Beste lezers,

Mijn buurman (in een dorpje in Isaan) heeft een busje, waarmee hij gezelschappen rond rijdt. Hij heeft er een gigantische karaoke geluidsinstallatie in laten bouwen. Vooral de bassen doen het voortreffelijk. Als hij staat proef te draaien, vliegen bij mij bijna de pannen van het dak. Ik hoor de stalen dakspanten resoneren.

Vandaag, 30 December, kwam hij weer thuis van een tour en liet zijn kinderen genieten van een afgrijselijk luid basgedreun, terwijl ik juist buiten gezellig aan het avondmaal wilde beginnen.

Mijn Thaise vriendin wilde absoluut niet dat ik naar mijn buurman zou toegaan om vriendelijk te vragen de bassen te temperen. Ik was net van plan een alternatief uit te voeren, nl. een zware geluidsinstallatie richting zijn huis op te stellen, toen hij de “muziek” stopte. Gelukkig maar, want dat geeft gegarandeerd nog veel meer gesodemieter natuurlijk.

Maar mijn geduld raakt wel een beetje op. Bij elke feest, trouwerij, crematie, monnikinwijding, altijd staan er van die gigantisch grote geluidsboxen waaruit alleen maar bonkende bassen te horen zijn als je wat verder weg bent. Je hoort geen muziek, nee, alleen maar bonke, bonke, bonke, bonke.

Weet iemand of ooit is aangetoond dat Thai gehoorgestoord zijn? En is het inderdaad “not done” er op af te stappen en te vragen of de bassen wat minder kunnen?

Ik word er af en toe echt horendol van.

Misschien moet ik maar verhuizen, naar Nederland of zo, waar je de politie kan bellen bij burengerucht…..

Met vriendelijke groet,

Tom

26 reacties op “Lezersvraag: Wat kan ik doen aan de geluidsoverlast van mijn buurman in Isaan?”

 1. Chander zegt op

  Hallo Tom,

  Ik woon ook in de Isaan. Dit is een volkomen normale verschijnsel. Ga nooit tegenin, anders roep je onheil op jezelf. Dus accepteren of verhuizen.
  Omdat het jouw leven erg zuur maakt, zou ik toch denken aan verhuizen. Zo niet, dan vrees ik dat je heel gauw bij de cardioloog terecht moet.

  Heel veel sterkte ermee.

  Chander

 2. tinus zegt op

  Ja je bent niet de enige en je zult zeer zeker niet de laatste zijn maar het hoort er nu eenmaal bij ze hebben hier een woord voor “kreng jai” en is geworteld in de thaise cultuur vrij vertaald betekent het de happiness van anderen niet te verstoren. Volgens jou hebben jullie een probleem maar volgens jou vrouw niet die ziet dit totaal anders net als jullie in een restaurant zitten te eten en het is niet te vreten jij zegt terug sturen maar je vrouw denkt gewoon door eten en betalen “dont make waves”.
  Vooral nu met het feestelijk seizoen is de muziek alom aanwezig dat moeten we gewoon accepteren . Ja je buurman is gewoon heel erg blij met zijn karaoke installatie in zijn busje en wil dat natuurlijk aan de buren laten zien , hopelijk zal het mettertijd wel wat afzwakken als de nieuwigheid er van is. mischien maakt het jou happy om snachts voordat je naar bed gaat nog ff een halfuurtje je muziek op 10 te zetten????
  Ps krengjai heeft vele vertalingen en kan ook op je werk voorkomen etc etc

 3. Hans van Mourik zegt op

  Beste Tom…dit is ècht thais,
  en vooral de thaien in isaan
  weten niet beter.
  Zelf woon ik al meer dan 17-jaar
  hier in isaan, en je zal je moeten
  aanpassen of verhuizen naar een
  andere plek elders in Thailand…
  b.v. Bangkok of Pattaya.

 4. jacob zegt op

  Gewoon n et als de vorige reageerden het erbij nemen,en anders verhuizen,dit hoort bij de cultuur van
  de bevolkinsgroep,je hebt ervoor gekozen in de Isaan te gaan wonen dus zul je je ook moeten aanpassen
  Wij hebben hier buren die beginnen s,morgens met de muziek,gezellig toch mijn vrouw is er ook gek op
  dus wie ben ik,dus een goede raad pas je aan bij de streek waar je voor gekozen hebt,succes.

 5. Marcus zegt op

  De Thai zelf balen daar ook goed van en ik heb menig heftige discussies tussen Thai gezien. Het terug sturen van het lawaai met Eigen installatie is gewoon een goed idee. Daar volgt wel discussie uit maar als hij door heft dat op lawaai lawaai volgt dan tempert het wel.

 6. roja zegt op

  Het is één van de gewoonten in Isaan . Strijk de mensen niet tegen de haren in . Neem bovenstaande adviezen ter harte ! Het beste is – en er zijn er nog genoeg – te verhuizen naar een plaats waar het nog – redelijk – stil is . Als je dat bij de rijstvelden doet , accepteer dan wel de rook als ze de velden in brand steken .

 7. John Chiang rai. zegt op

  Veel farang hebben in vergelijk tot de Thais een compleet andere mening in hoe je moet omgaan met je buurt bewoners. Je kunt je storen aan de Thai gewoonte,maar beter is het om het te accepteren omdat de meeste Thai dit ook doen,en je zeker als farang niet wilt opvallen,door politie te spelen. Ook in Chiangrai op het dorp is het voor een Thai heel normaal dat ze bij een feestje luide muziek spelen,zelfs als de buurman een poging doet s’nachts te slapen. Een verdere ergenis voor een farang is het afval verbranden op ieder uur van de dag waarbij je vaak ongevraagd de volle lading mee krijgt. Zo zou je nog verder kunnen gaan met dat wat voor vele farangs een ergenis is,en hier in tegenstelling tot Europa haast normaal is,zonder dat er controle bestaat op de eventuele wetten. Veel farangs hebben hun hele leven gezeurd over de strenge wetten en voorschriften in Europa waarbij ze zich belemmerd voelden in hun vrijheid,en dit is de keerzijde van de medaille . Wie deze keerzijde niet accepteren kan,is eigenlijk niet in het juiste land,waarvan hij eerst dacht dat dit zijn paradijs was.

 8. john zoet zegt op

  het is weer de Europeaan of de blanken die altijd willen dat het moet zoals zij willen.
  ik kom al 20 jaar in Thailand en we hebben een huis in isaan.
  de eerste les die een immigrant moet krijgen en zich aan moet houden is.

  ga niet de Thaise cultuur en denkwijze veranderen(lukt je toch niet)
  laat de buurman in zijn waarde, zijn karaoke installatie is zijn trots en inkomen het zelfde als je in Nederland een goedlopend bedrijf hebt waar jij trots op bent
  wij moeten ons aanpassen en anders oprotten.
  wij zijn gast in Thailand al breng je miljoenen euro’s mee je blijft gast.
  een farang blijft een farang ook al verzorg je de familie en geeft de hele straat te eten.

  mijn advies pak je ipad/iphone met een koptelefoon en luister je eigen muziek des te minder last heb je er van.
  ik wens je een fijn 2015 en geniet er des te meer van als de speakers niet aan staan

 9. LOUISE zegt op

  Hallo Tom,

  Of even uitzoeken wie de huisbaas is.

  Kan me herinneren enige tijd geleden op T.B. dat men dit zelfde probleem had en dit onderling opgelost had met de hulp van de huisbaas van de herrieschopper.

  Misschien een idee???

  LOUISE

  • lung addie zegt op

   Beste Louise,

   de oplossing via de huisbaas komt uit een artikel dat ik, Lung Addie, een tijdje geschreven heb : De rust verstoord maat weer hersteld.

   groeten en blij dat jij je het herinnert .
   Lung addie

 10. Chang Noi zegt op

  Beste Tom,

  Wij kunnen best een uitwisselingsproject starten……..

  Ik zou er een moord voor doen om in jouw schoenen te staan en heerlijk naar Isaan muziek te luisteren op het platteland van de Isaan.

  Misschien begrijp ik jou verkeerd, maar waar jij je druk over maakt, man. Mae penn rai, khrap.

  Ik kom uit een familie met al tig generaties uit Nederland. Zoals anderen mij omschrijven ben ik een rasechte Amsterdammer. Geloof mij dat er niks ergers is dan je te moeten aanpassen aan meer dan 200 nationaliteiten, dat je eigen gebruiken, tradities, waarden en normen door de 200 nationaliteiten tezamen met je eigen (R)overheid zonder pardon van tafel geveegd worden en dat is echt niet fijn als oorspronkelijke bewoner.

  Neem maar van mij aan, dat je beter in de Thailand kan wonen met 365 dagen Isaan muziek om je heen. Dan je hier alleen maar te moeten aanpassen aan anderen en ze nog moet onderhouden ook.

  Ik zou een heerlijk flesje whisky pakken en hem samen met de muzikale buurman bij hem op het erf opdrinken. Dan hoor je ook de hoge tonen van zijn karaoke set. Heerlijk maar vooral gezellig die muziek uit de Isaan.

  Ik wil je hier geen veeg uit de pan geven, absoluut niet.

  Wat ik wel graag zou willen is dat je elke keer wanneer jij de muziek hoort van de buurman, je aan mij denkt en beseft dat jij een lot uit de loterij hebt. Accepteer dat kleine minnetje en waardeer alle plussen die Thailand heeft. Hier in Nederland is het andersom. Geen plusjes, alleen maar minnen.

  Geniet van Thailand en haar gebruiken.

  En doe vooral de groeten aan je buurman!!

  Fijne dag.

  Chang Noi

  • John Chiang rai zegt op

   Dat veel mensen in Thailand graag erg luide muziek horen is een feit,maar neemt niet weg dat het storend is. Een farang die hier alleen iets veranderen wil,vraagt in de Thai gemeenschap zeker om moeilijkheden,en daarom is het verstandiger, accepteren ,of verhuizen. Dit laatste geld overigens ook voor een Amsterdammer die gebukt gaat onder de frustratie,die te maken hebben met de Amsterdamse samenleving,waar hij alleen ook niets veranderen kan. Ook hier is de ,,Mai pen rai” houding de beste oplossing.

   Moderator: Eerste deel verwijderd. Niet op elkaar reageren, maar op de lezersvraag.

 11. tonymarony zegt op

  Ik vind het commentaar wat hier boven wordt gegeven erg kort door de bocht hoor , ik woon zelf aan een nog al vrij drukke straat en naast mij wonen er 3 politie hoge heren 1 er van er een garage bedrijfje met verkoop van 2e hands auto,s , zijn zoon knutselt vaak aan de auto.s van vrienden en dat zijn er niet weinig ook geen problemen mee , maar dat is ook niet het probleem ,als er niet 1 bij staat met een discotheek in zijn auto met alle deuren open en volle power , ik bedoel volle polle en dat is als naaste buur ergvervelend zeg niet asociaal , als je niet eens je Eigen tv kan verstaan , ik ben een rasechte amsterdammer en heb het een paar keer aangehoord tot het een keer tegek werd en even met een zo,n grote zak lamp waar je mee naar mars kan schijnen en mijn mondje open getrokken of ze misschien even de vliegende ter….. wilde krijgen , direct stil en excuses en nu komen ze me vertellen als weer een party is dat er dan een beetje muziek gespeeld word maar op een redelijk manier , ik wil maar zeggen even een kleine correctie is weleens op zijn plaats ook tegen de THAI .

 12. Jan zegt op

  Ik heb zelf ook negatieve ervaringen m.b.t. geluidsoverlast in de Isaan.

  Reden voor mij om daar niet te willen (blijven) wonen.

  Het gaat om “smaak” en daarover valt niet op een normale manier te discussieren… men begrijpt gewoon niet dat anderen last kunnen hebben van dat geluid.

 13. Leo Th. zegt op

  Muziek is één ding maar, zoals Tom al schreef, zijn het vooral de keiharde dreunen van de bassen, waar hij knettergek van wordt. Weet niet hoe oud Tom is maar hoe ouder je wordt des te meer zijn je oren gevoelig voor lage tonen. Omgekeerd zijn de oren van jongeren gevoelig voor hoge tonen, die ouderen niet meer kunnen horen. In Nederland werden/worden soms op bepaalde plekken waar hangjongeren zich verzamelen zgn. musquito’s opgehangen, die hoge tonen verspreiden. Al naar gelang je relatie met je buurman zou je hem eens vriendelijk kunnen vragen of hij de bassen wat zou kunnen minderen. Al weer wat jaartjes geleden verbleef ik regelmatig in Meeting Point, het latere Holland House, (wat inmiddels ook niet meer bestaat) direct aan de Beach Road in Jomtien. Op een gegeven moment was daar van nachtrust nog weinig sprake doordat auto’s hun muziekinstallaties voluit zetten en je uren lang overgeleverd was aan het gedreun van de bassen. Nu komen er disco-bussen uit Bangkok, die op kilometers afstand te horen zijn. De Thaien, en zeker de jongeren, schijnen het fantastisch te vinden. Ben ook wel eens in typsch Thaise karaoke-clubs geweest, je moest er schreeuwen om je verstaanbaar te kunnen maken. Voor mij een verschrikking maar de andere aanwezigen schenen het wel te waarderen. Wens Tom sterkte en probeer je er zo weinig mogelijk aan te ergeren!

 14. Hans van Mourik zegt op

  Moderator: graag alleen reacties op de lezersvraag.

 15. lung john zegt op

  Beste Tom,

  Een vraagje, Meen jij dat nu dat je last hebt van geluidsoverlast?? als dat zo is, is het al ver gekomen dat farangs zich gaan moeien met andermans zaken, geluidsoverlast of niet. Ik kan je maar 1 ding vertellen, wie problemen maakt met een thai is keer op keer verloren en dan zou het eens kunnen zijn dat ge rap uw biezen gaat mogen pakken. Niet doen laat ze met rust,! Een verwittigd persoon is er twee waard !!

 16. lung addie zegt op

  Ja we leven in Thailand en moeten ons aanpassen aan de gewoonten van de lokale bevolking; Hier bij mij in de buurt was het ook zo: geluidsoverlast en we hebben het lokaal via de huisbaas opgelost ( zie artikel van Lung Addie: de rust verstoord ….. De Thaise mensen hadden er zelf ook last van want het was steeds laat in de avond dat de overlast er was. Ze hadden problemen om hun kinderen te laten inslapen. Probeer het als farang niet zelf op te lossen want dat zal niet gewaardeerd worden. Indien het echt de spuigaten uitloopt en je kan verhuizen, verhuis dan, indien niet, ja dan moet je er maar leren mee leven. Het is tenslotte HUN land waarin we leven.

  Groeten,
  Lung addie

 17. Karel zegt op

  Simpel….. Wanneer zij slapen zet je jouw muziek op volle bak…. Ze zullen het misschien rapper begrijpen dan je denkt en dit zonder discussie te hebben…..

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Veel kans dat ze denken dat er een party is en ze mee komen vieren…

  • smeets dirk zegt op

   Heb ik ook gedaan buurman elke morgen om vijf uur luide muziek uit zijn wagen.Heb toen drie dagen met mijn schoonzussen en hun kameraden als hij ging slapen karaoke gehouden tot middernacht.Heb hem nu al een maand niet meer gehoord on de morgen.Zijn bath zal wel gevallen zijn

 18. Cor van Kampen zegt op

  Beste Tom,
  Jij stelt een lezersvraag. Wat ik dan vraag. Heb je daar een koophuis of een huurhuis.
  Als je een koophuis hebt is advies verhuizen al wat moeilijker. De meeste adviseurs. Vinden verhuizen de beste oplossing. Je moet er mee leren leven. Al je,je niet kan aanpassen aan de Thaise cultuur moet je maar weer naar je vaderland gaan. Dat is natuurlijk niet de Thaise cultuur. Ik zal niet onkennen dat een deel van de Thai alleen maar om zichzelf denkt. Maar in ons land zijn er ook veel die alleen maar om zichzelf denken. Als je vrouw niet wil meedoen is ook een probleem.. Mijn advies (ik heb hetzelfde meegemaakt) ga naar je buurman op het moment dat je ramen trillen van de bassen.
  Maak een heel diepe waai. Pak zijn hand en vraag hem even mee te gaan naar je huis.
  Laat hem luisteren . Maak weer een waai en maak de beweging of dat je een geluidsknop dichter draait.
  Hij heeft geen gezichtsverlies (er was trouwens verder niemand bij) en hij heeft het gevoel of dat hij jou een grote dienst bewijst. Zeker dat het werkt. Het woord waai misschien verkeert geschreven. maar je weet wat ik bedoel.
  Cor.

 19. Tom zegt op

  Dank voor alle reacties.
  De suggestie dat ik Thaise muziek niet zou kunnen waarderen, is niet juist. Ook de geluiden van de
  tempel die 100 meter verder staat, kan ik meestal redelijk verdragen. Het Thaise volkslied dat elke schooldag tot mij komt van 300 meter verderop, stoort mij niet. Als ergens een party is met vrolijke al dan niet Thaise deuntjes: leuk.
  Maar die dreunende klote bassen die je in je lijf voelt en je huis laat trillen, dat maakt me gek.

  Toen ik zeven jaar geleden een stuk grond kocht in het dorp van mijn vriendin en er twee jaar later een huis op bouwde, was er nog geen boze buurman te bekennen. Die begon een jaar later zijn huis te bouwen. Toen hij zijn tourbusje had aangeschaft en hij die grote muziekinstallatie had laten inbouwen, moesten we het af en toe bezuren.
  Verhuizen is dus geen optie. Ik zal er dus mee moeten leren leven. Of toch nog eens dat alternatief uitproberen: een koekje van eigen deeg: Bruce Springsteen op 10 richting buur, als hij weer eens moet “testen”. Maar bij al die andere feesten blijft het afzien met die krankzinnige basdreunen.
  En verder: wat een lekker zonnetje vandaag!

  Groeten van Tom

  • NicoB zegt op

   Beste Tom,
   De gegeven adviezen zijn ruim voor handen en tegenstrijdig. Belangrijkste lijkt me het advies niet zelf dit op te lossen, ook niet met grof geluidsgeweld. Het klopt, zo is het hier in Thailand, proberen dat te veranderen is behangen tegen de wind in, met soms hele kwalijke gevolgen.
   Ga misschien eens naar de buurman als hij bezig is met een test, neem een flesje mee, drink samen een slokje en maak een praatje, om elkaar te verstaan zal hij misschien het testgeluid minderen, geef hem daar dan een compliment over.
   Lukt het niet, koop dan een gehoorbeschermer, die heb je in grote en in heel kleine formaten, oordoppen, die kunnen het geluid aanzienlijk reduceren, je hebt ze die alleen grof geluid reduceren, maar tegelijk nog wel de mogelijkheid bieden om met elkaar te kunnen communiceren, worden gebruikt op een schietclub.
   Succes, NicoB

 20. marcus zegt op

  Is anti sound niet een geode oplossing , zoals gebruikt wordt in de sound cancelling headphones. In de industrie wordt het ook toegepast. Kost je wel wat en veel watjes aan power , maar dat kan een verrassend effect hebben.

  https://www.youtube.com/watch?v=MNCWolxm3w0

  https://www.youtube.com/watch?v=Mv6sBuwzLhk

 21. Frans Nico zegt op

  Beste Tom,

  Het heeft niet zoveel zin jou hier ook een advies te geven. De feiten zijn zoals ze zijn. Ik kom ook geregeld touringcars tegen met een geluidsinstallatie waar AHOY jaloers op zou zijn. Het fluitje van een verkeerregelende agent wordt echt niet door de chauffeur gehoord en als zo’n bus achter je rijdt dan denk je het eerst aan een aardbeving. Maar zo is het nu eenmaal. Sommigen weten van hun geluidsinstallatie een mooie auto te maken… of is het andersom. Deze foto’s maakte ik in Pak Chong.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website