Lezersvraag: Vragen over een condo in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 december 2013

Beste lezers,

Twee jaar geleden hebben wij, NL echtpaar, een Condo gekocht. Toen werd verteld dat je het bankoverzicht van de geld overboeking goed moet bewaren. Dit omdat als je tzt de Condo verkoopt je het geld weer naar NL kunt overboeken. Nu hoor ik dat dit toch niet zonder problemen gaat en de Thaise overheid/bank daar heel moeilijk over doet. Klopt dat?

Ook hoorde ik dat als wij onverhoopt komen te overlijden de kinderen geen eigenaar van de Condo worden. Wie dan wel eigenaar wordt is mij onduidelijk. Wie weet hoe het precies in elkaar steekt?

Bedankt voor je reactie en vriendelijke groet,

Gerard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Vragen over een condo in Thailand”

 1. Eugeen zegt op

  Als je een condo op jouw naam wil kopen, dan moet de buitenlandse rekening waar het geld vandaan komt op jouw naam staan (mededeing condo) en de rekening in Thailand waar je het geld naar toe stort ook op jouw naam staan.
  Uitleg hier: http://www.youtube.com/watch?v=bXJ2UBwM8GU

  • Toon. S. zegt op

   @Gerard.
   Als je in Thailand een condo koopt, moet het geld vanuit het buitenland komen, als je weer wilt verkopen en je wilt dat geld overmaken naar een Nederlandse Bank, moet je een werkvergunning hebben, [ hier is moeilijk aan te komen] , dit zijn de regels voor alle banken in Thailand
   Je kunt wel jou zorgverzekering betalen via een Thaise-Bank naar Europa, de rekening meenemen naar de Bank, en zij doen de rest, het is binnen 3 dagen gestort op een Europesen rekening.
   Voor het erfrecht zou ik een Thaise advocaat nemen, die kan voor je een testament opmaken.
   veel succes

 2. Theo zegt op

  Als je geld uit nederland overboekt naar thailand, moet je een zogenaamde tokusan( weet niet of het correct geschreven is) van de bank vragen. Met dat document kun je het geld ook weer terugboeken naar NL.
  Voor erfrecht: een testament maken in NL en in Thailand. Vooral dat laatste is belangrijk!

 3. ron bergkotte zegt op

  Er is nog een mogelijkheid om problemen t.a.v. vererving te voorkomen, bij leven het eigendom overdragen aan de kinderen.

 4. james zegt op

  beste gerard. soms doen ze moeilijk over verkoop van condo en terug geld buitenbrengen naar ned. zeker over de meerwaarde. is gemakkelijk op te lossen. je vraagt gewoon bij je bank een kaart visa electron. met die kaart kan je over ter wereld van je thaise bank geld afhalen. wat doe je dus . bij de verkoop van je condo zet je het geld of de cheque op je rekening. in nederland haal je het eraf. niemand die kraait.

  bij overlijden. ook al heb je testament in nederland. in thailand hoef je ook testament te maken in thais en engels. let wel. niet 1 papier in engels en 1 papier in thais. thais en engels gemengd op 1 papier. kost rond de 10.000 baht. advokaat regelt da wel. 1 exemplaar kan je afgeven op ambassade. of aan vriend die je eventueel zou helpen. en die ook contact heeft met je kinderen . 1 copie kan je geven aan je kinderen. so 3 copy. let wel . bij de verkoop heeft hij ook nog commissie . spreek met hem af hoeveel dat is . sommige 10 % , sommige een vast bedrag. als je in pattaya woont kan ik je wel een goed advokaat aanbevelen. let wel op . sommige adcvokaten zijn niet altijd erkende advokaten. groeten . james

  al wat ik hier schreef , is niet iets dat ik hoorde, want er word veel geleuterd. heb dit ook al toegepast gezien in realiteit.

 5. Rob zegt op

  Gerard, zoals met veel dingen die hier besproken worden, moet je niet uitgaan van “ik heb gehoord” of iets dergelijks. Maar bij belangrijke zaken waarmee veel geld is gemoeid of waar veel van afhangt moet je gewoon professionele hulp inschakelen. Een advocaat, een notaris, etc die zijn er ook goede en betrouwbare in Thailand. Maar die zijn niet gratis. Besteedt er gewoon wat Bahtjes aan, die zijn tegenwoordig steeds goedkoper. succes.

 6. rebell zegt op

  Het lijkt me duidelijk, dat je zo’n dingen VAN TE VOREN regeld en niet op het moment, dat je er achter komt, dat je zou kunnen komen te overlijden ?. Het beste laat je NU AL de erfgename als eigenaar in de boeken schrijven. Dan ben jij nu gast en zij al eigenaar als je er niet meer bent. Al helemaal vreemd, dat de Nederlandse belasting en overheid weet, wat jij alles zo in het buitenland aan het doen bent of al gedaan hebt (in dit geval). En vooral mag niet af gaan op die, die weer iets gehoord hebben in de kroeg, bij klaverjassen of in the walking street. Kijk Maar naar Ron en James hun kommentaar. Daar wordt je de oplossing aangeboden. rebell

 7. Henk zegt op

  Rebell,

  Dank voor je comment.
  Het eind van je reactie kan ik niet volgen cq begrijp ik niet.
  Dat er zaken van te voren geregeld moeten worden is me duidelijk maar hoe verder?

 8. ron bergkotte zegt op

  Erg simpel henk, zoals ik al eerder schreef draag het eigendom van je condo bij leven over aan je kind(eren) onder de voorwaarde dat jiij het mag blijven gebruiken, eventueel kun je hier ook in opnemen dat mochten zij het verkopen terwijl jij en je vrouw nog in leven zijn de opbrengst jullie toekomt.

  Ron.

 9. MACB zegt op

  Voor het kopen van een appartement is o.a. nodig een verklaring van de Thaise bank dat het geld voor de aankoop uit het buitenland werd ontvangen. Bij verkoop kan de opbrengst weer worden teruggestort tot het oorspronkelijke aankoopbedrag (niet gemakkelijk, maar het kan), dus bewaar alle documenten. Volg de regels dienaangaand van de bank; zij zijn verantwoording verschuldigd aan de Thaise Centrale Bank. Vraag de Thaise bank naar de (huidige) regels – pas op, deze kunnen uiteraard wijzigen, maar het is onwaarschijnlijk dat dit het bovenbeschreven recht aantast.

  Meerwaarde kan worden vereffend met andere goed-gedocumenteerde bankovermakingen uit het buitenland (niet via ATM van een buitenlandse rekening, maar via een Thaise bankrekening). Bouw een historie op van dit soort ‘TT’ overmakingen uit het buitenland. De Thaise bank kan overzichten verstrekken. De terugboeking kan het beste in gedeeltes plaatsvinden. Hoe groter het bedrag, hoe meer ‘paperwork’.

  De achtergrond van deze ogenschijnlijk complexe regels is de steeds groter wordende alertheid op het witwassen van geld. Thailand is daarvoor als ‘boosdoener’ aangemerkt. Ook in Europa bestaan allerlei regels voor internationale transakties, maar de maximum bedragen liggen wat hoger.

  Vererving: Kijk naar de regels van het condocomplex. Maak een Thais testament bij een betrouwbare Thaise advokaat die tevens ‘Certified Public Notary’ is. Zou geen problemen op moeten leveren. De enige complicatie kan zijn aan wie (tzt) het condo kan worden verkocht. Is dit een andere buitenlander (‘49% regel’) of een Thai? In het laatste geval kan de opbrengst lager zijn. De verkoop kan via wie dan ook (met een wettelijk erkende machtiging) plaatsvinden.

  • alex ouddiep zegt op

   Veel informatie, ook over complicaties!, is te halen uit:

   Bangkok Post: Condominium inheritance among foreign investors, 13 August 2010 (artikel)

   Knelpunten bij vererving aan niet-Thaise familie enz. die genoemd worden:
   – de erkenning van de testamenten, Thais en niet-Thais,
   – de eis dat de erfgenaam aan de gangbare eisen voor eigendom voor buitenlanders voldoet, incl. de financiële; dit ingeval de erfgenaam ook over het geërfde wil beschikken, bijv. bij verkoop – wat meestal het geval zal zijn.
   Men kan, bij tijdige kennisgeving aan het landoffice, ontheffing krijgen, maar deze is niet af te dwingen.
   Er zijn wettige omwegen die de volle overdracht van eigendom toch mogelijk maken, zie genoemd artikel.
   Hiervoor moet de erfgenaam geen tijd verloren laten gaan, voor deelhandelingen worden termijnen genoemd van 30 dagen, 60 dagen en een jaar.

   • Gerard zegt op

    Excusses dat ik vergat te vermelden dat ik in Europa woon en dat de Condo gebruikt wordt als vakantiewoning. Ik weet nu in ieder geval dat ik actie moet nemen. Ik hoop dat lezers die ook niet bewust waren van dit probleem nu ook hierop geattendeerd zijn. Iedereen bedankt voor uw reactie.

    • rebell zegt op

     Als je maar de helft verteld, krijg je ook geen goede antwoorden. Waarbij het in dit geval geen verschil maakt voor de Thaise wetgeving. Jij mag in Thailand eigendom hebben-je bent er niet verplicht permanent te wonen. Het is ook net het woon probleem, maar een verkoop-erf probleem. Dat je aktie mag ondernemen is een goed besluit. rebell


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website