Beste lezers,

Medio 2012 ben ik gehuwd met mijn Thaise vriendin. Eind 2014 heeft zij een BSN nummer toegewezen gekregen (Registratie Niet Ingezetene) van de belastingdienst in Nederland.

Daar het bij de aangifte 2013 niet mogelijk was de juiste gegevens in te vullen mbt onze relatie heb ik dat onlangs gedaan. Wat mij echter opviel was dat het geen enkel financieel resultaat genereerde bij het eindsaldo. Toen ik de aangifte wilde wijzigen in een aangifte voor haar en van mijzelf werd verzocht om een aanmaak code van de belastingdienst. Die code heb ik echter niet in bezit en weet ook niet wie die aan moet vragen.

Mijn vraag is nu hoe ik de aanvullende heffingskorting kan ontvangen van de belastingdienst gezien mijn huwelijkse staat? De belastingdienst is niet scheutig met zijn informatie omtrent dit onderwerp….

Ter verdere informatie: mijn vrouw woont niet in Nederland en heeft geen bezittingen of inkomen en deed tot op heden daardoor ook geen aangifte.

Met vriendelijk groet,

Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik heffingskorting ontvangen voor mijn Thaise vrouw?”

 1. erik zegt op

  HOI Henk, ik heb hetzelfde probleem.dus als je iets te weten komt,laat het mij graag weten,hartelijk bedankt alvast,met vriendelijke groet,Erik

 2. jo van berlo zegt op

  Hallo Henk

  Ik zit in hetzelfde schuitje .

  Bij belastingdienst BSN nummer aangevraagd, na bijna 2 jaar gekregen.

  Mijn vrouw krijgt geen visum voor Nederland omdat ik te weing verdien om haar te onderhouden
  in Nederland.

  Schijnt goedkoper te zijn om er twee huishoudens en huizen op na te houden.

  Heb ook heffingskorting aangevraagd tot op heden niets van gehoort.

  Als je antwoord krijgt van belasting laat ff weten wat en hoe, als ik iets hoor doe ik hetzelfde

  groetjes Jo

  • Rob V. zegt op

   Offtopic maar ik wil Jo en zijn vrouw niet onthouden dat er alternatieve zijn als Jo’s inkomen involdoende (minder dan fulltimebasis 100% minimumloon of niet duurzaam genoeg) is. 1) laat je partner voor zichzelf garant staan met 34 euro per dag. 2) ga op vakantie naar een ander EU land dan val je onder soepelere voorwaarde met o.a. geen inkomenseis. Meer info: Schengenvisum dossier, in het menu links op dit blog.

   Ontopic: als je in NL woont vraagt de werkgever vaak of je de loonheffingskorting standaard wil laten verreken. Dat doen we uiteraard op mijn en haar salaris. Doe daarnaast netjes vrijwillig aangifte. Mijn partner kreeg dan ook een klein bedragje terug, ik al een paar jaren niets meer.

 3. Jörg zegt op

  Je moet dat zelf in je aangifte verwerken, je partner is ook je fiscaal partner.

  Mijn vriendin is mijn fiscaal partner, zij heeft geen inkomsten. Ik doe voor ons beide aangifte en hevel het voordeel uit de heffingskorting over naar mij, ik weet niet of ik het helemaal correct beschrijf maar zo werkt het uiteindelijk wel. Dat voordeel wordt overigens elk jaar iets minder.

  Zie:
  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/relatie/fiscaal_partnerschap/
  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/relatie/fiscaal_partnerschap/aangifte_met_fiscale_partner/

  • Jörg zegt op

   Sorry, had even over het feit heengelezen dat zijh niet in Nederland woont. Dat is mijn situatie wel het geval.

 4. ko zegt op

  de heffingskorting is helemaal vervallen als je in het buitenland woont voor Nederlanders. Dus ik neem aan voor echtgenotes die geen Nederlander zijn dat het het onmogelijk is! Zowel ik als mijn Nederlandse partner (woonachtig in Thailand) zijn beide onze heffingskorting kwijt. Toch ruim 100 euro per maand minder!

 5. Christina zegt op

  Trots je ook voor degene die in Nederland woont zijn de heffings kortingen vervallen of lager scheel mij en ik woon in Nederland 600 euro. Kassa

  • Sjaak S zegt op

   Ik zou nou eens heel graag willen begrijpen wat Christina bedoelt. Heb je meer of minder gekregen? Wat betekent het begin van de eerste zin van de twee die je opschreef?

 6. jasper zegt op

  Voor het verkrijgen van heffingskorting voor je fiscale partner moet je bij je belastingaangifte opgeven wie dat is. Vervolgens moet zijzelf een SOFINUMMER aanvragen en een papieren belastingaangifte doen. Voorwaarde voor terruggave is overigens wel dat je zelf voldoende belasting betaalt!
  Ik heb het zelf in 2013 met terugwerkende kracht vanaf 2009 (jaar huwelijk) aangevraagd voor mijn in Thailand wonende echtgenote, ging probleemloos.
  Overigens komt de teruggave vanaf dit jaar te vervallen, dit geldt voor iedereen met een partner buiten de europese ruimte.
  Men houdt de centjes blijkbaar liever in Europa om aan Griekenland te geven.

  • Lammert de Haan zegt op

   Een correct antwoord. Even een paar aantekeningen.

   De fiscale partner heeft al een BSN-nummer lees ik.
   Begin met het invullen van de papieren aangifte (model C) met je eigen gegevens.

   En waarom een papieren aangifte? Bij het belastingprogramma van de Belastingdienst om digitaal aangifte te doen (met DigiD of een electronische handtekening) loop je op 2 plaatsen vast. Als je de vraag “Woonde u in …… in Nederland met “ja” beantwoort dan kun je niet verder. En dit is voor één van de partners het geval. Daarvoor moet je of een P-biljet (hele jaar in Nederland) of een M-biljet (een deel van het jaar in Nederland) invullen. Maar ook bij de vraag over het woonland loop je stuk. En hoe komt dat? Computers zijn eigenlijk maar domme dingen. Wat er ingestopt is komt er uit en (overigens gelukkig maar) niet meer. En dit soort niet-standaard situaties zijn “er niet ingestopt” en kan het programma dus ook niet aan. “Gemakkelijker kunnen we het u niet maken”!

   Als Nederland trouwens geld geeft aan Griekenland gebeurt dat in de vorm van een lening. En de achtereenvolgende bewindslieden hebben ons steeds voorgehouden dat zo’n lening, zelfs nog met winst, weer terugkomt. OF DENK JIJ (OOK) VAN NIET?

 7. tonymarony zegt op

  Sjaak zal het je even uitleggen Christina bedoelt in de eerste zin, troost je maar want ze krijgt 600 euro minder maar verteld niet of dat per maand of jaar is dus als het per jaar is valt het erg mee , als het per maand is heeft ze een prachtig salaris , tevreden sjaak met de uitleg.

  • Lammert de Haan zegt op

   Tony, je antwoord aan Sjaak maakt het voor mij allemaal niet een stuk duidelijker. Cristina schrijft dat ze in Nederland woont en dat zij door het vervallen of verlaging van de heffingskortingen € 600 moet inleveren.

   Maar: de heffingskortingen zijn zelfs in totaal aangetrokken. Het kan zijn dat zij geboren is na 31-12-1971 en dus te maken heeft met de afbouw van de algemene heffingskorting maar deze afbouw is al in 2009 in gang gezet en eindigd in 2023 met € 0 aan algemene heffingskorting. Dat was al even bekend en dus te voorzien. Overigens is het resulaat van deze afbouw voor 2015 maar beperkt.

   Anders liggen de kaarten als zij bijvoorbeeld in Thailand zou wonen. Daar is ingaande 2015 inderdaad sprake van het vervallen van de heffingskortingen met als resultaat een afname van je besteedbaar inkomen tot niet kinderlijke bedragen!

   Het meest extreme voorbeeld wat ik voor iemand heb doorgerekend is een gehuwde “65+er” met een maandelijkse AOW-uitkering met toeslag van € 1.250 en een overheidspensioen van eveneens € 1.250. Afname besteedbaar gezinsinkomen (dus voor hen beide) ruim € 3.600 per jaar en dan spreken we wel even over andere getallen! Hieraan liggen 3 oorzaken ten grondslag:
   1. je verliest je eigen heffingskortingen;
   2. er vindt geen uitbetaling meer plaats van (een deel van) de algemene heffingskorting aan je fiscale partner en
   3. je hebt te maken met een tariefsverhoging voor de inkomstenbelasting in de eerste 2 schijven van 3%; binnenlandse belastingplichtigen worden hiervoor gecompenseerd door een verlaging van de premie voor de volksverzekeringen met eveneens 3%.

   Aan het verlies van de heffingskortingen is op dit blog overigens al heel veel aandacht besteed.

   Conclusie: uit alle berekeningen die ik tot nu toe heb gemaakt blijkt dat, woon je in Nederland, je in ver weg de meeste gevallen te maken hebt met een hoger netto-inkomen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website