Beste lezers,

Zonder twijfel is mijn vraag ooit al eens is behandeld op deze blog, maar vermits ik niets terugvind stel ik de vraag toch maar. Wat raden jullie aan om een vakantie in Thailand financieel door te brengen, je volledige budget in euro’s meenemen en in Thailand wisselen voor Baht, of gewoon elke keer met je bankkaart geld uit de muur afhalen? Mijn budget (zonder vlucht en hotelkosten) is 3.000 € voor zo’n 18 dagen.

Ik verkies het tweede, maar mijn omgeving wijst mij op het kostenplaatje voor elke geldafhaling en voor een slechtere koers bij een geldafhaling met de bankkaart vergeleken met cash geld wisselen ter plaatse.

Ik vertrek op 18/02, dus hopelijk komt jullie advies op tijd.

Alvast bedankt voor jullie antwoord.

Groet,

Pat (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

54 reacties op “Lezersvraag: Geld voor vakantie Thailand contant meenemen of via geldautomaat?”

 1. Leen zegt op

  Gewoon pinnen in de atm machine, is het veiligst, de 3000 is 6 keer pinnen, kosten13,20 Euro en de kosten bij je eigen bank ing rekent 2,25 Euro, maar heeft een goede koers.

  • gust zegt op

   Leen,is het mogelijk dat U een fout maakt. 6 maal 220 atm kosten is ongeveer 33 euro plus kosten in het thuisland

   • Cornelis zegt op

    Leon bedoelt 1320 baht – 6×220 – vermoed ik…….

  • johannes zegt op

   Euro’s cash meenemen en in de kleine wisselkantoortjes wisselen. Soms kun je nog ‘n beetje mazzelen……..

   Wel voorzichtig zijn……..
   Choqe DEE.

 2. Erik zegt op

  Beste Pat,

  Het hangt er een beetje vanaf wat je situatie is.
  Ik neem altijd contant geld mee. Direct na aankomst op Suvarnabhumi wissel ik de Euro’s om bij het SuperRich wisselkantoor. Deze vind je helemaal onderin de luchthaven (volg de borden naar de SRT, dat is de SkyTrain). Kijk anders ook even op google maps en zoek op Superrich Suvarnabhumi.
  De koers die je hier krijgt is zo ongeveer gelijk als de koers die je op wisselkoers.nl ziet. De andere wisselkantoren op de luchthaven geven je zeker 2 a 3 Baht minder voor elke Euro.

  Daarna stort ik het geld op onze Thaise rekening bij onze bank ergens buiten de luchthaven. De rest van de reis wordt dan zonder kosten van deze rekening gepind.

  Heb je geen Thaise rekening, dan is dit nog steeds aantrekkelijk. Alleen is er natuurlijk een risico dat je het geld kwijtraakt. Aan de andere kant, als je pint is de koers meestal nog lager en moet je bovendien zeker 200 baht per pintransactie betalen, bovenop de kosten die je bank in Nederland of België in rekening brengt.
  Het hangt er dus vanaf welk risico je bereid bent te nemen.

  Veel plezier alvast.

  Mvg,

  Erik

 3. Rob zegt op

  Bij de ATM kan je maar max voor 500 euro per dag afhalen. Je hebt niet alleen de kosten hierboven vermeld maar je krijgt ook een slechte koers, per euro mag je zeker op 2 bath verlies rekenen. Dus op 3000 euro is dat zeker 6000 bath.
  In de wisselkantoortjes krijg je een veel hogere koers en zijn er vetder geen kosten. Enige nadeel: de veiligheid.

  • Jasper zegt op

   3000 euro zijn 6 briefjes van 500, of 15 van 200. Dunner dan je paspoort dus. En je paspoort moet je ook niet verliezen, ben je ook de sjaak. Je moet gewoon op je spullen letten.

   Het is maar 3000 euro en het is hier geen Venozuela waar je de kans loopt overvallen te worden.
   PS: zorg er wel voor dat het nette bankbiljetten zijn, als er een scheurtje in zit of een krabbeltje er op nemen ze ze vaak niet aan!

 4. Ronny DS zegt op

  Pat, retorische vraag…..je weet best wel het goede antwoord! Geld meenemen en wisselen in een kantoortje met de beste koers. Zo kan je kosten vermijden die banken aanrekenen.

  • Kevin zegt op

   Niks mee nemen en op zeker gaan gewoon pinnen geen zorgen dat je het kwijt raakt want dat is duurder dan de kosten voor het pinnen.En ja maar 500 € p/d pinnen is de limiet maar lijkt me sterk als je dat dan ook gelijk uitgeeft.

 5. Theo Verbeek zegt op

  Cash meenemen en daar omwisselen.
  Het is bangmakerij dat contact geld meenemen onverstandig is.
  Mij bevalt het uitstekend nog nooit iets meegemaakt.

 6. Wil zegt op

  Ik heb cash €2000 meegenomen en heb het in CM tegen een koers van bht 39 omgewisseld. Ben het zat dat ING €2,25 neemt en de thaise bank zelfs € 6.- totaal zo’n €8. per opname bij ATM. En je kunt per keer maximaal Bht 19000.- opnemen (bijna €500.-)

 7. Yvonne zegt op

  Pinnen met Visa creditcard. Zorg van te voren voor een positief saldo. (stort het geld op je visa rekening).

  Kosten geld opnemen zijn goedkoper dan met bankpas.

  Veel plezier in Thailand.

  Yvonne

  • Cornelis zegt op

   Pinnen met een creditcard is in het algemeen de duurste manier van geld opnemen. Ik doe dat uitsluitend in een noodsituatie.

   • rori zegt op

    Dit is perse NIET waar. Bij Visa en krijg je de middenkoers en verder gewoon zo weinig mogelijk pinnen en alles met Via card betalen. De aankopen zijn ook nog eens 30 dagen verzekerd.
    Als je visacard gebruikt is mijn vraag hoeveel contact geld heb je nog nodig?? Ongeveer 200 bath per dag. Red ik mij al jaren mee.
    Contact geld is vragen om uitgeven. Geen geld geen uitgaven.

    • Fransamsterdam zegt op

     Hou toch eens op iedereen op het verkeerde been te zetten.
     “Extra opnamekosten buiten de eurozone
     Wanneer je geld opneemt in andere valuta, krijg je tot slot nog te maken met extra valutakosten, oftewel de wisselkoersopslag. Deze ligt tussen 1,75 en 2,5%. De opslag is bij bankpassen meestal lager dan bij een creditcard.
     Samengevat: een creditcard gebruiken om er geld mee op te nemen is alleen slim in noodgevallen, als het niet anders kan. Stort vooraf geld op de kaart als je een Visa- of Mastercard van ICS hebt.”

     Bron:
     https://goo.gl/NCx7dH

    • John Chiang rai zegt op

     @rori ,waar jij je al jaren mee red is erg mooi voor jou,maar staat hier helemaal niet ter discussie.
     Er zijn mensen die contant geld willen hebben,en graag anders,en meer uitgeven als jou 200 Baht,omdat ze misschien een geheel andere voorstelling van hun vakantie hebben.
     De vraag is cash geld of bankkaart,waarbij je hem een raad kunt geven,of een van beide,of misschien een combinatie van beide.
     Jou laatste zin wekt meer de indruk,dat je iemand leren wilt,hoe je als spaarzwijn het land bereizen kunt. Hoe was het met thuis blijven,zodat hij alles sparen kon.?

    • walter zegt op

     Bij Visa krijg je nooit de middenkoers.

 8. Cor zegt op

  Zelf trek ik in Thailand geld uit de muur als het ECHT noodzakelijk is. Neem altijd cash in euros mee en wissel dat dan om in de bekende wisselhokjes langs de weg. Zo houd ik mijn uitgaven in de gaten en bovendien is het een “sport” om uit te zoeken wie het meeste geeft. Doe het al twaalf jaar en bevalt me prima…Geen kosten van de bank etc. en de beste koers…

 9. kees zegt op

  Ondanks dat ik weet dat het financieel aantrekkelijker is om contant geld mee te nemen , pin ik toch voor het grootste deel. 700 euro cash en de rest pin ik. Bij het pinnen kiezen voor de optie “without conversion”. Ik vind het gewoon te riskant om meer cash mee te nemen , maar dat moet eenieder maar voor zichzelf uitmaken.

 10. Fransamsterdam zegt op

  Laatste keer dat ik gepind heb (ING).
  19 september 2017 middenkoers toen 39.66
  10.000 Baht gepind, afgeschreven € 263.91
  Koers TT-Exchange 39.41
  263.91 x 39.41 = 10.400.
  Pinnen is dus ongeveer 4% duurder dan cash wisselen.
  Op € 3.000 is dat ongeveer € 120.
  Als je het niet prettig vindt om met contant geld op zak te reizen kun je beter pinnen en die € 6.50 per dag die het extra kost als verzekeringspremie zien om je geld niet te verliezen. Het is jouw vakantie, jouw geld en jouw risico, dus wat de omgeving vindt is niet zo relevant.

  • rori zegt op

   En zoveel mogelijk met de Visa of Mastercard betalen. Aankopen nog verzekerd ook. Oh ja bij pinnen van geld NIET exchangen in Thailand maar euros pakken.

   • Fransamsterdam zegt op

    Wat nou “bij pinnen Euro’s pakken?”
    Je bedoelt denk ik dat je bij de vraag of je “with conversion” of “without conversion” wilt, voor het laatste moet kiezen.
    Maar als je dat niet al weet haal je dat ook niet uit jouw advies.

 11. Bob zegt op

  Heb je een creditcard maak er een debetcard van door ruim boven limiet euro’s te storten en betaal zoveel mogelijk met je debet/ creditcard. Wissel daarnaast op het airport € 1000 voor kleine uitgaven. ( zie bovenstaand ). Heb je geen creditcard schaf er dan zo snel mogelijk een aan. Eerste jaar meestal gratis.

  • rori zegt op

   Helemaal mee eens. Aankopen verzekerd. 1000 Euro zijn ongeveer 40.000 bath?? voor a8 dage is veel contact geld omdat je overal met visa of mastercard kunt betalen. De helft is RUIM voldoende .

   • Fransamsterdam zegt op

    Nou Rori, de meeste gelegenheden waar ik kom daar wordt alleen maar cash geaccepteerd.
    En hoeveel je nodig hebt hangt er vanaf hoeveel je uitgeeft. Dat jij je al jaren red met 200 Baht cash per dag moet jij weten, maar ik zie me al staan in Naklua, met m’n Visa card om de motorbiketaxi te betalen.

   • Cornelis zegt op

    ‘overal’ met je creditcard betalen? Daar klopt weinig van, Rori. Veruit de meeste wat kleinere zaken accepteren alleen contant geld en bij de zaken die wèl een creditcard accepteren wordt er vaak een ondergrens gehanteerd van 500 of 1000 baht.

   • TH.NL zegt op

    Welke aankoopverzekeringen heb je het over Rori?
    Als ik op het vliegveld aankom laat ik me met een taxi naar het appartement brengen welke ik huur. Beide kunnen alleen maar cash betaald worden. Boodschappen in de winkels, eten in restaurantjes en wat drinken in barretjes allemaal cash. Entreekaartjes voor parken, dierentuinen etc ook allemaal cash. Er zijn nog talloze andere dingetjes die allemaal cash betaald moeten worden.

 12. Patje zegt op

  Ik zou 1000 € meenemen en de rest pinnen
  En een goede reis

 13. Smakkie zegt op

  Met card is veilig en conversiekoers door eigen bank laten omrekenen. Voor die paar euro op 3000 euro geen risico nemen.

 14. Bruno zegt op

  Pat,
  ik doe hetzelfde zoals Leen het u aangaf, heb een Thaise vrouw en telkens we naar Thailand terugkeren doe ik het ook op die manier.
  Een weinig contact geld meenemen om bij aankomst toch wat zakgeld te hebben.
  De rest doe ik steeds via ATM (afhankelijk welke ATM bankautomaat betaal je hiervoor ThB 180 tot ThB 220).
  Ook uw bank zal kosten in rekening brengen voor elke transactie die je daar ter plaatse uitvoert.
  Toch wel het veiligste, tracht indien je wil pinnen in een winkel, niet in louche winkels te pinnen.
  Deze durven al eens dubbel van uw rekening afhalen door truukjes te gebruiken (bv door te zeggen dat hun toestel in de winkel niet werkt … doch het verschuldigd bedrag werd reeds verrekend, maar dat ze wel een toestel in hun atelier hebben en daar halen ze nogmaals het bedrag dat je schuldig was af).
  Best telkens geld afhalen via ATM automaat en ook daar voorzichtig zijn met malafide personen achter je en uw code intikken zonder dat men over uw schouders meekijkt of u willen helpen uiteraard … net als hier in Europa.
  Het beste op je vakantie.

 15. Walter zegt op

  Cash meenemen en lokaal wisselen.kwestie van veiligheid LS je een hotel hebt heb je meestal een stage al dan niet op de kamer of aan de receptie

 16. Cor zegt op

  Hallo
  Ik ga al tien jaar naar Thailand ik neem altijd euro,s mee wissel b.v 500 euro,s en de rest in mijn kluis
  Ik euro,s als ik het nodig heb en ik kijk naar de koers van de dag is toch niet zo moeilijk
  Gr Cor

 17. Luc Vandeweyer zegt op

  Ik blijf erbij, dat je aan de atm geript wordt. 220 Bath kosten, kosten in je thuisland, men stelt je een slechte koers voor. Cash meenemen heeft natuurlijk een risico, maar nu hier op Koh Lanta, 39 Bath. Vriend van me moest en zou baths meenemen vanuit België, 33 kreeg hij. Slik.

 18. carla goertz zegt op

  neem zelf altijd contant mee en wissel bij kantoortje , pinnen met visa is ook duur ,

 19. Ben zegt op

  Als je verblijft in hotels waar je een kluis op je kamer hebt is het te overwegen om contant geld mee te nemen. Anders kun je denk ik voor de veiligheid alleen bijvoorbeeld €500,- contant mee nemen en beneden op de luchthaven Bangkok wisselen en de rest toch pinnen.

 20. A. Merken zegt op

  Ik pin altijd via de Rabobank de koers op de 19e (toen ik laatste keer pinde was 38,58). Volgens mij niet slecht. Pin altijd het maximale bedrag van 20000 bht daarbij komt dan nog de 220 bht koste of te wel € 5,70. Wat is dat nu op € 520.-. Ik neem altijd een klein bedrag aan € mee voor de laatste dagen als dit nodig is.

  Let op als je pint altijd Non conversion gebruiken en niet de berekende koers. Gebruik de koers van je eigen bank dat scheelt minstens 2 bath per euro.

 21. John Chiang rai zegt op

  Het nadeel van cash geld is net zo als bij een bankkaart,dat het gestolen, of verloren kan gaan.
  Het voordeel van een bankkaart is,dat hij bij verlies melding, van de bank blokkeert wordt, en je hoogstens voor een bepaald bedrag garant moet staan,terwijl het verloren of gestolene cash voorgoed weg is.
  Velen vergeten ook dat veel Europese banken op hun bankkaarten bij gebruik buiten de EU een zekerheids Limit hebben,zodat je per week hoogstens een bepaald bedrag pinnen kunt.
  Daarom is het zeker verstandig,om voor de reis met je bank persoonlijk contact op te nemen ,om dit Limit te verhogen,of aan te passen.
  Mocht je vanwegen de hogere pinkosten toch besluiten,om cash mee te nemen,kun je dit het beste in 500er biljetten doen,en desnoods een paar kleinere biljetten,voor het eerste wisselen.
  Ondanks dit cash zou ik met toch nog extra verzekeren,door het meenemen van een creditcard.

  • John Chiang rai zegt op

   Teraanvulling, Geld in de kamersafe van een hotel,is meestal tot een bepaald bedrag verzekert,wat vaak ver onder de van jou aangegeven 3000 euro valt.

 22. Wil zegt op

  Waarom €3000 contant meenemen? Neem max €2000 contant mee en wissel dat om, zoals hierboven aangegeven bij Superrich op de luchthaven. Als je tekort komt kan je de overige €1000 alsnog pinnen bij een ATM. Pinautomaten in ruime overvloed; veel meer als in Nederland. En met Engelse taal. Dan blijf je waarschijnlijk ook niet met baht zitten aan het eind van de vakantie. En dan zijn de pinkosten verwaarloosbaar t.o.v. je totale budget.

  • Jasper zegt op

   Je kunt natuurlijk ook gewoon 3000 euro menemen en niet alles tegelijk omwisselen. Als je tekort komt kun je de rest van je euro’ s aanspreken.
   Blijf je ook niet met baht zitten, Wil.

 23. Wil zegt op

  Maar vergeet beslist niet om voor de zekerheid je pinpas geschikt te maken voor pinnen buiten Europa. Anders sta je opeens een beetje “for the monkey”.:)

 24. bona zegt op

  Uiteraard is het voordeliger om gewoon contant geld mee te brengen. Dat weet zowat iedereen die al ooit op reis geweest is. Indien je bang bent voor verlies of diefstal, kan ik je een gouden raad geven : leg niet al je eieren in dezefde mand ! Verdeel dus je geld op verschillende plaatsen.
  Prettige vacantie.

 25. nogiets zegt op

  Beide methodes hebben voors en tegens-die kan ieder met wat gezond verstand zelf bedenken. Doe dan aan introspectie of je zelf een risicomijder of niet bent.
  En dan nog: als je net hebt gepind van ATM loop je evengoed risico dat je dat cash THais geld kwijtraakt op ongewenste wijze
  Veel klachten dat Thaise ATMs weliswaar zeggen dat je per keer 19/20.000 kan opnemen, maar dat het vaak in het echt toch maar max 10.000 is-dus dat verdubbelt de extra 220 bt (verhoging al aangekondigd) extra die je voor die veronderstelde ”veiligheid” kwijt bent.
  SuperRich is de stad-hoofdkantoor naast de grote BigC Rajpasong (er zijn er daar 3 concurrenten: oranje, groen en blauw) geeft, enkel op kantoortijden, de allerbeste koers-iets meer voor 100/200 als kleinere. Dat is de moeite niet waard om er een speciale reis heen naar te maken, maar als je toch in de buurt komt…..
  Voor SR op de airport (bij RaillINK) staan vaak enorme rijen Aziaten-er zijn andere kantoortjes daar die evenveel geven voor €. Wees een slimme Bels/NLer!

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad, niet alleen Superrich heeft een kantoortje daar beneden, maar ook nog minstens 3 anderen die – ik heb dat onlangs nog staan te vergelijken – exact dezelfde koers geven. Gemiddeld tussen de 2 en 3 baht per euro méér dan een paar verdiepingen hoger. De betreffende kantoortjes staan ‘op een kluitje’ – bij elkaar dus. De ‘gewone’ banken op diezelfde benedenverdieping rekenen met een slechtere koers.

 26. rooie rob en partner zegt op

  Wíj nemen voor de gehele vakantie 2 personen voor drie maanden altijd contant geld mee Bij de aan de straat staande wisselkantoortje krijg je meestal de hoogste koers. Ik neem altijd briefjes van € 500,- en maar enkele € 50,- Ze zijn erg gek op € 500,- briefjes en betalen bij navraag soms iets meer als de aangegeven koers.
  Wíj blijven verre van de geld vretende ATM automaten.

 27. Wilbar zegt op

  Beste Pat, als jullie contant geld meenemen dan is het beste advies dat om te wisselen bij Super Rich, bijv op het vliegveld bij aankomst (zie het advies van Erik om 10:111 hierboven.
  En waarom dan bij Super Rich? Omdat die de beste wisselkoers geven, afgezien van mogelijke stalletjes op straat. Zie bijgevoegde website voor de details van vandaag. Even bovenin aangeven dat je van Euro naar BHT wil en dan krijg je een keurig overzichtje van de wisselkoersen bij de diverse banken. Hier blijkt bijvoorbeeld uit dat je het beste kan wisselen bij Super Rich en dat je omwisselen bij de Kasikorn Bank dus beter kan vermijden. Tussen de hoogste en laagste wisselkoers zit bijna 2% verschil.
  Ik zit nu in Thailand en heb vanmorgen bij de meeste banken even naar de actuele wisselkoers gekeken. Deze website klopte exact en wordt ook meerdere malen per dag geactualiseerd. Banken hanteren elk hun eigen omwisselkoers. Ik heb vandaag omgewisseld bij de Bank of Ayudhya (Krung Sri bank)
  Website: https://daytodaydata.net/ en dan van EUR > THB
  Veel succes en veel plezier!

 28. tom bang zegt op

  Zoals Pat schrijft begrijp ik dat zijn budget voor de hele vakantie inclusief vlucht €3000 is wat er overblijft na aankoop van het kaartje weet ik niet maar dat is dus tussen de €2000 en €2400 ,economie of bissniss en als hij dan ook nog de hotels online van thuis uit boekt gaat er nog eens €400 af en dan heeft hij er al ontbijt bij.
  Dus Pat gaat niet met €3000 op weg maar maar met €2000 en als je dat omwisselt bij super rich wel briefjes van €500 gebruiken beur je vandaag de dag 38.95 per euro, download ff de app en je hebt real time koers.
  In de meeste hotels is ook een safe voorhanden dus kun je wat wegleggen zodat bij verlies of diefstal niet meteen alles weg is.

  • John Chiang rai zegt op

   @Tom bang, Zou het toch nog een keertje goed nalezen,als namelijk iemand schrijft dat zijn budget 3000euro bedraagt,(zonder vlucht en hotel) dan is dit niet inclusief zo jij dit in jou berekening schrijft.
   Als dit zo was,dan zou Pat schrijven,een budget van 3000Euro (inclus vlucht en hotelkosten)
   Vandaar gaat Pat wel degelijk uit van 3000 Euro die hij wil meenemen,zodat jou berekening helemaal niet opgaat.
   Verder schrijven de meeste Hotels in hun richtlijnen voor het gebruik van hun kamersafe’s voor, dat ze hoogstens voor een bepaald bedrag aan cash verantwoording nemen.
   Deze cash bedragen die genoemt worden,variëren meestal van 3000 tot hoogstens 10.000 Baht,zodat een Budget van 2 a 3000 Euro in een hotelsafe bij diefstal, wel degelijk voor het grootste gedeelte weg is.

 29. Henk zegt op

  Snap niet waar je je druk om maakt. Buiten vlucht en onderdak red ik het 90 dagen met 2.500 Euro contant. Wissel bij de hokjes op straat, houd wel de koers in de gaten.

  • Fransamsterdam zegt op

   Ja. Dat red ik in Nederland ook na vaste lasten. Maar dan ben ik niet op vakantie.

 30. Oean Eng zegt op

  Gewoon pinnen met je Europese ATM card.

 31. Oean Eng zegt op

  Sorry….

  3.000 € voor zo’n 18 dagen…..100.000 baht, voor het gemak….ik geef je een top huis in hua hin voor 2.000 baht per dag…36.0000 baht..hou je 64.000 baht over voor 18 dagen…WHAHAHHA…dude, you got it made!WELCOME TO THAILAND!

  🙂

  • Jasper zegt op

   Ocean Eng, ik ben niet geinteresseerd in je top huis, maar vraag mij wel af of ik bij jou ook baht terug kan wisselen tegen de door jou genoemde koers… 33 baht voor een Euro spreekt mij wel aan!

 32. Pat zegt op

  Beste mensen, heel erg bedankt voor de talrijke en zeer zinvolle reacties!

  Ik ga ervoor om de cash van 3.000 € (inderdaad zonder vlucht en hotelkosten) mee te nemen en in de luchthaven bij Super Rich alles om te wisselen in Baht.

  Als ik de kosten hier lees voor het pinnen en de kosten achteraf bij mijn ING-bank, dan besef ik dat ik op 37 jaar Thailandreizen al veel geld aan de banken heb gegeven.

  Ik zie maar één nadeel en dat is dat ik het geld kan verliezen, maar gelukkig ben ik op dat vlak een heel voorzichtig iemand.

  Nog eens bedankt voor de goede adviezen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website