Beste lezers,

Ik ben benieuwd of er huiseigenaren zijn welke de grond op de naam van hun Thaise partner hebben staan, maar het huis op deze grond volledig of gedeeltelijk op zijn eigen naam heeft staan. Dit zou namelijk mogelijk moeten zijn volgens:

“If protection is required the first protection for the foreign spouse lies in obtaining joint or sole ownership over the building separate from the land. It’s only the land aspect of the property that is restricted for foreign ownership, not the structures upon on the land or immovable property as a whole. The structures on the land can be a jointly owned property or even owned as a personal property of the foreign husband (section 1472). By assuring ownership or co-ownership over the house in a separate procedure at the Land Department the foreign spouse prevents a situation where the Thai spouse is able to sell the whole property without the consent of the other spouse (see section 1476 management of Sin Somros above).”

Wij willen het namelijk zo doen dat mijn vriendin de grond betaald en deze uiteraard op haar naam komt te staan, maar het huis daarop volledig door mij wordt betaald en dan ook volledig op mijn naam komt te staan.

Dit zodat zij zonder mij nooit het huis volledig kan innemen of verkopen bij eventuele scheiding.

Groet,

Robin


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Grond op naam Thaise partner en huis op eigen naam?”

 1. Marino zegt op

  ja dat kan.maar je moet het laten beschrijven dat jij degene bent die alles betaald heeft .

  je kan dit doen bij tewi language school in bangkapi,of bij een advocatenkantoor van jouw keuze.

  dacht beschrijvingskosten rond de 60.000 bath .

  beste groeten.

 2. Berthy zegt op

  Forget it!!! Als huiseigenaar ben je overgeleverd aan de eigenaar van de grond.
  Je hebt geen enkel recht als zij je niet tot het huis toelaat.

  Berthy

 3. jd zegt op

  En als daarna het huis toevallig in de brand vliegt?

 4. tooske zegt op

  Alle aankoopbonnen van bouwmateriaal bewaren en zorgen dat deze bonnen ook op jou naam staan.
  Een huis in Thailand is roerend goed, een houten huis kun je inderdaad afbreken en meenemen of verplaatsen bij een stenen bouwsel is dit wat moeilijker.
  Dus wat te doen met het huis als de relatie stuk loopt? Verkopen aan je ex partner? Afbreken?
  Mijn ervaring, wie de grond bezit heeft ook het huis of je het nu leuk vindt of niet. AFSCHRIJVEN dus.

 5. Han zegt op

  Je zou ook nog kunnen overwegen om een usufruct contract te maken zodat jij het vruchtgebruik krijgt van de grond. Dan ben je helemaal veilig in de toekomst.

 6. Laksi zegt op

  ja,

  Er zijn er velen die dit zo “geregeld” hebben.
  Het geeft natuurlijk geen zekerheid, dat als jullie uit elkaar gaan, zij het huis betaald, (zij heeft namelijk geen geld) en jij kan nooit het huis verkopen, want het staat op iemand anders z’n grond.

  Een andere, veel voorkomende constructie is; zij koopt de grond en het huis, sluit bij de bank een hypotheek op haar naam af (buitenlanders wordt geen lening verstrekt) en jij betaald de rente en aflossing. Zij zal nooit snel “opstappen” want dan is ze de “sponsor” van het huis kwijt, zelf kan ze de hypotheek + aflossing niet betalen. Een zogenoemde win/win situatie.

  • l.lagemaat zegt op

   Zij moet kunnen aantonen dat zij inkomen heeft.
   Op grond daarvan wordt een evt. hypotheek verstrekt

 7. Kevin zegt op

  Tsja had u in gedachten om dan wanneer het huis van u is dit ff mee kon nemen als er een scheiding komt ?
  De grond is altijd van een Thai en als u daar dan een huis op wilt bouwen vinden ze altijd prettig maar Tis niet zo dat u er dan geen problemen mee krijgt wanneer het mis gaat bezin eer u begin.

 8. Dries zegt op

  Dag Robin,

  je moet ook transparant door de Engelse tekst lezen. De Thaise interpretatie is heel belangrijk!
  Zoals vermeld in uw tekst staat er dat voor het huis een aparte procedure geldt bij het Land Department.
  Dit is een gewone registratie van het huis op uw naam (maar op het land van uw vrouw).

  Het huis is ondergeschikt aan het land. Het huis wordt later meeverkocht met het land als ze het wil verkopen.
  Met die aparte procedure bij het Land Department kan je wel een rechtzaak maken om een deel van de kosten van het huis terug te vorderen bij een eventuele verkoop.
  Maar in de rechtbank verliest een Farang meestal van een Thai.
  Bij eventuele scheiding is het best dat je dan een compromis sluit met je vrouw, maar je vrouw is niet verplicht om een compromis te sluiten.
  Als er geen oplossing wordt gevonden in de rechtbank, dan komt het soms voor dat het huis wordt vernietigd zodat geen enkele partij het krijgt.

  Een oplossing zou zijn dat je het land in leasing neemt voor een aantal jaren.
  Hoe je het ook draait of keert, je bezit ENKEL het huis.
  Uw vrouw verleent u een gunst door u het huis op haar land te laten bouwen.
  Het huis is verbonden aan het land. Het land kan je niet verhuizen, maar het huis kan je wel afbreken of met de grond gelijk maken.

  Hou er ook rekening mee dat, als ze de toegang weigert op haar land, u nog steeds de eigenaar bent van het huis, maar niet aan je huis kan omdat je via haar land moet.
  Dit is haar recht, daar is er geen discussie over.
  Ze kan het u zodanig moeilijk maken, dat je wel zal moeten toegeven.
  Hoe dan ook, uw Thaise vrouw wint zowieso.

  Staat het huis gebouwd tegen de straat? Of moet je eerst enkele meters over haar land wandelen om aan je huis te geraken?
  Waar lopen de leidingen van elektriciteit en water? Lopen die leidingen via haar land?

  Maar als je zeker bent van uw Thaise vrouw, dan moet je gewoon het huis bouwen en registreren, dan is er geen probleem. Is goed voor de Thaise economie.

  Dries

 9. henri zegt op

  In veel dorpen kom je soms half afgebouwde – of verlaten huizen tegen, die niet liefdesbestendig waren.
  Mocht de relatie stuk lopen, staat je huis op het land van je ex. Denk je, dat je daar nog een gelukkige toekomst met een andere vrouw kunt verwerven? Staat je huis dicht bij haar familie domein, kan je het helemaal wel schudden. Sommigen gaan het juridisch gevecht aan, met als lachende derde, de Thaise advocaat die je inhuurt.
  Naar mijn bescheiden mening is er maar 1 manier om het goed te doen. Je schenkt dat huis figuurlijk gelijk aan je vriendin, je neemt in mind gelijk afstand van de investering in geld. Vervolgens heb je altijd een goed plan B en de middelen om dat gestalte te geven mocht het nodig zijn. Heb je nooit een slapeloze nacht meer omtrent je geldelijke verlies, relatie verlies is natuurlijk een ander verhaal. Maar je kunt in ieder geval weer verder met je leven en dat is veel waard.

 10. niek zegt op

  Ik ken het verhaal van iemand die het land op de naam heeft staan van zijn ex-vriendin, waarmee hij ruzie kreeg en die het huis verkocht heeft. Hij kreeg nl. geen toegang meer tot zijn huis omdat zijn vriendin toegang tot haar land verbood, gesteund door 2 advokaten. Hij had geen zin in verdere procedures met advokaten die toch ook weer hun deel opeisen. Zijn er mensen met gelijksoortige ervaringen ?.

 11. Ben korat zegt op

  Dan moet je ook nog een lease contract maken dat je de grond van haar huurt voor bijvoorbeeld 30jaar anders heb je totaal geen zeggenschap want als zij de grond wilt verkopen dan doet ze dat gewoon en dan ken jij gaan. Je mag uiteraard wel het huis meenemen haha. Ik weet niet zeker of ze je zelfs voor de sloop kosten op kunnen laten draaien om de grond schoon op te leveren. Dus kijk uit wat je doet. Gaat naar een goede advocaat en laat je degelijk voorlichten.

  Succes Ben Korat

 12. Peter zegt op

  Ja heb het ook gedaan. Helaas relatie is uit en land verkocht en geld terug gehad. Zonder deze constructie was mijn geld volledig weg. Kost een beetje voor de land office en voor de contracten maar kan best wel uit.

  Maar je hebt wel drie contracten nodig wil je het goed doen. Heb ze nog in concept.

  1 Lease contract
  2 Hypotheek contract dat jij het geld leent aan je vrouw en dus niet het geld van de aankoop van het land kwijt bent en niet te vergeten dat het land niet verkocht kan worden.
  3-Superfice contract. Is dat je het recht hebt het land te bebouwen en eigenaar bent van het huis en wat er gebeurt met de opstallen als het lease contract is afgelopen.

  Alle 3 contracten in thai en engels dienen te geregistreerd te worden bij de land office.

  Goed dat je aan de toekomst denkt. Een scheiding of overlijden zit helaas in een klein hoekje.

  Als je meer wilt weten moet je maar eens bellen anders word het een heel verhaal.

  • Jan Albers zegt op

   Beste Peter,
   Ben zeer nieuwschierig naar deze contrakten in bijde talen, gaarne kontakt als het mogelijk is.
   Met vriendelijke groet Jan

   • Peter zegt op

    Stuur je tel nr maar naar happy_peter@hotmail.com

 13. yuudai zegt op

  En wat als zij jou niet toestaat om in of uit je huis te komen, omdat jij over haar grond moet gaan. Verder wens ik je een lang en vreedzaam samenleven.

 14. CP zegt op

  Beste Peter ,

  Ik zou je enkel het advies kunnen geven dat volgens mijn ervaringen je beter een vruchtgebruik contract kan laten opstellen , dat is 100 % safe en kan je van het huis blijven genieten zolang je leeft en niemand kan je eruit zetten en kan je nog steeds je gemaakte afspraken respecteren .
  Het huis op jou naam heeft geen enkele waarde bij een eventueel geschil en ik spreek uit eigen ervaring en heb het allemaal meegemaakt , de eigenaar van het land is sowieso eigenaar van het huis en kan op een zeer gemakkelijke manier overgezet worden , een chamotte is een eigendomstitel en alles wat erop staat behoort aan de eigenaar en het housebook is geen eigendomstitel .
  Succes met je project ,

  CP

 15. Frank zegt op

  Zij kan je wel verbieden haar land te betreden

 16. hans zegt op

  Ik zou eerst maar even navraag doen bij de plaatselijke landoffice of zij dergelijke inschrijvingen accepteren in udon thani namelijk niet, ook geen lease regristratie achterop de eigendom titel ook geen usefruct wel tekenen dat het geld niet van jou komt. Dit is niet niet overal hetzelfde er zijn gemeentes waar het anders gaat.

  succes Hans

 17. John Castricum zegt op

  Volgens mij maak je een denkfoutje. Als de grond van je partner of ander is kan hij of zij je de toegang op de grond weigeren.

 18. marcel zegt op

  grond op naam vrouw en huis op je eigen naam is inderdaad mogelijk,bij eventuele scheiding kan ze de grond verkopen,maar jij kunt uw huis niet in je zak steken.De nieuwe grondeigenaar zou het jou wel eens zeer lastig kunnen maken.Reken je vooraf met een scheiding dan trouw je beter niet en koop geen eigendom!
  Wil je toch trouwen,trouw dan zonder contract en bij scheiding is alles 50/50.

 19. Chiang Moi zegt op

  Er is nog een veel simpeler methode om al die problemen die beschreven zijn voor te wezen wanneer je relatie op de klippen loopt, koop een condo of appartement 100% op eigen naam dan heb je die problemen niet. 51 procent van het appartementengebouw moet op naam van Thai staan dus 49 procent is beschikbaar voor de farang. Relatie kapot geen probleem wat je investering betreft je kan blijven wonen of je verkoopt het, een andere optie , huren dan zit je ook nergens aan vast. De Thaise wet geeft nou eenmaal geen bescherming aan buitenlanders (je bent derderangs-burger) dus mijn advies is geen risico nemen en jezelf in bescherming nemen. Gewoon in Nederland blijven wonen is ook nog een optie.

 20. ruud zegt op

  Ik heb een levenslang (mijn leven, mijn recht vervalt niet bij verkoop van de grond, of overlijden van de eigenaar) gebruiksrecht op mijn huis en de grond.
  Daar zijn 3 smaken van.
  1 Alleen gebruik – woonrecht.
  2 Recht om te bouwen en af te breken, bomen te planten en te rooien, enz.
  3 Recht om mijnbouw te plegen.

  Geregistreerd bij het landoffice.

  Wat er na mijn dood met het huis en de grond gebeurt zal me een zorg zijn.

 21. Thallay zegt op

  ik heb een vergelijkbare situatie meegemaakt en toen de keuze gemaakt mijn verlies te nemen, maar heb wel de tent af laten breken en nog wat gevangen voor de bouwmaterialen en de inboedel. Wel op doen anders is een ander je voor.
  In geval van onoplosbare geschillen lijdt je altijd verlies, zeker als farang. Dus er maar zoveel mogelijk uit zien te halen. Ook qua bevrediging.

 22. louvada zegt op

  Als je de grond op je Thaise vrouw laat zetten, maak dan een huurcontract van 30 j ( usufruct) tussen jullie beiden, doch laat het huis op je naam zetten en dit alles via het landregister. Best neem je een goede advocaat die dat alles voor u opstelt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website