Beste lezers,

Zelf woon en werk ik nu 1 jaar in Thailand. Heb hier ook een partner (Thais) ik had haar een jaar geleden naar Nederland laten komen voor 3 maanden.

Toen hadden wij samen besloten dat we zouden gaan werken in Thailand. Nu willen wij eigenlijk allebei terug naar Nederland. Hiervoor moet ze de cursus afleggen + MVV. Dit is allemaal geen probleem, alleen ik kan natuurlijk niet voor haar garant staan en ik wil toch samen terug naar Nederland tegelijkertijd.

Hoe zou ik dit moeten doen?

Ik heb voldoende spaargeld voor 2 jaar alleen dit zien ze bij de IND niet als inkomen.

Heeft u hier een oplossing voor?

Groeten

Bart

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Ik kan niet garant staan voor een MVV voor mijn Thaise vriendin”

 1. Rob V. zegt op

  Heel kort:
  – Hier eerst een baan vinden die aan de eisen voldoet, alleen jij als partner kan garantstaan. Let ook op de duurzaamheid van het contract. Krijg je een jaarcontract dan moet de TEV aanvraag bij de IND binnen zijn voordat het contract inging. Loopt je contract 364 dagen dan is deze niet duurzaam meer.
  – Eerst in een ander EU land gaan wonen, dan zijn de eisen simpeler. Maar volgens mij kan dat alleen nog in België of zelfs dat niet meer. Dit heet de ” EU route” of België/Duitsland/Spanje/… route

  Waarschijnlijk komt het er toch op neer dat jij eerst een baan zult moeten regelen en daarbij dondersgoed let op de inkomenseisen wat betreft je loon en de looptijd. Men is namelijk als de dood dat je op de pof gaat leven en spaargelden volstaan niet. Volgens EU regels wel maar die hoeft Nederland niet te hanteren voor Nederlanders in Nederland. Als Nederlander in een buurland zou je spaargeld wel volstaan maar dan kom je weer in de knel met het feit dat je niet getrouwd bent…

  Meer advies/info: buitenlandsepartner.nl

  • Wim zegt op

   … woon in Duitsland heb heb recentelijk een c-visa aangevraagd voor mijn Thaise vriendin bij de gemeente, ze kijken wel degelijk naar je inkomen, ben aow’er en dat was niet voldoende, na storting van 2500 euro kon het wel, spaargeld is niet voldoende ….

 2. RichardJ zegt op

  Spaargeld wordt door de IND wel geaccepteerd als garantie voor een visum kort verblijf. Althans dat heeft de IND mij schriftelijk medegedeeld in 2010. Destijds moest je over 34 euro per dag gedurende het verblijf beschikken.

  Ervanuitgaande dat dit nog steeds geldt, zou dit helpen voor de maanden van een KV.

  (IND brief is eventueel beschikbaar).

  • Rob V. zegt op

   Richard het ligt helaas iets ingewikkelder:

   1) Een MVV (Machtiging Voorlopig Verblijf = D visum = inreis visum om in Nederland op een verblijfsvergunning te gaan wonen) is niet hetzelfde als een VKV (Visum kort verblijf = C visum = voor vakanties van maximaal 90 dagen). Er gelden dan ook andere eisen voor VKV en MVV. Tegenwoordig zijn de MVV en VVR (Verblijfsvergunning Regulier) samengevoegd in de TEV (Toegang en Verblijf) procedure. Voor de TEV kan alleen de Nederlandse partner (referent) garant staan voor de Thaise partner (vreemdeling). De referent moet een duurzaam en voldoende inkomen hebben: 100% minimumloon bij volledige werkweek, 365 dagen beschikbaar OF je moet de afgelopen 3 jaar gemiddeld genomen aan de inkomenseis hebben voldaan.

   2) Bij een VKV kan de referent garant staan, die moet dan ook duurzaam en voldoende inkomen hebben. Al komt je partner 1 week, als garantsteller moet jij 100% minimumloon hebben en een contract dat nog lang genoeg loopt. Belachelijk natuurlijk dat je Thaise partner niet op vakantie zou kunnen komen als jouw contract nog maar 300 dagen loopt… Gelukkig kan de Thai (vreemdeling) ook voor zichzelf garant staan, men moet dan 34 euro per persoon per verblijfsdag beschikbaar hebben. Dit mag in contanten, bankrekening (op naam van de vreemdeling) etc. Ander landen vragen andere bedragen (bijvoorbeeld België 38 euro, Spanje ruim 60 ??).

   Jouw antwoord heeft dus betrekking op een Thai die voor zichzelf garant staat voor kort verblijf. Voor vestiging in Nederland gaat die vlieger niet op.

   Handige tool: op IND.nl de klantdienstwijzer invullen (ik wil naar NL, ik kom voor kort/lang verblijf, ik …) dan krijg je een op maat gesneden overzicht van alle eisen.

   • RichardJ zegt op

    @ Rob,
    Deze materie is ongetwijfeld ingewikkeld, laat ik daarom tekst van de IND brief hier gewoon maar uittikken:

    “Voor een visum kort verblijf moet onder andere worden aangetoond dat de aanvrager van het visum (in deze situatie uw vrouw) voldoende middelen heeft om het verblijf in Nederland te kunnen bekostigen. Als voldoende middelen wordt aangemerkt dat de aanvrager 34 euro per dag ter beschikking heeft tijdens het verblijf in Nederland.

    Als echtgenoot van uw vrouw kunt u met een bankafschrift al aantonen over ruim voldoende middelen te beschikken. Welicht dat u ook een gezamenlijke bankrekening heeft en daar ook al voldoende geld op staat on die 34 euro per dag aan te tonen. In dat geval is de garantverklaring niet nodig.

    Mocht de Nederlandse ambassade in Thailand toch willen dat u een garantverklaring tekent dan moet u de voldoende middelen wel kunnen aantonen met de financiele jaaroverzichten van uw bank.”

    Dus in mijn geval zou “geld op de bank” voldoende zijn. Maar wellicht geldt dit alleen als je getrouwd bent.

    • Rob V. zegt op

     Die brief klopt inderdaad maar is niet echt duidelijk, men maakt een verschil tussen zelf voldoende middelen hebben of dat een derde persoon (referent of iemand anders) garant staat. In het geval dat jij garant zou staan moet je

     Uit de folder Kort Verblijf:
     ” Een garantverklaring: Dit is een verklaring dat een familielid of een andere
     relatie garant staat voor uw verblijf in Nederland. Deze is
     alleen nodig als u niet over voldoende middelen van
     bestaan beschikt. De uitnodigende partij (referent in
     Nederland) of een derde moet in dat geval een garant­
     verklaring invullen en ondertekenen. (…)
     Uit deze garantverklaring met bijbehorende stukken (bij­
     voorbeeld recente loonstrookjes en kopie arbeidscon­
     tract) moet blijken dat de garantsteller over voldoende en
     duurzame middelen van bestaan
     beschikt. Deze verkla­
     ring moet u bij de ambassade of het consulaat laten zien.
     Onder voldoende middelen van bestaan wordt bedoeld
     minimaal het minimumloon volgens de Wet op het
     minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml).”

     Bron: https://www.ind.nl/Documents/Visum%20kort%20verblijf%204022.pdf pagina 6/16.

     Waarbij “voldoende” dus 100% minimumloon is en waar “duurzaam” betrekking heeft op minimaal 1 heel jaar of over de afgelopen 3 jaren. Dit wordt elders op de IND website verteld.

     Elders op IND.nl staat dan ook.
     ” Wanneer heb ik voldoende geld?

     U moet voldoende geld hebben voor uw verblijf, doorreis en/of terugreis. Voor de duur van uw verblijf in Nederland moet u per dag beschikken over € 34. Dat bewijst u met bijvoorbeeld bankafschriften, reischeques of contant geld.

     Als u niet over voldoende geld beschikt dan kan iemand in Nederland voor u garant staan. Deze persoon moet voldoende en duurzaam inkomen hebben. Dat betekent dat zijn arbeidscontract nog minimaal 12 maanden geldig moet zijn op het moment van de aanvraag van het visum. Hoe hoog het bruto-inkomen per maand moet zijn, vindt u [externe link]hier. Als bewijs van het bruto-inkomen laat hij een kopie van zijn laatste 3 loonstrookjes en een kopie van zijn arbeidscontract zien. De garantsteller ondertekent een garantverklaring.”
     Bron: Klantdienstwijzer home > Alle veelgestelde vragen > Vragen over visa > https://kdw.ind.nl/KnowledgeRoot.aspx?knowledge_id=FAQVisumVoldoendeGeld

     Belachelijk natuur maar voor zowel MVV als VKV moet jij als referent dus ” duurzaam en voldoende” inkomen hebben en geen dag te weinig of dubbeltje minder… In jullie geval had jij niet garant kunnen staan met 34 euro per dag, alleen als je partner aantoonbaar zelf toegang zou hebben tot dat geld, dan dat staat ze dus voor zichzelf garant ook al zou de bankrekening ook op jou naam staan (gedeelde rekening of rekening alleen op haar naam). Als de bankrekening alleen op jou naam staat is het weer niet goed want dan zou jij in theorie haar toegang tot dat geld kunnen ontzeggen, want officieel kan ze er helemaal niet bij komen en dat mag weer niet…

     Ook haalt het niet uit of je getrouwd bent of niet, bij een VKV kan de vreemdeling nog voor zichzelf garant staan met 34 euro. Met een MVV (TEV) dus niet. Trouwen heeft alleen een voordeel als een vreemdeling samen met een EU burger reist (of zich samenvoegt met een EU burger) die een visum heeft voor een ander Schengen land dan het land van de EU burger. Jij als Nederlandse met Thaise echtgenote kan een gratis visum bekomen dat snel en met een minimum aan documenten moet worden afgegeven als je vrouw naar een ander Schengen/EU land gaat, Spanje bijvoorbeeld. In dat geval volstaat aannemelijk maken dat jullie samen in Spanje gaan verblijven en aantonen dat jullie familie zien.
     Zie: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

     Leuker kunnen we het niet maken, ook niet makkelijker… Geef persoonlijk de voorkeur aan een eis ” allemaal prima hoor, dat financiële plaatje regel je zelf maar zolang je je hand niet op houd”, de EU regels dus maar die ruimere regels past men wel bewust niet toe op eigen inwoners… Helaas mag je als land je eigen inwoners benadelen (discrimeneren) , want die worden niet beschermd door de EU afspraken. Stiekem hoop ik dat EU regels ook voor Nederlanders in NL gaan gelden. Ben je ook meteen van de hele EU route af en andere oneerlijkheid en kromme taferelen. Ik zie de NL overheid dat niet doen, voorheen waren de NL regels voor Nederlanders soepeler dan de EU afspraken, maar een versoepeling van migratie regels voor eigen gaat echt niet gebeuren. Deze kabinetten willen juist dat de EU zich gaat schikken naar de Nederlandse wetgeving in plaats van andersom.

     Maar ik dwaal af van de vraagsteller (excuses ik hou het hier bij), voor hem verwijs ik terug naar mijn eerste bericht: eerst maar zorgen dat hij zélf in Nederland een baan vind die aan de eisen (duurzaam en voldoende) voldoet en dit alles ook nog op tijd indienen. Dondersgoed de eisen lezen (zie ind.nl), de formulieren bestuderen en dan moet het lukken met de TEV/MVV procedure als Bart tenminste een goede baan kan vinden…

 3. Adje zegt op

  Bart, kijk nog een goed op de site van de IND. Daarin staat het goed uitgelegd. Heel kort en simpel gezegd. Je moet een vaste baan en voldoende inkomen hebben. En een bankrekening waarop je 2 jaren kunt teren is niet voldoende. Mijn advies. Ga naar Nederland. Zoek een baan en laat je partner 2x per jaar voor 3 maanden naar Nederland komen. Zelf 1 maand vakantie naar Thailand en je bent dan toch 7 maanden per jaar bij elkaar. In de tijd dat ze in Nederland is kan ze mooi inburgeringscursus leren. En dan over een paar jaar komt de rest vanzelf. Je zal geduld moeten hebben. Helaas wordt door onze regering nog steeds gediscrimineerd. Een dame van lichte zeden of een crimineel die binnen de EU grenzen woont en geen woord Nederlands of Engels spreken mag gewoon ons kikkerlandje binnen stappen terwijl onze lieve vriendinnen of echtgenotes die dan toevallig uit een niet EU land komen aan strenge eisen moeten voldoen voor wij ze mogen laten overkomen naar Nederland. Maar ja, wat doe je er aan. Één ding is zeker als je al deze problemen hebt doorstaan dan kan je relatie niet meer stuk.

 4. RichardJ zegt op

  Moderator: stoppen met chatten svp.

 5. Rob V. zegt op

  Bart, ik zag dat je op SBP een topic heb gestart ( http://buitenlandsepartner.nl/showthread.php?59790-hulp-gevraagd-mvv-of-België ), daar praat je over je vrouw terwijl hier in de titel over je vriendin wordt gesproken. Dat veranderd de situatie wel!

  Voor jou en lezers die in de toekomst deze lezersvraag lezen: indien je getrouwd bent kun je de EU route doen via elk ander EU land dan je eigen land. Als Nederlander kun je dus in België, Duitsland, Spanje etc. gaan wonen. Dat moet daadwerkelijk verblijf zijn samen met jou Thaise partner. Minstens 3 maanden maar hoe langer hoe harder en aannemelijker het is dat je daadwerkelijk in een ander EU land hebt gewoont en zo Gemeenschapsrechten hebt opgebouwd. Goed bewijzen verzamelen voor terugkomst in Nederland. Op SBP zijn twee aparte forums specifiek gericht op de “België route” en “Duitsland route”.
  Zie: http://buitenlandsepartner.nl/forumdisplay.php?22-Europa-route

  Als jij appartement vind in Duitsland of België moet je het wel een paar maandjes uit kunnen zingen. Details over hoe die routes exact gaan weet ik niet. Hier op TB zijn/waren enkele lezers die ook de EU (België) route hebben gedaan. Als je dus echt geen baan in Nederland kan vinden, overweeg dan serieus de EU route. Wel heel goed voorbereiden! Zie SBP. De autoriteiten zullen je niet vragen niet beantwoorden want die zien het als misbruik maken van EU verdragen (verdrag op vrij verkeer van personen en goederen binnen de unie). Zitten ook nog wat voordeeltjes aan voor je vrouw: geen inburgeringsplicht etc. maar een beetje immigrant wil toch de taal leren lijkt me of er een plicht geld of niet. En het is toch alleen maar te doen om samen in Nederland te gaan wonen maar de NL overheid hier een stokje voor steekt, puur zelf voordienend zijn is niet voldoende helaas voor Nederlanders in NL met een buitenlandse partner… Succes, de doorzetter komt er wel!

  Adje ziet het goed, als je hier doorheen komt kan je relatie niet meer stuk! 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website