Lezersvraag: Geen motorrijbewijs, toch een scooter huren in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 april 2015

Beste lezers,

Ik ben Marco en ik ga graag naar Thailand. Dit jaar (begin mei) ga ik weer en voor het eerst alleen. Geen georganiseerde reis, dus meer tijd om rustig rond te kijken en mijn idee is om af en toe een scooter te huren.

Ik heb geen motorrijbewijs. Je hoort en leest zoveel horror verhalen wat wel mag of niet, ik weet het niet meer.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Groetjes,

Marco


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

36 reacties op “Lezersvraag: Geen motorrijbewijs, toch een scooter huren in Thailand?”

 1. Daniel zegt op

  Scooter huren geen probleem. Zelf heb ik ook alleen rijbewijs b + bromfiets (automatic).
  Zelfs bij aanhouding door politie wijs ik op automatic op mijn rijbewijs en mag door rijden.
  Ik rijd altijd netjes met helm en aan de snelheid houdend. Maar dat neemt allemaal niet weg dat als ik bij een ongeluk hoe ernstig dan ook bij nader uitzoek rijbewijs etc ik de Sjaak zal zijn. Vergeet niet dat een eventuele reisverzekering je niet zal helpen.

 2. Khun Peter zegt op

  Ga je in Nederland met een motor de weg op als je geen motorrijbewijs hebt? Nee? Dan moet je dat in Thailand ook niet doen. Gewoon een kwestie van je verstand gebruiken, lijkt mij….

 3. alma zegt op

  ga naar de ANWB
  daar haal je een internationaal rijbewijs kost 17,50
  laat er op zetten voor Bromfiets dan ben je gedekt
  Draag een helm anders krijg je een bekeuring
  vraag naar een verz meeste verhuren zonder verz
  wandt ze zien ons blanken als rijke farang is blank
  dat is mijn advies

  • Dave zegt op

   wat u schrijft kan helemaal niet.
   Men moet aan kunnen tonen, dmv het eigen rijbewijs, of men op een motor mag rijden mag rijden in Thailand
   De 125 cc.scooter in Thailand mag men alleen rijden met een motorrijbewijs en NIET met een brommerrijbewijs.
   Heeft u geen motorrijbewijs, laat u dan rijden. Bij ongelukken keert een verzekering nooit uit.

 4. martin zegt op

  Zoals Daniel het al zegt is het geen enkel probleem om zonder rijbewijs in Thailand rond te rijden. Huren geen probleem. De politie is ook geen probleem.
  Het echte probleem komt pas als je een aanrijding of zo krijgt. Het verkeer is niet hetzelfde als in Nedeland en het gedrag van Thaise verkeersdeelnemers al helemaal niet. Niet doen dus!!!!!!

 5. Freddy zegt op

  Mijn vriend is deze week al verschillende malen door de politie tegenhouden, en de politie toont een foto van Internationaal rijbewijs, om aan te tonen wat ze willen zien, maar mijn vriend heeft een Thai rijbewijs dus geen probleem. Dus geen rijbewijs NIET RIJDEN !

 6. henry zegt op

  Ik kan maar 1 opmerking maken.

  Totaal onverantwoord.

  Bij een ongeval, bent U niet verzekerd, noch voor materiële noch voor lichamelijke schade, U staat er dan helemaal alleen voor. En in Thailand kan en mag U het hospitaal niet verlaten voor de rekening betaald is, bovendien zal, als men niet zeker is dat U solvabel bent, alleen de hoogstnodige levensreddende zorgen toedienen. Men zal U niet verder helpen voordat men 110% zeker is, dat men betaald word.

  Sommige privehospitalen zullen zelfs weigeren U op te nemen, en U doorsturen naar een openbaar ziekenhuis, die in de kleinere steden dikwijls pure horror zijn.

 7. Davis zegt op

  Niet doen.
  Is an sich strafbaar.

  En als er iets gebeurt dekt niets je, ook al heb je ‘n verzekering afgesloten bij de verhuurder.

  Heb je toch ‘n Nederlands rijbewijs, ook niet genoeg: je hebt een internationaal rijbewijs nodig, tesazmen met je Nederlands rijbewijs voor te leggen bij eventuele controle of erger.

 8. Aschwin zegt op

  Heb het afgelopen jaar geïnformeerd bij de ANWB (bij het ophalen internationaal rijbewijs) en bij mijn tussen persoon van de reisverzekering. Zowel de ANWB als de reisverzekering zeggen dat je met een internationaal (auto) rijbewijs een scooter mag huren in Thailand en dat de eventuele schade vergoed zou worden. De ANWB heeft zelfs een aantekening met pen gemaakt op mijn internationale rijbewijs dat het ook voor scooters geldt. Als argument werd aangegeven dat Thailand hogere CC’s heeft bij de scooters t.o.v. Nederland, maar omdat er geen lagere CC’s zijn (vergelijkbaar met Nederland) en omdat je in dat land verblijft, gelden ook de regels van dat land. Ik denk wel dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een motorbike (max. 125CC) en een motorcycle (+125CC). Ik kan me voorstellen dat als je een ongeval krijgt met een motorcycle van +125CC op alle wegen, zo ook de snelweg, dat je dan wel een groot probleem hebt als je geen motorrijbewijs hebt. Ondanks de info van de ANWB en de verzekering ben ik toch ook nog wel voorzichtig met het huren van een scooter.

  • Khun Peter zegt op

   Dan ben je slecht geïnformeerd. Klopt niets van. Een reisverzekering staat helemaal los van het besturen van een voertuig want dat is nooit gedekt op een reisverzekering. Voor het besturen van een motor in Thailand heb je een Thais motorrijbewijs of Internationaal motorrijbewijs nodig. Niets meer en niets minder.

  • Ingrid zegt op

   Dit verhaal klopt niet! Je rijdt op een motorfiets zonder geldig rijbewijs en dus ben je in overtreding. Je mag officieel ook geen jetset huren zonder vaarbewijs!
   En bij een overtreding zal geen enkele verzekering uitkeren…. je hebt immers niet de juiste papieren om het voertuig te mogen besturen.

  • martin zegt op

   Sinds wanneer is iemand bij de ANWB die niets anders doet als gegevens overschrijven voor veel te veel geld juridisch onderlegd? Idem voor een verkoper in verzekeringen.
   Ik sta nog steeds versteld van de onbenullige opmerkingen die op deze site soms voorbij komen vliegen.
   Geen rijbewijs…niet rijden. Dat is in elk land hetzelfde.

 9. stef zegt op

  Ook een internationaal rijbewijs heeft geen zin, de politie daar,snapt tegenwoordig ook wat daarop hoort te staan en dat hoort een A te zijn.ze laten zich dat brommerrijbewijs teken niet meer door misleiden.

  Dus niet doen of alle boetes, scooter aan het slot en het wachten in het politiebureau voor lief nemen..

 10. Ingrid zegt op

  Een scooter in Thailand valt onder de motorfietsen dus heb je een motorijbewijs nodig om er op te mogen rijden. Natuurlijk redt je het om in Thailand een scooter te huren zonder motorijbewijs maar wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt dan kun je op geen enkele verzekering aanspraak maken.
  Nu ben je voor de motor trouwens nooit verzekerd in Thailand of je moet al een motor met verzekering huren en dat is ons nog nooit gelukt. Maar wij vinden het risico van schade rijden aan de motor een verantwoord risico wat we ook zelf kunnen betalen. Maar wanneer je WA niet gaat uitbetalen bij schade / letsel (of nog erger) aan derden dan kan het financieel aardig in de papieren gaan lopen. Of wanneer je zelf letsel oploopt en reis- of ziektekostenverzekering weigeren te betalen…..
  Dus gebruik je Hollandse boerenverstand en huur geen scooter!

  Geniet van je vakantie!

 11. eduard zegt op

  NOOIT doen,zonder geldig rijbewijs een scooter huren,met een aanrijding met blikschade valt het nog wel mee,maar als je een Thai en jezelf het ziekenhuis in rijdt,dan heb je ZEER grote problemen.Gevangenis is geen uitzondering en de farang krijgt toch de schuld.

 12. Carlo zegt op

  dames en heren,
  Het is allemaal zo simpel.1e je hebt een internationaal rijbewijs nodig, al zal de gemiddelde politie agent met een nl rijbewijs ook wel genoegen nemen.2e de meeste scooters/ motors zijn hier niet verzekerd.
  3e in nl kun je met je rijbewijs op een bromfiets onder de 50cc rijden, hier dus ook. Aangezien ze hier dat soort bromfietsen/ scooters niet hebben is dit al een probleem. De meeste scooters etc zijn hier 100cc en meer en dus motorfietsen, waarvoor u dus geen rijbewijs hebt.denk gewoon eens even na. Ik kan met mijn Thais rijbewijs toch ook geen motor gaan rijden in nl. Dus alleen als je in het bezit bent van een motor rijbewijs mag je hier motor rijden.anders dus echt niet.
  Zoals hierboven ook al gezegd, normaal zul je niet veel problemen hebben, maar bij een ongeval waar wat betaald moet worden of nog veel erger loop je tegen huizen hoge problemen aan.Ook wil ik hier nog even wijzen op de totaal andere verkeerd situatie, en op de prijs van de bromfiets huur. Een normale prijs is 200 baht per dag. Hier in chiang mai kun je er echter ook genoeg huren voor 100 baht. In dit geval is goedkoop duurkoop . Het geld word verdiend als u na de huur periode de bromfiets terug brengt. Dan zitten er opeens krasjes en deukjes op die er voorheen niet opzaten. Bijbetalen van 1000 tot 10000 baht zijn dan geen uitzondering.
  Tot slot nog even voor de slimmeriken die nooit geen schuld aan een evt ongeval hebben.
  Fout of niet out, wij zijn blank dus wij hebben geld, dus zijn wij schuldig heel simpel Thaise logica,en hun zijn thai en thai hebben altijd gelijk.
  Mijn dringend advies is dan ook, ben wijs niet doen, of je moet natuurlijk van Russisch roulette houden.
  Carlo

 13. Freddy zegt op

  Carlo is wel niet goed op de hoogte, mijn vriend heeft hier paar weken geleden een prachtige kleine brommer gekocht 35.000 THB 49cc geen rijbewijs nodig ook geen tax te betalen, verzekering kun je zelf nemen best bij openbare instantie gelijk “Bangkok Bank” dan ben je zeker voor wat je betaald.

  • martin zegt op

   Niet raar als Carlo niet goed op de hoogte is. Ik wist het ook niet dat deze kleine brommers in Thailand bestonden. Goed nieuws dus voor mensen met een NL brommerrijbewijs (+ int rijbewijs). Voor de rest verandert het niets aan de discussie. Met een brommerrijbewijs kun je niet rijden zodra er meer dan 50 cc in het spel is.

  • Carlo zegt op

   oh, echt nog nooit gezien, en ik woon hier.
   Maar het kan natuurlijk wel.
   Maar u zult met me eens zijn dat 99.9% van de bromfietsen/scooters die je hier ziet
   100 cc en meer zijn.
   Dat zijn dezelfde die ook te huur worden aangeboden.
   Maar bedankt voor de aanvulling.
   Carlo

 14. Jack G. zegt op

  helaas is er nog niet een handige Thai begonnen met de verhuur van bromfietsen. Dan zijn alle toeristen weer verzekerd en hoeven er minder risico’s uitgehaald te worden. Gat in de markt zou je zeggen. Zijn er wel trikes te huur? Ik lees hier hele goede adviezen maar vele farangs gaan gewoon rijden op een motorfiets. We weten denk ik allemaal de risico’s maar we doen het toch.

 15. henry zegt op

  Ik hoop voor uw vriend dat hij nooit een ongeval heeft met zijn brommerke. De verzekering die U noemt is de minimum minumorum verzekering, hier Porobo genoemd. Wel die dekt in feite niks, en is zo goed als waardeloos.

  Het verzekerd alleen de schade van derden en passagiers, niet de eigen materiële en lichamelijke schade. maar wat wil je voor een paar honderd baht.

  • Freddy zegt op

   Je kunt wel verzekering afsluiten onium, heb hier vriend die ook verzekerd is tegen diefstal 1e jaar krijg je 80% terug 2e jaar 60%

 16. marco zegt op

  Bedankt voor alle reacties, dat is nou precies wat ik bedoel met horrorverhalen, aan de ene kant is he logies
  dat je niet op een motor mag rijde zonder rijbewijs, aan de andere kant weet niemand het precies,
  al die 100000 toeristen die een scooter huren ( en misschien nog wel veel meer ) hebben echt niet allemaal
  een motor rijbewijsik denk dat het minder dan 5% is.
  ik neem geen risico dus ik ga gewoon opzoek naar een 50 cc scooter .

 17. Fred zegt op

  Ik heb over dit vraagstuk kort geleden contact gehad met mijn reisverzekering.

  Ik heb een Thais rijbewijs. Ik vroeg mij af hoe ik met dit rijbewijs verzekerd was voor mijn reisverzekering.

  Hier enkele passages uit hun antwoord:

  1:
  Motorrijtuigen zijn een uitsluiting op de permanente reisverzekering

  In artikel 3.1 van de Bijzondere voorwaarden kunt u lezen dat schade aan motorrijtuigen is uitgesloten op de reisverzekering.

  2:
  Schade die u toebrengt aan anderen met een motor kunt u niet onder een reisverzekering claimen. Deze schade valt onder de WA verzekering van de motor. Indien er geen WA verkering op de motor zit dan kunt u de kosten nergens claimen.

  Zoals de meeste van jullie weten hebben veel gehuurde motoren totaal geen verzekering of maar voor maximaal een paar duizend baht. Bij een eventueel ongeluk heb ik dus wel een legaal rijbewijs maar geen enkele verzekering.
  Ik denk dat veel mensen dit niet realiseren.

 18. janbeute zegt op

  Mijn antwoord op je vraag is heel simpel .
  Ga voor dat je op vakantie naar Thailand gaat , je groot motor rijbewijs halen in Nederland .
  Ik geloof dat is klasse A .
  Heb je dat .
  Dan kom je hier op vakantie en kun je en mag je zelfs een Harley of Ducati huren .
  Doe je of wil je dat niet , huur simpel een fiets .
  Thats it .

  Jan Beute

 19. Hans van Mourik zegt op

  Hallo Marco
  Zo als zo velen al gezegd hebben als je geen internationale motorrijbewijs heb en je wordt aanhouden of een ongelukt krijgt ben je gewoon de klos.
  Even nog een tip als je een reisverzekering heb kijkt goed op je polis of je ook een ongevallen verzekering heb.
  Want heb je door een ongeval een lichamelijk letsel op gelopen dan dekt de verzekering het niet ook de ziektekosten verzekering niet.
  Die vragen dan of het door een ongeval is gebeurd.
  Veel plezier hier

  Hans van Mourik

 20. Louis49 zegt op

  Zo n minimale verzekering dekt alleen de lichamelijke schade van de tegenpartij en dan nog tot max 50.000 baht ,niets dus

 21. ruddy zegt op

  Ik zou er wel rekening mee houden dat je als farang met een brommer minder dan 100 cc NIET de berg op komt.
  Dus op de vlakke weg blijven.

 22. ser kokke zegt op

  Nou begint bij mij de verwarring toe te slaan.
  Ik woon in Thailand en heb een Thais rijbewijs voor een “Motorcycle”.
  Let wel….cycle….
  Daarmee mag ik toch op elke brommer rijden, die er als brommer uit ziet.
  Een motor ziet er anders uit.
  Zitten er nog addertjes onder het gras?

 23. JOHAN zegt op

  hallo
  Dag marco wnn ga je juist naar thailand en waar?
  ik vertrek 30april
  kunnen mss eens afspreken?
  Ik huur altijd bromfiets nooit problemen maar ja als je de zot wil uithangen moet je gevolgen dragen
  Nooit boetes gekregen heb wel rijbewijs maar rij nooit dronken of zoals een gek
  Klopt wel dat je altijd als falang in fout bent bij ongeval
  Ik huur mijn bromfiets bij een belg
  nooit problemen of discusie over iets van schade
  je mag me mailen marco
  jodecoster@hotmail.be

 24. Steven zegt op

  Niet doen!!!!!!!!!! Je kunt alleen legaal rijden met een Internationaal rijbewijs.Als buitenlander ben je sowieso de klos bij een aanrijding.Huur een fiets of een auto.

 25. Daniël zegt op

  Ten eerste snap ik niet waarom iedereen denkt dat er in het buitenland brommers of scooters bestaan. Hierop een heel simpel antwoord dit bestaat alleen in Nederland. In Thailand bestaan alleen motoren waarvoor je een A rijbewijs nodig bent. Verschillende categorieën zoals in blauwe voor A rijbewijs of AM rijbewijs bestaan niet. In de EU geldt je NL rijbewijs en daar kan per land gekeken worden naar de lokale wet.

  In Thailand mag je alleen maar rijden met een internationaal rijbewijs waarbij de categorie A is afgestempeld. Hiernaast moet je het NL rijbewijs ook kunnen tonen anders is het nog niet geldig.

  Politie in Thailand zal per plaats misschien verschillend op de hoogte zijn maar in Pattaya, Phuket en andere toeristische plaatsen zijn ze heel goed op de hoogte. Risico valt wel mee paar honderd baht en je mag weer verder.

  Ongeluk eenzijdig: kan meevallen Motorbike max 2250 euro en daarnaast als je zorg/reis verzekering je lichamelijke problemen niet vergoed deze rekeningen.
  Ongeluk met andere buitenlander: wat meer kosten gezien ook tegenpartij maar in basis kan het flink oplopen.

  Ongeluk met Thai: dan begint de teller te lopen zeker bij lichamelijke klachten.

  Brommer huren? Bijna nooit verzekerd, ondanks dat zelfs de verhuurder dat wel zegt. Dan bedoelen ze Parabol: lekkere verzekering gemiddelde toerist heeft meerond contant geld op zak dan dat deze verzekering dekt. Vraag altijd om bewijs First Class verzekering kost meer dan 5000 baht per jaar alleen niet geldig voor huur Motorbike!

  Eerlijk gezegd Motorbike huren is leuk zolang er niks gebeurt.

  Wees verstandig en bedenk de risico’s voordat je eraan begint. Thai gehandicapt kost snel 1 of 2 miljoen baht en de politie laat je lekker zitten tot je betaalt hebt! Er zijn mensen die zo 50k uit de mou schudden maar kan je dit niet bedenk dan goed wat je risico is.

  Genoeg verhalen gehoord met valt wel mee komt wel goed!

 26. Pat zegt op

  Ik vrees dat de vraagsteller nog niks wijzer is geworden!!

  Geen enkele reactie is echt duidelijk en volledig.

  “Een rijbewijs, een motor, een scooter, een bromfiets, een verzekering, een internationaal rijbewijs, enz., niks wordt eerst gedefinieerd of stap voor stap duidelijk uitgelegd.

  Ik denk dat dit het juiste antwoord is, maar ik geef toe dat ik niet zeker ben (maar wel duidelijk) :

  * Voor de ouderen onder ons met een AUTOrijbewijs : zij mogen met een motor rijden in Thailand (dus meer dan 50), net zoals dat in Vlaanderen kan, maar hun rijbewijs moet internationaal geacteerd worden door onze overheidsdienst (kost niet zoveel).
  * Voor de jongeren onder ons : zij moeten een Vlaams of Nederlands motorrijbewijs hebben als ze met een scooter van meer dan 50CC willen rijden in Thailand, of een Vlaams of Nederlands bromfietsbewijs indien ze met een scooter van minder dan 50CC willen rijden.
  * Verzekering voor een scooter navragen bij verhuurdienst, maar beter zelf voor zorgen in Vlaanderen of Nederland + laten vertalen.

  Zoals gezegd, ben helemaal niet 100% zeker, maar het is wel duidelijk.

 27. theoS zegt op

  Ik reageer hierop voor wat het waard is. Ik rijd motor hier, dat is wat het is en geen scooter, zonder rijbewijs al gedurende meer dan 40 jr. Bij verkeers overtredingen is mij nog nooit om een rijbewijs gevraagd, kreeg wel de bekeuringen. Niemand in mijn familie, vrouw, zoon en dochter heeft een rijbewijs, dit al vele jaren. Wij gebruiken deze motoren dagelijks. Hier nog wat voor de liefhebbers, mijn dochter reed al op zo’n ding toen zij 10 jr oud was. Wat verzekering aangaat, is het inderdaad zo dat deze niet uitbetaald, doen ze toch niet met gebruik van allerlei smoessies. MAAR het is wel zo dat degene die het ongeluk veroorzaakt de tegen partij schadeloos moet stellen, kom je er niet uit gaat iedereen mee naar het politie bureau en kun je het daar uitzoeken zonder bemoeienis van de politie. Ben je het overeengekomen betaalt de schuldige partij en kun je naar huis. Het werkt nu eenmaal anders hier in Thailand dan in Nederland. Ik raad je wel af om te huren. Beter kopen en bij vertrek weer verkopen.

 28. js zegt op

  ik ben half thai en laat mij je vertellen dat een internationaal rijbewijs gewoon voorkomt dat je daar een boete krijgt van 200 bath. bij een ongeval of aanrijding moet je internationaal rijbewijs niet tonen want heeft geen zin, dan komen ze met excuus dat je thai rijbewijs moet hebben. en als je dan toch een thais rijbewijs hebt dan is het iets anders, als je in thailand een ongeval hebt gaat het je zowiezo geld kosten omdat je blank bent of je nu in fout bent of niet. zolang je geen thais identiteitskaart hebt zul je nooit evenveel rechten hebben als the locals.

 29. fransamsterdam zegt op

  Als ik er een dagje op uit wil, dan huur ik gewoon een Bahtbusje, of als we veel kilometers gaan maken een taxi.
  De kosten van zo’n taxi zijn natuurlijk hoger dan van een motobike, maar eigenlijk valt het wel mee. Als je 6 Baht per kilometer rekent en 2 Baht per minuut kom je voor bijvoorbeeld 6 uur en 200 km op 720 plus 1200 = 1920 Baht. Als je met z’n tweeën gaat is dat nog geen 28 euro per persoon.
  Dan heeft die chauffeur een goeie dag en jij een fijne.
  Als je dat te duur vindt levert elk wissewasje op een onverzekerde gemotoriseerde tweewieler waarschijnlijk blijvende trauma’s op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website