Lezersvraag: Contract voor vruchtgebruik

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
30 oktober 2020

Beste lezers,

Ik wil het contract voor vruchtgebruik laten maken voor:

 1. De condo die ik 3 jaar geleden heb gekocht op naam van mijn Thais zoontje die nu 8 jaar is.
 2. Een stuk aangekochte grond die ik 5 jaar geleden heb gekocht en die op naam staat van mijn ex-vriendin, de moeder van mijn zoontje.

Kan iemand me zeggen wat ik moet doen en welke documenten ik nodig heb?

Hartelijk dank!

Groet,

Eddy

8 reacties op “Lezersvraag: Contract voor vruchtgebruik”

 1. Antonius zegt op

  Beste Eddy,
  Ik mis informatie over wie de voogdij van het je zoon heeft. Wellicht is het in Thailand zo geregeld dat je ex vriendin dat is. Nu kan je als minderjarige iets bezitten maar is dit over het algemeen de voogd of ouder die besluiten mag nemen. Ik denk dat de condo en het land juridisch gezien beheert worden door de bewindvoerder . Dus je ex-vriendin.
  Ik zou toch maar even met een deskundige gaan praten als ik u was !!!

  Succes

  Antonius

 2. tooske zegt op

  Eddy,
  Fruit use (vrucchtgebruik) wordt doorgaans door het landoffice aangetekend achter op de chanot.
  Komt geen advokaat of contract voor aan te pas.
  Wel moet de eigenaar die op de chanot staat het hier uiteraard mee eens zijn. als farang en ex heb je tenslotte geen enkel recht.
  Het hangt dus af van de welwillendheid van je ex ook al omdat je zoon nog minderjarig is.

  • winlouis zegt op

   Inderdaad Tooske, omdat zijn ex vriendin de voogdij zal hebben over het kind, moeten ze samen naar het landoffice gaan, op de achterzijde van de Chanot wordt zijn naam dan toegevoegd, ik heb het levenslang vruchtgebruik 2 jaar geleden ook laten toevoegen bij de Chanot van een Condo in Pattaya en normaal gezien is het gratis, maar we hebben in Pattaya toch nog 1.100,- Thb moeten betalen, waarvoor vraag je gewoon niet als je weet hoe het in Thailand allemaal geregeld wordt. “Handjes altijd open”!
   Maar in Pattaya wordt het soms ook geweigerd door de bevoegde baas van het landofficekantoor, ik denk dat Eddy weinig kans gaat maken, omdat ze niet meer samen zijn. Bij mij was het geen probleem omdat wij nog steeds gehuwd zijn en ik kon bewijzen dat ik op mijn echtgenote haar adres verbleef. Voor de grond zal het volgens mijn weten nog moeilijker gaan, omdat een buitenlander toch geen grond kan bezitten en de grond na overlijden van zijn vriendin, automatisch naar de zoon zal gaan, indien ze geen andere kinderen meer heeft wel te verstaan, anders hebben deze ook recht op hun deel van de erflating.

   • JAN zegt op

    je neemt een usufruct op het land waar het huis op staat, niet op het huis!!!! Voor een condo is het op de condo! Usufruct (vruchtgebruik) is geen eigendomsakte!!!

    • winlouis zegt op

     Beste Jan, beweer ik hier soms dat een Usufruct een eigendomsakte is. Ik vermeld hier duidelijk dat het vruchtgebruik bij de eigendomsakte toegevoegd wordt, de eigendom veranderd dus niet van eigenaar bij een toevoeging van het vruchtgebruik. Je kan de eigendomsakte wel laten overmaken op uw partner haar/zijn naam, wat ik ook voordien reeds zo geregeld had omdat ik de Condo eerst aangekocht had op mijn naam, toen waren wij nog niet gehuwd. Het Usufruct heb ik pas 2 jaar later laten bijvoegen bij de Chanot op naam van mijn echgenote. Als je de eigendomsakte laat overschrijven op naam van Uw partner betaal je wel weer de registratie kosten.! Bij overlijden en overdracht van de eigendom naar Uw erfgenamen, betalen zij ook opnieuw de registratie kosten.

     • JAN zegt op

      Inderdaad correct maar Eddy schreef dat hij wil laten een vruchtgebruik “contract???” maken op de GROND. Zoals u zegt wordt het op de achterkant op de chanote geschreven. Dus begrijp ik u opmerking niet dat u aanhaalt : “Voor de GROND zal het volgens mijn weten nog moeilijker gaan, omdat een buitenlander toch geen grond kan bezitten…..”.???? Wat heeft vruchtgebruik te maken dat een buitenlander grond kan of niet kan bezitten? Dat je gehuwd bent of niet? Trouwens een buitenlander kan wel op een bepaalde manier eigenaar worden van grond mits te voldoen aan bepaalde voorwaarden en het investeren van 40 miljoen baht! Of deze wet zou ondertussen aangepast moeten zijn. Ik heb trouwens 75 baht betaald in Chiangmai voor het vruchtgebruik op het land dat geregistreerd is op de naam van mijn vrouw. En op de condo in Pattaya die ik gekocht heb in Foreign ownership, heb ik gewoon de naam van mijn vrouw laten bijschrijven op de achterkant van de chanote. Dit heeft niets extras gekost.

      • winlouis zegt op

       Beste Jan,
       voor het vruchtgebruik op de grond heeft het inderdaad niets te maken met het bezitten van grond, het is alleen voor het gebruik van de grond en als er ook een huis op gebouwd is, voor er te kunnen blijven wonen na het overlijden van Uw partner, maar daarmee bekomt hij ook nog geen zekerheid als zijn vriendin komt te overlijden, zal de familie er alles aan doen voor de grond te verkopen.
       Ik heb reeds vernomen dat een Usufract in Thailand gemakkelijk kan worden betwist via gerechtelijke stappen te ondernemen en wie trekt er dan opnieuw aan het kortste eind.!? Hij heeft wel 1 voordeel met zijn zoontje, indien hij werkelijk vermeld staat op de geboorte akte als de vader.!
       Ik moet U ook gelijk geven dat een buitenlander inderdaad grond kan bezitten als je met genoeg geld over de brug komt, dat is ook de enige reden dat je ook de Thaise Nationaliteit kan bekomen als buitenlander, met het grote geld is alles mogelijk in Thailand. In verband met de vermelding dat het nog moeilijker zal gaan voor een vruchtgebruik op de grond te bekomen vermeld ik dit, omdat ik van een kennis weet dat bij het landoffice van Pattaya het vruchtgebruik geweigerd werd door de hoofdofficier, alhoewel hij de Condo had aangekocht op naam van zijn vriendin ze waren wel niet gehuwd voor de Thaise Overheid.
       Voor een Thai het vruchtgebruik bijvoegen is NOOIT een probleem maar een Falang het vruchtgebruik geven, wanneer er geen wettelijk huwelijk aan te pas komt is voor de hoofdofficier blijkbaar wel moeilijk te verwerken.!
       Het heeft die persoon VEEL moeite en tijd gekost voor dit alsnog in orde te krijgen via hogere instanties in Bangkok en de reden was ook omdat hij niet gehuwd was met zijn Thaise partner.
       De bijvoeging van een mede-eigenaar op de Chanote kost inderdaad ook normaal
       gezien bijna niets, maar voor de Chanote op een andere naam te veranderen, (Schenking) betaal je wel registratiekosten, zoals ik reeds vermeld heb.
       Volgens dat ik opgevangen heb via derden zou er wel een vrijstelling of een vermindering van registratiekosten kunnen toegepast worden, dat zou te maken hebben met de jaren dat je reeds eigenaar bent van de eigendom, maar ik ben er niet zeker van.
       De reden dat ik de Chanote van de Condo in Pattaya heb laten overschrijven op mijn Thaise echtgenote haar naam, is omdat er dan geen moeilijkheden kunnen optreden als ik kom te overlijden.
       Ik heb ook nog een zoon in Belgie en als de akte van de eigendom op mijn naam of beiden staat, kan mijn oudste zoon in Belgie zijn deel opvragen van het nalatenschap op onroerend goed in Thailand.
       Met mijn Thaise echtgenote heb ik ook 2 kinderen uit ons huwelijk, ze worden volgend jaar reeds 16 jr. en 18 jr. indien mijn echtgenote voor mij komt te overlijden gaat het woonhuis en de grond, (in de Provincie Sara Buri), toch naar de kinderen en met het vruchtgebruik bij de Condo, ben ik safe tot wanneer ikzelf kom te overlijden. Daarom heb ik ook geen vruchtgebruik laten toevoegen op de Chanote van het huis en de grond.
       Ik woon voor het moment nog steeds in Belgie en kom om de 3 maanden naar Thailand bij mijn gezin.
       Ik was van plan voor vanaf 2023 permanent naar Thailand te verhuizen, maar ik denk dat het met de corona problemen wel wat rapper zal worden, normaal gezien kom ik begin Januari terug naar Thailand en ik denk als er geen beterschap in Europa komt met het virus, ik permanent in Thailand zal blijven vanaf volgend jaar.!

 3. JAN zegt op

  Louis, ik heb geen kinderen, niet in BE noch in TH. Daarom heb ik mijn vrouw hare naam bij op de chanote gezet en een thais testament gemaakt, zo kan niemand in BE proberen aanspraak te maken op mijn deel van de condo bij overlijden (ouders, broer,..). Ikzelf ben bijna 59 en hoop binnen een jaar ook definitief naar TH te verhuizen. Ik heb een zeer goede vriendin in Phuket die een Law Office heeft. Zij heeft me gezegd dat Thais zomaar niet kunnen doen wat ze willen daar als je getrouwd bent zonder huwelijkscontract ook in TH de regel van gemeenschap van goederen geldt, zelfs staat de chanote van de grond op haar naam, en deze aangekocht is tijdens het huwelijk, jij ook voor de helft recht hebt op de eventuele verkoop van de grond bij scheiding of overlijden. Zelfs bij overlijden van je partner heb je nog denk ik 120 dagen om de grond te verkopen waarvan de helft jou toekomt en het andere deel naar haar erfgenamen gaat maar waar jijzelf zelfs ook kan horen. Mijn vriend is ook in Pattaya het vruchtgebruik geweigerd niettegenstaandebze reeds lang gehuwd zijnde. Groeten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website