Beste Thailandblog lezers,

Ik vraag mij af of lezers ervaringen hebben met of bekend zijn met staatsziekenhuizen of particuliere ziekenhuizen of klinieken die beschikken over oogspecialisten, liefst in de omgeving van Rayong, dat laatste is minder belangrijk.

Welke behandelingen zijn ondergaan, waar, kosten, resultaten, patiëntvriendelijkheid, etc?

Dank alvast voor uw reacties,

NicoB


» Laat een reactie achter


34 reacties op “Lezersvraag: Welke ervaringen hebben jullie met oogspecialisten in Thailand?”

  1. Kees zegt op

    Mijn ervaring betreft het laseren van het oog. Prima ervaring in Bumrungrat, Bangkok. Slechte ervaring in Bangkok Pattaya Hospital. Hogere kosten en de arts wilde beide ogen laseren, hetgeen volgens de arts in Bumrungrat totaal niet nodig was. Een oog laseren kostte 11,000 baht in Bumrungrat. BPH wilde 30,000 baht voor beide ogen. Ik heb ook meerdere klachten over oogartsen in BPH gehoord. Deze ervaring is van 5 jaar geleden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  2. Antony zegt op

    Nico, zelf heb ik vanaf kleine jongen altijd slechte ogen gehad en dus was ik brildragend. Met het ouder worden zijn de de ogen achteruit gegaan en had op het laatst + 3 en + 2,5 dus zonder bril kon ik niet lezen en ook geen auto rijden.
    Jaren lang lopen tobben met een leesbril en een bril voor afstand, dus uit gemakzucht ben ik dan die goedkope brilletjes gaan kopen van een paar euro wat ook niet echt bevorderlijk is voor de ogen.
    Een jaar of 4 geleden zag ik mijn oude huurbaas hier in Thailand en hij is rond de 75 , wat me opviel was dat hij geen (dikke) bril meer droeg en na een praatje er achter gekomen dat hij een cataract operatie heeft laten doen in Bangkok Pattaya hospital en alles door de verzekering was betaald.
    Een week later ben ik daar heen gegaan voor informatie en ben perfect geholpen en ingelicht , de ogen werden onderzocht met zeer moderne apparatuur en binnen 10 minuten vertelde de dokter me dat ik een zeer lichte vorm van cataract had ( in het Nederlands noemen we het grauwe staar als ik me niet vergis) Het kon verholpen worden en met een briefje van de arts de verzekering ingelicht. Verzekering vergoede mij 75% !
    Na een paar dagen de eerste operatie laten doen aan mijn slechtste oog dat plaatselijk verdoofd werd gedurende de operatie. Een uur na de operatie kon ik ZONDER bril lezen en zelfs kleine lettertjes.
    Vanaf die dag nooit meer een bril aangeraakt ! Paar dagen later mijn andere oog laten doen zonder enige problemen of pijn. En voor mij is er dus echt een wereld opengegaan en ben super blij met het resultaat. Als ik dit eerder geweten had was dit zeker al jaren geleden gebeurd.
    Nu na vier jaar nog steeds perfect en geen enkel probleem met lezen en of auto rijden. Enige nadeel is dat de ogen iets meer gevoelig zijn voor daglicht (zon) dus ik pak eerder een zonnebril dan vroeger.
    Kosten per oog toen rond de 100.000 Thai Bath . Perfect en zeer professioneel geholpen zeer vriendelijke mensen.
    Voor mij echt een hemel opengegaan en geen seconde spijt en alleen maar zeer positief over mijn “kijk” op de wereld nu ;-)))
    Groet, Antony

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • compuding zegt op

      Hallo Antony,

      Ik wou vragen wat jou leeftijd is, aangezien ik ook wou laseren vertelde ze mij dat dat niet kon boven de 50 jaar

      groet compuding

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • ruud zegt op

        Waarschijnlijk is er niet gelaserd, maar is de ooglens vervangen.
        Laseren helpt niet tegen de vertroebeling van een ooglens.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)
      • FredCNX zegt op

        @compuding
        Ik heb op mijn 60ste mijn ogen laten laseren, geen enkel probleem. In Rotterdam laten doen bij eye vision. In Chiangmai, waar ik het grootste deel van het jaar woon, waren daar geen mogelijkheden voor volgens het RAM hospitaal. Kosten in Rotterdam waren 1000 euro per oog. Geen bril meer en uiterst tevreden.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • NicoB zegt op

      Antony, dank voor je uitgebreide reaktie, cataract is inderdaad grauwe of grijze staar.
      Je spreekt over de operaties, voor alle duidelijkheid, cataract wordt in de regel geopereerd waarbij een nieuwe lens wordt geplaatst, is dat bij jouw ook gebeurd?
      Heb je de standaard lenzen laten plaatsen of specifieke? (o.a. die beter zicht in diepte verschillen geven.)
      Vraag nog, accommoderen je ogen nog goed cq. kun je diepte verschillen goed zien?
      Lees hier en daar dat dit niet meer funktioneerd na het inbrengen van lenzen, waardoor het autorijden een probleem zou kunnen zijn? Jij hebt daar geen last begrijp ik.
      Hoor graag verder van je, dank alvast.
      NicoB

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
      • Davis zegt op

        Volg graag de reacties; immers bij cataract worden beide ooglenzen vervangen. Eerst een oog, tot die operatie succesvol bleek, meestal na een week tot 14 dagen, indien geen complicaties, dan het andere oog. Er gaat dan voor de meesten na de behandeling een nieuwe wereld open omdat de dioptrie (myopie en/of presbyopie; bijziend of verziendheid) ook ingecalculeerd wordt. Gezien het meeste van de patiënten met cataract ouderen betreft, en men toch nieuwe ooglenzen heeft bekomen, wordt het dragen van een (geschikte) zonnebril aanbevolen. Al dan niet met eventuele voorlopige aanpassingen van de glazen ifv myo/presbyopie. Laat deze operaties door internationaal erkende ziekenhuizen doen. Trouwens, gelijktijdig met het plaatsen van nieuwe ooglenzen krijgt men in sommige landen een pas erbij. Ze zouden recycleerbaar zijn, wat niet echt mijn gedacht over de materie is. Nu ja, prothesen zijn ook recycleerbaar; betekent of herbruikbaar, of gedesintegreerd worden en mits een nieuwe mal een nieuw product te leveren.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  3. frank zegt op

    Het Rutnin eye hospital op Asok is wereldwijd een begrip en beschikt over de modernste technieken. Ik ben daar zelf op advies van een bevriende Thaise arts naar toe gegaan en heb me daar laten behandelen. Maak een afspraak en ervaar zelf hoe professioneel en kundig ze zijn. Aarzel niet om meerdere ziekenhuizen te consulteren als je twijfelt. Het zijn je ogen; zorg dat je bij de beste het laat uitvoeren. Succes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • Peter zegt op

      Helemaal mee eens

      Het Rutnin eye hospital op Asok is wereldwijd een begrip en beschikt over de modernste technieken

      Nadat ik maanden in een groot ziekenhuis in Chiang Mai door een oogarts behandeld was en mijn klachten nog steeds aanwezig waren ben ik naar het Rutnin eye hospital gegaan.
      Tien dagen later alles weer ok!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
      • NicoB zegt op

        Hallo Peter,
        Graag wat meer informatie, wat waren je klachten en de diagnose? wat heeft de oogarts voor behandeling gegeven? wat waren de kosten? hoe lang is dit geleden? Fijn dat je klachten zo snel verdwenen.
        Dank alvast.
        NicoB

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  4. Rolf Piening zegt op

    Hier mijn ervaring met oogziekte in Thailand:
    Een paar jaar geleden werd ik op een ochtend wakker (in Hanoi) en kon mijn ogen niet open krijgen omdat ze opgezwollen waren.
    Diezelfde dag moest ik naar Bangkok vliegen dus ben daar naar een ziekenhuis gegaan.
    Ik maakte me ernstig zorgen of dit wel goed ging komen.
    Mijn voeten waren nog niet over de drempel of de specialist riep al:
    Ik zie het al; Taa Deng! (rode ogen).
    Gaat u zitten en u krijgt geen hand van mij want dit is zeeer besmettelijk; raakt zelf ook n i e m a n d aan de komende dagen. U krijgt oogdruppels mee en ik zie u over 3 dagen terug.
    Ik dacht ja, ja… dat zal wel.
    Maar….toen ik 3 dagen later terugkwam was het hele probleem verholpen; al binnen een dag was de zwelling met de helft verminderd.
    Dat noem ik vakmanschap.
    Vanaf toen ben ik een fan het Bumrungradziekenhuis

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  5. Anthony zegt op

    Heeft iemand ervaring met het St. Peter Eye Hospital te Chiang Mai ?

    http://www.stpeter-eye.com/contact.htm

    Sawathi khrap ,

    Anthony

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  6. Hemelsoet Roger zegt op

    Rutnin eye hospital ben ik ook geweest, daar heb ik oogdruppeltjes voorgeschreven gekregen tegen cataract en die werken na 3 jaar nog altijd goed. Rutnin kan als de beste oogarts beschouwd worden en hij is me ook aanbevolen door mijn oogarts in Belgie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • NicoB zegt op

      Beste Hemelsoet Roger,
      Graag wat aanvullende informatie. De oogdruppels die je gebruikt, wat is het merk? Wat is de werkzame stof? Wat zijn de kosten daar van? Gebruik je die dagelijks en moet je die levenslang blijven gebruiken? Klopt het dat je oogarts het, nog, niet nodig vond een lenswisseling te geven, wat bij cataract vaak wel gebeurd? Begrijp ik het goed, dat je in het Rutnin Eye Hospital door dr. Rutnin zelf geholpen bent? Ben erg benieuwd naar deze informatie. Alvast bedankt.
      NicoB

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Hemelsoet Roger zegt op

        Beste NicoB, het merk van de oogdruppels is CATALIN. De wekzame stof ken ik niet van buiten, daarvoor zou ik de bijsluiter moeten raadplegen maar het probleem is nu dat ik de verpakking tesamen met de opgebruikte oogdruppels weggooi omdat ik die toch allang niet meer nodig heb en reserve flesjes waar ‘n bijsluiter bij zit heb ik voor het ogenblik niet meer. De prijs is 150 – 180 THB per stuk. CATALIN houdt cataract niet tegen, het vertraagt dat alleen maar en Dr Rutnin was voorstander om te opereren, maar er is wel ‘n probleem: aan mijn linker oog ben ik reeds 5 x geopereerd wegens netvliesloslating en er zit al ‘n kunstlens in dat oog. Daarom durf ik het niet te riskeren om op dat oog ‘n cataractoperatie te laten uitvoeren in Thailand. Dat laat ik liever over aan de Belgische arts die mij voordien geopereerd heeft. Die kent tenvolle de medische geschiedenis van dat oog, hier in Thailand kent men die niet en het zou wel eens kunnen dat het hier niet goed gedaan wordt, ook al is Rutnin de beste chirurg van het land. Ik wil niet riskeren dat ik achteraf minder goed zie. Het rechteroog is nu wel geen probleem, maar ik laat het toch liever in Belgie uitvoeren. Toen ik nog in Belgie woonde kwam die oogarts alle jaren naar Thailand, Myanmar en Cambodja (nu misschien nog?) om de mensen hier te behandelen en ook te opereren aan de ogen. Zodus heb ik volle vertrouwen in die arts. Zijn naam: van Laetem en is van Gent, Rutnin heeft van die man gehoord maar hem nog nooit ontmoet. Ik ben inderdaad bij Rutnin zelf op consultatie geweest die mij CATALIN voorgeschreven heeft en die oogdruppels gebruik ik 1 ‘s morgens en 1 ‘s avonds, maar mogen 4 x per dag gebruikt worden gedurende 1 maand en zodoende tot zolang ik geen cataractoperatie laat uitvoeren. Ook gebruik ik alle dagen ‘n capsule visolie om mijn ogen in ‘n zo goed mogelijke conditie te houden, dat helpt ook wel mee. Ook wortelsap gebruik ik regelmatig, bevat carotheen en is ook goed voor de ogen.
        Nog dit: CATALIN is geproduceerd door Senji Pharmaceutical co Ltd. Hyogo-ken, Japan en ingevoerd door Takeda (Thailand) Ltd., Bangkok.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)
        • NicoB zegt op

          Hemelsroet Roger, ik ben je heel dankbaar voor de zeer uitgebreide persoonlijke reaktie, die verduidelijkt heel veel en nu begrijp ik je situatie.
          Nog 1 vraag over het gebruik van de druppels, dat is me nog niet geheel duidelijk, je mag de oogdruppels 1 maand gebruiken, dan na verloop van tijd weer? Helpen ze het proces van verslechtering te vertragen en hoe lang gebruik je die al? Met de antwoorden daarop kan ik goed beslagen ten ijs komen bij de oogarts. Bijvoorbaat dank.
          Ik wens je veel sukses bij de verdere behandeling.
          NicoB

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
          • Hemelsoet Roger zegt op

            Beste NicoB, de oogdruppels moeten elke maand vervangen worden door ‘n nieuw flesje oogdruppels, aansluitend dus op de verlopen maand. Dat is om reden dat na 1 maand gebruik, de oogdruppels niet genoeg meer werkzaam zijn. Ik gebruik ze bijna 5 jaar (voordien schreef ik 3 jaar, maar het zijn er al bij al nu toch al 5 geworden) en ik moet zeggen, mijn zicht is toch nog niet zo erg achteruitgegaan op die tijd. Natuurlijk verslecht het niet van de ene maand op de andere, dat is ‘n langzaam verlopend proces van achteruitgang. Waar ik voor enkele jaren zonder bril kon zijn, moet ik er nu toch een gebruiken voor verzicht en ook voor lezen en schrijven. Voor middelmatige afstand hoef ik er nog geen. Natuurlijk speelt mijn ouderdom daar ook ‘n rol in, ik ben immers nu 72 jaar en het zicht verbetert er zo al niet op bij ouder worden, nietwaar?
            Groetjes, Roger.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Waardering: +1 (obv 1 stem)
            • NicoB zegt op

              Beste Roger, dank voor deze aanvullende informatie, het maakt me veel duidelijk wat te verwachten, zo kom ik beter beslagen ten ijs bij de oogarts.
              Ik hoop op nog meer reakties, maar wil nu alle andere reageerders al dank zeggen voor hun reakties.
              NicoB

              VA:F [1.9.22_1171]
              Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  7. Antony zegt op

    @ compuding
    Mijn ogen zijn niet gelaserd maar ik heb een cataract (grauwe staar) operatie gehad. Mijn leeftijd is 60 jaar.

    @Ruud , correct.

    Groet, Antony

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • luc.cc zegt op

      @Anthony
      Gisteren heeft met ook cataract vastgesteld bij mij
      Hoeveel heb jij betaald en in welk ziekenhuis?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • NicoB zegt op

        Beste luc.cc, even een aantal tegenvragen, wat was de reden dat je naar de oogarts ging? Naar welk ziekenhuis ben je gegaan? Welke arts heb je geconsulteerd? Hoe kwam je bij die arts terecht, eerst afspraak gemaakt? Welke procedures werden gevolgd om de diagnose cataract bij je vast te stellen, graag hoor ik al hetgeen men aan onderzoek gedaan heeft. Wat is de voorgestelde behandeling? Wat is de prijs die men je vraagt voor hetgeen men wil doen? Graag alles zo uitgebreid mogelijk, voor mij en de andere lezers, heel veel dank alvast voor die informatie.
        NicoB

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • luc.cc zegt op

          Nico, ik ben hier bij een plaatselijke chinese oogarts,geweest welke een test dee op mijn ogen, mijn linkeroog is op 1 jaar tijd 50 percent achteruit gegaan, geen troebel zicht, doch hij zei cataract en raadde me twee ziekenhuizen aan in Bkk, namelijk Rutnin en openbaar ziekenhuis Eyecare,
          Beiden rekenen 40.000 per oog
          Plaatselijk internationaal hospitaal, Ayutthaya 45.000 baht
          Ik ga wel een tweede diagnose laten stellen

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +1 (obv 1 stem)
          • NicoB zegt op

            Luc cc, dank voor je toelichtingen, 1 vraag nog, wat voor test/onderzoekingen deed de Chinese oogarts om de diagnose cataract te kunnen stellen? Wat rekende de Chinese oogarts daarvoor?
            Alvast bedankt,
            NicoB

            VA:F [1.9.22_1171]
            Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
            • luc.cc zegt op

              Ik ben maar 10 minuten binnen geweest keek naar mijn beide ogen een test om te lezen en besloot cataract, kosten 100 baht
              Maar ik gan een tweede diagnose laten stellen

              VA:F [1.9.22_1171]
              Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  8. tonymarony zegt op

    Beste landgenoten en zuiderburen ik lees jullie reacties over de vraag voor het beste ziekenhuis voor een oog behandeling , nu lees ik dat bij Antony over 100.000 bath en bij Kees 11.000 bath laseren per oog en de ander zegt ik kreeg druppels maar van de rest van de reacties lees ik weinig wat nou de echte kosten zijn ,want met een briefje naar de verzekering gaan die ik niet heb meer in Nederland want ik woon hier en ben uitgeschreven in Nederland zou ik graag wat meer directe informatie willen hebben, bij deze mijn hartelijke dank.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  9. Anthony zegt op

    Beste heren ,

    Ik wil mijn ogen laten laseren in Thailand.
    Waar doe ik dit en hoeveel kost me dit?
    Dank bij voorbaat en vriendelijke groeten,

    Anthony

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  10. Nicole zegt op

    Mijn man is ongeveer 4 jaar geleden gelaserd in Bangkok Bumrungrad door Dr. Chate.
    Dit was een hele rustige dokter, met ervaring uit USA. alles is toen heel efficient en goed uitgevoerd.
    Nu na 4 jaar nog steeds geen problemen

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  11. Andre zegt op

    @ iedereen, ik heb zojuist een prijsopgave van Rutnin eye clinic binnen gekregen voor nieuwe lensen, cataract, en deze vragen per oog 65.000 bth.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • NicoB zegt op

      Hans, fijn dat jij ook gereageerd hebt, je reaktie is zeer waardevol. 2 vragen Hans, je bent tevreden met de behandeling die je nu krijgt in een staatsziekenhuis, welk staatsziekenhuis is dat? lange wachttijden ….. wat is te verwachten? Dank alvast voor je antwoorden.
      NicoB

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  12. Andre zegt op

    Als iemand anders nog meer informatie heeft betreft andere oog clinicen wil U dit dan door geven aan dit blog, iedereen bedankt voor de nodige en nuttigge informatie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  13. Andre zegt op

    @ Luc.cc, Openbaar ziekenhuis eye care waar is dit gelegen en wat is hier het email adres van, bedankt

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  14. Andre zegt op

    @ Hans, Ik wil dan wel even weten waar jij het heb laten doen en wat het jou totaal heeft gekost.
    Ik woon zelf ook in Thailand en omdat ik teveel gebreken heb laat ik mij niet meer verzekeren.
    Zoals jij schrijft ben je weg gegaan bij rutnin maar dat was toch niet na 1 oog of heb je de nazorg ergens anders gedaan.
    Naar Nederland gaan heeft voor mij geen zin omdat ik daar niets meer heb en als je dan alles moet huren en openbaar vervoer moet gaan ben ik wel meer kwijt dan naar BKK te gaan en iets meer te betalen.
    Het Siriray en Rama Tibodi ziekenhuis opereren deze ook of is dit alleen nabehandeling?
    Ik kreeg gisteren bericht uit het BKK Pattaya Hospital, 100.000 voor 1 oog.
    Vandaag bericht uit het TRSC clinic, deze hadden 4 verschillende optie’s van 50.000 tot 100.000 baht.
    Alvast bedankt voor de informatie tot nu toe en hoop, als er meer info is het wordt gemeld op dit blog of naar mij prive andrenederpel@yahoo.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  15. Andre zegt op

    @ Luc.cc, Ik woon in Phetchabun net buiten de stad, wil jij mij eens op bellen om een afspraak te maken of geef je email adres eens door, de mijne staat ook op TB, waarschijnlijk de onderste.
    Mobile: 0878917453

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website