Lezersvraag: Wat brengt driekwart rai eucalyptussen in Thailand op?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
9 december 2015

Beste lezers,

Ik verblijf deze winter weer bij mijn vriendin in Ban Kong, Nong Rua, provincie Khon Kaen. Zij bezit o.a. 1000 vierkante meter land begroeit met eucalyptusbomen. Op internet las ik dat die bomen o.a. gebruikt worden door de papierindustrie. Ergens in de buurt van Khon Kaen moet een pulpfabriek staan die daar de grondstof voor papier, pulp, van maakt.

Mijn vragen: wie weet bij benadering hoeveel die driekwart rai stevige eucalyptussen ongeveer 10 jaar oud, moet opbrengen bij een pulpfabriek of tussenhandel? Wie kan mij helpen aan een adres en/of telefoonnummer van een fabriek/tussenhandel?

Met vriendelijke groet,

Peter

9 reacties op “Lezersvraag: Wat brengt driekwart rai eucalyptussen in Thailand op?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Ik dacht dat dat zo’n 500 Baht/ton opleverde. Maar hang me er niet aan op in de boom.

 2. gerard hartman zegt op

  Googelen bij Department of Business Registration in Bangkok op trefwoorden die verband houden met pulp en provincie. Kan op firmanaam of artikel door intikken van eerste 3 letters in Engels. Bestaan ook telefoonboeken per provincie waarin door vriendin gezocht kan worden. Verder is er info voorhanden bij locale Amphur wie er handelen in pulp.

 3. eugeen zegt op

  Ik ken er zelf niet veel van, maar ik ken een Belg die 10000 bomen heeft. Die worden telkens na 3 jaar grooid.

 4. Huibert Baak zegt op

  Hallo Peter, in Sri Maha Phot , provincie Prachin Buri staat een van de grootste papierfabriek ter wereld. Naam Double A. Dagelijks zie je hun vrachtwagens door Thai;and naar de fabriek rijden met de gekortwiekte eucalyptusbomen Misschien kun je daar je licht eens opsteken. Succes.

 5. eugeen zegt op

  Makkelijke quiz… De grootste producent van papier, de beste en de duurste is.. Double A paper ! Opgezet naar Scandinavisch concept en ze verwerken inderdaad die bomen tot pulp eh papier, wat? Ze lusten er daar wel pap van hoor. Het bedrijf heet officieel Advance Agro en is gevestigd in Bangpakong, Chachoensao (net ten oosten van Bangkok). Ze hebben een paar papierfabrieken up country. Mijn vrouw heeft daar jaren gewerkt, tot ik haar “redde”. Ja, hoe dat verder ging/gaat…
  Willem

 6. jack zegt op

  Opbrengst per rai ongeveer 10.000 baht. Wordt dan door de koper gerooid.

  1000 m2 is minder dan 3/4 rai, bijna 2/3 rai

  dus 1000/1600 x 10.000 is 6250 baht.

  • Arkom zegt op

   Mooie berekening Jack! Maar magere opbrengst / return on investment lijkt me.
   Als de ondertussen 10 jaar oude bomen nog in aanmerking komen als grondstof?
   Ze moeten namelijk op tijd getrimd geweest zijn, om dan eens ze ‘op snee’ zijn, te kunnen gerooid worden.

   Zie http://www.treeplantation.com/eucalyptus.html voor meer interessante feiten en cijfers.

 7. Daniel Jongejan zegt op

  Hallo Peter,

  Mijn naam is Daniel Jongejan, ik werk als Asia-Pacific Coordinator voor Pur Projet, een Frans bedrijf wat gespecialiseerd is in het faciliteren van projecten in herbebossing en conservatie van eco-systemen, door agroforestry, in momenteel meer dan 40 landen (www.purprojet.com). We hebben momenteel een grootschalig forestation project in Thailand die we op lange termijn willen crediteren voor VCS (Gold Standard – Forestry). We werken voor in de administratieve provincies van Chiangmai, Chang Rai, Yasothon, Surin, Buriram, Sisaket en vanaf 2016 ook in Nan, wat zwaar getroffen is door ontbossing door de agrarische sector. Ik kreeg je vraag door van mijn Belgische vriend.

  Vooral in Isaan zijn wij bezig met de rehabilitation (herstel) van de originele boomsoorten. Zoals je wellicht weet zijn de Eucalyptus bomen in de jaren 80 door de Thaise overheid op grote schaal gepromoot, hopende op een grote return on investment. Helaas bleek het na een aantal jaar een omgekeerde waarheid; de gehoopte afzet kwam nooit van de grond en de Eucalyptus boom als een potentiële inkomstenbron werd door de boeren verlaten (en onderhoud werd nauwelijks gepleegd waardoor de boom zich in een rap tempo verspreidde). Eucalyptus is een boomsoort die oorspronkelijk uit Australië komt en heeft de capaciteit om het water uit de verschillende lagen van de grond te halen en in zijn kast (trunk) op te slaan. In Isaan is gebleken dat dit een fatale werking heeft op de cultivatie van enig andere soort teelt en anno 2015 zien we dat de kwaliteit van de grond zwaar gedegradeerd is.

  Het bedrijf wat de Eucalyptus bomen destijds heeft gepromoot heet Double A Paper Company. In Yasothon hebben zij nog steeds een grote aanwezigheid, je zou kunnen proberen je bomen bij hen te slijten. Mijn advies, als ecoloog, is echter de boom met wortel en van je grond te halen en native (less invasive) species te planten. Je zult zien dat op lange termijn de grond rondom je boerderij veranderd in zand, als je graaft zit er nauwelijks water in de grond waardoor alle nutriënten die nodig zijn voor andere teelt, verdwijnen (alleen het korten van de boom tot net boven de grond is niet genoeg, daar de boom een invasive karakter heeft zal het meerdere malen wederom opwassen). Ik wens je heel veel succes met het weghalen van de Eucalytus, het is een dure investering de boom weg te halen, maar zal je zeker tot voordeel zijn op de lange termijn.

  Gr. Daniel Jongejan

 8. Wim van Beveren zegt op

  Mijn ex- buurman in Phichit kreeg onlangs 30.000 baht voor 3 rai


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website