Beste lezers,

Ik ben gehuwd in Belgie met mijn Thaise vrouw. Wat zijn de voor- en nadelen om het huwelijk te registreren in Thailand? Zowel voor haar als voor mij?

Zij heeft een eigendom.

Groeten,

Hans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

4 reacties op “Gehuwd in België, wat zijn voor- en nadelen om huwelijk te registreren in Thailand?”

 1. Ferdinand zegt op

  We zijn getrouwd in Belgie in 1989 en we hebben ons huwelijk geregistreerd bij de lokale overheid (uittreksel Belgische huwelijksakte moest eerst gelegaliseerd worden op Ministerie BZ Brussel dan bij Belgische ambassade in BKK en vertaald in Thailand en gelegaliseerd op Ministerie BZ Changwattana)
  Mijn Thaise echtgenote behield haar eigen nationaliteit en kreeg ook later de Belgische nationaliteit.
  Het resultaat :
  – mijn echtgenote komt binnen in Thailand met haar Thaise paspoort en zij is hier gelijk met alle andere Thaise mensen.
  – als ik in Thailand binnenkom met mijn Belgische reispas en in dit land wil verblijven (ik ben ouder dan 50 jaar) dan moet ik eerst op de Thaise ambassade in Brussel een langdurig visum aanvragen en dan alle jaren bij de Immigratiepolitie van mijn provincie een verlenging aanvragen. Die verlenging vraagt heel wat papierwerk en ook dat ik een bewijs heb van inkomen (bv maandelijks pensioen van minstens 40.000 Baht) ofwel 400.000 Baht open mijn eigen bankrekening hier twee maanden voor de aanvraag van de verlenging.

 2. GeertP zegt op

  Voordelen zijn,je kan een visa op basis van getrouwd zijn met een thaise krijgen,bij een eventueel overlijden van jou is het voor de weduwe een stuk makkelijker om de nalatenschap in handen te krijgen.
  Nadelen zijn er eigenlijk niet,het is wel een gedoe om het om te zetten, ze zijn overal gek op stempeltje,gemeentehuis,buitenlandse zaken,ambassade, vertaling,buitenlandse zaken Bangkok en vervolgens naar het gemeentehuis in je woonplaats in Thailand.
  Het zou zoveel makkelijker kunnen online, maar ja de ambtenaren moeten ook een gezin onderhouden.

 3. Mark zegt op

  Een niet onbelangrijk aspect in deze vraag om vergelijking: De langstlevende partner van een gehuwd stel valt onder een ander, lees gunstiger wettelijke regeling, in vergelijking met een niet wettelijk gehuwd stel. Je hebt dan geen erf-rechten op 50% van de nalatenschap en vruchtgebruik verwerven na overlijden van de partner zal ook minder evident zijn.
  Hou er daarenboven rekening mee dat onroerend goed (grond en aanhorigheden, zelfs al is die voor 100% door de niet Thaise partner betaald), gegeven specifieke Thaise regelgeving, exclusief eigendom van de Thaise partner is … tenzij er voorafgaand “juridische constructies” opgezet werden in de hoop dit te kunnen omzeilen.
  Indien je een in het buitenland gesloten huwelijk niet officieel registreert in Thailand sta je daar uiteraard administratief als ongehuwd bekend.
  Het huwelijksstelsel (bvb. gemeenschap van goederen, scheiding van goederen, enz…) van het in het buitenland gesloten huwelijk en eventueel van de registratie van dat huwelijk in Thailand maakt ook een slok op een borrel verschil.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Hans,
  persoonlijk zie ik weinig of geen nadelen in het registreren van uw huwelijk in Thailand. Tenzij u de administratieve zaken en kosten, welke hier bij horen, als nadeel beschouwt.
  Deze nadelen wegen echter niet op tegenover de voordelen welke de registratie biedt, vooral bij overlijden van een van jullie. Zeker, daar u schrijft, dat uw echtgenote over eigendom beschikt in Thailand en jij, hoogst waarschijnlijk ook, over roerend bezit beschikt in Thailand (bv een bankrekening).
  Voor jou is het grote voordeel dat jij, als geregistreerd gehuwde in Thailand, heel gemakkelijk en onaanvechtbaar, een usufructus (Sidhi kep kin) kan bekomen wat voordeel is tegenover bv een 30j lease. Deze lease kan namelijk eindigen bij overlijden van de eigenaar. Zo een usufructus kan ook wel als niet gehuwden maar, afhankelijk van de ambtenaar bij Landoffice, kan dit geweigerd worden. Als gehuwd wordt dit praktisch nooit geweigerd.
  Voor haar is het voordeel dat zij ook automatisch jouw erfgenaam wordt voor wat uw bezittingen in Thailand betreft.
  Ik zou dus stellen: ‘regisetren’.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website