Dochter inschrijven op Tabiaan Baan?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
26 oktober 2022

Beste lezers,

Wij komen in december naar Thailand en mijn echtgenote wenst mijn dochter (uit een vorig Thais huwelijk en in het bezit van dubbele nationaliteit) in te schrijven op de Tabiaan Baan daar (in Kanchanaburi). Mijn dochter heeft nog geen Thaise identiteitskaart (wel ooit een 1e paspoort ontvangen).

Als ik navraag bij de Belgische ambassade krijg ik de mededeling dat wij hiervoor het District Office moeten contacteren om de procedure te bekomen. Echt geholpen heeft zo’n antwoord dus niet.

Ik wordt daar ook niet graag voor voldongen feiten gesteld als blijkt dat wij niet de nodige papieren en of volmachten bij hebben. Enig idee ? Of een contact telefoon nr of e-mail van het District Office daar zou ook al kunnen helpen, hopelijk.

Bedankt voor uw reacties.

Groet,

Freddy

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

12 reacties op “Dochter inschrijven op Tabiaan Baan?”

 1. Guy zegt op

  Een Thai onderdaan inschrijven in een Thais document – dat boekje is uitsluitend een Thaise aangelegenheid – gebeurt uitsluitend volgens de Thaise regels. Een geboorteakte zal met zekerheid nodig zijn en wellicht bewijs dat die dochter een kind is van je echtgenote op wiens naam het boekje staat.

  Dus de Belgische ambassade heeft correct doorverwezen, het is een puur Thaise aangelegenheid.

  Je kunt je eenvoudig wenden tot de administratie in Kanchanaburi met uitsluitend Thaise documenten.

  Onze kinderen hebben op die wijze beiden een Belgische en Thaise ID-card en dito paspoort bekomen.

  grtjs
  Guy

 2. Lung addie zegt op

  Beste Freddy,
  De Belgische ambassade kan je hierbij natuurlijk niet helpen. Je moet daarvoor bij de Thaise ambassade, in Brussel,zijn.
  In feite geef je zelf de oplossing: informeer telefonisch of per email bij het District Office (Ampheu) van de plaats waar je, bij jouw bezoek aan Thailand, Kanchanaburi, zal verblijven.

 3. RonnyLatYa zegt op

  Mijn vrouw heeft naar een schoolvriendin gebeld die op het gemeentehuis van Kanchanaburi werkt.
  Die heeft een telefoonnummer gegeven waar je naartoe kan bellen en waar jullie je verhaal kunnen doen. Op die dienst zal je trouwens later ook moeten zijn om je dochter in te schrijven.

  Zorg dat je vrouw ook de gegevens van haar en van haar Tabien Baan beschikbaar heeft.
  Zal misschien nodig zijn om zicht te identificeren en/of haar op te zoeken in het systeem.
  Ook de nodige Thaise gegevens van je dochter. Gezien ze ooit een paspoort heeft gehad moeten er gegevens over haar in Thailand zijn. Geboorteakte of zo kan ook nuttig zijn. Alles wat je denk dat nuttig kan zijn.

  Het telefoonnummer van die dienst bij de gemeente Kanchanaburi is 034 52 13 59.Ze maken daar de Thaise ID kaarten en inschrijvingen in de Tabien Baan. Die moeten jullie dus wel kunnen verder helpen.

  Hou wel rekening met de werkuren natuurlijk. Normale Thaise werkuren daar zijn van 9 tot 17 met een onderbreking van een uur smiddags. Denk aan het tijdsverschil. Nu nog 5 uur, vanaf volgende week weer 6 uur.

  Laat best je vrouw bellen en haar de uitleg doen. Je kan zelf ook bellen natuurlijk, maar denk er dan aan dat je wel voldoende Thais moet praten om je volledige verhaal te doen, want ik denk niet dat je met Engels ver zal komen.

  Succes.

  • Ger-Korat zegt op

   De originele geboorteakte is de 1e vereiste lijkt mij want daarop staat de naam van de Thaise moeder en het persoonsnummer van de dochter. Hieruit blijkt dat ze een Thaise is en geldt als basis voor een id-kaart of paspoort. En er zal ongetwijfeld gevraagd worden of de natuurlijke moeder toestemming geeft om dochter op een adres van een ander in te schrijven. Zou als vraagsteller maar een machtiging en kopie paspoort van de natuurlijke moeder regelen want anders is het niet compleet, logisch ook want het zou wat zijn als een ieder zomaar andermans kind op een adres zou willen inschrijven.

   • RonnyLatYa zegt op

    ” het zou wat zijn als een ieder zomaar andermans kind op een adres zou willen inschrijven.”
    Inderdaad, maar als vader zou ik hem niet onder “een ieder” plaatsen en zijn dochter ook niet “andersmans” kind noemen.

    Ik ga ervanuit dat hij, zijn dochter en zijn huidige Thaise echtgenote in België verblijven gezien hij schrijft “Wij komen in december naar Thailand”.
    Ik ga ervanuit dat daar ook al wel een regeling zal over bestaan met zijn ex. Hangt ervan af wat er in die regeling is overeen gekomen met betrekking tot de dochter.

    De juiste situatie is niet gekend en lijkt me beter dat hij contact neemt met de bevoegde diensten waar hij de toestand kan uitleggen en dat zij dan wel zullen zeggen wat er moet voorgelegd worden.

    • Ger-Korat zegt op

     Als buitenlandse vader weet ik hoe het werkt. Voordat je aangetoond hebt dat je de echte vader bent en ouderlijk gezag hebt, dien je je oude huwekijksakte, eventuele vertalingen en legalisaties te tonen. En dan nog blijft het iets administratiefs en dan kan alleen de Thaise moeder iets registreren en niet de buitenlandse vader, komt nog bij dat hij niet eens in Thailand woont.

     • RonnyLatYa zegt op

      Vermits die in het buitenland bij hem woont zal al wel het een en ander geregistreerd zijn.
      Denk je niet ?

      Als die regeling maakt dat zij bij de vader en gezin kan wonen zal ze ook wel op het adres van de stiefmoeder geregistreerd kunnen worden.

      Maar ik ken de situatie niet en jij ook niet. Bijvoorbeeld “leeft die moeder nog” is maar een simpele vraag die misschien al gans de situatie veranderd.

      • Ger-Korat zegt op

       Ja klopt Ronny, zie je vaker in de vraagstellingen voorbijkomen dat maar een gedeelte van de feiten wordt gemeld. En dan is het gissen en/of niet juiste oplossingen of antwoorden aandragen. Bijvoorbeeld Freddy zou kunnen aangeven waarom het “nodig” is om je in een Tabien Baan te registreren terwijl ze niet eens in Thailand woont en bij woonadres in het buitenland als Thaise dit gewoon kan opgeven. Ik zou niet weten wat het nut ervan is, ik denk zelfs dat je er niets mee kunt, en hij had dat voor de lezers aan kunnen geven om mee te beginnen.

       • Ger-Korat zegt op

        En ter aanvulling: als het toch voor een identiteitskaart is dan komt de vraag gelijk naar voren hoe oud de dochter is want je krijgt er pas 1 en is verplicht vanaf de leeftijd van 7 jaar. Maar ja als je dan in het buitenland woont en je bent tijdelijk in Thailand volstaat een paspoort weer, Thais of van een andere nationaliteit.

  • Freddy zegt op

   Dag Ronny , hartelijk dank voor de contact gegevens van de bevoegde diensten in Kanchanaburi.
   Even verduidelijken nog: mijn dochter is intussen meerderjarig (en in het bezit van de Thaise geboorteakte) , werd nooit door mijn ex ingeschreven op de Tabiaan Baan in haar woonplaats. Mijn echtgenote nu wil een regeling voorzien wanneer wij een eigendom kopen, dat na haar overlijden het huis kan overgaan op mijn wettelijke dochter, die de dubbele identiteit heeft.Op die manier wordt ook de investering in de eigendom, aangeschaft met mijn fondsen, na ons overlijden terug veilig gesteld naar mijn kinderen. Ik vind dit een heel mooi gebaar..En het zou voorkomen dat ik na 1 jaar niet meer kan verblijven in onze eigendom.
   en nu wonen wij nog in België, volgend jaar pensioen en dan verhuizen we naar Thailand
   En aan alle bloggers die feedback gaven ,ook hartelijk dank.

   • RonnyLatYa zegt op

    In dat geval lijkt het me dat ze zich zonder probleem kan inschrijven bij je echtgenote op haar Tabien Baan. De toestemming van je echtgenote volstaat daarvoor, voor zover die de adresverantwoordelijk is van dat adres. Ze heeft van niemand anders dan toelating nodig

 4. Ger-Korat zegt op

  En ter aanvulling: als het toch voor een identiteitskaart is dan komt de vraag gelijk naar voren hoe oud de dochter is want je krijgt er pas 1 en is verplicht vanaf de leeftijd van 7 jaar. Maar ja als je dan in het buitenland woont en je bent tijdelijk in Thailand volstaat een paspoort weer, Thais of van een andere nationaliteit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website