Geachte vrienden,

Via deze weg zou ik graag willen vernemen hoe ik mijn Thaise vrouw waar ik sinds 2011 mee ben getrouwd naar België kan halen. De procedure hebben we gevolgd voor gezinshereniging, maar werd geweigerd.

Graag zou ik iemand leren kennen die mij in België eventuele contactpunten en eventuele mensen met dat soort ervaring kan aanduiden. Tevens heb ik een advocaat ingeschakeld, maar betalen en betalen en er is nog steeds niets positief geboekt? Ik ben ten einde raad en wil via deze weg met mensen in contact komen die mij kunnen helpen.

Ik wil jullie alvast bedanken voor de inzet en hoop op zeer spoedig en positief antwoord.

Met de meest vriendelijke groeten,

Gustaaf


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

48 reacties op “Lezersvraag: Gezinshereniging in Belgie met mijn Thaise vrouw geweigerd”

 1. erik zegt op

  Moderator: Wanneer iemand hier een vraag stelt moeten we ook proberen hier een reactie te geven en niet verwijzen naar een ander forum. Ook al bedoel je het goed.

 2. Daniel zegt op

  Ik denk dat veel te maken heeft met het feit dat er nu geen regering is. Mogelijks een nieuwe aanvraag doen als geweten is wie er gaat bevoegd worden. Kan Federaal of regionaal zijn. Best nog een tijdje wachten.
  Houd er wel rekening mee dat de staatsdiensten niet snel werken. Ik heb reeds vel maal vragen gesteld waar ik geen of halve antwoorden op krijg. Men moet in Belgie een goed neus hebben om veel te kunnen ruiken hoe het moet.

  • Kito zegt op

   Beste Daniel en Gustaaf
   België heeft wel degelijk een regering. Namelijk een regering van lopende zaken die samengesteld is uit alle leden van de aftredende regering Di Rupo.
   Deze regering behartigt alle belangen van het land en zijn onderdanen. Elke procedure (ook die tot het bekomen van een inreistoelating in het kader van bvb. een gezinshereniging) wordt door de administraties van die regering secuur en accuraat behandeld, elke ontslagnemende minister of staatssecretaris heeft ook volledige bevoegdheid om beslissingen in die dossiers te nemen.
   Wat de ontslagnemende regering (of een van haar leden) NIET kan, is NIEUWE procedures of wetten invoeren.
   En gezien de huidige tendensen in heel de Europese Unie om de procedures voor inreistoelatingen steeds maar strenger en scherper te stellen, is dat beslist geen nadeel voor de vraagsteller.
   Dat het asielbeleid een regionale bevoegdheid zou worden is bovendien al helemaal niet aan de orde, aangezien de volgende regering geen nieuwe staatshervorming wil uitvoeren (en dat wettelijk ook niet kan omdat het inmiddels ontbonden parlement dat anders al voor het einde van haar reguliere mandataire periode had moeten beslissen).
   Ik zou het daarom wijs vinden dat Gustaaf niet nog meer onnodige tijd gaat verliezen en dat hij wel degelijk effectief en zo snel mogelijk een nieuwe procedure opstart.
   Ik denk dat Daniel allicht wel de beste bedoelingen heeft, maar gezien bovenstaande overwegingen vind ik het advies om te wachten niet echt verstandig.
   Bedenk vooral dat Gustaaf een “nee” heeft (en die dus ook houdt tenzij er een nieuwe, positieve beslissing volgt) en een “ja” kan krijgen (maar dat zal niet gebeuren door bij de pakken te blijven zitten).
   Gustaaf, ik wens jou en je vrouw in ieder geval zeer spoedig een vlotte, positieve beslissing toe.
   Kito

  • Patrick zegt op

   beste Daniel
   alles heeft te maken met het “ontradingsmechanisme” dat mevrouw De Block op poten heeft gezet. Dienst Vreemdelingenzaken die de aanvragen behandelt, is een kleine staat binnen de staat. Geen enkele politieker wordt bereid gevonden er zich te mengen, en de ambtenaren doen maar wat ze leuk vinden. Volgens “interne informatie” worden ze zelfs beter geëvalueerd op het eind van het jaar als ze veel weigeringen gefundeerd de deur uit krijgen. Het is schandalig en ik weet niet of het waar is, maar wat mij betreft geen rook zonder vuur. Zeer efficiënt wordt er niet gewerkt, want men gaat ieder contact met de Belgische onderdaan uit de weg. Niet praten is gemakkelijker dan helpen. In plaats van contact met de betrokkenen met het oog op het oplossen van problemen, wordt een geweigerd dossier geklasseerd en moet je een volledig nieuw dossier indienen. Dubbel betalen, dubbel werk, geen efficiëntie, zoals we ons staatsapparaat kennen.
   Je doet er best aan om niet in beroep te gaan, want dat kost je alleen handenvol advocatengeld en je bent zoet voor minstens 6 extra maanden. De uitslag is erg onzeker.
   Kijk welke elementen ze aanhalen voor de weigering en dien een nieuw dossier in waarin alle negatieve elementen ontkracht worden. Je bent er een tijdje zoet mee, maar ze moeten antwoorden binnen de zes maanden. Voor een gezinshereniging wordt het parket ingeschakeld voor onderzoek naar schijnhuwelijken en daarom mag een dergelijk dossier 6 maanden aanslepen.
   Het “vermoeden van de aanvraag van een toeristenvisum met de intentie om te blijven” is de meest gebruikte schijnreden. Toevallig (of niet?) was dit ook de reden die ze bij mij op gaven, niettegenstaande het hier om een oprechte aanvraag ging. Maar wat doe je met een “vermoeden”? Tweede element was “weduwnaar in relatie met 20 jaar jongere gescheiden vrouw”. En daarmee doe je dan de deur volledig dicht. Binnen 10 jaar ben ik nog steeds weduwnaar en is zij nog steeds een 20 jaar jongere gescheiden vrouw. Daar kun je dus niks tegen inbrengen.
   Nee, echt, het blijft een zooitje in Brussel, ze doen maar wat ze leuk vinden. Vandaar mijn oprechte raad: verlies de moed niet en blijf aanvragen. Ik weet het, het vreet aan je en je wordt er ronduit wanhopig van. Maar laat de moed niet zakken, vroeg of laat kom je bij een dossierbeheerder terecht die nog het hart op de juiste plaats heeft en vindt dat het welletjes geweest is.
   Ik ga straks voor mijn derde keer en wens jou alvast veel succes.

 3. pam zegt op

  laat uw vrouw afkomen met een toerist visum voorbeeld voor 1 maand
  ze kan gewoon blijven
  schakel dan advocaat in
  zo zijn er velen op die wijze

  • GUSTAAF zegt op

   Beste pam ,

   Bedankt voor je reactie .
   Ook deze procedure om met een toeristenvisum naar Belgie te komen hebben we reeds geprobeerd .
   Jammer genoeg is dit ook afgewezen omdat de dienst vreemdelingenzaken Belgie mij eventueel verdenkt om het kort verblijf 90 dagen om te zetten naar langdurig verblijf. In 2011 op de Belgische Ambassade Bangkok werd mijn vrouw onderworpen aan een interview . Doch kon zij helaas niet elke gestelde vraag beantwoorden omdat zij niet hoog geschoold is . Bovendien was dat interview deels in het Thais en deels in het Engels .Voor mezelf was dat ook een probleem omdat mijn moedertaal Nederlands is en ze mee weigerde om mij verder te helpen in mijn moedertaal . De latere briefwisseling was enkel en alleen in de Franse taal . De visum werd geweigerd om 04 belachelijke redenen ?1) Ze kende mijn favoriete kleur niet , 2) ze kende mijn favoriete artiest niet , 3) ze kende mijn favoriete hobby niet , 4) ze kende mijn favoriete eten niet ! Later werd het een zogenaamd schijnhuwelijk .Al deze beschuldigingen zijn echter veronderstellingen van de dienst vreemdelingenzaken en de Belgische Ambassade . Na een tweede poging werd de visum geweigerd omdat het zogezegd een schijnhuwelijk was , omdat ik het toeristenvisum 90 dagen zou omzetten naar langdurig verblijf , en omdat ik haar zou onderbrengen in de prostitutie ? Mijn vrouw is 48 jaar en zal zich NOOIT schuldig maken aan prostitutie .
   Na overweging heb ik een advocaat ingeschakeld maar daar kennen ze alleen maar ontvangen van geld
   maar na een half jaar ben ik nog geen stap verder . Ook hier blijf ik in de kou staan.
   Wat kan U mij nu aanbevelen ?

 4. Peter zegt op

  Ik denk niet dat de huidige regeringssituatie daar iets mee te maken heeft. Gustaaf is reeds getrouwd in 2011, en heeft reeds een advokaat ingeschakeld. Ergo, dit is al een lang lopend dossier.
  Zonder de bijzonderheden te kennen, is het puur giswerk waarom de gezinshereniging geweigerd is.
  Te weinig tijd samen doorgebracht voor het huwelijk? Te weinig tijd samen voor aanvraag gezinshereniging? Groot leeftijdsverschil?
  De dienst vreemdelingenzaken heeft zeker geen gemakkelijke taak. Dat sommige bonafide mensen daar het slachtoffer van worden is spijtig, maar moeilijk te vermijden.
  Vragen naar een kennis die de zaak kan bespoedigen binnen deze dienst is eigenlijk vragen om verdere moeilijkheden.
  Misschien dat iemand hem verder kan helpen met de naam van een goede advokaat, want dat is verder de enige weg naar mijn bescheiden mening.
  Gustaaf, ik wil je zeker de moed niet ontnemen en wens je alle succes toe.

 5. Stefaan zegt op

  Helaas kan ik geen raad geven.

  Toch wil even aankaarten dat België een slecht immagratiebeleid voert. Vreemdelingen die de Belgische bodem bereiken kunnen hier lang verblijven, tot de staat een beslissing neemt.

  Iemand die huwt met een vreemdeling heeft het als maar moeilijker om zijn echgenote hier te krijgen. Dat schijnhuwelijken moeten voorkomen worden, is logisch. Maar personen die het echt menen, krijgen geen hulp. Die krijgen alleen maar NEE. En geen hulp om het wel te doen slagen. Je zoekt het maar uit …

  Het lijkt mij in Nederland toch correcter én sneller te verlopen.

  Ik wens je sterkte, en succes om je echtgenote hier te krijgen.

 6. wibart zegt op

  Het binnenhalen op een toeristenvisum nadat een vergunning op relatiebasis is geweigerd zal wellicht dan ook niet meer lukken. Onduidelijk is de redenen waarom men de relatiebasis vergunning heeft geweigerd. Ik denk dat je vervolgens creatief moet proberen deze argumenten te tackelen. Dit kan bijvoorbeeld door wellicht binnen te halen op een studie gerelateerd visum of op een werkvisum of via een kennis in ander land met een touristen visum (guarantee is dan niet gerelateerd aan jou), enz.. Al naar gelang de argumenten van huidige weigering zijn deze al dan niet mogelijk.
  Veel sterkte. (ik ken de situaties en de vaak idiote strijd die men moet voeren om gewoonweg een stukje geluk te vinden, helaas is de overheid op dit gebied niet echt bezig met jouw geluk.)

 7. David Mertens zegt op

  Elke weigering wordt gemotiveerd, ga eerst en vooral na wat de motivatie is en teken beroep aan met voldoende argumenten die de motivatie weerleggen. Indien dat niet kan (bijvoorbeeld je inkomen is te laag of je woning is niet geschikt) dan vrees ik dat je er slecht voorstaat. Samen een kind hebben helpt maar ook daar is de inkomens en huisvestingsregel van toepassing.
  Veel geluk.

 8. Harry zegt op

  een Overheidsdienst heeft een motiveringsPLICHT zie artikelen 3:2, 7:11 en 7:12 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
  In België zal de wet niet hier veel van afwijken, want dit valt onder de Schengen-regeling, dus EU dekkend.

  Dus laat ze maar met een motivering komen. Desnoods via de bestuursrechter opvragen. ( vinden abtenaren niet leuk, want er kan hen dan misbruik van hun functie als ambtenaar in de schoenen geschoven worden = dag verdere ambtelijke carrière )

 9. erik zegt op

  Moderator: de redactie geeft geen emailadressen door.

 10. van de velde zegt op

  Beste Meneer,
  Zou U graag op weg helpen;teneerste misschien kunt U zich melden bij plubliek zaken in Den Haag.
  Verklaring toestemming reisdocument Consulaat van Thailand Laan Copes van Cattenburch 123
  2585 ez Den Haag Telefoon 0031(0) 703450766 OF 0031(0)703459703.
  Nederlandse Visum dienst Laan vanNieuw Oost-Indie 1E 2993 BH Den haag telefoon +31 (0)703456985.
  En aan een Familielid vragen voor een infntatie bezoek om naar Belgie te komen,

  Heel veel succes

 11. GUSTAAF zegt op

  Geachte Wibart

  Ik wil reageren op uw reactie .
  Voordat we zijn getrouwd kende we elkaar al 2 jaar . Tot op heden telefoneren wij nog dagdagelijks .
  De fout ligt naar mijn mening bij de Belgische Ambassade Bangkok , want deze hebben een negatief advies gegeven desondanks alle correcte documenten . Alle documenten die ik nodig had zijn door mijn gemeentehuis afgeleverd . De documenten van mijn vrouw waren eveneens in orde . Het is allemaal fout gegaan op de Belgische Ambassade Bangkok tijdens een interview van mijn vrouw . Deze was deels in het Engels en deels in het Thais . En omdat mijn vrouw niet hooggeschoold is kon ze niet direct elke vraag beantwoorden . Later volgen er nog veronderstellingen zowel door de Belgische Ambassade Bangkok als door de dienst vreemdelingenzaken in Brussel .
  Ik ben vastberaden te strijden voor mijn recht , maar jammer genoeg word je hier van de kast naar de muur gestuurd . En hier in Belgie bestaat er geen hulp of instantie die U kan helpen in deze situatie !!!
  Je bent dan aangewezen door een advocaat maar die vult alleen zijn zakken en laat je verder in de kou staan . Mocht ik ergens fouten hebben gemaakt , dan weet ik ook dat ik geen schijn van kans maak .
  Maar ik kan je beamen hieraan mij niet schuldig te hebben gemaakt .
  Waar kan ik hier in Belgie terecht voor een oplossing ??

 12. Lilian zegt op

  je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen , die kun je opvragen bij jullie rijks overheid , en als je niet voldoet komt zo ook niet , en men kijkt ook naar leeftijd verschil iemand van bijvoorbeeld 58 jaar kan geen vrouw van 30 laten komen ok

  • David H. zegt op

   Dit kan misschien wel vreemd lijken , maar dan zou mijn antwoord zijn de vele politieke figuren In Belgie die met een veel jongere vrouw getrouwd zijn / waren, want enkele zijn al overleden) ;
   Minister Claes (getrouwd na echtscheiding met zijn aanzienlijke jongerekapster) ,
   Ex minister Schiltz , en de overbekende voor de oudere generatie of die de Belgische geschiedenis kent :
   Camille Huysmans die zij veel jongere secretaresse huwde . Dit maar 3 die me direct te binnen schieten !!
   Het leeftijdsverschil is geen wettelijk criteria , enkel om beetje kritischer te zien…
   Systematisch worden in Belgie huwelijken met bepaalde landen nader bekeken , soms met recht en reden , maar indien huwelijk wel degelijk echt is , wordt na ingezette procedure, huwelijk toegestaan ,spijtig genoeg met financiele kosten .
   Het is enkel een afremmen in de hoop dat kandidaten opgeven , dus niet opgeven is de boodschap.

   Voor poster;
   wat betreft die halve beschuldigingen betreffende vermoede prostitutie een klacht indien , ofwel de ambassadeur persoonlijk hierop aanspreken , indien nodig via advocaat , dit kan als zware belediging aanzien worden! (tenzij je echtgenote ooit in aanraking is geweest inzake , men vreest bij prostitutie niet alleen persoonlijk daad , maar ook het organiseren ervan……)
   Ook het weigeren van in je moedertaal te woord worden gestaan is een zware fout , hiervoor een bepaalde Antwerpse pol. partij contacteren , meneer Dewever zin secretaris zl dit wel overbrengen …

   Indien je financien niet voldoen is er echter wel een probleem!

   wat betreft die onnozele vraag van favoriete kleur……… die heb ik ook niet ,voor kledij hangt dat af voor wat ze moet dienen ……

 13. Rudi zegt op

  Hallo ,

  Hoop dat dit sinds de wijziging eind 2013 niet meer voor kan komen . Daar wordt de controle op schijnhuwelijk uitgevoerd voor dat men het document om te huwen krijgt ! Althans dat denk e hoop ik want wij hebben zelf een procedure gezinshereniging lopen .

  Maar om op jou probleem terug te komen zou ik misschien de ombudsman van de overheid inschakelen . Er vanuit gaande dat aan alle voorwaarden is voldaan en je een onderbouwd dossier hebt .

  Succes

 14. Pierre zegt op

  Op volgende website kan je veel informatie vinden.
  http://www.kruispuntmi.be/
  Hier kunnen ze je ook helpen om gespecialiseerde advocaten in vreemdelingenrecht te vinden.
  Wat betreft het feit dat je niet geholpen wordt in je moedertaal – Nederlands – is een inbreuk op de Belgische taalwetgeving : ze hebben, volgens mij, altijd de plicht je te helpen in je moedertaal. Wanneer ik iets met de ambassade in Bangkok moest afhandelen heb ik steeds specifiek gevraagd naar iemand die Nederlands spreekt en ben ik steeds in het Nederlands verder geholpen.

 15. Paul Vercammen zegt op

  Beste, men moet inderdaad steeds een motivatie geven. Bij mijn vrouw was het interview ook niet zo vlot verlopen doch ik heb dan alles nogmaals gemotiveerd en dit alles als extra aan het dossier zowel naar Bangkok als hier naar vreemdelingenzaken gestuurd. Heeft het geholpen of niet weet ik niet?
  In St-Truiden woont wel iemand die zich met deze materie bezighoudt en kan je misschien raadt geven doch ik kan via deze weg geen mailadres geven dacht ik? Anders stuur je maar een mailtje. Succes Paul

  • Djoe zegt op

   Ikzelf zit ook met dat probleem maar voor een toeristenvisum, gewoon geweigerd.Reden, ze zien niet in waarom zij terug naar thailand zou gaan, ze heeft geen kinderen. Woon in St-Truiden, zou graaag die persoon een mailtje willen sturen, hoe kan ik dat mail adres bekomen ?
   Dank U

   • patrick zegt op

    op voorhand verloren zaak. Geen geld aan besteden, behalve dan voor de noodzakelijke vertalingen. Mijn vriendin heeft een eigendom, schoolgaande kinderen en werk. Toch “vermoeden van aanvraag van een toeristenvisum met de intentie niet terug te keren”. Het is een steeds weerkerende zaak. Daarom zie de Facebook-pagina “anti-pesterijen voor mensen met een exotische partner”.
    Voor de moderator: echt een heel gemeende sorry, maar we kunnen geen e-mailadressen uitwisselen. U zult begrijpen dat de frustratie heel groot is en er gezamenlijke actie noodzakelijk is, anders gaat het van erg naar hopeloos. Nogmaals 1000 maal sorry.

 16. Benny zegt op

  Ik had net hetzelfde aan de hand maar bij mij betrof het eerst om een samenlevingscontract dat geweigerd werd en toen we dan in mei van dat zelfde jaar getrouwd zijn was er na 3.5 maand wachten op antwoord plots wel een ok en is mijn vrouw in september 2011 in België aangekomen

 17. Marc zegt op

  Als het leeftijdsverschil groter is dan 20 jaar , dan wordt het huwelijk beschouwd als een schijnhuwelijk , en wordt het buitenlands huwelijk in Belgie beschouwd als nietig . Bijgevolg krijgt ze ook geen visum .
  Huw nooit een buitenlandse vrouw die veel jonger is !

  • Rob V. zegt op

   Dat zal toch slechts een enkel punt zijn waaruit blijkt dat er mogelijk een schijnhuwelijk is? Een groot leeftijdsverschil zegt immers niet alles. Vooral niet in landen waar er veel minder of niet gekeken wordt naar leeftijdsverschil. Een relatie vorm die in west Europa niet gebruikelijk is kan elders heel normaal zijn… En het automatisch classificeren van een relatie met groot leeftijdsverschil (veel jonger of oudere man of vrouw, kan allemaal! Een jongeman kan een leuke oudere dame treffen, een oudere dame een leuke jonge man, een jonge man een oudere man etc. liefde laat zich niet binden tot leeftijd) als een nep relatie moet toch strijdig zijn met bepaalde wetten en internationale verdragen. Het is slechts een vermoeden, een rode vlag, geen bewijs. Hoogstens iets dat dus oproept tot nadere inspectie maar geen automatische en onberoepbare afwijzing?!

   Zou de tekst dan ook niet moeten zijn ” Als het leeftijdsverschil groter is dan 20 jaar , dan wordt het huwelijk beschouwd als een MOGELIJK schijnhuwelijk ” , wat tegen wordt geworpen en men die aantijging moet ontkrachten. Anders is de Belgische wetgeving nog absurder (er is al weinig ruimte voor privacy bij onze zuider buren) dan ik al dacht!

  • dontejo zegt op

   Hoi Marc.
   Is er een speciale wet, die stelt, dat het leeftijdsverschil niet groter mag zijn dan 20 jaar?
   Ik geloof dat niet! Mijn vrouw is 35 jaar jonger dan ik. We zijn getrouwd in Thailand en ons huwelijk is gewoon ingeschreven in Nederland. Om terug te komen op de vraag, het leeftijdsverschil kan nooit een
   reden zijn om te weigeren je vrouw naar Belgie te halen.
   Groet, dontejo

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Er is bij mijn weten ook geen enkele wet die zegt dat je geen huwelijk mag aangaan met een 20 jaar jongere partner of een 20 jaar oudere partner (het is maar hoe je het bekijkt)

    Door Dienst VreemdelingenZaken is in het verleden, op TV tijdens een interview, eens gezegd dat een groot leeftijdsverschil een indicatie kan zijn dat het mogelijk een schijnhuwelijk betreft.
    Toen een reporter vroeg wat DVZ ziet als “groot leeftijdsverschil” was het antwoord – 20 jaar of meer.

    Meer is er niet aan de hand.

 18. Hemelsoet Roger zegt op

  Gustaaf, ik zou zeggen neem eens ‘n politieker bij de arm, die kunnen deuren openen welke voor gewone mensen gesloten blijven. Liefst ‘n provincieraadslid, ‘n volksvertegenwoordiger of zelfs ‘n (oud) minister.
  Voor mijn eerste a.s. vrouw naar Belgie te halen om te trouwen, heb ik de hulp gekregen van ‘n provincieraadslid (inmiddels overleden) uit mijn buurt en zijn neef die op het ministerie zat en dan nog heeft het nog bijna ‘n jaar geduurd eer de nodige documenten in orde waren. Zonder die mensen zou het niet gelukt zijn, dat is nu wel al 30 jaar geleden en van inburgering was toen nog geen sprake. Met mijn 2e vrouw ben ik gehuwd in Thailand en heb ik geen moeilijkheden gehad om mee te komen naar Belgie, nu ook weer 10 jaar geleden en het was toen heel in het begin dat er inburgeringplicht bestond. Dat is dan zonder medewerking van ‘n politieker of advokaat geweest.Wel om de Belgische nationaliteit te verkrijgen naderhand, via de Snelbelgwet (ondertussen afgeschaft), heb ik ‘n advokaat moeten inschakelen. Dat was in 2008, het jaar dat we nadien naar Thailand komen wonen zijn. Zodoende heeft ze nu ook de Belgische nationaliteit. Op de bevolkingsdienst beweerden ze dat door te verhuizen naar Thailand, ze haar Belgische nationaliteit verloor maar de ambassade zei dat dat geen waar was en ze ten allen tijde die nationalteit behoud, die kunnen ze haar niet afnemen. Nu deze maand is mijn vrouw ook ‘n Belgisch pasport en eID kaart (electronische identiteitskaart) gaan halen bij de ambassade omdat we van plan zijn om volgend jaar nog eens terug te keren naar Belgie en ze dan geen visum nodig heeft.
  Veel sterkte om alles tot ‘n goed einde te brengen.

 19. van de velde zegt op

  Beste Gustaaf,
  Als je je vrouw naar Belgie wil halen kan je het ook via een vakantie doen. Dan kan je misschien een Familielid vragen of die garant wil staan voor je vrouw.Daar moeten wel de nodige papieren voor ingevuld worden. Als dat dan lukt kun je met je vrouw bij naar de overheidsdienst gaan neem wel de geldige documenten mee ook jullie trouwakte vanuit Thailand.Maar of deze ook in Belgie geldt is nog maar de vraag. Je vrouw heeft een geldig paspoort (minimaal 6 maanden na vertrek Thailand.toeristisch: boekingsbewijs van reisbureau zakelijk een garantiebrief van familie of bedrijf.Max mogelijkheden.
  Zakelijk: Multiple entry geldig tot 12 maanden na afgifte;maximaal verblijf 60 dagen.
  Toeristich :Double entry: geldig tot 3maanden na afgifte maximaal verblijf 60 dagen.
  Non- immigrant:Multiple entry geldig tot 12 maanden na afgifte: maximaal verblijf 90 dagen.
  Als U dat misschien voor elkaar kan krijgen dan kunnen jullie het samen daar in Belgie voor elkaar krijgen om de nodige papieren bij elkaar te krijgen? Wens U heel veel succes toe.

 20. Khun Sugar zegt op

  De ambassades werken met databases zoals Visa information system (VIS) alsook Schengen information system (SIS) en inmiddels al SIS II.

  Eens de weigeringen zich opstapelen in die databases kan je bij geen enkele ambassade een visum aanvragen van welk type ook,zonder dat ze de reden van weigeringen zullen raadplegen. Indien vermeend schijnhuwelijk ertussen staat gaan alle deuren dicht.

  Enige oplossing is een advocaat met kennis van zaken die het dossier gaat pleiten bij de rechtbank, gewapend met argumenten die de motivatie van de dienst vreemdelingenzaken (DVZ) en eventueel het onderzoek van het Parket weerleggen.

  Hieronder wat randinformatie, niet iedereen is gelukkig met de nieuwe Belgische aanpak.
  http://vreemdelingenrechtcom.blogspot.be/2011/05/wijziging-vreemdelingenbeleid-belgie.html

  KS

 21. Rob V. zegt op

  Beste Gustaaf,

  Als Nederlander weet ik niet de ins en outs van het Belgische vreemdelingen beleid maar volgens mij geeft hij wijze raad, raadpleeg een deskundig advocaat vreemdelingenrecht. Wellicht kunt u op Belgische immigratie fora zelfs advocaten vinden die online actief zijn of daar mensen vinden die kunnen wijzen naar een advocaat die hen goed geholpen heeft.

  België lijkt nogal moeilijk te doen als het op visa (veel afwijzingen ten opzichte van andere Schengen lidstaten), veel gedoe voor immigratie met interviews (schijnhuwelijk controle), wondcontroles aan huis etc. Weinig privacy dus en je vraagt je af hoeveel goede mensen daar de dupe van woorden ten opzichte van mensen die betrapt worden op een echte schijn relatie (of hoeveel er een schijn relatie hebben en er toch doorheen glippen). U zult helaas teveel vinkjes ” verdacht” achter uw naam hebben gekregen: leeftijdsverschil, twijfels over de achtergrond van uw vriendin (zeer kwetsend zou ik zeggen als je vrouw met het oudste beroep van de wereld wordt toegedicht!) , wellicht niet “genoeg” samen (alsof dat zegt, sommige mensen hebben al lange tijd een relatie op afstand, andere weten binnen 1 maand dat de ander de ware is of hebben minstens een oprechte en serieuze relatie ook als men elkaar pas zo kort kent) , het niet goed genoeg kennen van de wederhelft (ik heb geen idee wat mijn partner haar favoriete zanger is, we draaien van alles, we eten ook van alles dus of ze nu het aller liefst liefst pizza, papaja of friet eet, geen idee, zou je dan een waslijst aan “we eten, luisteren regelt A t/m moeten opdreunen???).

  Probeer dus dat stempel ” schijnrelatie” kwijt te raken, dat zal wel via de autoriteiten (DVZ?) moeten want de ambassade heeft haar oordeel reeds lang geleden vastgesteld en ik vermoed dat alleen een hogere autoriteiten dit terug kan draaien zelfs als de ambassade haar oordeel zou herzien? Daar ga je de advocaat nodig voor hebben.

  Lukt dat echt niet, dan is de tweede keuze het aanvragen van een visum in een ander EU land, in het bijzonder een ander Schengen land. Niet-EU partners van een EU burger hebben namelijk recht op een gratis visum als zij naar elk ander EU land reizen behalve van het land waar de EU onderdaan de nationaliteit van heeft. Je vrouw kan dus een gratis visum bekomen die snel en zonder rompslomp afgegeven moet worden en eigenlijk niet geweigerd kan worden als ze bijvoorbeeld naar Duitsland gaat met jou. Je valt dan onder richtlijn 2004/38/EG ” recht op vrij verkeer” . Op vertoon van de originele huwelijks akte, officiële vertaling in een taal die de ambassade kan lezen, jullie paspoorten en een verklaring dat zij met jou als Belg naar Duitsland (of welk EU land je ook kiest) af reizen. Laat de akte en vertaling legaliseren door het Thaise ministerie van buitenlandse zaken zodat het duidelijk is dat dit een valide Thais document is. Optioneel zou het ook mooi zijn als het huwelijk in uw eigen land erkend is maar dat doen de Belgen niet… Dat is ook geen vereiste, de EU vereist alleen dat er een officieel en echte gezinsband is. Men zou alleen af kunnen wijzen als er oprechte gronden zijn zoals fraude met de documenten.

  Meer info: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_en.htm

  Vanuit daar zou je dan in België kunnen gaan wonen (hoe dat precies zit zullen uw landgenoten u weten te vertellen) of en (of België route, Duitsland route etc.) enkele maanden (minimaal 3) samen met uw partner in een ander EU land blijven wonen. U doet dat de EU route. Bij aantoonbaar verblijf (woonst) in een ander EU land kunnen u en uw partner terug keren naar België, zij wordt dan gezien als partner van een EU onderdaan zelfs als je in België woont. Standaard wordt de partner van een Belg in België niet als partner van een EU onderdaan beschouwt.

  • Khun Sugar zegt op

   Nog even vermelden dat er inderdaad jacht gemaakt wordt op schijnrelaties maar dat er anderzijds meer duidelijkheid komt voor de gezinshereniging, namelijk:

   Een Belg die sinds kort in het buitenland wil huwen en het ‘Attest voor geen huwelijksbeletsel’ krijgt, nodig voor de Thaise overheid;..wel, wie het ‘attest’ krijgt krijgt ook de gezinshereniging.
   De verantwoordelijkheid voor schijnhuwelijk is in handen gelegd van de Consulaire post (Consul) die het attest toekent.

   Men geeft u dus geen toestemming meer om te huwen om vervolgens de gezinshereniging te weigeren.
   Natuurlijk zal je niet kunnen huwen zonder het attest, is er een vermoeden dan heb je pech, lang onderzoek en misschien een weigering !

   Snel gaan huwen in Thailand is voor Belgen verleden tijd, nu moet je een stevige relatie aantonen die geen vermeend schijnhuwelijk laat vermoeden.

   KS

 22. Bruno zegt op

  Beste Gustaaf,

  Naast bovenstaande adviezen kan ik je van harte de Hulpgroep Gezinshereniging aanbevelen, ik heb daar in het verleden goed advies gekregen. Je vindt ze op volgend adres:

  http://gezinshereniging.xooit.be/portal.php

  Er zijn meer mensen op dit forum in een situatie die we met de jouwe kunnen vergelijken en mogelijk – maar dat is natuurlijk niet zeker – krijg je daar net hét advies dat het verschil kan maken in je dossier. Wees zo open en volledig mogelijk in de beschrijving van jullie situatie als je daar een bericht op dat forum plaatst. Ik weet uit persoonlijke ondervinding dat de moderator vrij snel reageert.

  Zonder je te willen ontmoedigen is er een punt dat ik je dien te vertellen: het feit dat je vrouw niet hooggeschoold is kan een factor zijn in het weigeren van haar visum. Naar men mij een tijdje geleden vertelde op bovenstaand forum is dat een aandachtspunt. De belgische staat heeft het niet zozeer moeilijk met huwelijk en huwelijksmigratie op zich – dat is immers vastgegeld in de europese verklaring van de rechten van de mens, EVRM artikels 8 en 12 – maar wel met migratie van niet-hooggeschoolde mensen die een … mogelijk beperkte inbreng in onze economie kunnen geven en van wie men zich de vraag stelt of zij het sociaal zekerheidssysteem zullen belasten. Van hieruit kan ik niet beoordelen waarom men jouw relatie als “schijn” bestempelt. Omwille van 4 vraagjes die je vrouw niet kan beantwoorden lijkt me dat sterk.

  Verder heb ik vroeger onderstaand adres gekregen van een advocaat gespecialiseerd in vreemdelingenrecht. Ik heb deze dame niet zelf ontmoet, maar ik kreeg haar adres van een betrouwbare vriend die hierin correct handelt.

  Eva Vangoidsenhoven
  ADVOCAAT
  Ooievaarstraat 11
  33OO TIENEN
  Tel: 0493/ 05 34 91
  Fax:016/ 88 49 59

  http://www.advocaat.be/AdvocaatDetail.aspx?advocaatid=1111092

  Ten tweede kan ik je ook aanbevelen naar de volgende website te gaan: de website van Advocaat Elfri De Neve in Oudenaarde, hij heeft op zijn portaalsite een artikel naar advocaten over vreemdelingenrecht:

  http://www.elfri.be/juridische-informatie/advocaat-vreemdelingenrecht

  Ik wens je veel succes toe en hoop dat je binnenkort samen met je geliefde een goeie toekomst kan opbouwen.

  Met vriendelijke groeten,

  Bruno

 23. Patrick zegt op

  Uzelf of uw advokaat moet in eerste instantie naar de gedetailleerde motivering van de weigering vragen.
  Daar staat dan zwart op wit waarom men vermoed dat het om een schijnhuwelijk gaat
  Eens dat geweten, kun je met je advokaat een beroep met grondige motivering aantekenen.
  De ambassade zijn ook maar mensen. Praat er eens mee. Het is waarschijnlijk dat de verdenking van schijnhuwelijk niet naar jouw dan wel naar je echtgenote gericht is. Liefde maakt immers blind…
  In het geval van een visum voor gezinshereniging wordt het dossier trouwens niet door de ambassade dan wel door de dienst vreemdelingenzaken in Brussel behandelt. Als daar dan een negatief advies van de ambassade in zit, dan wordt het moeilijk. Ik zou toch eens een afspraak vragen …

 24. Patrick zegt op

  als ik het zo allemaal eens lees, kan ik enkel aanbevelen om eerst een jaar met je vrouw samen te gaan wonen in Thailand. Zo ontkracht je het vermoeden van schijnhuwelijk en kom je tegemoet aan één van de eisen die gezinshereniging voor gehuwden bevorderen. Je huwelijksakte, in het Engels of – beter nog – Nederlands of Frans vertaald, samen met het bewijs van de Thaise overheid dat je sinds een jaar een gezin vormt met je vrouw op hetzelfde adres in Thailand (alhoewel je daar niet standvastig moet zijn) én bewijs van voldoende financiële middelen, moeten voldoen om je aanvraag van verhuis naar België te honoreren.

 25. Bruno zegt op

  Een vd punten waar men bij dvz rekening mee houdt bij toekenning korte termijnsvisum is of de persoon in het thuisland verplichtingen heeft die de terugkeer garanderen. Bv een attest vd werkgever met vermelding van aantal resterende verlofdagen, of bewijs dat een lening op huis afbetaald wordt. Voeg zo’n zaken bij de visumaanvraag.

  Expliciet ter plaatse samenwonen is niet nodig. In ons geval hadden we een zeer omvangrijk communicatiedossier waarvan we enkele screenshots naar dvz hebben gestuurd, samen met fotos vd reizen en copys van onze diplomas en tekst en uitleg hierbij. Het visum van mn vrouw werd geen twee weken later goedgekeurd. Sinds 30 mei 2014 is ze hier.

  Groetjes,

  Bruno

 26. JM zegt op

  Wat ik niet begrijp is dat als men huwt in Thailand de ambassade toelating geeft om te kunnen trouwen.
  Waarom zo de ambassade van Belgie dan haar visum weigeren als ze tevoren het huwelijk laten doorgaan? Dan zal er toch iets niet correct zijn.
  Wat je ook kunt doen is een gesprek voeren met de ambassadeur of schriftelijk, hij zal antwoorden op je vragen.

  • patrick zegt op

   Doe geen moeite om het te begrijpen. Er zit geen logica in. Zo weet ik van een man van 24 jaar die vorige maand in Thailand gehuwd is met zijn liefje van 27 jaar. Er werd dus een attest afgeleverd. Toen ze na het huwelijk de Thaise documenten lieten vertalen om het hele zaakje in België te laten registreren en ze zich hiervoor aanboden in de ambassade, werd dit ronduit geweigerd. Op de vraag waarom kwam het antwoord: we willen vermijden dat deze mensen (Thaise bruidjes) gemarginaliseerd worden. Waarbij de man zich terecht afvroeg of hij dan als hardwerkende Belg een marginaal is. Daar heeft hij geen antwoord op gekregen. Hij had gehoopt zijn bruid mee te kunnen brengen naar Belgiê voor een maand of wat om haar aan vrienden en familie voor te stellen. Niet langer dan een maand, want ze studeert en werkt in Bangkok en het is hun bedoeling om zich samen in Bangkok te vestigen, maar dit was uiteraard zonder alle regeltjes gerekend. Ik heb hem al terug met zijn voeten op de grond gezet…

   • Stefaan zegt op

    Belgische ambassadeurs en ambtenaren vullen de reglementering aan met hun eigen mening en interpratie. En ze komen daar goed weg mee.

    In Nederland lijkt me dit veel correcter én menselijker te gebeuren. Is het niet tegen de regels, dan wordt het aanvaardt. Met als resultaat dat regels consequent worden doorgevoerd, en dat betrokken personen dit makkelijker aanvaarden.

    Wij Belgen hebben zowat dezelfde regels, maar ambtenaren vullen dit naar eigen goeddunken aan. Dit zorgt voor een vreemd verschijnsel : Belgen zijn kampioenen in het zoeken naar oplossingen om regels te omzeilen. Vandaar ook de “vriendjespolitiek”.

    24 jaar geleden kwam ik (als Belg) bij aankomst van mijn Aziatische echtgenote tweemaal in contact met politie in Nederland. Ik en mijn echtgenote werden vriendelijk, correct en consequent behandeld. Ik kan me niet inbeelden dat ik op dezelfde wijze zou zijn behandeld door de Belgische politie.

 27. Bruno zegt op

  Mijn vrouw en ikzelf hebben op de belgsiche ambassade in Bangkok ook zo’n situatie meegemaakt. Anders, maar toch treffend voor hoe men daar werkt.

  Wij zijn in december 2013 getrouwd in Bangkok en de dag erna zijn we naar de ambassade gegaan voor haar visum gezinshereniging. Op onze vraag hoelang dit zou duren kregen we als antwoord: na een maand is dat goedgekeurd.

  Een maand gaat voorbij en eind januari (2014) bel ik naar dienst vreemdelingen zaken in Brussel om te informeren naar de stand van het dossier. Ik kreeg daar het brutale, aanmatigende en bureaucratische antwoord dat ze voor gezinshereniging 6 maand de tijd hebben. Dat werd me dus vlakaf gezegd door een vrouwelijke bureaucraat wiens salaris mede door mijn belastinggeld betaald wordt.

  Probleem was dat mijn vrouw haar werk had opgezegd en dus vanaf eind januari 2014 zonder werk zat. Serieus inkomensverlies dus. Stel je voor dat haar visum geweigerd was geweest, dan hadden we dankzij de leugen van de ambassade een nog groter probleem. Maar haar visum is in mei 2014 dan toch goedgekeurd.

  Ik heb voor de leugen van de ambassade klacht ingediend bij het ministerie van buitenlandse zaken en daar werd ik ook met een kluitje in het riet gestuurd. Het antwoord dat ik kreeg was echt naast de kwestie en het was dus duidelijk dat de ambtenaar die mij antwoord gaf de fout van de ambassade dus toedekte.

  Ik hoop dat er beleidsmensen zijn die berichten als deze lezen en dat ze eindelijk eens gaan begrijpen dat ze hier zo niet met mensen kunnen omgaan. Als ik besluit om samen met mijn vrouw (ze is nu sinds eind mei hier in het land) naar Thailand te verhuizen, daar een activiteit op te zetten, en de bananenrepubliek belgie definitief te verlaten, dan is dat voor de bananenrepubliek belgie een aderlating in de zin van minder inkomsten uit belastingen, minder inkomsten uit sociale lasten, en verlies van kennis want ik werk in een knelpuntberoep. Laat ze daar maar eens goed over nadenken: hier in deze onstaat worden hardwerkende mensen buitengepest door een bende vetbetaalde bureaucraten. Ik heb in mijn kennissenkring iedere maand wel iemand die het hier voor bekeken houdt en andere oorden opzoekt. Da’s dus een verlies voor belgie.

  Heren politiekers, ga zo nog maar gerust door. Maar stel uzelf eens de vraag wie dan nog de pensioenen zal betalen … Ik en mijn Thaise vrouw alleszins niet meer, daarvoor zijn we hier door bepaalde vertegenwoordigers van deze onstaat een beetje te gortig belogen geweest.

  Sorry voor de negatieve ondertoon van dit bericht, ik hou het graag positief als ik reageer op een forum als dit, maar ik ben nog altijd kwaad op de ambassade in Bangkok omwille van hun leugens.

  Met vriendelijke groeten,

  Bruno

 28. patrick zegt op

  Ik weet dat het niet hoort, maar ik vraag langs deze weg aan de belgische lezers hier om aan te sluiten bij de Facebook groep “Anti pesterijen voor mensen met een exotische partner”. Ik verzamel misbruik met het oog op een parlementaire vraag.

 29. Dirk zegt op

  Geachte,

  graag wil ik je proberen te helpen met enige info, maar weet eerst en vooral dat je de regels (wet ) hoeft te volgen, al of niet gedaan weet ik niet
  Momenteel is het zo.
  1 : kunnen bewijzen dat je elkaar reeds meer dan 3 jaar kent voor het huwelijk.
  2: kunnen bewijzen dat je in deze periode elkaar reeds minimaal 6 keren ontmoet hebt
  3 6 verschillende papieren hebben i.v.m bewijs van goed gedrag en zeden, dat je al of niet gescheiden bent, bewijs van vaste verblijfplaats en 3 meer.
  4: deze dienen alle gelegaliseerd te worden door het ministerie van buitenlandse zaken en tevens door de Thaise ambassade in Belgie evenals door de plaatselijke autoriteiten van je gemeente, stad of dorp en met de officiele handtekening van de burgemeester niet een schepen of enige andere bediende.
  5 dan moet je alles terug laten nakijken bij de Belgische ambassade in Thailand evenals het ministerie van buitenlandse zaken van Thailand en dit met alle gevraagde vertalingen en dit meerdere malen.
  6 kunnen aantonen dat je over voldoende middelen beschikt om de dame teerhouden.
  7 zorg eerst en vooral dat het papier om je te bezoeken door je dame in orde is hoef je aan te vragen en te tekenen dat jij verantwoordelijk bent voor haar .

  Hoop dat je alle deze dingen gedaan hebt voordien, denk anders dat het niet gemakkelijk gaat worden.

  Mvg Dirk.

  Voor meer info contact me

 30. GUSTAAF zegt op

  Beste Dirk

  Al die punten die jij hebt vermeld zijn allemaal tot gebeurd .
  Wat het ook moge zijn , het is gewoon een veronderstelling van de Belgische Ambassade Bangkok .
  Ik denk en ik denk en ik denk . En daar stopt het verhaal .
  Mijn vraag is om er achter te komen “WAAR” ik terecht kan in Belgie voor gespecialiseerde hulp .
  Nergens hier in Belgie bestaat er een instantie die U raad en hulp kan bieden .
  Je bent aangewezen met je miserie bij een advocaat en die op zijn beurt EERST munt zal slaan uit de hele zaak .
  Het maakt mij nijdig dat je geld moet laten rollen voor een zaak die van meet af aan “DUIDELIJK” in orde was en waar alle papieren officieel waren . Niemand en nooit heeft er ook maar één persoon mij gezegd wat er komen ging ? Hier worden in Belgie stil zwijgend wetten gemaakt die kant nog wal raken . En voor de ene tellen de wetten niet en voor de andere worden hier alle puntjes op de i gezet . Ik kan U verzekeren dat het een nachtmerrie is voor ons . Ik zie er genoeg Belgie binnen komen met vreemde nationaliteiten waar geen haan over kraait .En meestal hebben die dan ook slechte bedoelingen . Heb jij al ooit één keer in de media gehoord of gelezen dat een Thai een moord of een diefstal heeft gepleegd ?? Sorry mijn beste , maar zover mijn geheugen reikt , nog nooit !

  Mvg GUSTAAF

  • Hemerlsoet Roger zegt op

   Beste Gustaaf, lees eens het nieuwe vlaamse regeerakkoord, dat stond gisteren op “de redactie.be” en moet ongetwijfeld elders nog terug te vinden zijn. Daarin staat iets vermeld over gezinshereniging, doch die vlaamse dienst schijnt nog niet werkzaam te zijn, voor wanneer vermeld het artikel niet. Er zou toch alleszins verandering op komst zijn maar of dat in de goede of slechte zin gaat zijn is nog af te wachten. Een andere oplossing zou misschien kunnen zijn om voor ‘n tijdje naar Thailand te komen wonen als dat mogelijk is, zodat je hier ‘n woonadres kunt bekomen en dan je te laten registreren bij de Belgische ambassade, voor zover dat nog mogelijk is natuurlijk. Eens geregistreerd op de ambassade, telt dat ook voor de Belgische staat en op die manier kan je misschien uw vrouw naar Belgie halen. Een andere mogelijkheid is ‘n TV station contakteren en in een of ander duidingsprogramma jouw situatie uitleggen. Daar zal dan zeker reactie op komen, goed of slecht en dan zullen de heertjes in Brussel misschien wakker schieten en er iets aan doen. Het is altijd het proberen waard vind ik.
   Ik wens jou veel succes.

 31. GUSTAAF zegt op

  Beste Bruno

  Ieder woord en iedere zin dat jij schreef klopt volledig met de waarheid .Identiek hetzelfde ondervonden en meegemaakt op de Belgische Ambassade Bangkok en eveneens met de dienst vreemdelingen zaken !
  Van meet af in Thailand bieden ze geen hulp op de Belgische Ambassade Bangkok . Erger zelfs ,hadden hun ogen kogels geweest was ik nu dood .Hetzelfde verhaal met de dienst vreemdelingen zaken . Ik ben nog nooit door mijn grootste vijand zo behandeld als daar .
  Zij vertonen groot machtsvertoon en daar stopt het .Voor hen ben je reeds bestempeld als een misdadiger die de kraak van de eeuw heeft gepleegd .Ik ben op 08 september 2011 gehuwd .Ook zij mocht na 30 dagen verblijf van mezelf in Thailand “ONGETWIJFELD” mee naar Belgie afreizen .Vandaag 24 juli 2014 zit ik te wachten en te wachten ? Briefwisseling genoeg gevoerd , maar volgens mijn eerste indruk , word dat verticaal geseponeerd ! En beste Bruno , welke politieker zal zijn nek uitsteken voor ons geluk ?? Geen enkele waagt zich op glad ijs . Sowieso ben je een vogel voor de kat .
  En nu ben ik eens te meer gemotiveerd om strijd te voeren tegen dit onrecht.
  Alleen is dit onmogelijk ,maar er zijn vele mensen in deze situatie . En als we onze stem laten horen gaan misschien hun ogen en oren eens eindelijk open .

  Mvg GUSTAAF

 32. patrick zegt op

  Vandaar Gustaaf dat ik vraag om je te melden bij de Facebook-pagina. Maar tot nu toe is er niet één reactie. Dàt is het probleem in België. Ieder is bang om zijn eigen zaak te schaden en ondertussen is de Dienst Vreemdelingenzaken een staatje in de staat. Als we verschillende dossiers hebben om te vergelijken, kunnen we gelijklopende lijnen vinden en dan kan een parlementaire vraag gesteld worden. Helaas is het schijnbaar elk voor zichzelf en daar profiteren die ambtenaren van. Ik heb die pagina 2 jaar geleden opgestart naar aanleiding van de uitzendingen “Exotische liefdes” op VTM. Ik had toen niet het minste vermoeden dat ik zelf ooit vragende partij zou zijn. Maar ik vond het zo oneerlijk en oneerbiedig zoals je als Belgische staatsburger van geboorte behandeld wordt, dat ik vond dat er iets moest gedaan worden. Helaas was het een roep in de woestijn. Maar met wat ik hier al gelezen heb, vind ik al enkele steeds weerkerende lijnen terug. Wettelijk gezien moet de beslissing gemotiveerd worden. En dat doen ze dan met “vermoeden van”. Geen enkele wet die zegt dat de motivatie moet gemotiveerd worden. Waarop zijn de vermoedens gebaseerd en is er een eerlijk onderzoek naar uitgevoerd? Je raakt bij DVZ hooguit bij de “helpdesk” die er niet is om JOU te helpen, maar om te vermijden dat je tot bij de dossierbeheerder raakt. Wettelijk gezien wordt bijvoorbeeld een toeristenvisum afgeleverd op 15 dagen en kan 2 maal verlengd worden. Eén maal verlenging van 15 dagen en indien dit niet volstaat en er bijkomend onderzoek noodzakelijk is, kan er nogmaals een verlenging van 30 dagen toegevoegd worden. In totaal mag het antwoord dus 60 dagen op zich laten wachten, in geval van bijkomend onderzoek. Maar als je naar de helpdesk belt om te vragen waarom het lang duurt, krijg je als antwoord: we hebben 60 dagen om te antwoorden, meneer. De maximale 60 dagen worden de standaard, niet de uitzondering. De nieuwe regering komt er aan, tijd om de klok te luiden !

  • Rob V. zegt op

   Dat van de standaard 60 dagen beslistijd zou niet moeten kunnen want dat is in overtreding van EU verordening 810/2009 (de visum regels), in het bijzonder artikel 23, lid 1 t/m 3:

   “Artikel 23
   Beslissing over de aanvraag

   1. Op aanvragen die overeenkomstig artikel19 ontvankelijk zijn, wordt beslist binnen vijftien kalenderdagen na de datum van indiening.
   2. Deze termijn kan in individuele gevallen worden verlengd tot ten hoogste dertig kalenderdagen, met name wanneer nader onderzoek van de aanvraag noodzakelijk is, of in geval van vertegenwoordiging, wan­ neer de autoriteiten van de vertegenwoordigde lidstaat worden geraad­ pleegd.
   3. Deze termijn kan in uitzonderlijke gevallen,wanneer aanvullende documenten vereist zijn, worden verlengd tot ten hoogste zestig kalen­derdagen.”

   Bron: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02009R0810-20131018&qid=1406211174973&from=NL

   Meer informatie: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm

   Mocht men deze of andere regels overtreden dan kunt u een klacht in dienen bij de autoriteiten ( het ministerie van Buitenlandse Zaken, de EU)

 33. Dirk zegt op

  Beste Gustaaf,

  als Ik U was zou ik eventjes een vld politicus ter hand nemen en desbetreffend probleem uitleggen. Hij kan contact opnemen met de bevoegde staatsecretaris voor immigratie zijnde Mevr. Maggie De Block (behoren tot dezelfde partij). Zei kan je dossier gemakkelijk inkijken en antwoorden op je vragen waarom het tot op heden geweigerd is. Dit zal je geen euro kosten maar mogelijks wel een antwoord geven op je vragen.
  Ben zelf ook getrouwd met een Thaise dame en verblijf in Thailand, alles ok tot ik het huwelijk ging registreren bij de burgerlijke stand van mijn stad waar ik te horen kreeg dat dit niet zomaar ging, mijn dossier moest eerst naar het parket om na te kijken dat het al of niet om een schijnhuwelijk ging, ben momenteel nog steeds aan het wachten op een antwoord, neemt enkele maanden tijd en dit enkel en alleen om het huwelijk te laten registreren.
  Wens je veel sterkte en alle succes toe.

  Grtjs, Dirk

 34. Bruno zegt op

  Beste Gustaaf, Patrick en Dirk,

  In jou geval Gustaaf, je wacht nu al drie jaar, zou ik idd de politiek aanspreken zoals Dirk zegt. Dit loopt de spuigaten uit. Je vindt de VLD op http://www.openvld.be/ en hun post- en mailadres staat onderaan die pagina.

  Maar ik zou, als dat niet helpt, nog een stapje verder gaan. Op deze webpagina’s vind je mailadressen en links van een groot deel van de belgische en nederlandse kranten, en ook links naar kranten buiten deze 2 landen:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Verzendlijst_persberichten
  http://www.world-newspapers.com/europe.html
  http://WWW.KRANTEN.COM
  http://WWW.KRANTENKOPPEN.BE

  Het idee lijkt jullie misschien vergezocht, maar het is nu rustig in de media he, ik denk als je NU in deze rustige mediaperiode alle europese kranten en bv ook alle politieke kabinetten inlicht, dat er een storm kan opsteken. Als het me goed voorstaat is er in juli 2007 in De Standaard al eens zo’n artikel verschenen over willekeur, me dunkt dat het nu nog maar es moet gebeuren. Maar ik zou zeggen: doe het ineens zeer grondig en maak je volledig dossier aan de europese media over. Om eerlijk te zijn was dat mijn idee om met mijn dossier te doen als mn vrouw haar visum geweigerd zou worden, maar het is toch goedgekeurd. Geef de politiek bv een week om te reageren en je dossier goed te keuren, als ze dat niet doen dan heb je daar een database met contactinfo die je kan helpen.

  Patrick, dit kan jou mogelijk-hopelijk ook helpen in je facebookpagina? Zet er ineens media-aandacht op. Mag ik je echter één tip geven? Verander de naam en maak er iets positiever van 🙂 Een naam die begint met “anti” … Komen mensen daar echt op af? Hoe zou je het positief formuleren? Je wil mensen uit andere culturen die hier trouwen en een toekomst opbouwen in een positief daglicht stellen, en ik denk dat een positievere naam van je Facebookpagina hier zeker mee kan helpen.

  In jouw geval zou ik ook contact leggen met organisaties die over vreemdelingenproblematiek gaan, maar hier ken ik niet zo direct namen van.

  Het zou de eerste keer niet zijn dat een dossier ineens “loskomt” na media-aandacht – ik ben dan zelf wel iemand die er ineens drastisch ingaat :). Wij hebben misschien ook nog onderzoek schijnhuwelijk met ondervraging bij politie maar ik leg ze bij ondervraging gewoon mn volledig dossier voor.

  En als dat niet helpt zou ik emigreren naar Thailand, als ik jullie was. Je zou de eerste niet zijn. Life is too short om te laten vergallen.

  Met vriendelijke groeten,

  Bruno


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website