Lezersvraag: Kan ik gewoon geld pinnen in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 november 2013

Beste lezers,

Wij gaan half februari met de kinderen voor het eerst op vakantie naar Thailand.

Wij zijn via vrienden op deze website terecht gekomen en dat helpt al veel bij de voorbereiding. Maar hoe zit het met geld pinnen in Thailand? Wij lezen allemaal verontruste berichten over pinpassen die niet werken en dat je extra moet betalen als je geld gaat pinnen. Is dat zo?

Wij nemen onze ING pinpassen mee, maar is het aan te raden om ook contant geld mee te nemen?

Sorry hoor het is voor ons de eerste keer, maar ik hoop dat jullie ons gerust kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,

Familie De Kort


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Lezersvraag: Kan ik gewoon geld pinnen in Thailand?”

 1. Cbeuk zegt op

  Pinnen gaat op zich heel makkelijk. Waar toeristen zijn, zijn ook pinautomaten. Dus ook op b.v. de vliegvelden.
  Je kunt kiezen uit pinautomaten van verschillende banken. Ieder lijkt z’n eigen koers te hebben die dagelijks kunnen verschillen. Maar super grote verschillen zijn er niet echt.

  Gemiddeld betaal je 180 THB extra per pin beurt. Het is dus zaak zo veel mogelijk in een keer te pinnen. Ook dit is afhankelijk van de bank. In dit geval vooral waar je rekening hebt lopen. Bij de Rabo hebben we een dagelijks limiet van 20.000 THB. Van te voren pinnen in NL is duur!

  Wel kan het gebeuren dat je pinpas bij vertrek niet goed is geactiveerd voor Azië. Wij regelen dit elke keer kort voor vertrek online via internetbankieren. We wilden bij aankomst in Thailand pinnen maar een van de twee pasje werkte niet. Met een mailtje naar onze bank was dit gelukkig snel verholpen. Ik zou dus meerdere pasjes meenemen, het liefst van twee verschillende rekeningen.
  Voor de zekerheid nemen wij ook altijd als back-up een VISA creditcard mee maar gebruiken deze uiteindelijk alleen (als nodig) voor online reserveringen van hotels/bungalows met onze meegenomen iPhone. Extra cash meenemen is dan niet nodig.

  Kom je echter ook in gebieden waar bijna geen toerist komt dan kunnen de pinautomaten wat schaarser zijn. Een beetje cash als back-up kan dan handig zijn.
  Direct bij aankomst voldoende pinnen is dan een optie. Alleen loop je dan met een berg cash rond. Bewaar het zo snel mogelijk in een kluis op de kamer (als aanwezig).
  En of verdeling van het geld over evt. medereizigers/partner (terwijl je onderweg bent) is dan zeker aan te raden!
  Geef ook nooit je pasjes van je creditcard af bij de receptie van je hotel/bungalow ter bewaring! Ze kopiëren de gegevens inc. pasnummer en een paar maanden later beginnen ze langzaam je rekening te plunderen…

  Nog een tip voor ná te heerlijke vakantie:
  Houd de bankafschriften behorende bij de gebruikte pasjes bij thuiskomst een poosje in de gaten op vreemde transacties…
  Skimmen is zowel in NL als ook in Thailand zeker geen onbekend verschijnsel!
  Maar dit mag de pret zeker niet drukken. 😉

  Veel plezier in Thailand!

 2. Hans K zegt op

  De ingpassen kun je met internetbankieren op wereld wijd zetten. Geldt trouwens ook voor andere banken.

  Aangezien de geldautomaten in thailand alleen 1000 batjes uitspugen, kun je het beste
  onderweg, je taxi (als je met taxi gaat) even laten stoppen bij een 7-11 en wat inkopen doen, zodat je gepast geld hebt om de taxi te betalen, kan nogal lastig worden als een chauffeur je een groter bedrag moet teruggeven en dat hij dat dan niet heeft.

  Geldautomaten vind je op het vliegveld, bij de 7-11 en vaak ook nog in godvergeten plaatsjes, heb er ooit eens gezien bij een grotere staalfabriek min of meer op het platteland in saraburi.

  Ik zou je trouwens een nederlandse creditkaart met een flinke limiet aanraden om die mee te nemen zoals c.beuk ook adviseert. Sommige ziekenhuizen willen graag een betalingsbevestiging hebben voor ze wat gaan doen, en dat kan dan met de kaart a la minute en hoef je niet te wachten op een faxbericht uit nederland

  Ik ga dadelijk zelf voor een jaar en heb 4 banken met rekeningen en pasjes, en dubbele kaartlezers, heb al paar keer meegemaakt dat die dingen het begeven (bij een hoge luchtvochtigheid).

  • Freddie zegt op

   Dubbele kaartlezers?? wat moet ik me hier bij voorstellen??

  • loe zegt op

   ”Aangezien de geldautomaten in thailand alleen 1000 batjes uitspugen”

   Dit klopt niet Hans. Je kunt ”vaste bedragen” pinnen: 500, 1000, 5000, 10000 baht, maar je kunt ook via de knop ”withdrawel” je eigen bedrag invullen, bij voorbeeld 9900 baht.
   Je krijgt dan (meestal) 9x 1000, 1x 500 en 4x 100 baht biljetten.
   Soms krijg ik ook, als ik 10000 baht pin, 20 biljetten van 500 baht.

 3. dirk zegt op

  Nog een kleine aanvulling op het pinnen. Bij voorkeur niet bij een pinautomaat “ergens” in een straat. Neem een automaat in een winkelcentrum (waar ook meestal de banken een kantoor hebben) of bij een automaat bij de bank zelf. Als de automaat bijv.je pas niet teruggeeft kan je ergens binnenlopen om te vertellen wat er aan de hand is en ergens op straat moet je maar afwachten of er iemand langskomt. Prettige reis.

 4. GritGrut zegt op

  Op het vliegveld direct achter de douane bij de paarse geldautomaat. Je kunt hier een eigen bedrag invullen, 20.000 was net niet mogelijk. In een stadje kozen we voor 19.500, bleven we net binnen tegenwaarde van €500 limiet per dag. Heel veel geldautomaten, geen enkel probleem

 5. Nynke zegt op

  Kan je deze pinautomaten makkelijk vinden in Bangkok? Ik zit straks 4,5 maand in Bangkok, vlakbij de MRT Phahon Yothin.
  Ik vind het niet prettig om telkens grote hoeveelheden geld te pinnen dus het zou wel handig zijn om een pin automaat vlakbij te hebben waar geen extra kosten gerekend worden.

  • LOUISE zegt op

   Hallo Nynke,

   Het gaat iets te ver om te zeggen dat er om elke 5 meter een pinautomaat staat, maar het scheelt weinig.
   Daar kan Nederland nog een lesje van leren.

   Dus geen zorgen dat je naar een pinautomaat moet zoeken.

   Fijne vakantie.

   LOUISE

 6. Rob zegt op

  Ik zit nu in thailand en heb nergens problemen met pinnen (ING)
  Ook niet in de kkleine dorpen
  Wel overal kosten betalen (weinig)

 7. Frank zegt op

  Pinnen in Thailand is duur en via bij bepaalde nederlandse banken ook moeilijk.
  Skimmen is hier aan de orde van de dag.

  dus: spelt een paar briefjes van b.v 500 Euro in je borstzak vast en wissel locaal bij een van de vele wisselkantoortjes. Nog goede koers ook !

  Of neem een (echte) creditkaart : Mastercard of Visa daar kun je hier gewoon mee betalen .

  Frank

 8. Renévan zegt op

  De enige ATM waar u geen kosten betaald is van de aeon, dit is min of meer een creditcard maatschappij en niet Thais. Op deze link http://www.aeon.co.th/aeon/af/aeon/unsec/custSrv/custServicesChannel.do?channelId=-8745&selectedChannels=-8758,-8747,-8745&lang=en
  kunt u bovenaan aan klikken service location u kunt daar bekijken waar hun ATM machines staan. Daar er niet zo veel zijn is dit alleen van nut als je toevallig in de buurt bent. De lokatie op Koh Samui wordt trouwens verkeerd aangegeven dat moet niet zijn Big C maar de Tesco.
  Bij de ING is uw limiet 500 euro bij een koers van 40Thb voor 1 euro dus 20000Thb, bij een lagere koers kunt u dus ook minder pinnen. Veel automaten zijn in ieder geval op Koh Samui sinds kort ingesteld op maximaal 10000Thb per opname. Als u dan 20000Thb wilt pinnen krijgt u iets te zien van saldo niet toerijkend. U moet dan een lager bedrag kiezen, vaak is de keus dan ook standaard alleen maar 10000Thb of lager. Dus kassa voor de Thaise banken. Ik heb zelf een Thaise pinpas en kan meer opnemen, ik betaal zowiezo bij een opname bij mijn bank geen kosten.

 9. diditje zegt op

  Aangezien je blijkbaar de typische zuinige Nederlandse manier van handelen hebt, en enkele euro kosten , je volledig vacantiebudget zouden overschrijden, DIT is wel sarcastisch en niet kwetsend bedoeld! Zou ik aanraden enkele briefjes van 500 en/of 200 euro mee te brengen.
  Makkelijk te verbergen en geen kosten op pinnen. Tenslotte kom je hier om te genieten en niet om duiten te klieven ! Wat maken die enkele extra Bath uit ???
  Hopelijk beleef je hier een prachtige tijd.
  Van harte welkom, en ENJOY !!!!!!
  diditje

 10. Geert zegt op

  een Belgische bankkaart (dus geen kredietkaart visa, amex, mastercard…) is geldig in België met de chip die erin is gebouwd alsook geldig in EUROPA, wil je buiten EU dan moet je de magneetband laten activeren voor gebruik buiten EU, die activering is gratis en moet via je bank aangevraagd worden, die activering is goed voor 3 maanden… dan gebruik je de zwarte magneetband om je gegevens te laten lezen… kredietkaarten zijn wereldwijd geactiveerd… bij de beide moet je in Thailand een fee betalen om geld af te halen in een automaat… met een kredietkaart moet je geen fee betalen bij een aankoop… een aankoop is geen afhaling…

  • Mark zegt op

   Ik kan bij mijn bank (SNS) in Nederland tot op de dag af mijn bankpas activeren. Dus niet voor 3 maanden, maar ook voor 23 dagen bijvoorbeeld. weet niet of dat in Belgie ook mogelijk is.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Inderdaad, bij een aankoop is het de de verkopende partij die een onkostenvergoeding betaalt. Deze provisie bestaat meestal uit een percentage van het transactiebedrag.

 11. Dipo zegt op

  Sinds ik slechte pin ervaringen heb opgedaan in Thailand neem ik steeds cash geld mee. Ik zou maar niet vertrouwen op welke bank ook. Neem het heft in eigen hand en wees niet afhankelijk van derden.

  • Roswita zegt op

   Ja en dan verlies je je tas met het geld of je gerold of op een andere manier bestolen, kun je alsnog gaan pinnen, mits je je pas dan ook niet kwijt bent. Kijk ook uit als je geld in de safe van een hotel legt, Ik ken een verhaal dat er iemand een flinke stapel geld is een kluisje achter de balie van een hotel had liggen, toen hij uitcheckte en zijn kluisje wilde legen was meer dan de helft van het geld verdwenen. En dus weg geld, want toon maar eens aan hoeveel geld er zou moeten liggen. Dat was zo’n acht jaar geleden bij het Raumchit Plaza op Sukhumvit road, weet niet of ze na de verbouwing nog steeds met kluisjes bij de balie werken, of dat ze nu kluisjes op de kamers hebben.

 12. L zegt op

  Beste Fam. De Kort,

  Er is een verschil in pinautomaten en in kosten voor de pin trans actie.
  Wanneer je pint betaal je altijd je vaste kosten aan je eigen bank in Nederland.
  In Thailand betaal je ook bij de meeste pin automaten aan de Thaise bank en dan kan pinnen best wel eens duur uitvallen voor ons Nedrlandse bank pas houders.
  Er is een bank met pin automaat in Thailand waar je geen transactie kosten betaald aan de Thaise bank. Dit is de AEON BANK. Dit zijn licht grijze pinautomaten en één zo’n automaat staat in het MBK in Bangkok op de tweede verdieping aan de kant van de parkeergarage. Er staan twee pinautomaten naast elkaar een gele en een grijze. Je moet de grijze hebben. Op de site van de AEON BANK staan alle adressen in Thailand waar je deze pinautomaten kunt vinden. In Hua Hin is er ook een filiaal van de AEON BANK op de bovenste verdieping met meerdere pinautomaten. Je kunt trouwens 2x achter elkaar 7000 ( dus 14000 ) Bath pinnen bij deze bank.
  Wanneer je deze AEON BANK op Google opzoekt kom je lijstjes tegen waar deze pin automaten allemaal zitten.

  Succes

 13. Harry zegt op

  Gok niet op één pas. Ooit meegemaakt in China, waar ik mijn hotel wilde betalen, dat mijn Rabo-pas het niet deed. Gelukkig ook een ING-pas bij me, want anders stond ik nu nog borden te wassen daar…
  Stel wel met je banken veilig, dat er geen hindernissen zijn met je passen.
  Ik heb ook een credit card, handig als je een Thais ziekenhuis in wil, want die willen vooruit zekerheid. Thaise zhs-en zijn niet beter dan in NL, doch kennen wachttijden in minuten, waar in NL dagen gelden. Ook een medical checkup zou ik adviseren. Kost ca € 300 en geeft je veel gemoedsrust.
  Houd rekening ermee, dat zorgverzekeringen zelfs hun e-mail toezeggingen mbt betalen van Thaise zhs-rekeningen niet nakomen. Is mij met VGZ overkomen. Bumrungrad zou “ondoelmatige zorg” hebben verleend, terwijl ik in België met hun MRI-scans enz geopereerd werd.
  En, kan geen kwaad wat Euro bankbiljetten bij je te hebben voor de zekerheid.

 14. Sandra zegt op

  Pinnen moet je met visa of MasterCard en dat brengt extra kosten met zich mee,kosten voor visa of MasterCard maar Thailand rekent die kosten ook nog eens aan. Cash geld meenemen en daar wisselen aan een wisselkantoor is geen probleem. Als je eventueel nog hotels ter plaatste moet betalen dan kan je die wel gemakkelijk met visa of MasterCard afrekenen.

 15. ajm fennis zegt op

  Over pinnen is alles wel gezegd denk ik . Maar internetbankieren is wat anderes .
  Doe dat alleen met je eigen laptop . En neem daarvoor als je bij de ING bent en je inlogcode mee en wachtwoord en sinds enige tijd noodzakelijk je pac code . En natuurlijk de betaalcode lijst .
  Anders kun je niet bij ING internetbankieren ,
  De bank zegt voor je eigen veiligheid . Ik wist dat ik de PAC code nodig had . > ik kon het ook niet op de website van ING vinden dat het voor Thailand verplicht is .
  Succes ermee.

 16. Roswita zegt op

  Wat je het beste kunt doen is pinnen bij de AEON Bank. (Zoals al eerder vermeld) Deze rekenen geen geld voor het pinnen en de automaten staan bijna altijd in het bankgebouw, skimmen is daardoor bijna niet mogelijk. De enige AEON automaat die ik weet, waar geen kantoor bij zit is in MBK 2e verdieping, maar daar staat wel bijna altijd securety in de directe omgeving. Mocht je toch buiten bij een andere bankautomaat gaan pinnen controleer dan altijd, voor je gaat pinnen de automaat op verborgen camera’s en of het toetsenpaneel vast zit. Ik ben ooit geskimmed in Pattaya in de grote Mall bij het strand. Duurde heel lang voor ik mijn bankkaart uit de machine terug kreeg. Na mijn vakantie was er in Cambodja mee betaald. Gelukkig heeft mijn bank mij gebeld omdat ik in Nederland had geld opgenomen had en er 2 uur later in Cambodja mee betaald was. Het geld heb ik keurig van de SNS bank terug gekregen en de pas werd meteen geblokkeerd. Ik neem aan dat dat mij nu niet meer zo snel zal gebeuren omdat ik de pinautomaat altijd eerst goed controleer en ook omdat er nu een buitenland blokkade op zit, zodat je er maar een beperkte tijd in het buitenland mee kunt pinnen. Wat ik wel vreemd vond was dat ze mijn pas niet bij pinautomaten gebruikt hadden, maar er in winkels spullen mee hadden betaald.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Roswita Niet zo vreemd. Bij geldautomaten hangen beveiligingscamera’s, in winkels word je doorgaans niet gefilmd wanneer je afrekent.

   • Roswita zegt op

    @ Dick van der Lugt, ja dat zal wel zo zijn, maar met een petje en zonnebril op kun je volgens mij bij een geldautomaat, onherkenbaar, toch in een keer meer pinnen. (Dan zijn de oostblokkers misschien iets slimmer) Maar misschien hebben ze gedacht dat het pinnen van relatief kleine bedragen niet op zou vallen. Het eerste bedrag wat afgeboekt werd was rond je 27 euro en de tweede keer was het rond de 150 euro.

 17. Rene zegt op

  Hallo pinnen kun je bijna overal geen probleem zelfde als in Nederland,contant geld meenemen moet je altijd als je voor onverwachtse dingen komt te staan,en de koers is altijd gunstig succes

 18. Cbeuk zegt op

  Zoals in mijn relaas hierboven aangegeven: het is ons al vaker overkomen dat ná het – via internetbankieren – deblokkeren van je pasjes voor gebruik buiten Europa, de pasjes het alsnog niet deden! Houd daar rekening mee! Zorg dat je het email adres van je bankfiliaal paraat hebt. Via mail is zo’n probleem snel opgelost…

 19. Hans K zegt op

  Loe, dat is het eerste wat ik hoor, heb dat is wel geprobeerd, maar dat ging niet door, de transactie dan, dus nam ik maar domweg aan dat dit overal zo zijn, ik heb trouwens nog nooit anders als 1000 biljetten gekregen, ieder geval handig te weten, bedankt voor de correctie

  Freddie, ik bedoel een reserve kaartlezer van de abn/amro en rabo, die heb ik luchtdicht verpakt,
  zoek altijd een locatie vlak aan zee, op de een of mandere manier kunnen ze denk ik niet goed tegen een hoge luchtvochtigheid in combinatie met de zoute zeelucht. Het is me al 2 jaar achtereen overkomen dat de kaartlezer van zowel de abn/amro als van de rabo er geen zin meer in hadden na een paar maanden.

 20. Johan zegt op

  Zo’n beetje alles is al gezegd en geschreven, heb de eerste paar jaar altijd gepind en verleden jaar voor het eerst contant geld meegenomen en zelf gewisseld. Voordeel is natuurlijk de kosten soms omgerekend € 7,00 per pinbeurt, als je dan net ik en vele andere voor een langere periode gaat kan dat aardig oplopen. Grote uitgaven altijd met creditcard alleen hotel dan weer niet daar ze daar tegenwoordig ook vaak 5% toeslag van de totaalsom voor vragen. Risico van contant geld vind ik te verwaarlozen paar uur Schiphol, in het vliegtuig lijkt me dat je je knip niet kan kwijtraken en bij aankomst in Bangkok ga je gelijk naar je hotel of andere verblijfplaats waar je (ik in ieder geval wel) dan gelijk een veilige opbergplaats hebt. Tip maak verschillende enveloppen, nummer deze, plak ze dicht met de plakrand zet dan je handtekening erop en daarover heen een (breed) stuk plakband, zo kun je altijd zien wanneer ze je envelop hebben( geprobeerd te) openen. Ook kun je een lijstje bijhouden op welke dag je een envelop gaat inwisselen. Veel plezier!!!

 21. Ruud zegt op

  even een vraag over de AEON automaten. Ik ben er diverse malen geweest, maar kreeg geen geld. Nu is het iets anders om te zeggen wat je wilt op het scherm. Misschien doe ik het verkeerd. Is het mogelijk uit te leggen welke volgorde ik aan moet houden van intypen ?????

 22. ReneThai zegt op

  Gisteren heb ik nog heel eenvoudig kunnen pinnen bij de AEON automaat op de 4e verdieping van Silom Complex in Bangkok.

  1: Stop je pas in de gleuf
  2: Klik eventueel op English
  3: Toets je pincode in en klik op ok als dat gevraagd wordt.
  4: Klik op een van de bedragen die getoond worden of toets zelf een bedrag in
  5: Pak je geld uit een andere gleuf
  6: Pak je bon en pas en klaar is Ruud

 23. Mart zegt op

  Je kunt beter gewoon euro’s meenemen en bij een wisselkantoortje wisselen. Die zijn er legio. Kost niets en de koers is altijd beter dan via de pinautomaat. Even opletten wie de beste koers geeft. Dat kan nogal eens verschillen.

 24. ReneThai zegt op

  Inderdaad is het meenemen van euro’s een prima middel om de beste koers te krijgen en om de onkosten van het pinnen te voorkomen.

  Maar als je bijvoorbeeld geen kluis op je kamer of bij de receptie hebt is dat voordeel al gauw een nadeel omdat je risico’s loopt je geld te verliezen of dat het gestolen wordt.

  Ik neem dus ook euro’s mee omdat ik een kluis op de kamer heb. Ik neem niet teveel geld mee als ik naar buiten ga , dat doe ik in Nederland ook niet.

  Toevallig had ik deze week niet genoeg bij me om iets te kopen in het Silom Complex , dus was de pin automaat van de AEON een uitkomst .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website