Beste lezers,

Hoe groot is de kans dat je knokkelkoorts gaat oplopen als je naar Thailand gaat? En kun je het in heel Thailand oplopen?

Groet,

Janny

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 2.20/5. From 5 votes.
Please wait...

11 reacties op “Hoe groot is de kans dat je knokkelkoorts oploopt als je naar Thailand gaat?”

 1. Erik zegt op

  Janny, jouw vraag is kort geleden hier behandeld. Zie:

  https://www.thailandblog.nl/gezondheid-2/thaise-gezondheidsdiensten-waarschuwen-voor-een-uitbraak-van-dengue/

  Overigens, dengue is niet de enige ziekte die door muggen wordt verspreid. malaria, hersenvliesontsteking, filariasis, chikungunya en zika zijn net zo vervelende en gevaarlijke ziektes die muggen in je lijf stoppen…

  Maar laat je niet weerhouden; de kans op een verkeersongeluk is stukken groter….

 2. Tino Kuis zegt op

  Lees dit artikel, vooral om te zien hoe je besmetting kan voorkómen:

  https://thethaiger.com/national/top-10-ways-avoid-dengue-2022

  Dengue komt in epidemieën, en het is dus moeilijk te voorspellen hoe het dit jaar zal zijn. Meestal verloopt de knokkelkoorts mild, een enkele keer wordt je erg ziek, maar sterftegevallen zijn zeldzaam, een 50-100 per jaar in Thailand.

  • B.Elg zegt op

   Bedankt, Tino, dat is een leerzaam stukje in “thethaiger”

 3. UbonRome zegt op

  Op dit moment flinke dengue (juni2022) wave op komen zetten in zuid oostelijk deel van de isaan hoor ik vanochtend van mijn lief.

 4. Ruud zegt op

  goede vraag, klein als toerist en zeker als je de nodige voorzorgen neemt…ik woon hier 10jaar en nog nooit dengue gehad ook niemand in mijn familie…

 5. Hans zegt op

  Ga naar youtube en tik in Walk about Wayne. Deze man had het in Chiang Mai opgelopen. Woont er al jaren en was zo ziekdat hij echt naar “huis” wilde. Het lijkt in noorden meer voor te komen als het zuiden. Maar idd een motor ongeluk is tig x waarschijnlijk dan denque. Altijd op je hoede en draag een fatsoenlijke helm. Veel plezier in Thailand!!

  • Ger-Korat zegt op

   Ja dat zie bij elk verschijnsel dat er altijd wel iemand te vinden is die het heeft gehad: kokosnoot uit de boom op iemand hoofd gevallen (een keer of 150 per jaar wereldwijd), van 10 km hoogte uit het vliegtuig gevallen en overleefd ( ken al losstaande gevallen), 2x een atoombom overleeft ( een Nederlander welke na de 1e verplaatst werd naar de plek van de 2e atoombom), en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dengue komt weinig voor en er overlijdt af en toe iemand aan maar daarnaast zijn er nog wel 100 andere oorzaken te noemen waar je ook aan kan overlijden en de kans dat een toerist er aan overlijdt is vrij klein. Bangerikken smeren zich het liefst 365 dagen per jaar in en dan meermaals per dag herhalen, of volg het ‘advies’ om he lichaam bedekt te houden en het liefst een muts op en handschoenen aan en dat in tropisch Thailand. Nee blijf met beide benen op de grond en accepteer dat je leeft en dat er een kans is dat je voortijdig overlijdt door een niet-natuurlijke oorzaak. Meer een vraag voor een psycholoog dan voor dit blog dunkt me.

 6. peter zegt op

  Zoals Erik zegt, er bestaan nog wel meer ziektes geleverd door vrouwelijke muggen. Het zijn altijd de vrouwtjes, welke het bloed nodig hebben.
  Mocht pas gelee nog lezen, dat ze wormen eieren kunnen inbrengen, waar je dus veeel later negatieve effecten van kan gaan zien.
  Beste bescherming zijn DEET lotions. Net even gecheckt, maar zijn te koop maar ook in diverse DEET percentages. Mocht ooit eens lezen dat DEET weer toxicologisch zou zijn, maar wordt verkocht.
  Ik zag een Azaron (eigenlijk wel bekend muggenafweerder) met 9.5 % oplossing en andere met 20-50 % DEET in de vloeistof. Dus is er een side effect op DEET?

  Er zijn muggetjes, welke bijten (met name onderbenen), krijg je een wondje van, echter de beten jeuken niet. Heb dit mogen ervaren. Een andere ervaring was een mug, welke me had gebeten en het (toevallig) moest bekopen met de dood, bracht me een allergische reactie ter grootte van een 2 euro stuk.
  De ziektes worden meestal over gebracht door een speciaal soort, tijger mug ed.
  Er is niets te zeggen hoe groot de kans is op infectie. Behalve dan de voortplantingstijd voor de muggen en de omgeving, is er veel water aanwezig. Het zal je niet verbazend dat in de regentijd dus eigenlijk de meeste kans bestaat. Ook de tijd van de dag (schemertijd) is meestal bepalend.

  Kleding helpt natuurlijk ook, dikke geiten wollen sokken en wollen gesloten broeken, hahaha

 7. TheoB zegt op

  Vooral de traditionele Thaise badkamer/wc is een paradijs voor muggen.
  Duister
  Warm
  Hoge luchtvochtigheid.
  Een bak met stilstaand water
  Windstil

  • Francois Nang Lae zegt op

   Windstil? Ligt aan de maaltijd daarvoor.

 8. RonnyLatYa zegt op

  Hier in Kanchanaburi/LatYa heb ik ze nog niet zien langskomen, maar toen we nog in Bangkok/Bangkapi
  woonden kwamen er regelmatig preventiewerkers langs om de bevolking te informeren om geen water te laten staan in kuipen, tonnen of wat ook.
  Bij uitbraken ook een paar keer meegemaakt dat men met een soort rookkanon de straten kwam
  ontsmetten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website