Beste lezers,

De bedoeling is om binnen 7 à 10 jaar richting Thailand te verhuizen. De jaren tot dan, er minstens 2 maanden per jaar naar toe te gaan. Is het aan te raden om al te beginnen geld op een Thaise bankrekening te zetten? En dan wel op een deposito rekening zodat er wat meer rente te verkrijgen is?

Dit alles wel via internetbankieren zodat op een moment dat het geld terug moet naar Nederland dit redelijk snel kan.

Groet,

Peter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Moet ik al geld op een Thaise deposito rekening zetten?”

 1. skippy zegt op

  beste peter,
  Dat is dezelfde vraag of je morgen chinese yen of us dollars of iets anders moet kopen. Je kent de toekomst van 10 jaar niet en de koers zowel als de toegangkelijkheid van thailand kan enorm veranderen. Zelfs in 10 jaar kan je misschien beter in burma terecht wat behoorlijk zal ontwikkelen in de komende jaren. ga lekker 10 jaar genieten van thailand zoals je van plan bent en besluit tegen die tijd wat je wilt. Nu storten heeft geen enkel voordeel voor jou. Als je steeds contante euros meeneemt voor je verblijf hier dan krijg je de beste koers! Nu krijg je ongeveer 45 baht voor een eurotje en dat kan veranderen tot 60 baht of tot 30 baht wie zal het zeggen?
  gr skippy

 2. David H. zegt op

  En om hélemaal compleet te zijn in aanduiding , mag je dat bedrag ook in combinatievorm aantonen , bvb deel pensioen of inkomen + spaargeld op Thai bank om tot dat maandbedrag of 800 000 bath te komen(dit alles bewijsbaar via bankattest en brief ambassade betreffende pensioen of inkomen)

 3. Erik zegt op

  Niet doen als jouw komst zo ver af is. En voor de rente hoef je het helemaal niet te doen want dat is hier net zo huilen met de pet op als elders..En voor box 3 maakt het niet uit want geld in Thailand telt gewoon mee voor box 3. Je loopt koersrisico en alleen al daarom zou ik het niet doen.

 4. Cor Verkerk zegt op

  En als je een wettige Thaise partner hebt is 400.000baht en/of ook voldoende.
  Gebruik hiervoor de uitleg van David H

 5. Arie & Maria zegt op

  Geldt dit voor een echtpaar ook? Of moet je ieder 65000 per maand verdienen?

 6. Antonius zegt op

  Sorry ik vindt de informatie en reactie’s een beetje kortzichtig. Over 10 jaar kan dat bedrag wel eens heel anders zijn b.v.8.000.000.- Bath. Alsook de regels kunnen worden gewijzigd.Misschien verstrekt Thailand tegen die tijd wel helemaal geen visums meer.Relatie verbroken en noem maar op.
  Het is allemaal een beetje koffiedik kijken.Maar sparen kan nooit kwaad!!

 7. eugeen zegt op

  Thaise banken geven bedroevend weinig rente, ook op deposito’s.
  Hangt er wel van af welke spaarrekening je hebt , in welke bank en hoeveel je spaart.

 8. p.hofstee zegt op

  Momenteel zou ik geen geld storten op een Thaise bank met het oog op de situatie aldaar,als je daar woont is het niet anders maar de situatie is nu zo er kan maar zo een bank omvallen en dan ben je alleskwijt er is geen garantie voor 100,000 euro in Thailand alleen 0,0. dus las het niet nodig is geen geld storten op een Thaise bank.

  • Renévan zegt op

   Dat er geen garantie regeling is klopt niet kijk maar even op de volgende website http://www.dpa.th (deposit protection agency). Als ik de scb bank bezoek staat er zelf een display op de counter die dit vermeld.

 9. marcus zegt op

  2.5% Citibank.vrij opneembaar, gratis atm card. Minimum deposit 2000.000._ baht. Atm werkt zonder kosten in buitenland

 10. Pedro zegt op

  Als je een beetje aan risicospreiding wil doen lijkt het mij geen gek idee om wat Eurootjes om te zetten in Thaise Bath.
  Veel kans dat het hier niet de goede kant op zal gaan met Europa wel te verstaan.
  De groeivooruitzichten zijn in Aziê veel hoger dan hier, (de schuldgraad is te hoog en maakt dat de economische groei telkemale gefnuikt zal worden in Europa)
  Ik zal alleszins, ik spreek in eigen persoon wel een gedeeltelijke omzetting doen naar Thaise Bath dit jaar.
  Bankgarantie is ook 0,0 waard in Europa als het verkeerd gaat.
  Uit de mond van een bankdirecteur!!!
  Maar toegegeven er blijft een valutarisico op deze manier.
  Een appartementje met afbetalingsplan lijkt me ook een zeer goede optie als alternatief zeker voor je geliefden aldaar en je verliest er niets bij,integendeel!

 11. mitch zegt op

  Gewoon je geld in nederland laten staan. En ervan genieten.De meeste vrijgezelle mannen die in thailand wonen, maken het minimale over wat men nodig heeft.

 12. Roland zegt op

  Vanuit het standpunt van de wisselkoers €/THB zou je dat inderdaad kunnen overwegen.
  Die schommelt soms nogal hevig. Pakweg 1,5 jaar geleden kreeg je amper 37 THB/€, nu 44,5 THB/€.
  Dat is wel zo’n 20% meer, een aardige slok op de borrel.
  En niets zegt (zelfs waarschijnlijk) dat binnen enkele jaren de THB zich heeft hersteld. Uiteraard kan niemand dat met zekerheid stellen.
  Tevens hebt je hier een véél hogere intrest op je spaargelden dan in Nederland of Belgie, ~2,75%, de afhouding aan taxen bedraagt amper 15%.
  Als je eraan denkt dat te doen kan het misschien nu wel het goede moment zijn.
  Als je later (want 7 jaar is nogal lang) van gedacht zou veranderen transfereert je het geld gewoonweg terug naar je vaderland. Als je het ondertussen niet al reeds aan de vrouwtjes hier hebt gespendeerd natuurlijk… grapje.

  • Renévan zegt op

   De 15% belasting die u betaald over de rente die u ontvangt kunt u via het revenue office terug vorderen. Dit kan alleen over een deposito rekening niet over geld op een gewone spaarrekening.

   • ruud zegt op

    Het lijkt me dat dit alleen kan als je een belastingnummer hebt, of vergis ik mij?
    Ik heb voorlopig zelf afgezien van het aanvragen daarvan, omdat ik niet weet wat dat allemaal aan problemen gaat opleveren met belastingaangifte in Thailand.
    Ik neem het verlies van die 15% voorlopig maar.
    Ik ben wel een keer bij het belastingkantoor geweest hoe die belastingaangifte in elkaar stak,maar daar heb ik geen duidelijk antwoord op gekregen.
    Alleen een vaag antwoord van wij houden een bepaald percentage in op het geld dat u Thailand binnenbrengt.

 13. Renévan zegt op

  Dat er geen garantie regeling is klopt niet kijk maar even op de volgende website http://www.dpa.th (deposit protection agency). Als ik de scb bank bezoek staat er zelf een display op de counter die dit vermeld.

 14. Mark zegt op

  Als je deels in in EU en deels in LOS leeft is enkel leefgeld voor beiden écht relevant.
  Spaargeld spreiden kan een optie zijn, maar is momenteel in mijn beleving beperkt interessant.
  De enige goede reden om spaargeld in beiden aan te houden zou het beperken van wisselkoersrisico kunnen zijn. MAAR, zowel in EU als LOS is sparen met beperkt risico relatief laagrentend. In LOS krijg je iets hogere rente dan in EU, maar de inflatie bedraagt er een veelvoud van die in EU. Netto rendement is nog altijd rente min inflatiepercentage. Dat schiet momenteel ook niet op. Je loopt met een spaarrekening in LOS omzeggens van de klavers naar de biezen.
  Als het over meer risicovol beleggen gaat in obligaties, aandelen en derivaten daarvan is specialisatie en opvolging cruciaal, wereldwijd. Daarin zitten in inflatoir LOS ongetwijfeld opportuniteiten, waarschijnlijk kansrijker dan in bijna deflatoire EU, maar die markten in LOS doorgronden is weinigen gegeven, ook mij niet …
  In vastgoed zijn er LOS fantastische beleggingsopportuniteiten … maar finaal voor de Thaise partner en haar familie … leuk voor de farrang die er gelukkig van wordt hen dat te gunnen.

  • ruud zegt op

   U maakt een denkfout met Netto rendement.
   Uw stelling is wel terecht, maar niet van toepassing.
   Het enige wat telt, is het rentepercentage en de ontwikkeling van de wisselkoersen.
   Dat de prijzen in Thailand harder zullen stijgen dan in Europa is niet van belang.
   Ga eens uit van de veronderstelling, dat de wisselkoers van de Euro en de Baht niet wijzigt, dan zal het duidelijk zijn, dat je met de rente in Thailand beter af bent dan met de rente in Europa.
   Overigens zitten aan beide valuta risico’s.
   In Europa in verband met de economie en de verhouding met Rusland.
   In Thailand in verband met de politieke situatie van het land.

 15. Jan zegt op

  Ik acht dit erg onverstandig. Spreiding van risico’s is altijd goed maar kijk dan niet richting Thailand.

 16. Chander zegt op

  De meeste Thai banken doen heel erg moeilijk om geld vanuit jouw Thaise bankrekening via internet bankieren te transporteren naar het buitenland. Dus ook naar Nederland. Informeer eerst bij de Thaise bank of dat mogelijk is.

  Chander

  • chris zegt op

   Neen hoor Chander. Ik maak nu al jaren lang maandelijks geld over naar mijn Nederlandse bankrekening, vanaf de Bangkok Bank. Ik heb wel gehoord dat niet elke Thai bank deze mogelijkheid biedt maar sinds kort kan het ook via de Krung Thai Bank.
   Ze doen wellicht wel moeilijk als de bedragen groot worden. Maar ze vragen je ook naar het hoofdkantoor te komen als er een grote som gelds op je Thai bankrekening wordt overgemaakt. Heb ik geen moeite mee.

 17. Chander zegt op

  Chris, bedankt voor jouw reactie. Dat is goed nieuws voor mij. In het verleden werd het mij erg moeilijk gemaakt, maar blijkbaar zat ik bij de verkeerde bank. Nu ga ik van deze mogelijk zeker gebruik maken.

  Groeten,

  Chander

 18. MACB zegt op

  Beste Peter,

  Er is echt geen enkele reden om 7-10 jaar voordat je je in Thailand vestigt hier al een redelijke hoeveelheid geld op een bankrekening te hebben, maar dat is ‘up to you’! Wel is het zinvol om vOOr die tiid een Thaise bankrekening te openen – start een minimum bedrag. Voor het openen van een bankrekening heb je op dit moment een Non-Immigrant Visa ‘O’ nodig en een adres (de detaileisen kunnen per bank verschillen). Ook handig om via internet bankieren tzt geld over te maken wanneer dat (wel) nodig is

  Ik neem aan dat je tegen die tijd 50 jaar of ouder bent. Op basis van een Non-Immigrant Visa ‘O’ kom je dan tegenwoordig in aanmerking voor een zgn ‘retirement visa’ – jaarverlenging, en daarvoor moet je dan o.a. voldoen aan zekere inkomenseisen. Zie dossier ‘Visum Thailand’ of ga naar http://www.nvtpattaya.org en kijk onder ‘Handig!’ naar het document ‘Alles over Thaise visums’; in de tekst en de bijlage staan de eisen van Immigration. Heden is dat ofwel een maandinkomen van 65.000 Baht, ofwel 800,000 Baht op de bank, ofwel een combinatie van beide die gemiddeld 65.000 Baht per maand bedraagt.

  Pas echter op: dit zijn de HUIDIGE vereisten! Over 7-10 jaar zijn die beslist gewijzigd!

  Volledig emigreren naar Thailand = tzt een Thais paspoort, is in principe mogelijk, maar vergt een heel zware procedure met o.a. hoge investeringen in Thailand; dat is een heel ander verhaal!

 19. martin zegt op

  Of het verstandig is om (spaar)geld op een Thaise bank (in Bath) hangt af van je persoonlijke situatie.
  Speculeren op een (nog) gunstiger wisselkoers kan natuurlijk, maar dat zou ik alleen adviseren met geld wat “over” is, niet geld wat noodzakelijk is om te leven of om te investeren.
  Voor geld wat je wel nodig hebt moet je je afvragen of je dat in Euro’s of in Bath gaat uitgeven. Als dat laatste het geval is, dan is het verstandig om dat deel in ieder geval in Thaise Bath op een Thaise bankrekening te zetten. Of het uiteindelijk gunstig uitpakt, weet je natuurlijk pas achteraf…

  • Roland zegt op

   Een heel bondige doch verstandige benadering van de problematiek!
   Eenvoudiger gezegd kan het niet maar wel zeer toepasselijk, correct en overduidelijk.
   Wil me volledig achter deze zienswijze scharen.

 20. peter zegt op

  Hallo allemaal,

  ik ben nu 52, dus zal tegen die tijd 60/62 zijn. Het is niet de bedoeling om een Thais paspoort te gaan krijgen. A.s. augustus ga ik via mijn vriendin en haar woonadres een bankrekening te openen.

  Allen hartelijk dank voor de reacties.

  Groet, Peter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website