Lezersvraag: Vragen over emigreren naar Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
3 februari 2015

Beste lezers,

Ik wil graag in Thailand gaan wonen. Om dit waar te kunnen maken ben ik eerder met pensioen gegaan. Uitgerekend dat ik aan de voorwaarden kan voldoen t.a.v. inkomen. Maar nu komt het, door dat de euro zwak is en de baht sterk voldoe ik er niet meer aan de voorwaarden, ik kom 3500 baht per maand te kort en heb geen spaargeld (mijn huis stond onder water).

Toch wil ik nog graag doorzetten en hoop hier een advies te krijgen. Als ik me in Nederland laat uitschrijven en met de belastingdienst regel dat ik in Thailand belasting ga betalen voldoe ik wel aan de voorwaarden. Maar volgens mij kan ik dat pas regelen als ik in Thailand verblijf? Is het mogelijk om eerst met een ander visum naar Thailand te gaan. Daar mijn zaakjes regelen met de belastingdienst en dan alsnog een visum OA te regelen? Het is mijn bedoeling om in Thailand op de fiets rond te gaan trekken en heb dus geen vaste woon of verblijfplaats.
Mijn vragen:

 • Welk visum moet ik dan eerst aanvragen?
 • Hoe regel ik dat met de belasting in Thailand?
 • Moet ik een bankrekening en hoe regel ik dat?

Met vriendelijk groet,

BertH


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Vragen over emigreren naar Thailand”

 1. dick zegt op

  Ik neem aan dat je 35000 bedoeld?
  Kijk eens in de bovengenoemde ,daar is bijna alles te vinden
  succes.
  Dick

 2. jasper zegt op

  Beste man,

  42,000 baht tekort komen op jaarbasis is een lullige 2500 euro. Stort dit op een Thaise bank, haal een inkomensverklaring bij de ambassade in Bangkok, laat evt. je inkomensverklaringen zien bij immigratie in Thailand, en je bent binnen op een retirementvisum.

  Als je die 2500 euro niet kunt ophoesten raad ik je aan om elders op de werelde en plekje te zoeken.

 3. eugeen zegt op

  Als je hier wilt wonen ben je best dat je in je thuisland een non immigrant “o” visum vraagt, dat je hier dan kunt laten omzetten in retirement visum.
  Je hebt nodig:
  – ofwel 65000 baht inkomen (vb pensioen)
  – ofwel 800000 baht op de bank
  – ofwel een mix van beiden.
  Als je geen spaargelden hebt en enkel pensioeninkomsten (die onvoldoende zijn), moet je toch even rekenen of je het hier wel gaat redden.
  Uiteraard is het leven in Thailand goedkoper dan in Belgie of Nederland, maar je gaat ook een huis of condo moeten huren (of mettertijd kopen), misschien een bromfiets of een auto, etc…
  Hieronder is nog een link naar uitgebreide info over het retirement visum:
  http://www.thailand-info.be/thailandvisumretirement.htm

  • lung addie zegt op

   Ik stem volkomen in met de stellingname van bovenstaande reactie. Thailand stelt bepaalde eisen voor langverblijf en ze weten best waarom. Verleden week stond het forum hier vol met reacties ivm de lage koers van de Euro tegenover de THB. Er werd gekermd en geweeklaagd en door wie? Door meestal mensen welke NIET of nauwelijks voldeden aan de gestelde eisen en nu in de problemen dreigen te komen. Als je over onvoldoende middelen beschikt zou ik stellen: begin er niet aan en wacht eventueel tot je wel over deze middelen beschikt. Dit behoed jezelf voor onaangename verrassingen in de toekomst. Verzint eer je begint en bouw genoeg reserves in. Het is voor niemand prettig te moeten vaststellen dat je een onbezonnen daad hebt gedaan en daardoor op termijn in problemen komt te zitten. Niemand weet momenteel welke kant het met de THB/EU zal uit gaan. Dus als je niet tegen een financiele schok opgewassen bent blijf dan nog even waar je bent en berg je mooie dromen nog even op in de koelkast.
   lung addie

 4. teun zegt op

  Bert,

  Een m.i. ietwat onduidelijk verhaal. Je begint met te stellen, dat je niet aan de voorwaarden voor een OA visum voldoet. Dat is duidelijk! Je hebt te weinig vermogen cq. pensioen.

  Vervolgens zeg je:

  “Toch wil ik nog graag doorzetten en hoop hier een advies te krijgen. Als ik me in Nederland laat uitschrijven en met de belastingdienst regel dat ik in Thailand belasting ga betalen voldoe ik wel aan de voorwaarden.”.

  En dan begrijp ik het in elk geval niet meer. Of bedoel je, dat je in Thailand – naar jouw verwachting – minder belasting zult betalen dan in Nederland? Dat klopt op zich wel, want de belastingdruk in Thailand is 0 %. Alleen wel even regelen, dat je goeie ziektekostenverzekering hebt in Thailand. Want bij (fiscaal) uitschrijven uit Nederland vervalt ook meteen je ziektekostenverzekering aldaar.

  En wat Dick aangeeft, klopt. Er is hier op dit blog al heel veel gezegd/geschreven over dit aspect.

  • Kees 2 zegt op

   1. BertH bedoelt wrsch dat zijn bruto inkomen wel voldoende is, maar netto niet. Ik denk dat hij met een inkomensverklaring betreffende bruto inkomen ook wel een visum zal krijgen. Op mijn inkomensverklaring staat nl mijn bruto inkomen en Immigration heeft mij nooit gevraagd wat het netto is..

   2. 0 % belasting in Thailand? Weer het bekende sprookje:
   zie http://thailand.angloinfo.com/money/income-tax/

  • henry zegt op

   Teun, de belastingsdruk in Thailand kan oplopen tot 30% van het inkomen.

 5. ruud zegt op

  Ik ben bang, dat u veel te enthousiast naar uzelf toe hebt gerekend.
  Als u al niet aan de voorwaarden van inkomen in Thailand kunt voldoen, hoe gaat u zich dan verzekeren voor ziektekosten?
  Hoe gaat u zonder spaargeld de verhuizing betalen?
  Ik ben bang dat u zich door naar Thailand te verhuizen diep in de problemen stort.
  Als u naar Thailand verhuist, zal dat ook gevolgen hebben voor de AOW opbouw.
  U zult dan minder AOW ontvangen.
  Ik zou eerst nog eens goed ndenken en opnieuw rekenen als ik u was.

  • Christina zegt op

   Helemaal gelijk. Kom net terug van de belasting consulent en daar wordt je niet vrolijk van.
   Alles is weer naar beneden gegaan dus weer inleveren en geld meebrengen voorheen was dit niet het geval en kregen we terug.

 6. Richard zegt op

  Uitschrijven en met de Thaise belastingdienst een deal maken staat in geen enkele eis voor het verblijf aldaar. Belasting betalen op wat voor grond en waarover?

  Uitschrijven en de Nederlandse belasting verzoeken je niet meer aan te slaan sowieso voor de sociale lasten is wat je wel kan doen, de rest is afhankelijk van het soort inkomen wat je hebt.

  Naar een Thais belastingkantoor gaan om te vertellen dat je daar belasting wilt betalen dan zul je niet ver komen, want je bent “niemand”, je hebt geen werkvergunning noch een min of meer vaste status, noch is er nu een overduidelijk gehanteerd verdrag wat dit soort zaken nu echt goed regelt. Wat ga je als bewijslast meenemen om duidelijk te maken wat je wilt?

  De eis voor een verblijf in Thailand op basis van retirement is een inkomen per maand van B 65000 dan wel een vrij opneembaar bedrag van B 800.000 in een Thaise bank (bij verlenging) of een combinatie van deze beide methodes zodat het totaal toch op B 800.000 uitkomt op jaarbasis.

  Als het tekort nu om B 3500 gaat, hoeveel is dat dan bij de volgende negatieve koerswijziging? Scharrelen op de financiele grens zou je wel eens op kunnen breken.

 7. Kees 2 zegt op

  Antwoord op de vragen van BertH:

  Blijkbaar heb je tegen de huidige koers van de baht 65.000-3500= 61.500 baht per maand. Dat is echt ruim voldoende om hier van te leven. Maar niet genoeg voor een retirement jaarvisum.

  1. In eerste instantie is een multiple non-O dan een mogelijkheid (ik neem aan dat je 50+ bent). Hoef je maar 600 euro per maand te hebben volgens deze link: http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen. Zo kun je een jaar in Thailand verblijven, al moet je wel een visa-run doen elke 90 dagen. Dat mag met dit visum: even de grens over en terug.
  Wie weet kun je 20.000 baht per maand sparen, dan heb je volgend jaar 240.000 baht op een Thaise bankrekening staan, dan hoeft je inkomen nog maar 560.000/12 ~ 47.000 per maand te zijn en heb je genoeg voor een retriment visum.

  2. Je boekt in Thailand een kamer voor een maand of zo, dan heb je een adres. Dat heb je nodig voor het aanmelden bij de Thaise belastingdienst. Stel je boekt een kamer (bijv in Jomtien Long Stay voor 6000 baht, (excl electr) in Jomtien Beach, ten zuiden van Pattaya, daar zit ook een belastingkantoor (op 70m afstand) waar je je kunt aanmelden. Maar hiervoor heb je documenten (bewijs verblijfsadres) van Immigration (ook in Jomtien, op 400m afstand) nodig en ook daarvoor heb je dus een adres nodig. Maar maak je hier niet druk over, dat aanmelden kan over een jaar ook nog wel.

  Sowieso kun je je uitschrijven in NL, scheelt je direct ziektekostenpremie, AOW en andere premies. Aanmelden bij Thaise belastingdienst kan zoals gezegd later wel.
  Je kunteventueel een doorlopende reisverzekering via JOHO afsluiten voor minder dan 700 euro per jaar (!)
  Dat dekt onverwachte ziektekosten in het buitenland (je gaat fietsen dus ben je gezond, maar loopt wel risico op ongelukken), inclusief onverhoopt naar NL terugreizen ivm familie-omstandigheden. Ik (destijds 55) heb dit 4 jaar lang gedaan, dat is tevens het maximum aantal jaren. Kreeg retourticket vergoed ivm overlijden van mijn vader, en ziektekosten 100 euro.
  http://www.joho.nl/verzeker/isis_continu/.
  (Ik heb nu een ziektekostenverzekering(AA+) alleen geldig in ZO Azie voor 28.000 baht per jaar (!), eigen risico zo’n 35.000 baht. Zou je ook kunnen doen.)

  3. Voor een bankrekening heb je ook een adres nodig. Regel internetbankieren, vanzelfsprekend.

  Verblijf eerst rustig een maand op 1 plek in Jomtien Beach, relax, regel bankrekening, kijk rond, leer, geniet van het strand en de omgeving, en maak rustig je fietsplannen. Je kunt daarna tijdelijk je kamer opzeggen, zorg dat ze jouw eventuele post bewaren, stal overbodige spullen in een kluis in Jomtien Plaza Complex (op 300m afstand) en begin dan pas aan je fietsavontuur.

  • Kees 2 zegt op

   Aanvulling: aan het eind van het jaar kun je een inkomensverklaring regelen via Oostenrijkse consulaat in Pattaya en je non-O omzetten in een retirement visum (dankzij je hopelijk gespaarde 240.00)

   • Kees 2 zegt op

    240.000

  • khun Jacques zegt op

   BHT 28.000 per jaar: waar?? na alle horrorstories over krankzinnig dure ZKV’s… ben je nog onder de 60?

   • Soi zegt op

    Laat je niet gek maken! Voor een premie van 28 duizend baht per jaar ben je ongeveer tot 4 ton baht ziekenhuiskosten verzekerd. Wil je meer dekking, dan ook een hogere premie. Verder geldt, en dat weet iedereen toch onderhand wel: hoe eerder je begint, hoe betaalbaarder op den duur de verzekering. Zo is iemand die voor zijn zestigste zijn ziektekostenverzekering afsluit, verzekerd van levenslange dekking, is de premie hanteerbaar, en kan op elk gewenst moment een upgrade plaatsvinden. Premieverhoging is in die gevallen zeer te overzien. Maar ben je bijna 65 jaar oud, en wil je in TH alsnog een ziektekostenverzekering, dan ben je duurder uit. Al degenen die roepen goed en tevens goedkoop verzekerd te zijn in TH zouden eigenlijk ook leeftijd en omstandigheden moeten melden van het moment waarop zij de verzekering afsloten.
    Voor het overige geldt: zorgen dat je je zaakjes voor elkaar hebt, niet alleen met de belastingdienst, ook met het ziekenfonds. Niets is goedkoop in TH, laat staan gratis.

    • Sir Charles zegt op

     Daar komt het feitelijk op neer Soi, hoe ouder je bent en dan een verzekering wil afsluiten hoe hoger de premie.
     Eigenlijk niet meer dan logisch en niet minder terecht gezien de kwaaltjes die men nou eenmaal vaker kan oplopen die inherent zijn vanwege het ouder worden.
     Ga anders maar eens kijken in het hospitaal in Soi Bukau, het is daar dagelijks een inloop van oudere farang die het een en ander mankeren, niet zo gek die premieverhogingen door de verscheidene zorgverzekeraars.

  • NicoB zegt op

   Kees2, kun je voor BerthH de vraagsteller en vermoedelijk voor vele anderen de informatie geven van je ziektekostenverzekering die zo voordelig lijkt?
   Leeftijd, assuradeur, dekking, uitsluitingen, maximum gedekte bedragen, enz.?
   Velen zullen je dankbaar zijn voor die informatie, alvast dank.
   NicoB

  • Cor Verkerk zegt op

   Hallo Kees2

   Ben erg benieuwd bij welke maatschappij je je ziektekostenverzekering hebt en op welke condities.

   Zeer geinteresseerd

   Bij voorbaat dank

   Cor Verkerk

  • BertH zegt op

   Dank je Kees,
   Hier heb ik wat aan. Ik denk namelijk ook dat ik aan 61.500 bath genoeg heb om van te leven. Ik hoef geen auto of een motor. Ook wil ik geen huis o.i.d. kopen. Verder ben ik geen stapper en wil ook niet in een toeristisch oord wonen. Ik ben ook niet uit op luxe dus ik hoef niet ergens te wonen met een zwembad en andere zaken. Nu trekt Jomtien Beach mij niet zo maar ik wil eerst naar Ching Rai voor in ieder geval een maand en weet dat je daar ook vrij goedkoop kunt wonen en eten. Daar kan ik inderdaad mooi acclimatiseren, relaxen, wennen aan het fietsen enz.Op die manier denk ik dat ik geld per maand over hou en dan na een jaar voldoende op de bank heb om met mijn inkomen dan aan de voorwaarden te voldoen om een OA visum te krijgen.
   Ik ben ook wel benieuwd naar je ziektekostenverzekering. Is AA het kantoor wat in Hua Hin zit.? Ik heb daar al eens contact mee gehad en volgens mij kun je daar voor ongeveer 250 euro een verzekering afsluiten op mijn leeftijd van 62 jaar.
   Nog even wat anders, als ik een ziektekostenverzekering heb en woon in Thailand waar heb ik dan nog een reisverzekering nodig

 8. NicoB zegt op

  Beste BertH.
  Visa O-A.
  Voor alle duidelijkheid, een Visa O-A multiple kun je alleen en uitsluitend verkrijgen in je huidige woonland.
  Het blijvende voordeel daarvan is, dat je dan niet elke 90 dagen even het land uit moet.
  In het 1e jaar dat je op dat visa in Thailand woont moet je tegen het einde van dit eerste jaar, voordat de geldigheidsdatum van je visa verloopt, eenmalig Thailand uit en kunt direkt terugkeren, je krijgt dan een verlenging voor 1 jaar. Tegen het einde van dat 2e jaar kun je een verlenging aanvragen bij immigration en krijg je een retirement visa en zo vervolgens elk jaar.
  Je moet wel aan de voorwaarden voldoen, zie het Visa dossier, essentieel bij jou is voldoende inkomen en/of vermogen, dat moet tezamen minimaal 800.000 zijn. Kun je in NL niet aan die voorwaarden voldoen kun je geen visa O-A krijgen en ook geen visa O.
  Als ik het goed heb, dan blijft je als start over een 90 dagen visa, dat je wonend in Thailand omzet naar een visa O. Dan heb je misschien voldoende tijd om je zaakjes, vooral in NL met vrijstelling IB over je vroegpensioen, te regelen. Zie het visa dossier. Langs deze weg zou je je plannen toch kunnen doorzetten, zet dit alles nog eens chronologisch op een rijtje, zodat je zeker weet, dat je ook in Thailand kunt blijven.
  Als de Euro nu nog eens verder daalt tov. de Thaise bath, en dat kan best gebeuren naar bv. 32 per euro, hoe red je je daar uit als je nu al op het randje zit? Dat moet je oplossen, anders zit je hier op de schopstoel.
  Belastingplicht in Thailand.
  Die is er praktisch gezien niet, wel blijf je in NL altijd IB betalen over je Aow, nu 8,35 %, er zijn helaas plannen om dit te verhogen naar 19 %.
  Openen bankrekening in Thailand.
  Dat lukt soms terwijl je nog niet definitief in Thailand woont, maar je zult er wel voor naar Thailand moeten komen.
  Woonadres Thailand.
  Als je in Thailand niet op een of andere manier een woonadres regelt, waar je niet beslist steeds hoeft te verblijven gezien je plannen ook, dan vraag je om moeilijkheden met Thai immigration, daar moet je elke 90 dagen, ook met een O-A visa, melden waar je woont, dus dat regelen is noodzakelijk.
  Sukses met je afwegingen, maar vooral je plan heel goed op papier krijgen en zekerheden daar in bouwen, vergeet de kosten van een zorgverzekering, niet, als je nu geen vermogen hebt en geen royaal inkomen om dat, alsnog, te verzamelen, neem je een onverantwoord risiko lijkt me.
  Hoop dat je hier iets aan hebt en dat je het plaatje sluitend kunt krijgen.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website