Lezersvraag: Definitief naar Thailand en visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 juni 2017

Ja ook ik weet er is al veel over geschreven en gediscussieerd, maar omdat vaak ieder geval apart is, en ik geen uitzondering daarop ben, heb ik ook weer een visum vraag. November dit jaar ga ik met pensioen en gaan wij definitief naar Thailand, Chiang Mai. Mijn (Nederlandse) vrouw is dan 47 jaar en ik 62 jaar.

Voor het visum aanvraag heb ik het volgende in gedachte: Ik ga een visum voor 3 maanden aanvragen hier in Nederland, na 2 maanden ga ik naar de immigratie van Chiang Mai en ga daar een retirement visa aanvragen. Heb dan ook inmiddels alle gegevens van het pensioenfonds, met de daarbij behorende uitkeringsbedragen.

Voor mijn vrouw kunnen we helaas geen 3 maanden visum aanvragen daar ze haar leeftijd “tegen” heeft. Dus voor haar gaan we dan een ED visa van een jaar aanvragen zodat zij, wat verblijf betreft, geen problemen zal hebben.

Nu de vraag: Is dit de juiste manier of zijn er andere opties om één en ander soepel te laten verlopen.

Groet,

Kees


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Definitief naar Thailand en visum”

 1. andre zegt op

  Hallo Kees,

  Als je iets meer wil weten kan je wel contact met mij opnemen omdat ik al geruime tijd in Chiang Mai woon met veel plezier.
  Er zijn wel mogelijkheden omdat je getrouwd ben om een langer verblijf aan te vragen.
  Tot op heden heb ik geen verlangen meer om naar Nederland terug te keren.

  mvg
  Andre

  • Kees zegt op

   Dank je André,
   Altijd fijn en makkelijk als iemand je kan en wil helpen de weg te wijzen.
   keescorinne@hotmail.com

 2. TAK zegt op

  Je vrouw kan een dependend visum krijgen in Thailand
  omdat ze met joou getrouwd is. Gaan jullie echter scheiden dan moet ze vloor haar eigern visum zorgen.. je hebt dus helemaal geen ED visum nodig. Je zou dit kunnern doen als ze graag die Thaise taal wil leren. Daarvoor is het ook bedoeld.

  • Kees zegt op

   Mijn vrouw is nu al bijna een jaar bezig met studie voor de Thaise taal op een ED visa. En volgend jaar wil ze daar sowieso nog mee verder.

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Je moet het op de ambassade of consulaat eens navragen, maar ik dacht dat je vrouw ook een Non-immigrant “O” kan bekomen als je een bewijs van huwelijk levert.
  Ben niet zeker, maar het is de vraag wel waard denk ik.

  Maar misschien moet je zelf daarvoor wel eerst een Non-immigrant “O-A” vragen.
  Je kan dan zelf pas ten vroegste na een jaar verlengen in Thailand, maar op zich is dat niet erg natuurlijk.
  Je vrouw bekomt dan een Non-immigrant “O” omdat ze -50 is. Die verblijfsperiode dat ze daarmee bekomt moet ze normaal in Thailand kunnen verlengen met een jaar als je bewijs levert van jullie huwelijk.
  Opletten want je zal dan zeker dat bewijs van huwelijk moeten leveren met de vertaling en nodige legalisaties.

  Kijk ook hier eens op de website van de Ambassade in Den Haag.
  http://www.thaiembassy.org/hague/th/services/76475-Non-Immigrant-Visa-O-A-(long-stay).html

  “In the case where the accompanying spouse is not eligible to apply for the Category ‘O-A’ (Long Stay) visa, he or she will be considered for temporary stay under Category ‘O’ visa.  A marriage certificate must be provided as evidence and should be notarised by notary organs or by the applicant’s diplomatic or consular mission”

  Vraag het eens na op de ambassade en hoe immigratie in Thailand daar dan weer op reageert is natuurlijk weer altijd afwachten.

  • Kees zegt op

   Helaas Ronny, ondanks dat wij getrouwd zijn krijgt mijn vrouw geen Non Immigrant “O” meer. Enkele jaren geleden werd daar niet moeilijk over gedaan, en kon ze gewoon op mij “meeliften”.
   Dus vandaar de aanvraag voor een ED visa.
   Zal daarna zeker gaan voor een dependent visa.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Een dependent visa bestaat natuurlijk niet. Ze krijgt een jaarverlenging op basis van jullie huwelijk. Omdat ze “dependent” is van u hoeft ze financieel niks te bewijzen.
    Of dat zal lukken met een ED is weer iets anders.
    Succes

  • peter van Amelsvoort zegt op

   Beste Ronny
   De website va de Thaise ambassade is heel vaag, zo staat bij de voorwaarden voor een Non Immigrant O visa:: evidence of adequate finance. Ik probeer te achterhalen wat dat precies is voor mij en mijn vrouw (beiden 50 plus), daarbij mijn vrouw heeft geen inkomen en is dus afhankelijk. Ik heb getracht de ambassade te bereiken met deze vraag via telefoon en social media, echter tot nu toe zonder resultaat. Heb jij nog een tip?
   .

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Beste Peter,

    Neem dan als referentie de gegevens die op het Consulaat van Amsterdam staan of ga daar je Non-immigrant “O” aanvragen. (kan dan enkel wel als Single entry)

    Op de website van Amsterdam staat het volgende
    “…..kopie van uw bankafschriften van de laatste twee maanden met daarop uw ter naam stelling, positief saldo,uw  inkomstengegevens( minimaal € 600 per maand per persoon ) en alle af- en bijschrijvingen ,indien gehuwd kopie huwelijksakte/trouwboekje (geen samenlevingscontract). Heeft een partner geen inkomsten dan dient het inkomsten bedrag minimaal 1200,- euro te zijn.”

    http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen

 4. Jos zegt op

  Een ED visa voor je vrouw aanvragen omdat ze nog geen 50 is en dan toch een jaar legaal kan verblijven in Thailand, vind ik geen goed idee. Doe dat niet.
  De laatste jaren hoor ik ook dat de Thaise autoriteiten strenger geworden zijn voor het afleveren van dit visum.
  Mijn inziens meer dan terecht, er werd veel misbruik van gemaakt in het verleden. Sommigen studeerden dan op papier de Thaise taal, maar in de praktijk helemaal niets.
  Een ED visum is om te studeren, er zijn vast andere mogelijkheden die Ronny al heeft toegelicht.

  Succes. 🙂

  • Kees zegt op

   Jos, mijn vrouw studeert nu al bijna een jaar de Thaise taal, en gaat daar zeker volgend jaar mee door.
   Dus het is zeker niet alleen om een verblijfsvergunning.
   Ze is zelfs in december, door de school, geëerd omdat ze altijd trouw aanwezig is.
   Ook bij de immigratie weten ze dat er misbruik wordt gemaakt van dit visum en daarom wordt men nog wel eens getest op de Thaise taal vorderingen.

 5. Lilian zegt op

  Wat hierboven beschreven wordt kan ik bevestigen. Ik was ook nog geen 50 toen mijn man en ik geëmigreerd zijn naar Thailand. Ik kon meeliften op mijn man zijn visum, doe ik nog steeds trouwens omdat je dan maar 1 inkomensverklaring nodig hebt. Je hebt wel een huwelijkscertificaat nodig van de gemeente waar je getrouwd bent en dit moet officieel vertaald en goedgekeurd zijn op de ambassade in Bangkok.

  Succes, en wellicht tot ziens,
  Lilian.

  • Kees zegt op

   Lilian, moet dit per se op de ambassade in Bangkok gebeuren, of kan dit ook in Nederland?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website