Beste lezers,

Gebruiken Thaise restaurants de smaakversterker ve-tsin (mng, msg oftewel Mononatriumglutamaat) in hun gerechten en zo ja, hoe geef je aan dit niet te willen? Mijn vrouw verdraagt dit namelijk heel slecht.

Iedereen alvast bedankt voor info en tips.

Groet,

Tom


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Gebruiken Thaise restaurants ve-tsin (mng of msg) in hun gerechten?”

 1. Bert zegt op

  me ow ponchalot. (ik wil geen vetsin)

  Hoe je het in het Thais schrijft weet ik niet.
  Ik zeg dat ook iedere dag en inmiddels weten de meeste wel dat ik dat niet wil. Ook niet zo veel suiker als de gemiddelde Thai.

 2. Cees zegt op

  Dat wordt een zogoed als onoverkomelijk probleem voor U.

 3. Martin zegt op

  Bedoel je NL of TH?

  Wij gebruiken het niet
  (Thaise Wok Lotus Apeldoorn)

 4. Mietje zegt op

  Hallo,
  Ve tsin wordt helaas in bijna alle keukens in thailand gebruikt, daar noemen ze het Poencherot (spelling niet correct, maar zo spreek je het ongeveer uit.)
  Als je dan uit eten gaat kan je best bij je bestelling gewoon zeggen, MAI POENCHAROT, wat zoveel betekent als geen Ve tsin gebruiken SVP. De meeste restaurants hebben ervaring met falang die dit niet verdragen en meestal vormt dit ook geen probleem.
  Succes met jullie reis !
  Mietje

 5. henry zegt op

  In Makro word MSG verkocht in zakken van 20 Kg. ik hoop dat hiermee uw vraag beantwoord. Vooral in in streetfood word er zeer kwistig gebruik geemaakt van MSG.

  Sommige ketensrestaurant zoals Sizler duiden aan dat zij MSG vrij zijn,

 6. Tino Kuis zegt op

  Dat wordt heel veel (te veel) gebruikt, in bijna alle gerechten. Mononatriumglutamaat met nummer E621 is er een van vele. Ik gebruik het vaak een beetje.
  De algemene term in het Thais is 1 สารชูรส of 2 ผงชูรส . Uitspraak 1 sǎan choe: rót (stijgende, midden, hoge toon, lange –oe- ; letterlijk ‘ingrediënt , versterken, smaak’) of 2 pǒng choe: rót ; letterlijk ‘poeder, versterken, smaak’). ‘Smaakversterker’ dus. Meer ‘smaakverhullend’ 🙂

  Je vraagt dus beleeft: ไม่เอาผงชูรสเป็นเด็ดขาดนะครับ/คะ Mâi aow pǒng choe: rót pen dèd khàat ná khráp/khá

  (ded khaat is ‘absoluut’, dus ‘absoluut niet’)

  Even uitprinten en laten zien aan de bediening. Moet lukken.

 7. Gerard zegt op

  “mai sai phom-shue-rod na khrab/kha”

 8. Pieter zegt op

  Wat dacht u zelf?
  Natuurlijk wordt pom-sjoelot, zoals de Thai het zelf noemen volop gebruikt in Thaise restaurants.
  Hoe zeg je het fonetisch in Thai: “Mai ou pomsjoelot kap/ka”

 9. eduard danser zegt op

  ik ben zeer blij, dat dit onderwerp behandeld is.
  ik had ooit in een thais restaurant in Parijs, de tekst op een papiertje laten schrijven en daar heb ik veel plezier van gehad; echter dit jaar verloren, maar nu heb ik de thaise benaming kunne copiëren!! dank!

 10. Robert zegt op

  Ga er vanuit dat er (vrijwel) altijd MSG wordt gebruikt, hoewel,dat misschien niet voor alle gerechten van toepassing zal zijn. Maar er zijn restaurants die aangeven geen MSG te gebruiken.

 11. GYGY zegt op

  Misschien is dit de boosdoener van de ellende die mijn vrouw in Thailand ondervind.Mijn vrouw dacht jaren lang dat ze zonneallergie had,maar geen zalfje of pilletje kon helpen en steeds goed beschermd onder de parasol op het strand.Met de jaren begon ze ook steeds liever het Thaise eten te lusten,met als gevolg steeds meer uitslag gepaard met jeuk.Tot over twee jaar toen ze voor een andere behandeling bij haar omeopatische dokter het probleem besprak.Waar andere dokters geen antwoord op wisten en in de kliniek niets gevonden werd wist deze na 5sec nadenken te zeggen dat ze waarschijnlijk leedt aan het chinees food syndroom en geen vissaus mocht gebruiken.Nu heeft ze reeds twee seizoenen geen Thais meer gegeten en is de uitslag weggebleven.We zijn nu wel verplicht naar restaurants te gaan waar zowel Thais als Europees geserveerd wordt want na navraag in onze favoriete restaurants zeggen ze allemaal dat ze vissaus in al hun gerechten doen.Koken nu zelf ook al eens zelf.

  • eduard danser zegt op

   goed opgelost!!
   ik heb van de vissaus absoluut geen last, maar wel van gerechten met ve tsin en het restaurant waar ik iedere dag kom, wanneer ik in hua hin ben, zorgt dat het niet in mij eten zit en geen last. de zgn viskoekjes worden vaak afgeraden daar deze bijna altijd vetsin bevatten.(tod man plaa), ik ben er over 10 dagen!
   groeten eduard

 12. Kurt zegt op

  Dag Tom,
  Mijn vrouw is er allergisch voor en wanneer ze het binnenkrijgt staat binnen het kwartier haar gezicht vol uitslag. Ze noemt het zelf “my crocodile face” . In de meeste resto’s in Thailand vindt men het wat raar als ze vraagt om het niet te gebruiken maar ze maken er wel geen probleem van. Ik hoor haar idd ook spreken over “pomsjelot”. Op straat verdraagt ze het eten absoluut niet.
  Groeten Kurt

 13. Koos zegt op

  Ik ga niet mee met deze internet hype
  Bekijk deze link: http://www.gezondheidsfreaks.nl/smaakversterker-e621/

  Ben er van overtuigd dat het in VELE gevallen tussen de oren zit


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website