Lezersvraag: Fietstocht door Thailand en Laos en een visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 november 2017

Beste lezers,

Komende 23 jan vlieg ik met een vriend van mij naar Chiang Mai om vanaf daar een fietstocht door Noord Thailand, Noord Laos en weer terug naar Noord Thailand te maken. De eerste 26 dagen in Thailand, dan 26 dagen in Laos en de laatste 18 weer in Thailand.
Hoe moet het nou met ons visum?

Bij aankomst in Chiang Mai een stempel, geldig 30 dagen, of een visum aanvragen bij de ambassade in Den Haag? Moet je nu wel of niet kunnen aantonen dat je een retourticket hebt? Volgens de website van de ambassade in Essen wel. Op de Nederlandse website vind ik hierover niets.

Dan het tweede probleem: bij terugkeer in Thailand krijgen wij dan een stempel voor 15 of 30dagen? Op beide websites vind ik daarover geen info!

Alvast dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Peter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: Fietstocht door Thailand en Laos en een visum”

 1. Frank zegt op

  Bij binnenkomst in Thailand krijg je een arrival stempel (geen visum) waarmee je 30 dagen in Thailand mag blijven. Zodra je de grens naar Laos oversteekt krijg je de departure stempel, waarmee je verblijf in Thailand wordt beeindigd. Bij het grenskantoor van Laos koop je een visum. Dat kost je, als je een Nederlands paspoort hebt, 35 US$, of het equivalent daarvan in thaise baht (eerder dit jaar was dat 1.600 tbh, drie dagen geleden was het 1.450 thb – ik zit nu in Luang Prabang). Heb het in ieder geval zo gepast mogelijk, ik kreeg 8 US$ terug op de 2.000 thb waar ik mee betaalde… Krijg je een mooie paginavullende visa sticker voor in je paspoort en een arrival stempel.

  Bij vertrek uit Laos krijg je weer een vertrek stempel, en aan de thaise grens voor Thailand opnieuw een dertig dagen arrival. Voorheen kreeg je 15 dagen bij terugkomst over land, maar dat is tegenwoordig 30 dagen, newt als bij aankomst op een luchthaven. Dus qua planning zit je goed. En als je die planning al zo nauwkeurig hebt, dan heb je toch ook al ene retourticket geboekt lijkt me…? Is mij nog nooit naar gevraagd, maar dat is dacht ik aan de luchtmaatschappij om voor in te staan.

  • Peter Lammerding zegt op

   Hartelijk dank voor uw duidelijke reactie!

 2. Leo zegt op

  Volgens mij heb je geen visum nodig indien je binnen 30 dagen Thailand weer verlaat. Echter indien je na het bezoek aan Laos weer terug Thailand in komt met een vliegtuig dan mag je wederom 30 dagen verblijven in Thailand zonder visum. Kom je echter over de weg dan mag je volgens mij slechts 9 dagen zonder visum in Thailand verblijven.

  • Leo Th. zegt op

   Leo, dus een naamgenoot, reageert door te zeggen: ‘ Kom je over de weg dan mag je volgens mij slechts 9 dagen zonder visum in Thailand verblijven’. Foute informatie, Leo kan veel beter totaal niet reageren dan iets ‘volgens hem’ mede te delen. Zoals uit de andere reacties blijkt is de juiste informatie dat je na binnenkomst in Thailand 30 dagen in Thailand mag verblijven, waarbij zowel de dag van aankomst als de dag van vertrek meegeteld wordt. Overigens Peter ga ik er vanuit dat je gewoon een retourticket hebt aangeschaft. Je vraag hiernaar is derhalve onduidelijk. In principe kan er op de luchthaven bij aankomst in Thailand door de immigratieambtenaar naar het retourticket gevraagd worden maar in de praktijk komt dat uiterst zelden voor. Wel kan er bij vertrek vanuit Nederland door de luchtvaartmaatschappij geconstateerd worden dat je retourvlucht later dan 30 dagen plaatsvindt. In enkele gevallen zou dat eventueel een formele reden kunnen zijn om je niet tot de vlucht toe te laten. In feite onterecht want je hebt in Thailand ook de mogelijkheid je visumvrije termijn van 30 dagen met 30 dagen te verlengen maar sommige maatschappijen zijn wat dat betreft star. Om helemaal zeker te zijn zou je vooraf per e-mail contact op kunnen met de maatschappij, waarin je informeert naar hun beleid en uitlegt wat je reisschema is. Aangezien je waarschijnlijk deze reis minutieus hebt voorbereid en al weet wanneer je Laos binnen komt is het wellicht raadzaam om daar online je eerste hotelovernachting te boeken, zodat je aannemelijk kan maken dat je na 26 dagen Thailand verlaat. Wens je een fijne vakantie met veel fietsplezier. Kijk uit voor honden, in Thailand maar zeker ook in Laos, het stikt er daarvan!

 3. jose zegt op

  Sinds 1 jan 2017 krijg je overland ook 30 dagen visum vrij verblijf.

 4. Khun Klahan zegt op

  Vergeet niet om zo’n formuliertje in te vullen van arival en departure kaart bij Laos grens. Dat formuliertje is het zelfde als je naar Thailand gaat en krijgt in de vliegtuig om in te vullen voordat het toestel landt. Ik ben eergisteren naar Laos gegaan om Vientiane te bezichtigen.

  Het is mooi daar en het eten is iets duurder dan in Thailand. De valuta is in Laos KIPS…dat is ongeveer 250 kips voor ฿1. Dus een Laos broodje met vulling kost ฿8 dus 2000kips

 5. Jasper zegt op

  Waar ik niemand over hoor is, dat de kans bestaat dat de vliegtuigmaatschappij in Nederland je weigert mee tenemen omdat je niet aan kunt tonen Thailand binnen 30 dagen te verlaten. Er wordt nl. altijd gekeken of je een geldig visum hebt als je langer op vkantie gaat: de luchtvaartmaatschappij is nl. vernatwoordelijk.
  Er zijn 3 mogelijkheden:
  Bel je luchtvaartmaatschappij op, leg het voor, en krijg een emailbevestiging dat je meemag
  Haal voor de zekerheid een toeristenvisum (60 dagen geldig)
  Boek online een supergoedkope vlucht van Bangkok naar Phnom Pen of Laos, kun je meestal gewoon weer afzeggen later.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website