Lezersvraag: Moet ik een grote som contant geld aanmelden bij de Thaise douane?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 september 2014

Beste lezers,

Ik ben voornemens een condominium te gaan kopen. Geld via een banktransfer is niet gunstig. Ik wil het cash meenemen uit Nederland.
Bij uitvoer melden (geen probleem).

Mijn vraag: Moet ik de geldsom bij aankomst aan de Thaise douane melden?

Met vriendelijke groet,

Robert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Moet ik een grote som contant geld aanmelden bij de Thaise douane?”

 1. TLB-IK zegt op

  Alles wat over 20.000$ gaat moet in Thailand gemeld worden bij invoer. Dat is beter en voor komt, dat bij aankoop jij in verdacht geraakt het geld uit smokkel of drugs te hebben gekregen.

  • A.Buijze zegt op

   Zelfs vanuit Nederland is een max bedrag vastgesteld.(dus bij vertrek kan je problemen krijgen)

 2. ruud zegt op

  Waarom is een banktransfer niet gunstig?
  Er zitten wel kosten aan, maar meestal is de koers beter dan die van papiergeld.
  Bovendien kun je het dan ook niet verliezen.
  En dat voor die paar tientjes die het versturen kost op een bedrag van 20.000 dollar.

  • DKTH zegt op

   @Ruud: een banktransfer is niet gunstig omdat de bank met een slechtere “exchange rate” rekent dan bijvoorbeeld “SuperRich” of “Linda exchange”. Het kan dan al gauw gaan om 1 a 2 THB per EUR. Bij een bedrag van 25K EUR praten we al over minimaal 25,000 THB. Overschrijvingskosten van een banktransfer zijn idd de moeite niet en zullen tussen de 15 en 35 EUR bedragen (afhankelijk van de bank en de gekozen kostenindicatie “BEN – kosten voor rekening begunstigde”, “OUR – kosten voor rekening van de zender” of “SHA – zender en ontvanger betalen elke de kosten van hun eigen bank”).
   @Robert, voor meldingsplicht zie antwoord TLB-IK. Overigens heb ikzelf altijd contant geld meegenomen en hier omgewisseld bij SuperRich, maar nooit meer dan tegenwaarde 20,000 USD. Als je in Thailand omwisselt, zou ik wel de koers een beetje volgen want de laatste maanden schommelt die redelijk.
   Succes met de aankoop.

   • TLB-IK zegt op

    Een kleinigheid heb ik ivm met de Thaise 20.000$ grenz wetgeving noch vergeten nog te vermelden. Je mag de EU verlaten met maximum aan € 9999.99 zonder dit aan te geven.
    Heb in totaal meer als € 10.000 bij je (aan ALLE valuta ) moet je dat bij verlaten der EU melden. Bij de koers van vandaag is $20.000 ongeveer € 16.500. (Info: Ing Bank).

    • Daniel zegt op

     Ik neem ook meestal 9950 € cash mee En geef dit aan zowel in Zaventem als in Bangkok Airport. Op beide plaatsen heb ik dan een bewijs dat het geld uit het buitenland komt. Neem je meer cash mee dan kan het gebeuren dat je het niet kan meenemen omdat eerst financiën er zij zeg moet over hebben. Hoe het nadien in uw bezit komt weet ik niet, mogelijks ook via de bank. Cash meenemen en bewijs hebben is goed indien je extension vraagt na negen maand. Je kan dan ook wachten en hopen op een betere wisselkoers. Bij banktransfer krijg je enkel de koers van uitvoering dag;

   • BA zegt op

    Volgens mij is het verschil met een bank transfer nooit geen 1-2 THB per euro.

    Alleen moet je het wel in euro’s over maken, niet in THB. Als jij in euro’s overmaakt dan doet de Thai bank de conversie, en als je het in THB overmaakt dan doet de Nederlandse bank eerst de conversie en maakt het vervolgens over. Dat laatste is wel een stuk ongunstiger als de Nederlandse bank de conversie doet.

    http://www.bangkokbank.com/BangkokBank/WebServices/Rates/Pages/FX_Rates.aspx

    Op dit moment doet de internationale mid market rate 40.80, koersen voor aankoop euro via transfer BKK bank 40.63 en verkoop 41.14.

    1-2 THB op een euro is dus echt onzin, mits je oplet hoe je het overmaakt.

    Persoonlijk zou ik nog ergens anders over nadenken als je 20,000 euro aanmeld bij de douane of immigratie. Jij meld dat geld aan en de douane/immigration kan relatief makkelijk traceren waar je heen gaat. 1 verkeerde die wat vriendjes heeft en je loopt het op.

   • erkuda zegt op

    De koers van de baht ten opzichte van de euro is de laatste maanden niet zozeer onderhevig aan schommelingen. Er is sprake van een constante daling.

    Dit in de betekenis van het feit, dat je zo ongeveer dagelijks minder baht krijgt voor een euro.

 3. erik zegt op

  Als het hier geplaatst mag worden, van de buren, het tweede filmpje…

  http://www.thailandforum.nl/viewtopic.php?f=20&t=821748

  • Jan Hegman zegt op

   @Erik…Goede en duidelijke uitleg een aanrader deze filmpjes.

   bedankt

 4. marcopolo1 zegt op

  Robert,

  open een rekening in Thailand en laat een maximum som overschrijven vanuit u nederlandse bank met de vermelding kosten voor bestemmeling in Thailand.
  dit kost u een habbekrats, ik denk maximum per week 20.000 euro.

  marc

  • TLK-IK zegt op

   Dat is gemakkelijk-dat geef ik toe. maar je krijgt een ongunstige koers. Overboekingen uit het buitenland zijn een lolletje voor de Thaise banken. Dit omdat jij nooit weet, wanneer jouw geld in Thailand arriveerd en welke koers dan net gehandhaafd wordt. Ik heb dat al een paar keer geprobeerd en kwam bedrogen uit. Cash meenemen en bij Superrich wisselen is de enige manier om dit verlies tegen te gaan. dat kost iets meer moeite-maar op deze wereld is niets voor niets

   Als je de EU verlaat mag elke persoon max € 9999.99 totaal bij zich hebben in welke valutadan ook of tegenwaarde in Euro, ZONDER MELDING te moeten maken. Meldung moet gemaakt worden vanaf €10.000,- of meer. Je kund dit gemakkelijk en vrijblijvend opvragen op Schiphol of elk ander duane kantoor.

   Iformatie voor de invoer in Thailand krijg je oa. op de site van het Ministery van Foreigh Affairs

  • top martin zegt op

   Dat denk ik dus niet. Ook Banktransacties naar landen buiten de EU zijn gebonden aan het € 9999,99 limiet. De nodige garantie komt dan van je bank, echter zolang je volgens de belasting zo groot bedrag ook kund (en mag) bezitten. En bij jouw voorstel van € 20.000 / week zijn dat € 80.000 / maand ?

   Zekers weten, dat dan vader staat met een paar zeer lastige vragen bij jouw op je Nederlandse stoep staat ?

 5. David H. zegt op

  Hierbij de rechtstreekse links voor de aangifteforms , welke je online kan aanvullen op form en afdrukken , op pag 2 staan de formaliteten ervan . respectievelijk Nederlandsen Belgisch form welke conform zijn en eender welk kan gebruikt worden .
  wel op voorhand invullen ondertekenen en indienen bij douane , indien niet gedaan en controle biedt zich aan (met geldsnuffelhond) is het te laat …..telt je document niet indien niet gestempeld door douane
  http://goo.gl/DhS7zy
  http://goo.gl/KxJlwF

 6. Wim zegt op

  Je kunt ook een Euro rekening in Thailand openen. Google “Euro account in Thailand” en je vindt veel informatie.

 7. Nest zegt op

  Wanneer je een condo koopt op jouw naam,moet je een attest van een Thaise bank hebben dat het
  Geld van het buitenland komt,dus overschrijven vanuit Nederland op een Thaise rekening op je naam.
  Je kunt ook het geld geven aan je vriendin,moet je niet bewijzen dat het geld van het buitenland komt
  Ben je echter wel misschien je condo kwijt ,vroeg of laat…..

 8. p.hofstee zegt op

  Ik wou een tijd geleden ook een condo kopen en nam ook veel geld contand mee naar Thailand
  maar kon met dat geld geen condo kopen omdat ik niet kon aantonen dat het van de Nederlandse bank
  kwam,
  Als ik aan kon tonen dat het van mijn bestaande rekening kwam was het geen probleem om met contant geld via de bank in Thailand een condo te kopen.

 9. Jasper zegt op

  Ik heb altijd begrepen dat voor het aankopen van een condo je moet bewijzen dat het geld echt uit het buitenland komt. Dit gaat uiteraard het best met een bancaire transactie.

  • TLK-IK zegt op

   Dat is niet korrekt. Ook een Thai zonder verbinding naar het buitenland kan een kondo kopen. Je moet kunnen bewijzen dat het geld -legaal- Thailand is binnen gekomen. Dat kun je aantonen met elk stuk transactie of omwisselbank papier.

 10. vinny zegt op

  Beste Robert,

  Enige jaren geleden heb ik hetzelfde als volgt gedaan;
  Open een Thais rekeningnummer bij bv de bkk bank en stort daar vanuit nld je geld op.
  Wacht even een gunstige koersdag af en stort het dan in ene keer.
  Je thaise bankkaart werkt ook in Nederland, dus je kan er altijd bij en op deze manier kost het je maar ene keer wat bank kosten.
  En… je hoeft niet met een pak met geld op stap..

  Bij aankoop van een condo haal je het dan gewoon even op bij je Thaise bank.

  Succes, groeten, vinny.

 11. Hans zegt op

  Een vriend heeft reeds enkele appartementen in Pattaya gekocht en daar was altijd de eis dat het geld vanaf een buitenlandse rekening moet worden overgemaakt, dit om zwart geld tegen te gaan. Het was daar niet mogelijk met cashgeld te betalen.

  • TLK-IK zegt op

   Dat kan van condo firma tot condo firma anders zijn. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten ?. Ik heb een huis gekocht-cash betaald. Met cash bedoel ik – geld op tafel (bij de advokaat).

 12. Aad zegt op

  Robert je kunt beter zo snel mogelijk je euros via een overschrijving naar een thaise bankrekening overmaken omdat de koers euro/thb steeds slechter zal worden. Dat heeft als oorzaak de waarde van de usd. De voorlopige voorspelling is dat de koers euro/usd zal komen te liggen bij 1,15 in het voorjaar als gevolg van de verwachting dat oa de rente in de US op zal lopen en de slechte economische voorspellingen voor de Eurozone (deflatie). Als je contant geld wilt meenemen doe dat dan in USD (en wel zo snel mogelijk) of een usd/euro contract op de termijnmarkt kopen dan ben je ingedekt en de koers vast laten leggen op vandaag.

  Groeten,

 13. Eddy zegt op

  En in schiphol hebben ze een geldhond die geld ruikt. Hij sprong op de handbagage van mijn vrouw waar enkel 1000€ in zat, maar hij ruikte het. Ik zij tegen de man dat wij geen drugs bij hebben. hij antwoorde dat dat geen drugshond is en vroeg of er geld in de koffer zat.

 14. Henri zegt op

  Sta me toe je te zeggen dat dergelijke vraagjes te delicaat en te moeilijk zijn , om je daarmee ” voor de leeuwen ” te laten gooien door een der , helaas zovele, bloggers , waarvan de zelfverzekering waarmede ze zich uitdrukken, wel omgekeerd evenredig lijkt, met hun effectieve en betrouwbare kennis terzake,
  Het lezen van een heel aantal antwoorden , heeft namelijk ondergetekende al menigmaal kippenvel gegeven !
  Carnegie, die voorschreef te zwijgen, tenzij men iets écht heel-heel goed weet, moet zich al meerdere maal in ‘t graf omgedraaid hebben . . .
  Je dient op te letten en zou best een internatinaal advokatenkantoor in Bangkok raadplegen ( een ” Tilleke & Gibbins ” bijvoorbeeld ) ;
  ” Geld via een banktransfer is niet gunstig. ” is iets wat je ( een beetje botweg ) als premisse voor je hele verdere handelen vooropstelt, maar dat lijkt mij niet zo waar . Tracht eerst hier een bankrekening te openen in Euro ( met een jaarvisum en na zes maand klant zijn , moet dat haalbaar zijn ; bv bij de SCB op de Beach road van Jomtien ) en dan laat je dààrop overschrijven en kies je zèlf de dag waarop de koers voor de omzetting het gunstigt is, wijl je voor zo’n bedrag dan nog kan vragen om een ” gunstkoers ” ( en als ze daar onwillig mee zijn, op een of ander klein agenschapje in de provincie, moet je aandringen dat ze hiervoor even naar de hoofdzetel in BKK bellen ) .
  Baar geld boven 20.000 $, dien je dat inderdaad aan de Thaise douane aan te geven, maar . . . wat is nu de sanctie . . . ? Ik weet het thans niet meer , maar voordien beperkte dit zich tot het feit dat je er alzo niet het land mee terug uit mocht : dus : vragen aan advocaat !
  En veel giftiger adder onder het gras, is in Schiphol ( en nog giftiger in Charles-de-Gaule ! ) waar je alles boven 9.999 Euro moet aangeven . . . en doe je dat , dan wordt eerst gevraagd aan te tonen dat het niet van misdaad voorkomt, waarna je waarschijnlijk je bankrekeninguittreksel gaat tonen en van dit alles wordt dan uitvoerig nota genomen , met de geruststellende woorden ” voor ons, is het ” O.K. ” , maar zulks wordt dan doorgegeven aan de fiscus , die je een jaar later gaat vragen hoe je zulk bedrag , fiscaal gezien , wel hebt kunnen sparen .
  Een ander probleem is het baar geld op een Thaise bank kunnen deponeren, hoewel die voor zoiets allerlei trucjes hanteren, zoals deze van 5.000 Baht elke dag . . .
  Een vooruitziend man denkt evenwel ook dat de fondsen na verkoop van de condo, wellicht ook eens het land uitmoeten . . . Daarvoor dien je kort na ontvangst van het bedrag uit het buitenland, een ” kow to sam ” te vragen : een document zorgvuldg te bewaren ” voor geval dat. . . ”

  Conclusie : allemaal reden ,- zo lijkt mij – , om de fondsen voor je condo, toch maar giraal te doen binnenkomen ; ik raad je aan daarbij als referentie ‘ re-location of own savings ” te gebruiken.
  Er zijn er die dat dan ” lenen ” aan hun meisje , hetzij aan hun vennootschap, en daarvoor een kwijting met verbintenis tot terugbetaling vragen, voor de zekerheid van welke verbintenis wellicht een hypotheek kan genomen worden , tenzij het betaald zou worden als een vooruitbetaling van alle huurgelden van de eerstvolgende 30 jaar ( huurcontract te registreren in het landregister van de plaats )
  Henri,

 15. TLK-IK zegt op

  Natuurlijk zijn er weer mensen die alles wat andere vertellen altijd in twijfel trekken, maar achteraf met dezelfde woorden hetzelfde beweren. Niet moeilijker doen als nodig. Gewoon elke keer als jij naar Thailand gaat het veroorloofde bedrag mee nemen en bij Superrich exange Bank in Bangkok wisselen en op je eigen Thaise bankrekening leggen.
  Als je dan het condo bedrag bij elkaar hebt kun je kopen. Dat is alles. Dus niks met bankjes in de provincie, advokaten en al dat domme gezeur. Je hoeft ook in Nederland niet aan te tonen dat het niet van misdaad komt, maar gewoon waar het wel vandaan komt. Zover het van jouw eigen bank rekening gehaald werd, kan je niemand iets doen. Gewoon aangeven en klaar ben je. Omgedraait werkt het ook precies zo. Gewoon de wetten hanteren, niet zeuren en klaar ben je. Veel plezier.

 16. erik zegt op

  De vraagsteller heeft het over een grote som geld. Wat is een grote som geld?

  10.000 Euro is geen grote som geld hoor. Of je moet het uitdrukken in baht (400.000) of in Lao kiep (100 miljoen). Ik zie dat vraagsteller zich niet bloot geeft en wij aannemen dat het om kleine bedragen gaat.

  Als ik BA mag antwoorden, jouw opmerking klopt maar…er zitten in Thailand hier en daar wisselaars zonder duur gebouw en zonder pottenkijkers die wel een hele baht meer geven. En dan is het ‘tel uit jouw winst’.

 17. David H zegt op

  Als je het geld cash meebrengt kan je er NIET onderuit om het aan te geven , daar je anders niet kunt bewijzen dat het buitenlandse oorsprong heeft . Met het Thais douaneformulier kan je het dan bij je bank of een erkende geldwisselaar omzetten in baht en hiermede ook een foreign exchanche certificate (indien mind e dan 1500 000 baht ) krijgen ,of FET form (indien boven 1500 000 baht de zogenoemde TOR TOR SAM )
  Registratiekantoor zal bij gebrek je aankoop weigeren te voltrekken indien je dit niet kunt voorleggen !
  Trouwens als je bij verkoop je geld terug naar NL /BE wil transferen moet je dat document kunnen aantonen , tenzij je paar keer over en weer wil vliegen of oneindig lang wil pinnen met je Thai ATM kaart in NL / BE om Thai rekening te melken .

  ps ;
  het Thais douaneformulier is véél simpeler dan het EU formulier , vlucht , identiteit , paspoort nummer , bedrag(en) , geen enkele vraag voor doel of herkomst geld .
  Indien dit forum niet zo beperkt zou zijn , zou ik je er hier een kunnen laten zien , maar geen oplaadmogelijkheid afbeeldingen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website