbij plaats ik een oproep aan de lezers die misschien ervaring hebben met het invoeren van hun hond of hondje in Thailand (mijn hondje is een puppy van 2 maanden)?

Ik heb de Engelstalige informatie gelezen die vermeld staat op de website van de Nederlandse Ambassade in Bangkok m.b.t. het invoeren van ‘pets’, maar die laat zich naar mijn idee meer lezen als informatie bedoeld voor iemand die op professionele basis dieren wil invoeren in Thailand. Deze informatie, inclusief quarantaine bepalingen, kan volgens mij niet bedoeld zijn voor een privé persoon die slechts eenmalig een hond als huisdier wenst in te voeren afkomstig uit Nederland.

Er zullen onder de lezers van Thailandblog ongetwijfeld mensen zijn die als overwinteraar voor 5/6 maanden of korter naar Thailand komen en regelmatig hun hond mee nemen naar hun Thaise verblijfadres.

Mijn hondje zal een Engelstalig internationaal hondenpaspoort bij zich hebben, voorzien van de noodzakelijk entingen en een stamboom.

Mijn puppy zal met China Airlines moeten vliegen omdat mijn vriend die zich bereid heeft verklaard de hond mee te nemen, al over een ticket voor China Airlines beschikt. Ik weet ondertussen ook dat dieren (officieel) tijdens de vlucht van CA niet in de cabine bij de begeleiders mogen verblijven, maar in het vrachtruim. Het zij zo… of is men tolerant met puppy’s?

Wie is bereid om mij het e e a aan nuttige tips geven zoals de noodzakelijk papieren, entingen, de kooi- grootte en de afhandeling op Suvarnabhumi en al dat er misschien meer gedaan moet worden om de reis zo gunstig mogelijk te doen verlopen? Is “teamoney” een onderdeel van de afhandeling?

Alvast bedankt voor uw hulp.

Met vriendelijke groet,

Hans – Hua Hin

19 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik een hond invoeren in Thailand?”

 1. Marion zegt op

  Een pup, jonger dan 90 dagen, kan sowieso niet zonder moederhond de EU verlaten of in Thailand ingevoerd worden.
  Ouder dan 90 dagen?
  Suvarnabhumi moet importvergunning afgeven. Daarvoor is een gezondheidsverklaring nodig die door de dierenarts in NL afgegeven wordt (in t Engels). Deze gezondheidsverklaring moet vanaf 7 dagen voor vertrek worden opgesteld en door de nVWA worden gelegaliseerd. Ook is t handig om in NL voor vertrek een bloedtest af te nemen zodat de Rabiestiter bepaald kan worden. Bij uitvoer van de hond van Thailand nr de EU is deze test verplicht, anders kan de hond niet uitgevoerd worden (wil je de test vanuit Thailand laten doen dan is dat zeer kostbaar en kost t zeker 3 maanden of meer voordat hond uitgevoerd mag worden) Verder moet de hond gechipt en gevaccineerd zijn.
  Zorg dat t paspoort van de hond in t Engels is ingevuld (ras, kleur etc.) anders kunnen hier misverstanden over ontstaan.
  Als alle papieren in orde zijn, zal de Thaise douane de hond niet snel in quarantaine plaatsen.

 2. Hans Vliege zegt op

  Hallo,
  Heb geen ervaring met het invoeren van een hond in Thailand, wel naar Bonaire. Hier wat handige tips.
  Ja de hond zal vervoerd worden in het laadruim.
  Koop een bench die wordt aanvaard door de vliegmaatschappij
  Koop een bench waar de hond op de terugreis ook nog makkelijk in past, ik heb geen idee wat voor een pup het is en hoe groot hij kan worden.
  Vlak voor je de pup aflevert, een plastic drinkbak aan zijn bench bevestigen en vullen met ijsblokjes. Bij het opstijgen van het vliegtuig zou als je water in zijn bakje zou doen alles eruit lopen.
  Bedek de bodem met celstofluiers en daar overheen een kleed. Laat de hond niet meer voor het boarden eten of drinken. Geef de pup wel wat herkenbaar speelgoed.
  Laat de pup eerst gewoon in huis kennis maken met de bench, dan is de pup minderangstig als die daar in moet om te gaan vliegen.
  Succes

 3. maria berg zegt op

  Wat Marion schrijft klop helemaal, ook dat van de 90 dagen. Na de rabiesvactinatie word er na een bepaalde tijd bloed afgenomen, aan de hand van het raport hierover , word de hond goedgekeurd voor de reis. Elke dierenarts kan hier de juiste info over geven.
  Ook is bij de site van de KLM een uitvoerige info over vervoer van dieren en wat er moet voor ieder land.
  Een vertaling in het engels is niet voldoende, moet eerst gelegaliseerd worden bij de rechtbank in de woonplaats, dan bij het ministerie van Justitie in den Haag en dan bij het ministerie van Buitenlandse zaken. Daarna met alles naar de Thaise Ambasade in Den Haag, kan meestal een week later opgehaald worden.

 4. Jan Thiel zegt op

  Ik ben 4 jaar geleden naar Thailand gekomen en heb mijn hond meegenomen.
  Met de door U genoemde papieren zou U geen enkel probleem moeten hebben!
  Ik ben met Thai gevlogen en kon mijn hondje, in een kooi, mee de cabine in nemen.
  Omdat het vliegtuig niet vol was kon hij naast me op een stoel.
  De afhandeling op het vliegveld gaf geen enkel probleem en was in 10 minuten klaar.
  Géén ’theegeld’ oid!
  In het vrachtruim, is daar wel zuurstof?

 5. peter zegt op

  Ik moet uiteraard eerst zeggen dat mijn geval speelt in het jaar 1985 dus 27 jaar geleden.
  Ik hoop en denk dat een en anders nu wel anders is, maar ik wil je best vertellen wat ons is overkomen toen wij onze 13 jarige hond toendertijd meenamen naar ons nieuwe woonland Thailand. Onze hond was een vulnisbakkenrassie dus niks stamboom of belangrijke ond maar voor ons was hij een gedeelte van ons gezin dus graag meenemen.
  Schiphol gebeld en daar werd ons vteld dat we een door de luchtvaartmaatschappij geaccepteerde bench moesten hebben maar dat we bij KLM ook een konden huren. Verder waren diverse inentingen, doktersvklaringen etc. noodzakelijk. Nou de papierwinkel in NL was niet zo heel moeilijk. Onze hond was voor alles wat maar mogelijk was volledig ingeent en dus ook een doktersverklaring was geen probleem. Bij KLM een bench gehuurd en voor de zekerheid op schiphol zelf nogmaals bij de dierenarts daar gecheckt of alles in orde was. Ja hoor alles was o.k. Toendertijd vloog Thai Air nog rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok (Don Muang airport) en daar vlogen wij dus ook mee.

  Ja en toen kwamen we aan in BKK. Daar werd ons verteld dat ons hond op cargo zou kunnen worden afgehaald maar pas na 12 uur smiddags. O.K. geen probleem. Wij naar cargo. Daar hebben we echt tientallen formulieren moeten invullen, stempeltjes halen op 1e verdieping, toen een handtekening op 3e verdieping terug naar 1e verdieping voor volgend stempeltje. en oval betalen, hier 50 baht, dar 10 baht, daar weer 150 baht en toen mosest er nog een verklaring van gezondheid worden afgegeven door een Thaise dierenarts, kosten 300 baht, en met al deze papieren weer naar een loketje op de begane grond, Daar eindelijk de vrijwaring denken te krijgen, werden we geinterviewd door iemand van douane die aan ons vroeg hoeveel onze hond wel niet waard was want het moest wel een bijzondere hond zijn om die mee te nemen terwijl hier voldoende honden waren. Toen wij hem vertelden dat het een eenvoudige vuilnisbakkenras as geloofde hij ons niet en werd de waarde vastgesteld op 500 us dollar. Daarvan moesten we 30% als invoererchtten betalen en als we ooit weer met onze hond terug naar NL zouden willen moesten we weer uitvoerrechtten betalen, werd ons wel even verteld. Nadat we ook dat betaald hadden konden we onze hond bij Thai Airways Cargo gaan ophalen. Op het kantoortje van Thai Airways moesten we ook nog betalen voor opstag van onze hond, en toen konden we hem eindelijk meenemen. Het beestje had in al die tijd geen eten of drinken gehad.

  Onze hond is na 3 maanden hier in Thailand gestorven, de hitte was te veel voor hem.

  Dus nogmaals het zal nu allemaal veranderd zijn en waarschijnlijk allemaal makkelijker maar denk asjeblieft niet dat het allemaal heel gemakkelijk zal gaan.

 6. Hedy zegt op

  Beste Hans,

  Wij nemen ons (Thais) hondje al 3 jaar mee naar Thailand op vakantie.
  Bij mijn weten moet een hond minimaal 3 maanden oud zijn, om een land in en uit te mogen voeren, ivm Rabiës.
  Na dat je hond is ingeënt tegen Rabiës, zal deze een bloedtestje moeten ondergaan om aan te kunnen tonen, dat de hond rabiësvrij is. Deze test kan je tegenwoordig op 2 lokaties in Nederland laten uitvoeren, een dierenarts kan het bloed afnemen en opsturen naar 1 van deze lokaties.
  Als dit allemaal goed is, moet je, je dierenarts een gezondheidsverklaring laten invullen en met dit formulier, paspoort en verklaring, dat je hond rabiësvrij is, naar de V.W.A. in Utrecht.
  Daar kun je nl je export papieren halen ( eerst even bellen, ze werken alleen op afspraak), de kosten zijn ongeveer 50 euro. Let wel op de datum, deze is maar 7 dagen geldig, dus binnen die 7 dagen moet je in Thailand zijn.
  Als je op het vliegveld aankomt, komt je hond bij special luggage aan. Daarna moet je naar de vetenairy desk gaan, om je import vergunning te halen (100 bath), deze zit rechts
  van de bagagebanden.

  Als je terug gaat naar Nederland, moet je op het vliegveld, weer een export vergunning halen. Het kantoor van hen zit aan de zijkant, de taxichauffeurs weten dit meestal wel. Let wederom op, deze is maar 3 dagen geldig. Wat mee te nemen: de hond, paspoort van de hond en van jezelf en je ticket.

  Wat betreft de kennel van de hond, het is het beste om naar een goede dierenwinkel te gaan, want niet alle merken kennels mogen het vliegtuig in. Er worden nogal wat eisen aan gesteld. Zelf heb ik een Vari en die voldoet aan alle eisen.

  Als je met China Airlines vliegt, gaat de hond het ruim in, er is een speciale ruimte beschikbaar voor dieren, deze is ong 26 graden.
  De kosten om je hond met China Airlines mee te laten vliegen is 30 euro per kg en ze wegen de kennel mee.

  Veel succes ermee,

  Hedy

  • Han zegt op

   Ik heb kennissen met een maltezer leeuwtje die 3/4 keer per jaar op vakantie gaan Malta, turkije, canarische eilanden enz. Dan mag het hondje als handbagage mee, in een zgn “reismandje” omdat hij niet zwaarder is dan 5 (of 7) kilo. Ik weet niet hoe zwaar je pup is en of dit ook voor lange vluchten zo geregeld kan worden.
   Groet
   Han

 7. jan leunissen zegt op

  Stuur me maar een mail, ik kan je alles vertellen hoe een hond en een ara moet invoeren.

 8. Rob zegt op

  Hoi hans
  Ik kan je alles uitleggen maar dan moet je me maar bellen
  Want dat is makkelijker dan mailen
  Ik heb het al 6a7x gedaan ik weet er bijna alles van af ik neem mijn honden altijd mee
  Mvg rob 0847444648

 9. Henk zegt op

  Hier 2 websites met alle informatie:

  http://www.dld.go.th/webenglish/movec1.html

  http://www.licg.nl/x3/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen.html/invoereisen-per-land-buiten-europa.html

  Mvg, Henk

 10. patrick zegt op

  hi
  ik heb mijn hond binnen gebracht in thailand
  7 jarige jack russel
  thai air vroeg 64 euro de kilo ??
  berlin air 150 euro en alles is perfeckt verlopen in dusseldorf
  een pilletje smorgens eentje rond 12.00 en eentje juist voor het opstijgen heeft geen stres gehad.
  alle wettelijke innetingen uitgevoerd + attesten
  MAAR WAT GECONTROLEERD WORD en indien dit niet in u bezit is komt hij zelfs niet mee op het vliegtuig
  BLOED ANNALYSE ….. naar ik vernomen heb wordt dit enkel in Brussel uitgevoerd
  daar word een waarde aan het bloed gegeven en deze waarden mag in thailand niet overschreden worden
  dit is ook het enige wat gecontroleerd werd in dusseldorf en bij aankomst in bkk
  wij zij door gegaan zonder een probleem of toch, het was mijn thaise vrouw die alle geregeld heeft …………………….
  ook zal men een papier geven die men moet invullen en aan de ambassade moet overhandigen heb ik niet gedaan (waarschijnlijk voor terug keer) heb ik niet gedaan wij blijven hier

  Moderator: wil je de volgende keer hoofdletters en leestekens gebruiken?

 11. Margreet zegt op

  Ik wil met onze malteser in juli vliegen naar Chiang Mai, nu heeft de hond net alle inentingen gehad en de dierenarts schrijft in het engels een gezondheidsverklaring. Maar nu zegt de da assitente dat we geen bloedonderzoek hoeven te doen omdat we niet met de hond terug gaan naar Nederland.Klopt dit inderdaad???? Wel zijn paspoort laten legaliseren toch bij de NVWA in Utrecht?

  mvg Margreet

 12. patrick zegt op

  Hi
  Bloedonderzoek laten uitvoeren in belgie speciaal bureel in brussel nederland zend dit ook door.
  Dit is tegen hondsdolheid willen weten hoeveel percent aanwezig is?
  prijs ik denk 30 euro.
  Goedkoopste vlucht voor hond in mand berlin air.
  Dit is het eerste wat gecontroleerd word op de vlieghaven het boekje van de hond word met moeite bekeken wel het attest van hondsdolheid.
  Hebt u dit niet in thailand dan gaat de hond in afzondering geen pardon maar ik denk zelf dat u niet kan vliegen met de hond naar thailand zonder dit papier.
  Als alles in orde is dient u de ambassade te verwittigen voor eventuele terug keer.
  Ik had een gewoon boekje van de hond met chip en inentingen …..
  In bkk heeft mijn thaise vrouw geen enkel probleem had nogmaals ze vriegen enkel het papier van bloedonderzoek
  Grt patrick

  • Margreet zegt op

   ok bedankt voor je reactie,dan gaan we maar naar de da voor het bloedonderzoek dan hebben we die papieren in ieder geval.

  • Valere Melotte zegt op

   beste Patrick,

   ik vertrek in september naar Thailand met mijn hondje,kunt u mij zeggen waar we in brussel een bloed test van het hondje kunnen laten doen.
   kunt u mij indien mogelijk alle info geven die we nodig hebben om het hondje mee te kunnen nemen.

   met vriendelijke groeten

   V.Melotte

 13. quillaume zegt op

  Wat zijn de kosten van een middelgrote hond om vanuit Thailand naar Nederland in te voeren?
  Aan welke formaliteiten moet ik voldoen?

  Quillaume

 14. Kiki zegt op

  Ik had graag ook wat meer info gehad om u huis dier mee naar thailand te nemen ,maar wel een klein volwassen hond Shih Tzu . Wat moet je doen ,en hoe kan nu een dier zolang in de vracht ruimte zitten met een over stap van Bangkok naar Chaing mai ? Is er gaan vlieg maatschappij die kleine huisdieren mee nemen op een zit plaats mist betaling ? Hoe en wat moet je doen om dat diertje zo lang mee te nemen zonder dat hij iemand ziet of hoort ???? Ik doe missschien wel wat flauw maar vind dit wel eng dat dierteje zolang daar te laten ,heeft er iemand raad om hem mee te kunnen nemen ? Alvast bedankt @ Kiki Belgie

 15. Kiki zegt op

  Net gevonden ,misschien wel leuk voor op jullie site

  wij hebben vorig jaar in Thailand gewoond en onze hond meegenomen vanuit Nederland naar Thailand. Het kostte veel moeite destijds om uit te zoeken hoe e.e.a. moest want ook de instanties bleken veel niet te weten. Maar nu weten we het dus. Je hebt een nieuw Europees dierenpaspoort nodig en je hond moet getest worden op rabiës bij de dierenarts (dit vraagt wat tijd want het onderzoek van het bloed doen ze in België) en daarnaast natuurlijk de normale inentingen zoals je die ook in Nederland doet, daarna langs het RVV voor een stempel die ze in het dierenpaspoort zetten (je kunt de adressen vinden op internet) wij hoefden destijds niets te betalen. Als je dat hebt ga je langs het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een stempel in het dierenpaspoort en daarna ga je door naar de Thaise Ambassade voor eveneens een stempel in het dierenpaspoort en dan is het klaar. Ga bij de luchtvaartmaatschappij na welk soort box je moet hebben om hem in te vervoeren. Wij vlogen met China Airlines en de moesten zelf het aantal kilo dat de hond woog doorgeven (hij werd niet gewogen!!), zij rekenden 38 euro per kilo. Tja erg duur. We zagen vorige week dat LTU (vliegt vanaf Dusseldorf heel erg veel goedkoper is!!). Om de hond mee terug te nemen naar Nederland hebben we ook een grote zoektocht gehad voor de juiste informatie. Maar het is als volgt: Je zorgt dat je op kantoordagen voor 17.00 uur op het vliegveld van Bangkok bent, vanaf vertrekhal international het laatste gebouw aan je linkerhand, je loopt de trappen op, meld je aan de balie en alles word voor 1 euro voor je geregeld. Ze willen vanuit Thailand wel dat je het dier een kalmeringspilletje geef (vanuit Nederland juist weer niet). Succes met alles.

  • Margreet zegt op

   Hai,

   Wij zijn nu net 6 weken in Thailand met onze hond en alles goed en vlot verlopen, wij hebben alle normale inentingen gegeven en ook rabiesenting en rabiës-titer bloedonderzoek laten doen, kosten alles bijelkaar, 150,- euro via de da, daarna met een gezondheidsformulier ingevuld door de da naar NVWA geweest 2 weken voor vertrek en de stempels gehad daar en dat koste ons € 46,50 wij zijn met Lufthansa vanaf Schiphol gevlogen zonder problemen, de hond in een IATA goed gekeurde bench. Koste voor het vliegen van de hond was € 150,- enkele reis. Dus al met al ging het best snel. Zorg wel dat je een maand van te voren je hond al de inentingen heeft gehad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website