Ervaringen met de aanleg van cacao plantages in Noord Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
1 november 2022

Beste lezers,

Heeft er iemand ervaring met de aanleg van cacao plantages in Noord Thailand? Zijn de opbrengsten lonend of niet? Na hoeveel jaar?

Groet,

Gerardus

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

4 reacties op “Ervaringen met de aanleg van cacao plantages in Noord Thailand?”

  1. Hans Udon zegt op

    In het dorp van de ouders van mijn vrouw zijn 3 kleine cacao plantages. Volgens mij proberen ze het uit, gewoon om te kijken of het wat is. Zelf heb ik ooit eens naar gekeken, en als je het met de wereld markt prijzen vergelijkt, was het niet interessant. Wat ook nog een bijkomend probleem is, dat je het moet verkopen aan een opkoper die aan een fabriek gelinkd is, want zelf verwerken (fermenteren en roosten) is tijdrovend, en op de markt gaan staan met vers fruit werkt ook niet. En opkopers geven niet altijd de beste prijs, zeker niet als ze weten dat je het nergens ander kwijt kunt.

  2. Cornelis zegt op

    Geen enkele ervaring, maar misschien heb je iets aan het volgende:
    Ik passeer tijdens mijn fietstochten regelmatig borden die naar ‘Cocoa Land’, een cacaoplantage, verwijzen.
    Ligt in Huai Sak, een km of 20 ten zuidoosten van de stad Chiang Rai, nabij weg nr. 1306.
    Tik op Google Maps ‘Cocoa Land Huai Sak’ in en je ziet de locatie plus contactgegevens.

  3. Arnolds zegt op

    Zelf heb ik 6 jaar bij een suiker,koffie en cacao plantage in Zuid-Amerika gewoond.
    Cacao planten staan in beddingen onder beschutte bomen.
    De bomen geven na 5 jaar vruchten.Deze vruchten groeien aan de stam en zijn paars ,groen en rijp kanariegeel van kleur.
    Ik zou nooit aan deze arbeidsintensieve klus gaan beginnen,de concurentie in Thailand is groot,kijk maar naar alle Amazon shops bij tankstations.

    Voor eigen gebruik heb ik 2 x een zending cacoa vruchten besteld uit Sukhotai.
    Bij de 1e zending waren 4 van de 5 niet te eten,het vruchtvlees was uitgedroogd,je hoorde het van binnen bonken.De vruchten waren niet vers geplukt ,zeker 2 tot 4 maanden oud ,je kon het aan de snijstengels zien die waren uitgedroogd en poreus.
    Na gesprek heb ik de verkoper gevraagd om 5 geel/groen cacoa te sturen.
    Deze waren goed zonder geluid met veel zure vruchtvlees.Na het snoepen hou je cacaobonen over.
    De Thaise cacaobonen heb ik nog niet kunnen verwerken vanwege te weinig zon.

    De Braziliaanse cacoa is groter,het vruchtvlees smaakt lekker zoet/zuur, de cacoabonen zijn groot en volgroeit.Zelf gemaakte cacao met echte koeienmelk smaakt gewoon Top.

  4. Ruud zegt op

    Er zijn een paar cacao plantages rondom Chiang Mai, deze worden allemaal gebruikt om eigen chocolade te produceren, “Bean to Bar” nu als je met zo iets wil beginnen hou er rekening mee dat landbouw een beschermd beroep is in Thailand (dus niet toegelaten voor farang) is ook zeer een intensief beroep, zeker als je ook de fermentatie wil doen…dus kennis is zeer belangrijk en de cacao boeren gaan hun geheimen niet vertellen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website