Lezersvraag: Hoe hoog is een gemiddeld Thais maandsalaris?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 april 2018

Beste lezers,

Als ik in Thailand ben zie ik veel 4×4 auto’s rijden. Iedereen lijkt een motorbike te hebben. Dit geeft mij de vraag:
Hoeveel verdient een gemiddelde Thai eigenlijk per maand? Wat is een normaal Thais maandsalaris?

Groet,

MikeT


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

45 reacties op “Lezersvraag: Hoe hoog is een gemiddeld Thais maandsalaris?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Dat staat hier:

  https://tradingeconomics.com/thailand/wages

  Inkomen per persoon. In 2001 was dat 6.500 baht per maand, nu in 2018 is dat bijna 14.000 baht, een verdubbeling. In die 17 jaren is het gemiddelde inkomen per persoon steeds gestegen met een versnelling na 2012 toen Yingluck het minimumloon verhoogde van 200 naar 300 baht per maand.

  Het gemiddelde inkomen per maand per huishouden is 25.000 baht.
  Natuurlijk zijn er behoorlijke verschillen per regio.

  Een gemiddeld voertuig zal rond de 10.000 baht per maand kosten. Een gemiddeld huishouden kan zich dat redelijk veroorloven

  • Antonio zegt op

   Met je inkomen ben ik het eens.
   Met je stelling dat een gemiddeld huishouden het zich kan veroorloven niet.

   een basis 4×4 kost rond de 1.000.000 bath / 120 Maanden = 8.333.33 bath per maand en dan los je hem af. Maar de gemiddelde rente is hier wat hoger dan in NL en zal ergens rond de 8 a 10% zijn dus ergens tussen de 8 a 9000 bath per maand. dus afgerond koste die mooie 4×4 alleen al 16.000 per maand en dan heb je nog geen meter gereden, tel daar nog wat brandstof, verzekering, onderhoud bij dan kom je al aan 20.000 per maand.

   Veel autoaankopen worden niet of nauwelijks afbetaald, men wil die auto alleen maar voor de show. Men ziet over een paar maanden of jaar wel waar het schip strand, of waar men het geld vandaan tovert.

   De ellende begint vaak pas als er dure onkosten of onderhoud zijn.

  • thimpe zegt op

   U bedoeld waarschijnlij minimum loon van 200 naar 300 bath per dag

  • Tino Kuis zegt op

   Foutje, minimum inkomen van 200 naar 300 baht per DAG
   Dan nog even iets over de verdeling van dat gemiddelde inkomen over 5 percentielen van ieder 20 procent dus, van hoogste naar laagste inkomens, met erachter hoeveel procent zij krijgen van het totale inkomen van alle groepen en het gemiddelde inkomen van die groep. Tussen haakjes hoeveel dat is af- of toegenomen in de afgelopen 30 jaar.
   1 45 % gemiddeld 33.000 baht (-6.2%) (20%van hoogste de inkomenstrekkers krijgt 45 % van het totaal)
   2 22 % 16.500 (+2.3%)
   3 15% 9.000 (+1.6%)
   4 10% 7.500 (+1.8%)
   5 8% 5.200 (?)
   We zien dus dat de lagere inkomens er de laatste 30 jaar wat op vooruit gingen. (Dat geldt niet voor de vermogens, daar gingen de rijken er op vooruit).

   Wat de aankoop van auto’s betreft. Lang niet iedereen koopt een 4×4, velen kopen een tweedehands wagentje en er is vaak een aanbetaling nodig. Ik denk dat die gemiddelde van 10.000 baht per maand voor de aankoop van een auto nog te hoog is.

   • Tino Kuis zegt op

    Mag ik van de moderator een vergelijking maken tussen Nederland en Thailand wat inkomensverdeling betreft? Het percentage geeft aan hoeveel die groep van 20% van het totale inkomen ontvangt, zie hierboven 1 t/m 5

    1 Th 45% Ned 38% (20% hoogste inkomens)
    2 Th 22% Ned 22%
    3 Th 15% Ned 17%
    4 Th 10% Ned 13.7%
    5 Th 8% Ned 10% (20% laagste inkomens)

    Duidelijke verschillens: de inkomens in Nederland zijn eerlijker verdeeld. Maar het verschil is toch minder groot dan ik altijd heb gedacht.

    • chris zegt op

     Ik denk dat een duidelijker beeld geeft.
     https://www.statista.com/statistics/716001/share-of-household-income-levels-in-thailand-forecast/

     en zie: bijna 2/3 van de Thaise bevolking heeft in 2015 maximaal 350.000 baht per jaar inkomen = 30.000 Baht per maand = 750 Euro. Dat percentage zal naar verwachting in 2020 dalen tot 60%.

 2. paul zegt op

  Moderator: Wij zullen jouw vraag plaatsen als lezersvraag.

 3. Michel zegt op

  @Tino: Naast dat bij de belastingdienst bekende inkomen is er vaak ook nog een behoorlijk deel wat niet opgegeven wordt, vooral in de toeristen branche.
  Een beetje 4×4 kost ook in Thailand behoorlijk meer dan 10.000 baht ofwel €265,- per maand.

 4. De Inquisiteur zegt op

  O jee. Hier gaan we weer.
  Het bestedingspatroon van de Thai onder de loep nemen.
  4×4, motorbikes, telefoontjes, goud – af te keuren.
  Sparen moeten ze. Enkel het hoogstnoodzakelijke mag!

  Enfin, ik wacht af.

  • Tino Kuis zegt op

   Wat is nou de lol van Thailand als iedereen rijk is, Inquisiteur? Moeten wij buitenlanders ook veel meer betalen voor van alles en nog wat. En kunnen we de Thais ook niet meer de ogen uitsteken met mooie huizen, auto’s, goud, jonge vrouwen, leuke vakanties en dergelijke. Laat de Thais vooral arm blijven! Sufficiency economy! Schulden maken is zonde en moet verboden worden!

   • Rob V. zegt op

    Giles Ji Ungpakorn heeft een paar scherpe stukjes geschreven over de sufficieny economy. De eenvoudige boer en fabrieksarbeider moeten hun plaats kennen, hun leven lang genoegen nemen met een schamel inkomen en vooral niet aan een luxe leventje met auto voor de deur en smartphone willen denken… Ze hebben hun armoede maar te accepteren volgens dit conservatieve neo-liberale wereldbeeld.

  • Ger-Korat zegt op

   Van mij mogen ze kilo’s goud kopen en dragen. Goede waardevaste belegging gelijk een spaarrekening.

 5. Jan Hoekstra zegt op

  Daarom zitten de meeste Thaise mensen met schulden, alles (proberen) ze maandelijks af te betalen en dat levert heel veel geld op. Ik heb mijn brommer contant betaald, ik kreeg er weinig gratis producten bij omdat ze dat maar niks vinden, het is beter voor de verkoper om het bedrag over 36 maanden te krijgen. Pakt hij bijna 30.000 meer op een brommer. Het is een boeddhistisch land, maar veel draait om wat je laat zien maar misschien helemaal niet kunt veroorloven. Hoe kan een Jan Modaal in Thailand een nieuwe Apple telefoon kopen, dat kopen zij allemaal op de pof en later zien ze wel hoe zij dat betalen.

 6. Henk zegt op

  Hier in een dorpje in de Isaan is, door de slechte rubber- en rijst prijs, het inkomen nauwelijks voldoende om in leven te blijven. Laat staan in de maand 10.000 baht aflossing voor een auto te betalen! Armoe troef hier!

 7. teun zegt op

  De vraag was hoeveel is het gemiddelde maandsalaris p.p. Ik weet niet hoe betrouwbaar de statistieken (zie hierboven) zijn, maar een gemiddeld maandsalaris van TBH 14.000 lijkt mij hoog. Een minimumloon van TBH 300 per dag levert bij 6 dagen per week werken dus ca. TBH 8.500 op en bij 7 dagen TBH 9.300 per maand.

  Auto’s, brommers etc. gaan in meeste gevallen op afbetaling. En als er al 2 personen werken in een gezin dan is TBH 25.000 gezinsinkomen veel te hoog berekend. Auto van TBH 10.000 betekent – zelfs bij gezinsinkomen 40 % van het maandbudget! Tel daar nog eens huisvesting en electra/water/gas bij dan wordt duidelijk, dat het ook met een dergelijk – hoog ingeschat – gezinsinkomen nauwelijks valt te doen.

  Vandaar dat er ook veel auto’s op 2e handsmarkt zijn.

  • Jasper zegt op

   Het gaat om gemiddeld loon, niet het minimum loon. Als je zo voor Nederland zou rekenen, konden wij ook geen auto’s betalen. Als je bij een bank werkt verdien je zomaar 20- 25,000 baht per maand, en de middenklasse breidt zich razendsnel uit in Thailand.
   Op het platteland hebben de mensen meestal het voordeel dat het huis, en een stuk(je) land eigendom zijn, en men woont nog steeds vaak met een grootgezin en aanhang. Dat betekent dat de familie als geheel beschikt over een (1) mooie 4 x 4, en vaak nog een heel oud barrel voor op het land. Idem dito met de motocy’s.

   • Rob V. zegt op

    Inderdaad, het gaat om gemiddelde maar iedereen die wiskunde heeft gehad op de middelbare school weet dat die misleidend kan zijn. Je moet ook de modus en mediaan weten. Bij grote uitschieters wordt eht gemiddelde loon namelijk sterk beïnvloed. Als bijvoorbeeld 80% van de Thai 10 a 15 duizend baht zouden verdienen maar 5% een inkomen van een miljard baht heeft dan wordt het gemiddelde ver boven de 12,5 duizend baht getrokken.

    Zo was er van de week in het Nederlandse nieuws (ik hoorde het op de radio) dat de Deense werknemer het hoogste bruto loon heeft, de Nederlander staat op plaats 6 en moet het doen met een gemiddeld inkomen van 35 euro per uur. 35! Zoveel verdient denk ik bijna niemand die ik ken. De eenvoudige winkel of kantoor medewerker, de arbeider, die haalt dat niet. Maar de hoge inkomens trekken de boel omhoog. Eerlijk is om dan ook te vermelden welke inkomensgroep het meeste voorkomt “gemiddeld verdient ment X euro, de meeste mensen verdienen tussen de X en Y baht/euro per uur/maand”.

    Thailand is vele male ongelijker dan Nederland. De ongelijkheid in het land is groot, zowel wat betreft inkomen maar nog sterker op het gebied van bezittingen. Er is duidelijk een oligarchie: een select clubje aan de top heeft veel geld, bezittingen en macht. De 20% rijksten hebben 80-90% van alle spaarcenten. De onderste 40% van het volk heeft niets of zit in de schulden. De top 10% bezit 61% van alle landtitels. De armste 10% bezit 0,07%.

    Bronnen:
    https://www.businessinsider.nl/er-zijn-maar-5-europese-landen-waar-het-uurloon-hoger-is-dan-in-nederland/

    https://www.thailandblog.nl/achtergrond/thailand-ontwricht-dood-thaise-stijl-democratie-slot/

    • Petervz zegt op

     Juist Rob, de enorme ongelijkheid in Thailand is met name op gebied van bezittingen.

     Het maandinkomen is in Thailand een verkeerde graadmeter. Zelfs de aller rijksten geven zichzelf een modaal salaris. Alle grote persoonlijke uitgaven worden door het bedrijf betaald, dus een hoog salaris is niet nodig. De hoogste bij de belastingdienst bekende inkomens worden verdiend door buitenlandse expats.

     Interessant is nog dat verreweg het hoogte gemiddelde inkomen wordt verdiend in de provincie Rayong. Ruim 1 miljoen baht per jaar.
     Bangkok, Phuket staan daar met gemiddeld ong 500k per jaar ver onder.

 8. Willem zegt op

  Je moet het niet hebben over het gemiddelde inkomen als je het hebt over luxe 4×4 auto’s.

  Wat wel relevant is, is het feit dat er in Thailand veel rijkdom is.

  Hoe zijn de inkomensverhoudingen. Rijk v.s. arm en de groep middeninkomens.

 9. George zegt op

  na 2012 toen Yingluck het minimumloon verhoogde van 200 naar 300 baht per maand …. Hier wordt per dag bedoeld.
  Ik ben benieuwd hoe dat gemiddelde van 14.000 berekend is. Dat zijn salarissen voor goed opgeleiden zoals verpleegkundigen.

 10. Cees zegt op

  Het minimum loon is voor 6 dagen werk a 300 Baht per dag 1800 Baht, is 7800 per maand. Een gemiddeld huishouden in de Isaan kan zich als er een kostwinner is geen auto veroorloven. Zeker ook niet het onderhoud, verzekering en belasting.

  Nichtje koopt met haar man een auto hij werkt bij een grote fotoshop 9000 Baht per maand ze werkt voor een Fashion concern als manager 12000 per maand hebben een baby van 2 jaar. en een suzuki 4 deurs gekocht de aanbetaling geleend en de rest 8900 Baht per maand. Hebben iedere maand geen geld over maar te kort, kunnen amper aan hun verplichtingen voldoen de auto rijdt niet op water die moet ook iedere week gevuld worden, Dan maar geen verzekering meer en vergeet het onderhoud. Maar hij staat keurig in de was

 11. John Chiang rai zegt op

  Vaak is de 4×4 auto ook geen maatstaf om te denken dat de Thais wel goed verdienen zullen.
  Zeker iedere auto moet betaald worden,hoewel dit anders als in Europa, vaak niet door 1persoon betaald moet worden.
  Vaak worden deze auto’s van meerdere mensen in de familie betaald,en worden ook niet zelden van meerdere personenen gebruikt.
  In erg veel families op het land komen maand inkomens van hoogstens 10 a 12.000 Baht per persoon en maand binnen,zodat de aanschaffing van een auto,meestal met credit, van meerdere personen betaald moet worden.
  Het zelfde gebeurt vaak ook met het bouwen van bijv. een huis,waar zelfs de kinderen die elders leven en werken, hun bijdrag leveren.
  Daarom hebben veel Thais ook een veel hechtere familieband in vergelijk tot hoe wij dit kennen uit Europa.
  Zonder deze hechte familieband,waren met de vaak lage lonen, en de ontbrekende sociale voorzieningen, veel dingen niet mogelijk.

 12. hans zegt op

  Mijn Thaise vrouw heeft een inkomen bij een Amerikaanse firma te Rayong van ca 130.000 thb per maand. Veel van haar kennissen,allen afgestudeerd zitten op hetzelfde niveau. Afgezet tegen de lonen van de gemiddelde arbeider betekent dat de inkomensverschillen in Thailand nog altijd erg groot zijn.

 13. Henk zegt op

  Bij aanschaf zal er allereerst een bedrag betaald moeten worden indien dit gefinancierd wordt.
  Zal tussen de 50.000 en 100.000 baht zijn
  De autoverkopers hebben tabellen wat er betaald moet worden.
  Bedragen per maand zijn afhankelijk van de looptijd.
  Echter alles is exl. reparatie.
  Veelal is het eerste jaar de verzekering bij de aanschaf “gratis”.
  De meeste auto’s zijn gefinancierd.
  Hoe de kosten betaald kunnen worden is daarna pas aan de orde.
  Je ziet ook dat veel relatief nieuwe auto’s terug gehaald worden.
  Deze worden weer verkocht via bv Auction.
  Het reeds betaalde is ook weg.
  Salarissen van bv 20.000 baht met autokosten, brandstof en overige kosten is geen vetpot.
  Echter vergeet niet dat een auto een status is.
  Kennis zonder rijbewijs wil met alle geweld een auto.
  Koopt dus een auto. Staat geparkeerd voor de deur van de 7/11. De auto wordt gereden zo af en toe door een vriendin van haar.
  Waarom een auto? Antwoord ik wil een auto.
  Terwijl van de 7/11 naar haar condor nog geen 400 meter is.
  Neemt ze rijles? Nee. Ze is bang in het verkeer.
  Maar iedereen kan zien dat ze een auto heeft. En pontificaal een plek in beslag nemen voor de deur van de 7/11.
  En nu iedere maand 9800 baht betalen.

 14. jan splinter zegt op

  Tino wel effe erbij vertelen dat de prijzen ook flink gestegen zijn, heb ik nog niet over wat ,n, Thai aan rente betaaldt over zijn auto

  • Peterdongsing zegt op

   Dat zou best wel eens mee kunnen vallen, de rente. Ford had kort geleden nog een actie, 5 jaar krediet, 0% rente. Die willen blijkbaar ook graag verkopen.

   • Rob Phitsanulok zegt op

    Dat klopt inderdaad, normaal bij de autodealer ook gelijk een financier van het zelfde bedrijf,bijv toyota, volgens mij de hoogste rente 3 procent.

 15. Gino zegt op

  Beste,
  Vind ik allemaal heel mooi iets neerschrijven aan de hand van statistieken.
  Deze spreken over het gemiddelde salarissen alle lagen van de bevolking door elkaar.
  Ik spreek hier over de gemiddelde werkende klasse.
  Het dagloon is 300 bath/dag.
  Als we dit bekijken voor bijvoorbeeld een koppel,dame poetsvrouw en man hulp in de keuken,en ze elk 1 dag vrij nemen in de week.
  Is dit 26 dagen x 300 bath x 2 pers = 15.800 bath/maand.
  Ja en een grote wagen allemaal heel mooi.
  Maar ik weet uit persoonlijk bron 8000 bath/maand afbetalen gedurende 8 a 10 jaar is geen uitzondering.
  Dus staar je daar niet op blind want je mag ook niet vergeten een grote pickup verhoogd het statussymbool van een Thai enorm,alsook goud en onroerend goed.

 16. thailand John zegt op

  Heel juist George, verpleegsters en andere goed opgeleide mensen.Heb je dat geluk niet gehad? Dan heb je pech. En is het salaris aanzienlijk minder en 6 dagen per week En sommige zelfs meer.Veel auto’s en motorbike’s zijn gekocht op krediet.En zijn er vele niet of heel slecht verzekerd.En er zijn er zelfs die met honger rond lopen.

 17. RobHH zegt op

  Misschien moeten we eerst even afstand nemen van die 300 Baht per dag. Voor dat geld zijn alleen jongeren bij 7/11 en Birmese immigranten aan de gang. En misschien enkele sloebers in Isan.

  Van 300 Baht Kun je onmogelijk een gezin huisvesten en te eten geven. En al helemaal niet een duur object afbetalen.

  Reken maar dat elke Thai die maar iets doorgeleerd heeft een veelvoud verdient van die schamele driehonderd Baht. Niets anders dan in Nederland trouwens. Hoeveel mensen werken daar tegen een minimumloon?

  • Cornelis zegt op

   Naar mijn gevoel ben je iets te optimistisch v.w.b. het aantal 300 baht-verdieners. Ten eerste moet je al werk hebben om sowieso wat te verdienen (en velen hèbben geen werk, zeker geen vast werk met een vast inkomen), en ten tweede is het ook een kwestie van vraag en aanbod. Ik ken hier – de provincie Chiang Rai – mensen die lange dagen in de horeca maken voor 250 baht per dag. Take it or leave it, zegt de baas – in het Thais uiteraard. Niet legaal, nee, maar wat doe je als je geen andere mogelijkheid hebt om wat te verdienen?

  • Cees zegt op

   Ik weet niet waar u dit op baseert maar 300 Baht is de norm er zijn zelf bedrijven die je nu aannemen voor 250 per dag dat is mogelijk het aanbod van arbeiders is groot en als je niets hebt en toch geld wilt hebben pak je 250 per dag. En vaak moet er eerst een garantie betaald worden van ongeveer 5000 Baht die door de familie bijeen gebracht wordt of elders geleend. Wij zijn werkgever niemand werkt bij ons voor 300 Baht maar we horen en zien wat er speelt.

  • Ger-Korat zegt op

   Blijkbaar moet Rob even een eerdere posting lezen van Tino. Hierin staat dat 33% van de werkende bevolking minder dan 9000 bht per maand verdient; ruim 12 miljoen werkenden. En daarnaast heb je nog een groep ouderen boven de 60 jaar welke geen deel meer uitmaken van de werkende bevolking; in 2017 waren er 8 miljoen Thais ouder dan 60 jaar. En 22% procent , ongeveer 8 miljoen van de werkende Thaise bevolking verdient gemiddeld 16.500 per maand. Als ik dan deze getallen optel zit ik al op 28 miljoen volwassenen met een laag inkomen, en dan moeten er ook nog kinderen van onderhouden worden.

  • pat sim zegt op

   Larie, robhh denk dat je meer met een scooter door isaan moet rijden , dan zou je ……………
   maar ja liefde is blind, money is ………………………. vul het zelf maar in.
   k weet maar een ding , dat er hier veel arme mensen zijn , dus zo Thai optrekken , dat ze goed bedeeld zijn ,is niet relevant.

 18. chris zegt op

  De vraag is wat een Thai gemiddeld verdient en/of wat een normaal maandsalaris is. Dat is zowel in Nederland als in Thailand niet hetzelfde. Met verdienen wordt waarschijnlijk iedereen bedoeld die op de een of andere manier geld verdient, hetzij in loondienst hetzij als grote of kleine zelfstandige, of gepensioneerde. Met gemiddeld salaris wordt waarschijnlijk bedoeld het gemiddelde van de salarissen die de Thais in loondienst verdienen, hetzij in het (grote en kleine) bedrijfsleven hetzij bij een of andere overheidsinstantie.
  Daarnaast legt de vraagsteller een verband tussen bezittingen (als een auto en een motorbike) en het gemiddeld inkomen. Die goederen worden echter betaald uit het (gemiddeld) besteedbaar inkomen (wellicht niet individueel zoals in Nederland maar meer familiegebonden) en niet uit het totale gemiddelde inkomen.
  Een paar opmerkingen die aangeven dat je moet oppassen met een vergelijking van (besteedbare) inkomens van Thais met dat van Nederanders of Belgen en zeker met gemiddelden:
  – meer dan de helft van de Thais heeft geen vaste baan (met ene arbeidscontract) en dus ook geen vast (maand)salaris;
  – de vrije sector loopt uiteen van de arme zelfstandige boer in Isaan tot de Thaise multimiljonair uit de Forbes top50;
  – de meerderheid van de Thais betalen geen inkomstenbelasting omdat hun jaarinkomen niet hoger is dan 150.000 Baht (= 12.000 Baht ofwel 300 Euro)
  – er zijn grote regionale verschillen in inkomens, minimumloon per dag, maar ook kosten van levensonderhoud. Gemiddeld wordt er meer verdiend in Bangkok waar het leven ook duurder is dan op het platteland. Buitenlandse ondernemingen betalen beter dan Thaise ondernemingen;
  – er zijn veel meer Thais op het platteland die nauwelijks huisvestingskosten hebben (behoudens nutsvoorzieningen en woningonderhoud) terwijl de meerderheid in de grote steden dat wel heeft (huur of hypotheek);
  – het gemiddeld inkomen mag dan in 17 jaar verdubbeld zijn, zeker 40% (1,5 % per jaar) hiervan is weggevloeid als verhoging van de kosten van levensonderhoud. Netto blijft dus 60 % over over 17 jaar = iets meer dan 3% per jaar.

 19. Maryse Miot zegt op

  Beste Mike,

  Jij ziet veel veel 4×4 auto’s rijden. Zie je ook wie de auto bestuurt door die donkere ramen? Het zijn namelijk niet altijd Thais die rijden. En als een Thai de auto bestuurt kan het ook nog de auto van een buitenlander zijn.
  Ik woon in een gemeenschap (zeg maar dorp van buitenlanders) van 20 huizen in Pattaya waarvan zeker 10 huishoudens een inwonende Thai hebben die regelmatig rijdt met het voertuig van de ‘baas’ om boodschappen te doen e.d.

 20. Jacques zegt op

  Ik weet van een aantal Thaise mensen wat ze verdienen. Hierbij enige voorbeelden:
  Een zwager van mijn vrouw en diens vriendin werken in een bar op Pattaya beachroad . Hij speelt gitaar in een band en zij zingt erbij. Beiden krijgen ze 25.000 baht per maand , samen dus 50.000 baht.
  Wij betalen aan een Thaise vrouw die voor ons een marktkraam runt zo’n 12.000 baht per maand en zij heeft met haar man bij ons een kamer die haar niets kost , haar man verdient bij KFC in de keuken zo’n 15.000 baht per maand, samen dus zo’n 27.000 baht en geen woningkosten en eten meestal van ons.
  Wij hebben een Burmese huishoudster die betalen wij 10.000 bath per maand voor zes dagenin de week. Ook zij en haar vriend (Burmees) verblijven bij ons op een kamer gratis en hij verdient in de schoonmaak bij een kennnis van ons zo’n 9000 baht per maand. Samen dus 19.000 baht.
  De vriendin van een neef van mijn vrouw heeft een buitenlandse vriend (geldschieter) en ze ontvangt per maand een vast bedrag van 2000 euro, omgerekend dus zo’n dikke 77.000 baht.
  Een nicht van mijn vrouw die werkt als verpleegster in een ziekenhuis te Chumpon. Zij draai wat extra uren per maand en tevens zes dagen in de week. Zij verdient tussen de 45.000 a 50.000 baht per maand en is 28 jaar oud. Een vrouw van 48 jaar die werkt in de keuken van een gerenommeerd hotel in Pattaya verdient 27.000 baht per maand. Op onze markt lopen de salarissen van de marktkraammensen behoorlijk uiteen. Er zijn erbij die 10.000 baht in de maand verdienen en soms nog wel minder, maar ook die tussen de 100.000 en 150.000 baht per maand binnenbrengen. Zeker de vis, garnalen en inktvis kramen, boeren goed.Het zijn harde werkers dus zolang het gaat, gaat het en niets in voor eeuwig, want veel is afhankelijk van wat de toekomst brengt.

 21. henry zegt op

  Dit is de salarisgids 201 van Addeco Thailand

  https://www.adecco.co.th/salary-guide

  U zut zien dat salarissen van 100 000 baht en meer geen uitzondering zijn. Hier bovenop komen nog de jaarlijkse bonussen. die makkelijk 6 maanden salaris kunnen bedragen en ander extra legale voordelen. Een vriendin van mijn echtgenote die een kaderfunctie heefr bij een Europese autofabrikant heeft een maandsalaris van 250 000 Baht per maand. Is dan ook niet gehuwd. Ik jen verschillend Thaise familieleden die meer dan 150 000 Bht per maad verdienen. Een schoolvriendi van mijn echtgenote rijd mer een Mercedes 300 SEL. Is ook niet gehuwd maar heeft wel een vriendin

  • Cornelis zegt op

   Die salarisgids dekt nou niet bepaald het hele spectrum van banen maar voornamelijk de hogere functies, waardoor het beeld nogal scheef is.

  • nicole zegt op

   Dan bestaat Uw kennissenkring wel alleen uit hooggeplaatste personen.
   Dit zijn echt lonen waar de doorsnee Thai alleen kan van dromen.
   Ik ken een eerste verkoopster bij Home Pro in Chiang Mai, die incl. haar verkoopbonus niet hoger komt dan 15000 baht.
   wat zullen dan de beginnende verkopers verdienen?
   Onze medewerkster, kon als kantoorbediende aan de slag voor 12000 baht . Zij is beslist niet dom met computers, heeft ook 2 jaar universiteit gedaan .
   Wat denk je dat verplegend personeel in Staatsziekenhuizen verdiend?
   Vroeger een bekende in Bangkok. Werkte als sales bij Unilever. Hoge positie, auto van de zaak, telefoon van de zaak en incl. alle premies zo’n 100.000 baht. Dit was dan wel een heel ervaren sales, die veel commisie kreeg. maar ook zo’n 60 uur per week werkte
   Ik hoor het allemaal graag, die hoge lonen.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Nicole,De lonen die jij hier aangeeft zijn echt geen uitzonderingen voor de meeste Thais. Bovendien zijn dit meestal ook nog Jobs,die geen enkele zekerheid op behoud van inkomen voor de toekomst bieden.
    Mochten ze hun Job om wat voor reden dan ook verliezen,vallen ze bij het ontbreken van verdere sociale systemen,meteen terug van iets tot niets, of hun familie
    Was dit voor een erg groot deel van de bevolking geen realiteit,dan zouden veel oudere farangs nooit in contact gekomen zijn met een veel jongere Thaivrouw.
    Wat veel farangs niet graag horen willen,omdat we liever horen dat ze ons genomen hebben voor onze mooie ogen,was in principe niets anders als een financiële zekerheid zoeken.
    Dat later uit een dergelijke relatie geen echte liefde of blijvende dankbaarheid ontstaan kan,is natuurlijk nooit uitgesloten.
    Ook zouden veel toeristen niet profiteren kunnen van de veelal erg goedkope service aanbiedingen als deze lage loonkosten geen realiteit waren.
    Dat de Thais zich toch nog grote aanschaffingen leisten kunnen,zonder dat ze kunnen terug grijpen op een voorhanden zijnde farang,ligt vaak aan de enorme samenhang in de Familie structuur.

  • brabantman zegt op

   Daarbij vergeleken en rekening houdend met de levensonderhoudskosten steken de salarissen in Nederland maar armoedig bij af…..

   • John Chiang rai zegt op

    Beste brabantman,In Nederland zijn de lonen en sociale voorzieningen dusdanig, dat geen enkele veel jongere vrouw haar zekerheid bij een veel oudere man moet zoeken.
    Mocht dit toch het geval zijn,dan is dit in tegenstelling tot Thailand een erg kleine minderheid.

  • Piet zegt op

   Het is opvallend in de salarisgids dat een thai met de japanse nationaliteit meestal het dubbele verdiend.

 22. John Chiang rai zegt op

  Als ik de vraag van Mike goed lees krijg ik het sterke vermoeden,dat het hem helemaal niet zo erg gaat om de juiste hoogte van het gemiddelde Thaise inkomen.
  Alle wiskundige berekeningen,en getallen over dit inkomen zijn daarom helemaal niet zo interessant,en hebben sterker nog,niets met de eigenlijke kern van zijn vraag te maken.
  Ik vermoed omdat hij meermaals gehoord heeft dat veel Thais erg weinig verdienen,dat het van hem meer een nieuwsgierigheid is,hoe dit alles dan betaald wordt.
  Daarom is het misschien belangrijk om te vertellen,dat het grootste deel van de Thais, die niet veel meer hebben dan het minimumloon dit alleen kunnen,als de gehele familie maandelijks zijn financiële bijdrag levert.
  Anders als bij de meeste familie’s in Europa is een Thai familie vaak bij lage lonen en ontbrekende sociale voorzieningen erg op elkaar aangewezen.
  Uitzonderingen daargelaten,zijn het vaak echte Clans,die als het nodig is, ook de zwaksten in de familie hun hulp aanbieden waar het hun mogelijk is.
  In Europa zorgt iedereen voor zichzelf,en God en het sociale systeem voor ons allen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website