Beste lezers,

Bij het pinnen van geld bij een ATM in Thailand krijg je altijd de keuze:

 • continue with conversion
 • continue without conversion

Wat is de voordeligste keuze?

Met vriendelijk groet,

Kris


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Geld pinnen met of zonder conversion?”

 1. François zegt op

  Ik heb dat me ook vaak afgevraagd, maar nooit nader bekeken. Nu maar eens even opgezocht en gezien dat ik dus altijd de verkeerde keuze heb gemaakt. Logisch eigenlijk: wat de atm als default voorstelt is natuurlijk de voor de bank zelf voordeligste keuze. Dit zegt de consumentenbond erover:

  Let op: Buiten eurolanden is het meestal voordeliger om te betalen en geld op te nemen in de lokale munteenheid in plaats van in euro’s. Kies bij een geldautomaat en in winkels daarom zo mogelijk voor ‘withdrawal without conversion’. Banken gebruiken voor het omrekenen naar euro’s (Dynamic Currency Conversion) namelijk ongunstige wisselkoersen.

 2. e.liew zegt op

  Ik heb een betaalpas van ing en als ik pin krijg ik nooit deze optie.Doe ik iets verkeerd?

  • Björn zegt op

   Ik heb ook een ING pas maar krijg altijd de vraag.Wellicht bent u iets te snel?

  • HarryN zegt op

   Pin al 10 jaar met ING pas. Heb deze vraag ook nog nooit gehad!!!

 3. ruud tam ruad zegt op

  Betalen in het buitenland: pinnen in niet-eurolanden ( uit Consumentenbond )
  Hierbij staat ook ( lees verder : dat without conversion het beste is. )

  Ik deed het ook altijd verkeerd stom maar ja al doende leert men

  Gebruik je de bankpas in een land waar niet met de euro wordt betaald, dan kost het geld om te pinnen of een bedrag op te nemen.Als je in een winkel betaalt met je betaalpas rekenen ABN Amro, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank een koersopslag. Dit is een percentage van 1% tot 1,2% dat boven op de wisselkoers komt. ASN Bank, RegioBank en SNS Bank rekenen geen koersopslag, maar vragen €0,15 per betaling.

  Geld opnemen met je betaalpas is bijna altijd iets duurder dan direct betalen. De banken brengen naast de koersopslag vaak ook nog een vast bedrag per opname in rekening. Alleen klanten van de ING met een BetaalPakket of RoyaalPakket of Rabobank-klanten met een Totaal- of RiantPakket betalen geen vaste kosten per opname. Voor hun maakt het niet uit of ze betalen of geld opnemen. ASN Bank, RegioBank en SNS Bank rekenen alleen vaste kosten per opname (€2,25) en geen koersopslag.

  Ook het gebruik van de creditcard in een niet-euroland kost geld. Net als bij je betaalpas (ABN Amro, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank) rekent de bank een koersopslag. Deze is bij je creditcard iets hoger dan bij je betaalkaart. Bij Knab is het verschil het grootst: de koersopslag bij een betaling met je betaalpas is vrij laag (0,5%), maar met je creditcard juist hoog; 2,5%. Betaal dus waar mogelijk met je betaalpas.

  Geld opnemen met je creditcard is vaak er duur (minimaal €4,50). Betaal dus bij voorkeur direct met je betaalpas of creditcard. Moet je toch geld opnemen, doe dit dan met je betaalpas!

  Let op: Buiten eurolanden is het meestal voordeliger om te betalen en geld op te nemen in de lokale munteenheid in plaats van in euro’s. Kies bij een geldautomaat en in winkels daarom zo mogelijk voor ‘withdrawal without conversion’. Banken gebruiken voor het omrekenen naar euro’s (Dynamic Currency Conversion) namelijk ongunstige wisselkoersen.

 4. Yvan Temmerman zegt op

  Beste Kris,
  Ik kies altijd “without conversion” en wel hierom. Als de koers van de euro t.o.v. baht 35 is op dat ogenblik, stelt men “with conversion” bv. 33 baht voor. De afrekening bij de bank in Belgie of Nederland bebeurt enkele dagen later aan bv. 34 baht.
  Dit is maar een voorbeeld, maar soms zijn de verschillen veel groter. Belangrijk hierbij is ook in het geheugen te hebben of de koers van de euro t.o.v. de baht in stijgende of in dalende lijn is.

 5. Kees zegt op

  Without conversion is op 10000 baht ongeveer 4 euro voordeliger. Vraag me niet waarom. Zal wel met duistere bankkosten te maken hebben.

 6. Frank zegt op

  Nuet elke bank doet dit maar enkelen wel, b.v. de Siam Commercial Bank (door sommigen ook wel de paarse bank genoemd). With conversion betekend dat zei uitmaken hoe de koers ligt. Ikzelf ben er achter gekomen dat dit altijd on je nadeel is, Kan wel tot 3 baht per euro schelen. Dus zeker niet doen,

 7. Arjan zegt op

  Altijd without doen

 8. fransamsterdam zegt op

  Volgens mij bieden niet alle banken deze keuze aan, maar voor zover ik begrepen heb slaat het op de Dynamic Currency Conversion, DCC. Dat is een weinig transparant begrip dat er op schijnt te duiden dat de transactie dan in EUR wordt uitgevoerd in plaats van in THB. Het zou mogelijk (voor credit-card houders?) exacter in Euro’s aangeven met welk bedrag je rekening uiteindelijk wordt belast.
  Proefondervindelijk heb ik ooit eens vastgesteld dat ‘doorgaan zonder conversie’ gunstiger uitpakt dan ‘doorgaan met conversie’.

  Waar ik nog steeds niet achter ben is waarom je één stap eerder op de vraag ‘Do you want another service?’ bevestigend moet antwoorden, terwijl je verder eigenlijk helemaal niks wilt.

 9. Leo Th. zegt op

  Kiezen voor “Without Conversion” is iets voordeliger en wordt ook geadviseerd op de ING site. De bank in Nederland berekent dan een middenkoers die dus gunstiger is dan de voorgestelde koers op het scherm van de pinautomaat. Je kan het trouwens zelf checken, noteer de voorgestelde koers en wat het je dan aan Euro’s kost, kies voor “Without Conversion” en vergelijk afschrijving later welk bedrag door je Nederl. bank is afgeschreven.

 10. Marinella zegt op

  Pinnen bij ATM heeft mij in februari 38 euro gekost, ik denk dat without de juiste knop is

 11. Wim van Doorn zegt op

  Moderator: graag een reactie op de lezersvraag en niet uw eigen verhaal.

 12. Tom zegt op

  Goede tip. Dat wist ik niet. Ben net terug uit Thailand en heb steeds gepind en with conversion aangeklikt. Veel euro’s verbrand.

 13. Björn zegt op

  DCC = dynamic currency conversion. Ik werk voor een Hotel als administrateur. Normaal gesproken moeten wij aan creditcardmaatschappijen commissie betalen ( ook bij pinbetalingen) Als wij echter mensen weten te laten betalen in hun eigen munteenheid betalen wij, als beloning ,geen commissie. Sinds ik dit weet kies ik in Thailand altijd voor “without conversion”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website