Lezersvraag: Geld uitlenen aan een Thai, ben ik er in getrapt?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 april 2017

Beste lezers,

Ben ik er in getrapt?  Een goede kennis van mij heeft geld geleend in het zwarte circuit. Zij betaalde voor een lening 400.000 Thai baht iedere dag 12.800 baht. Ik zag de geldverstrekker iedere dag langs komen en stelde haar de vraag, waarom? Het hierboven genoemde antwoord kreeg ik. Je bent gek was mijn reactie. Dat is een rente percentage op jaarbasis boven 1000%. Help mij dan, was het antwoord.

Na een aantal weken ging ik door mijn knieën. Op voorwaarde dat zij alles in een keer zou inzetten om de lening af te lossen. Zo geschiedde. Ik heb een goed contract (denk ik) in Thai en Engels. U begrijpt het al, de aflossingen/termijn betalingen komen niet. Wat te doen?

Zij heeft twee huizen en 34 rai land, onderpand voldoende. Moet ik nu naar een advocaat gaan, en zo ja wat gaat mij dat dan kosten?

Werken die op provisie, provisie lijkt mij het beste, geen geld geen vergoeding.

Graag een reactie.

Met vriendelijke groet,

Will


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “Lezersvraag: Geld uitlenen aan een Thai, ben ik er in getrapt?”

 1. ruud zegt op

  Ik begrijp niet, waarom u iemand met twee huizen en 34 rai land financieel zou willen helpen.
  Met dat bezit kan ze een lening afsluiten bij de bank.
  Dat had ze ook gelijk kunnen doen, in plaats van naar een loanshark te gaan.

  Als er een contract is opgesteld, zal een en ander via de rechtbank moeten lopen, tenzij een schrijven van een advocaat met een aankondiging van een proces haar kan overhalen om te betalen.
  Over de kosten valt niets zinnigs te zeggen, dat hangt ervan af, hoe erg zij tegensputtert.

  Een andere optie zou zijn, het contract aan de loanshark te verkopen (of zeggen, dat u dat zult doen), die zorgt wel, dat hij zijn geld krijgt.
  Dan ziet u nog iets van uw geld terug, hoewel minder dan u hebt uitgeleend.
  Hoe wettig dit overigens is, durf ik niet te zeggen.

  Waarschijnlijk kunt u het hele verhaal het beste aan een advocaat voorleggen.
  Die kent de Thaise wet en kan beter advies geven over de eventuele vervolgstappen.
  Ook in uw eventuele overeenkomst met de loanshark.

 2. erik zegt op

  Naar een advocaat stappen en niet de zuinige piet uithangen van ‘no cure no pay’. Je hebt zelf geld uitgeleend en die advocaat zal je nu de kop niet kosten.

  Als je een goed contract hebt zoals je zelf zegt staat daarin wat gebeurt bij niet betaling. Hypotheek nemen op haar onroerende zaken kan jij niet maar wel een Thaise partner als je die hebt. Mijn advies: ga er achteraan en lukt het niet dan heb je iets geleerd.

 3. Jos zegt op

  Dag Will,

  Het is moeilijk uit te maken of je erin getrapt bent (zoals uit je vraagstelling blijkt) omdat we niet weten wat er precies in je overeenkomst staat. Is het contract opgemaakt door een advocaat? Getuigen aanwezig bij de opmaak van het contract? (erg belangrijk in Thailand)
  Zelfs indien je een advocaat inhuurt heb je helemaal geen garantie dat je iets van het geld terugziet. De advocaat zal uiteraard beweren van wel omdat hij ook nog wat aan je wil verdienen, en liefst zoveel mogelijk.
  Je had beter eerst op dit forum de nodige info gevraagd, alvorens over te gaan tot het uitlenen van geld.
  Geld uitlenen is een professioneel beroep en moet je overlaten aan banken, die hebben de know-how en de ervaring.

  Maar hopelijk zie je toch nog ooit iets terug van het geld.

  Succes

 4. Jay zegt op

  Kort antwoord … Ja . De kans iets terug te krijgen is nihil . Als iemand met 2 huizen en een hoop land op de bank geen geld kan krijgen is er al iets mis . Advocaten zijn duur en werken vaak samen met de locale mafia of krijgen een bezoekje van de loanshark en durven niets te doen .
  Kostbare les maar laat het voor wat het is en ‘walk away’ … ook van het meisje …

 5. RuudRdm zegt op

  Onbegrijpelijk dat dat een dergelijke vraag nog gesteld wordt! Natuurlijk ben je erin getrapt. Hoe kan het dat iemand zich met loansharkactiviteiten bemoeit als hij weet dat er een rentebetaling van meer dan 1000% wordt betaald? Een lening van 400 K ThB tegen een bezit van 34 rai grond en 2 stuks onroerend goed. Hoezo helpen? Waarmee dan? En waarom moest je zo nodig door de knieen? Had dan geholpen met het doen saneren van de schuld door haar baten en lasten op een rijtje te zetten ipv zelf geld te doneren!

 6. snelle japie zegt op

  geen geld, geen vergoeding! ik vind het zo leuk hoe je dat stelt. ging het maar zo makkelijk! dan zou ik je helemaal gelijk geven. helaas is het wat ingewikkelder om je geld terug te krijgen. Als ze inderdaad twee huizen in bezit heeft (als…), dan moet je hopen dat ze geld voorradig heeft want van een kale kip kan je niet plukken. En op provisie zal je zo snel een advokaat niet kunnen huren, juist om die reden, de kans dat je het geld terug ziet is niet zo groot. Jammer maar helaas! beschouw het als een les, een hele dure jammer genoeg. Misschien een teken dat je meer moet investeren in je echte vrienden en familie die er altijd voor je zijn geweest, in plaats van zomaar een voorbijganger. helaas typisch voor veel Nederlanders, weten hun vrienden niet te waarderen.

 7. Han zegt op

  Als ze voldoende onderpand heeft had ze ook bij de bank een lening tegen een fatsoenlijke rente kunnen krijgen.
  Ik weet niet hoeveel rente je vraagt, maar onder bepaalde omstandigheden kun je dat op 3 procent per maand zetten. Ik zou als eerste haar een brief sturen met de mededeling dat, omdat zij het contract niet nakomt, jij ook de regels veranderd en de rente verhogd naar 3 procent per maand. Hopelijk schrikt ze daarvan.
  Een advocaat vraagt vaak een percentage van het binnen te halen bedrag, maar als het contract goed in elkaar zit en overduidelijk in jouw voordeel dan zou je met 2/3 muun klaar moeten zijn. Even shoppen want ze hebben geen vaste tarieven.
  Ik heb mensen, buren en familie, ook wel eens geholpen op dezelfde manier maar gelukkig is dat altijd netjes op tijd terug betaald. Goed balen als je mensen helpt en dit is hun dank.
  Succes

  • evert zegt op

   Beste han,
   Als zij panden en grond op speciale papieren heeft zal geen bank een lening verstrekken omdat het voor de bank niet mogelijk is het te verkopen degene die het heeft mag er alleen op wonen en verbouwen maar niet door verkopen of iets dergelijks.
   Ik wil daarmee niet een uitspraak doen over te handelen om dat geld terug te krijgen.
   vr. Evert

 8. stevenl zegt op

  Ze had al geld geleend bij een loan shark, heel waarschijnlijk staat alles nog op naam van die loan shark (want die lenen niets uit zonder onderpand).

  Als dat inderdaad het geval is: geen enkele kans om iets terug te krijgen.

 9. Nico zegt op

  Tja,

  Het is wel echt Thai’s, binnen mijn familie komen ze ook regelmatig vragen om geld, met tranen op de wangen, eerst hielp ik nog wel, zij het kleine bedragen tot z’n 20,000 Baht, Allerlei argumenten kwamen voorbij, de bank haalde de auto terug, markt gaat verbouwen, schoolgeld enz.

  Maar tot op heden, heb ik nog nooit één Bhat terug gezien. Dus ben ik er mee gestopt. gewoon zeggen dat je het niet hebt, werkt perfect. De tranen stoppen accuut. Wat wel werkt, is als ze er voor moeten werken, geef ze een “royaal” salaris van 500 Baht per dag, dan doen ze alles voor je de eerste dagen, daarna wordt het minder en daarna nog maar een paar uurtjes per dag en dan nog net anderhalf uur voor 500 Baht.

  Dus uitlenen doe ik dus niet meer, maar ik koop wel, als er aanbiedingen zijn, “dingen” voor de familie.

  In uw geval vrees ik het ergste, de gouvernementsbank is de aangewezen bank om haar een lening te verstekken tegen het onderpand en dan kan ze u terug betalen, maar ja een Thai, die doet zoiets alleen onder sterke drang (zware jongens) zoals bij een loan shark. Misschien kan je aan die geldvertreker je lening verkopen voor 50% heb je toch nog 200.000 terug.

  Wijze lesvoor iedereen in Thailand.

  Groetjes Nico

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Onder elkaar, zo valt mij op, betalen ze wel terug. Ik bedoel: als broer of zus broer zo niet terugbetaalt ontstaat er veel herrie. Blijkbaar gaat men er automatisch van uit dat een farang het missen kan. Zo ook in bovenstaand geval. Zoals velen al stellen zou ze nooit een lening tegen dergelijke voorwaarden hebben afgesloten als ze nog kredietwaardig was bij gewone banken. Dit vereist weinig denkwerk. Mij en mijn vrouw vragen ze zelfs niet of ze het kunnen lenen. Troost u. Mijn schoonfamilie heeft de afgelopen 15 jaar heel wat meer opgeslokt dan uw 400.000 baht.
   En ze beschouwen die donaties als bijna vanzelfsprekend, zelfs als een recht. Heb eigenlijk nog nooit een echt ter zake doende analyse gelezen wat nu je verplichtingen zijn naar een arme schoonfamilie. Ik bedoel: wat schrijft de cultuur nu eigenlijk voor? Donaties of moeten ze alles gewoon terugbetalen? Alleen voor ouders die niet meer kunnen werken vind ik donaties vanzelfsprekend. Maar de rest? Gaat een paar jaar goed en dan komen ze weer vragen om hulp.
   En die 400.000? Als dat alles is wat u in Thailand bent kwijtgeraakt mag u van geluk spreken. Succes ermee.

   • Han zegt op

    Ik heb het al eerder genoemd maar ik heb tot nu toe elke cent die ik uitgeleend heb terug gekregen, en op tijd. Ik heb een keer of 7/8 geld uitgeleend aan familie en buren varierend van 10.000 tot 200.000 baht. Nooit een probleem. Bij de laatste aflossing vaak nog een presentje bv in de vorm van een doos met flessen bier.

    Wat je tweede opmerking betreft over cultuur het volgende. Als je goed doet verkrijg je volgens het boedisme verdiensten die er voor zorgen dat je in een volgend leven rijker, gezonder of gelukkiger bent. Volgens d ze traditie moet jij je arme schoonouders dankbaar zijn dat je hen kan helpen want daardoor kun jij verdienste verwerven. Daar stellen zij je namelijk toe in staat.

   • chris zegt op

    In mijn schoonfamilie is dat niet het geval. Niemand betaalt mijn vrouw terug en dat vindt ze ook prima. De rijken in de familie helpen de armen en familie die in de problemen zit. Als die problemen niet veroorzaakt worden door gok-, drugverslaving en drankmisbruik. Dan helpen wij niemand.

   • stevenl zegt op

    Niet correct, ook onderling zijn er veel leningen die niet betaald worden.

 10. Dirk zegt op

  Leen nooit geld aan een Thai.
  Dat ben je immers met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kwijt.

  De broer van mijn vrouw was bij ons in Hua Hin op bezoek rond de nieuwjaarsdagen.
  Hij zou 10 dagen blijven met vrouw en kinderen. Vakantie in Hua Hin betaald door… juist ja.

  Daarbovenop vroeg hij aan mijn vrouw om 20 k baht te lenen. Na overleg met mijn vrouw besloten we het volgende:

  Hij zou mijn hekwerk in loodmenie en een nieuwe deklaag zetten rond mijn huis en eveneens ook de toegangspoort onder handen nemen. Alles samen een 80 lopende meter + de poort.
  De benodigde materialen en verf zouden wij natuurlijk voor hem kopen.
  Indien hij hiermee akkoord was zouden we hem 30 k baht geven, die hij uiteraard niet moest terug betalen.
  Vrouw en kindjes konden verder genieten van de vakantie.
  Mooi voorstel toch?

  Reactie van de brave man:
  Riep boos vrouw en kinderen, rap alles in de pick up gesmeten (die hij al eerder gekregen had) en vertrok.
  Nooit meer gezien…..

  Mijn vrouw gaf me gelijk en had veel bijgeleerd zei ze me……

 11. Kees 2 zegt op

  Lening 400.000 en dan 12.800 baht per dag terugbetalen?
  Dat is dan niet alleen de rente geweest, maar ook aflossing.
  Anders zou het 3,2% rente per dag betekenen = 96% per maand en 1168% per jaar.

  Dat gebeurt zelfs in Thailand niet.
  Percentages van 20 op maandbasis heb ik wel van gehoord, maar bijna 100% per maand? Nee, dat kan niet waar zijn. Zeker niet als er behoorlijk onderpand is.

  Zo sprak ik een keer een dame via een datingsite die 5% per maand moest betalen… nadat ik 20 vragen gesteld had, werd eindelijk duidelijk dat het rente + aflossing was en het werkelijk percentage een schappelijke 1% per maand. Dit was omdat zij een degelijk onderpand had en de geldverstrekker daardoor geen risico liep.
  (Het daten heb ik overigens maar achterwege gelaten…)

  • NicoB zegt op

   Mensen die denken over een paar dagen een vertraagde vordering binnen te krijgen zijn soms gedwongen om een lening af te sluiten om hun rekeningen wel op tijd te betalen.
   In dit soort situaties zonder onderpand wordt wel een percentage van 10 % per dag in rekening gebracht, want ach, over een paar dagen kan terug betaald worden, dan moet het maar even.
   Helaas, maar ook dat komt voor.
   NicoB

 12. Kees zegt op

  Ik heb begrepen van mensen die in dergelijke zaken gelijk hebben gekregen van de rechtbank, dat je dan toch zelf achter je geld aan moet, niemand die je helpt. Als dat klopt, heb je dus ook niet zo veel aan zo’n rechtsgang.

  Aan bovenstaande commentaren heb ik niets toe te voegen. Geld uitlenen is een gespecialiseerd beroep, daar moet je je als leek niet mee bezig houden en zeker niet in een vreemd land.

 13. Nico van Kraburi zegt op

  Een contract stelt hier niet veel voor , zelf hebben wij ook geld uitgeleend na het ontvangen van de eigendomspapieren van een stuk land. Als onderpand. De lening is nooit terug betaald wij hebben er een mooi stuk land aan overgehouden, moest enkel bij de land office worden overgeschreven. Wellicht is onderhandelen met een lokale tussen persoon nog een optie om wat geld terug te krijgen.

 14. NicoB zegt op

  Het zit toch echt heel simpel in elkaar, als iemand tegen dergelijke rentes, 3,2 % per dag is 97 % per maand, is 1168 % per jaar!! , geld geleend wordt is het duidelijk dat de lener nergens anders terecht kan, dan hebben de loansharks weer een nieuw slachtoffer.
  Daar moet je echt heel erg ver van blijven, net zo simpel.
  NicoB

 15. chris zegt op

  Het verhaal van Will doet mij vermoeden dat de twee huizen helemaal niet of nog niet de eigendom zijn van zijn kennis. Zolang je niet de hele hypotheekschuld aan de geldverstrekker heb terugbetaald, is het huis niet van jou maar van de geldverstrekker. Als je alles hebt betaald krijg je een verklaring van de geldverstrekker en krijg je de eigendom op jouw naam, via het districtskantoor.
  Er zijn veel meer Thaise mensen die zeggen dat ze een eigen huis hebben maar in werkelijkheid is het niet zo.

 16. John Chiang rai zegt op

  Als je in Thailand een goede kennis geld leent,loop je vaak de kans dat je zowel het geld,als ook de goede bekende niet terug ziet.
  Iemand die niet terug betalen kan,wat helaas vaak het geval is,gaat ook om zijn gezicht te redden de geldgever ontwijken.
  Bij directe familie kom je er niet altijd onderuit,hoewel ik hier eerst bekijk of het werkelijk noodzakelijk is, en het ook nog afhankelijk maak van een bepaald Limit.
  De grondregel die ik bij familie toepas is, komt het terug is het goed,zo niet dan schrijf ik het af onder de catagorie geschenken.
  Iemand die meer zuipt dan werkt,valt helaas buiten deze categorie van geschenken.

 17. NicoB zegt op

  Beste Will, wat te doen? U kunt een start gesprek vragen bij een jurist, soms wordt het 1e halfuur niet in rekening gebracht. In die tijd kan er een eerste indruk verkregen worden van uw kansen tot het verkrijgen van het geleende bedrag en wat de mogelijke kosten zouden zijn van de advokaat en bijkomende procedure kosten.
  Bedenk dit, controleer eerst de feiten die u de jurist wilt laten weten, bv. controleer of uw goede kennis daadwerkelijk eigenaar is van de genoemde grond en 2 huizen, deze kunt u niet in eigendom verkrijgen. De geldlener dwingen om dat te verkopen kan, maar de kans is groot dat er dan geen koper tevoorschijn komt, ook kan het zijn dat de geldlener deze eigendommen al zwaar beleend heeft en wellicht nog andere loanshark leningen heeft lopen.
  Kortom, het kan nog een hele ontdekkingsreis worden alvorens actie te ondernemen om uw geld terug te krijgen. Overweeg het geheel, is er een kans op succes bij actie of leidt het alleen tot kosten zonder baten.
  In Thailand is no cure no pay niet gebruikelijk. Sterkte er mee.
  NicoB

 18. Peter V. zegt op

  Ik heb een tijdje terug gelezen (op deze site?) dat een buitenlander geen lening *mag* verstrekken aan een Thai.
  (Als ik het me goed herinner was dat gerelateerd aan een artikel over een Duitse(?) loanshark.
  Als dat klopt, dan is dat contact dus waardeloos.
  Gelukkig is het in ieder geval geen weggegooid geld, maar leergeld…

  • chris zegt op

   Nog sterker. Een Thaise burger die een huis bouwt moet kunnen aantonen waar hij/zij dat geld vandaan heeft. Als dat geld komt van een buitenlander (ook alis zij/hij met hem getrouwd) kan dat worden beschouwd als ongeoorloofd en kan dat huis worden geconfisceerd. Heb nog nooit gehoord dat dat is voorgekomen maar het is wel de letter en de geest van de wet.

   • NicoB zegt op

    Dit aan moeten tonen waar het geld vandaan komt wordt zeker niet consequent toegepast.
    Wat wel gebeurd.
    Thaise vrouw wil grond op haar naam zetten na aankoop daarvan.
    De ambtenaar ontwaart een Farang in het gezelschap van de vrouw, zonder te weten of de vrouw een relatie heeft met de Farang eist de ambtenaar van de Farang een verklaring, dat de gelden voor aankoop van de grond niet bij hem vandaan komen. De Farang weigert uiteraard, die was slechts de chauffeur voor die dag.
    Vervolgens wordt van de vrouw een door de politie op te maken verklaring geëist, waarin staat dat de vrouw geen relatie met de Farang heeft en de Farang niet de bron van de gelden voor de grondaankoop is.
    Daarna wordt niets meer gevraagd over de herkomst van de gelden voor de grondaankoop en ook niet waar het geld voor het te bouwen huis vandaan komt.
    Raar, maar waar, conclusie, de Farang kan maar beter buiten blijven als de vrouw grond koopt.
    NicoB

    • Cornelis zegt op

     Als ik het goed begrijp, dan is het kennelijk mogelijk, dat een Thaise vrouw de aankoop van land en het bouwen daarop van een woning alles met gelden verstrekt door een farang heimelijk op haar naam kan laten zetten zonder dat de farang -die alles heeft betaald- daar later nog invloed op kan laten uitoefenen? En vraagt het distriktshoofd/de betreffende ambtenaar dan niet aan de vrouw waar al het geld vandaan komt voor het land en de bouw van de woning. Wat zij onmogelijk zelf bezit of kan bezitten.
     Wordt dan dus door de betreffende ambtenaar klakkeloos de woning en land op haar naam gezet? En kan e.e.a. in een later stadium nog gerepareerd worden? Of is alles dan definitief vastgelegd?

     • chris zegt op

      Ja, dat is mogelijk.
      Als er al vragen komen kan een antwoord gegeven worden dat ze het geld heeft gekregen via een prijs in de loterij, of van een erfenis….of geleend van een Thai…
      Repareren later: niet dus.
      Volgens de wet mogen buitenlanders (met uitzondering van Amerikanen) GEEN land bezitten in Thailand. Een Thaise persoon kan als proxy optreden voor een buitenlander die wel land wil kopen.

 19. lomlalai zegt op

  Als ik even de advocaat van de duivel mag spelen; mijn eerste gedachte was dat alles wel eens in scene gezet zou kunnen zijn. Komt een loanshark werkelijk iedere dag langs om zijn geld te halen? of heeft deze goede kennis een aantal vrienden ingeschakeld om zich voor te doen als geldinners van een loanshark om daarmee zielig over te komen naar haar “rijke” farang kennis. En om hem dan zover te krijgen haar een lening (gratis geld) te geven ( hij/zij weet dat op dat moment natuurlijk nog niet). Ze vraagt hem/haar vriendelijk om haar te helpen omdat ze zo zielig is met een zogenaamde dure lening, en meestal is dan vroeg of laat de buit bij de ene of andere kennis wel binnen, Dit zou ook verklaren waarom ze al een aantal woningen en grond heeft….(wellicht op deze manier verkregen). De meeste Thaise vrouwen zullen zo niet zijn, maar er lopen er een aantal tussen……..

 20. Ton zegt op

  “Leuk”, die wijzende vingertjes achteraf. Van achteren kan iedereen een koe in de kont kijken.
  Hulpvaardige Will heeft iemand willen helpen, is echter te goed van vertrouwen geweest.
  Dat weet Will, denk ik, zelf ook wel.
  En daarom eigenlijk ook wel moedig, dat Will het verhaal in de openbaarheid durft te brengen.
  Bovendien nuttig: een extra waarschuwing voor ons lezers.
  De vraag is: is er iets aan te doen en zo ja, wat kan hij doen!
  Ik stel voor: ga een oriënterend gesprek aan met enkele goede advocaten. Zowel in de woonplaats van de betreffende dame (wellicht is zij bekend) als verder daar vandaan (mogelijk neutraler).
  Sommige advocaten werken inderdaad op “no cure-no pay” basis, waarbij minder kans op uitkleden via “uurtje-factuurtje”.
  Succes, hopelijk krijg je iets van je geld terug.

  • Ger zegt op

   Elk advies om naar een advocaat te stappen voor een eventuele rechtsgang is nutteloos. Huizen en grond staan al op andermans naam, als zekerheid, anders was ze wel naar de bank gegaan voor een goedkope lening van minder dan 18 procent per jaar !
   De enige die bij wanbetaling naar de rechter stappen zijn de banken of financieringsmaatschappijen bijvoorbeeld bij autoleningen. Deze volgen de weg van opvolging van stappen in de liquidatie van de schuldvorderingen zodat ze legaal het als onderpand gegeven goed, huis of land op hun naam kunnen zetten.
   Voor de anderen is het berusten in hrt niet terugkrijgen want zelfs als de rechter oordeelt dat er terugbetaald dient te worden zal dit moeilijk worden als de schuldenaasr dit niet kan vanwege geen bezittingen meer hebben.

 21. lung addie zegt op

  Wie kan het aan om 12.800THB per dag te betalen? Hier zou je al moeten weten dat er iets niet klopt, zelfs al is er onderpand, zo een bedrag kan je, als Thaise vrouw, nooit ophoesten.
  Will, neem je verlies want het zal je veel miserie kosten het geld te proberen recupereren en de kans is heel klein dat het je zal lukken. Tenslotte heeft ze het geld niet gestolen, jij hebt het haar geleend, iets wat in feite al tegen de Thaise wetgeving is. Dus neem je verlies, beschouw het als leergeld en … mogelijk als de duurste wip uit je leven. Ze moet wel bijzonder geweest zijn….. dat het je zoveel waard was.

  • NicoB zegt op

   Even voor alle duidelijkheid vaststellen, is dat zo?
   Geld lenen door een Farang is in feite tegen de Thaise wetgeving?
   Wellicht bij het kopen van grond, voor andere situaties zou dat verboden zijn, bv. voor de aankoop van een koelkast, tv of auto?
   Zou graag weten waar ik de wetgeving terzake kan bestuderen.
   NicoB

 22. Christian van de vin zegt op

  Neem je verlies maar aan,niets meer aan te doen.
  advokaat en politie gaat je meer kosten.
  Contract alleen is niet genoeg je moet de eigendomspapieren als onderpand meekrijgen,
  Dat is de manier waarop de meeste uitleners en ook de bank werken.
  onderpand notarieel vastzetten.
  GRTZ Christian van de vin

 23. snelle japie zegt op

  Het is geen schande dat je erin getrapt bent hoor, ben er zelf een keer bijna ingetrapt, een goede Thaise maat van mij vroeg ook om een lening die ik hem heb geweigerd gelukkig, en een maand later woonde die in een heel ander deel van Bangkok. Ik beschouwde hem echt als een goede buddy, hij mij ook, we hingen vaak met elkaar, maar sommige Thais zullen opeens die knop omzetten van nu ga ik puur aan mezelf denken. opportunistisch.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website