Lezersvraag: Concurreren goudwinkeltjes onderling met prijzen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
16 april 2014

Beste Thailandbloggers,

Ik wil een halsketting kopen voor mijn vriendin van 1 baht goud. Nu zie ik overal dezelfde goudwinkeltjes in Bangkok of Pattaya. Maakt het nog uit waar ik heen ga? De goudprijs staat toch vast?

Mijn vraag is dus is er prijsconcurrentie onderling tussen die goudwinkeltjes? En hoe kan ik dat zien?

Met vriendelijke groet,

Onno

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Concurreren goudwinkeltjes onderling met prijzen?”

 1. Herbert zegt op

  De goudprijs is overal ter wereld een vastgestelde prijs, maar kan per dag verschillen en het ligt aan de uurloon prijzen om dingen van het goud te vervaardigen en aan het winstpercentage van de verkoper
  Dus daarom kan er toch verschil zijn in de verkoopprijs van het desbetreffende sieraad.

 2. Andre zegt op

  Hoe het met de officiele prijzen zit weet ik niet,maar ik heb bij een juwelier afgedongen van 3000 naar 1300 ThB. Mijn vriendin stond ervan te kijken met open mond !!

  • skippy zegt op

   beste andre, dat heeft helemaal niets met goud te maken maar met het feit dat hij iets te koop had wat 1000 baht kost en de prijs met 3 had vermenigvuldigd en je toen weer 1700 baht korting had gegeven. 1 baht goud heeft een vastgestelde prijs en dat betaal je gewoon. daarbovenop komt het maakloon. alleen in dat gedeelte zit een marge maar is slechts een laag percentage van het totale aankoopbedrag. een tweede marge zit in het inruil sieraad wat je inlevered. er is ook een vastgestelde prijs voor goud dat je inlevert en ook het maakloon voor het inruilstuk kan je bedingen in je korting. Dus voor Onno geen sprookjes vertellen want anders loopt hij dadelijk 50 winkels af omdat jij hem hebt verteld dat hij vette korting kan krijgen wat niet waar is. dus jou geval is alleen van toepassing als je een roestvrijstalen oorbel koopt of zo!
   gegroet
   skippy

  • RonnyLatPhrao zegt op

   1 Baht goud is vandaag ongeveer 19850 Baht.
   http://www.goldpricethai.com/

  • Kees zegt op

   Wellicht viel haar mond open omdat ze toch verwachtte dat je minimaal 1 baht goud voor haar in de wacht zou slepen. En daar ding je niet op af. De prijs daar van ligt zo rond de 20,000 baht op het moment, maar was een tijdje terug 26,000/27,000 baht. Geen idee wat je mee naar huis genomen hebt voor 1,300 baht, maar ik garandeer je wel dat er verrekte weinig goud in zit!

 3. Jack Van Den Ouden zegt op

  Hallo Onno ,

  Het maakt wel degelijk uit waar je de ketting wil kopen , ook al staat de goudprijs vast !
  Ze concurren’tie is groot in Thailand .
  Het lijkt mij verstandig hier en daar eens de prijs te vergelijken , en misschien heb je nog oud goud in te ruilen dat scheelt ook weer groot bij de een of de andere .
  Groetjes Jack

 4. Peter vz zegt op

  De goudprijs per Baht gewicht zal overal hetzelfde zijn. De prijs is direct gelinkt aan de wereld prijs per ‘ounce’ Een ‘ounce’ is ongeveer 2 Baht gewicht. Het prijsverschil van kettingen zit in de maakkosten, maar die verschillen zijn niet groot. Denk aan 100-200 baht verschil.
  Afdingen van 3000 naar 1300 is mooi, maar voor die prijs koop je geen goude ketting. Verguld waarschijnlijk.

 5. Renévan zegt op

  Dit gaat niet zozeer over de goudprijs maar wel over het aankopen van goud. Daar Thaien over het algemeen niet zo goed zijn in sparen worden er vaak met clubjes afspraken gemaakt met een goudhandelaar over het aankopen van goud. Zo een tijd terug mijn vrouw met een clubje van zes een afspraak gemaakt met een handelaar, om gedurende zes maanden iedere maand één baht goud te kopen tegen een vaste prijs. De prijs weet ik niet precies meer maar was iets van 23000 thb. Ik zij tegen mijn vrouw dat de goudprijs weliswaar aan schommeling onderhevig is maar dat een goudhandelaar het niet doet om er slechter van te worden. Daar ze een goed salaris heeft leek het mij beter om goud te kopen op een zelf uitgekozen moment. Toen de koers zakte naar 19000 thb kreeg ik toch wel gelijk. Nog even te melden dat ik bijna nooit gelijk krijg want een farang weet immers niet hoe het in Thailand toe gaat.

  • BA zegt op

   Dat is in feite niks anders als wat er op de beurs gebeurt, bij het handelen in termijn contracten. Je koopt goud maar de levering vind later plaats. Die handelaar ondervind nooit geen schade want die kan namelijk of dezelfde afspraak maken met zijn leverancier of dat risico afdekken in de papieren markt. Sterker nog hij verdient er mogelijkerwijs wat op dmv de bid ask spread, maar daar heeft hij ook mee te maken als hij zelf futures koopt.

   Een goed handelaar heeft die risico’s sowieso afgedekt, stel je voor dat de goud markt crashed, dan zit hij met zijn voorraad in zijn maag. Hij kan dat weer afdekken door op papier goud te verkopen en daardoor heeft hij dus geen last van schommelingen in de markt. Als je langs de goud winkel loopt dan lijkt het dus of de zaak een vermogen waard is, maar dat klopt niet, onder aan de balans is het resultaat bijna nul.

   Je vrouw is dus gewoon aan het speculeren. Prijsafspraken maken en hopen dat de markt stijgt. Het goud geleverd krijgen tegen 23000 baht en dan hopen dat het op de dag van levering meer waard is. Als het clubje van je vrouw een beetje wijs is, dan kunnen ze bij een grote daling ook zelf goud futures verkopen, en dan ben je dus tijdens dalingen afgedekt. Maar je verdient dus ook niks.

 6. Leo Th zegt op

  1Bath goud is zo’n 15,5 gram en de prijs van het goud wordt meerdere malen per dag bepaald en is eigenlijk in principe in alle goudwinkels ongeveer hetzelfde. Toch zijn er wel eens stunts met de prijs, heb er ook zelf bij toeval van geprofiteerd bij de opening van een nieuwe goudshop in Chinatown in Bangkok. Ook op Phuket zag ik eens een enorme menigte (zeker 100 man,en beslist niet alleen Thaien) bij een goudshop. Bleek dat daar de prijs beduidend lager was en daar was dus flink veel belangstelling voor.
  Maar dat zijn echt buitenkansjes en je moet wel heel veel geluk hebben om daar, op het moment dat jij een ketting voor je vriendin wil kopen, tegenaan te lopen. Succes en geluk met de gouden ketting.

 7. Davis zegt op

  De goudprijs schilt van dag tot dag, en die is niet meer of minder dan de prijs van ‘fijn goud’; de grondstof. Dat is met name Aurium (AU), het pure chemische element. AU, is 24kt, 99,99 % puur goud. Het Thaise goud, voor juwelen is meestal 22kt, een legering van goud met andere edelmetalen. Er is dan bij ‘Thai gold’ sprake van een goudgehalte van 91,63% voor 22kt. Zo heeft 18kt goud een gehalte van 75,00% aan fijn goud. En 14kt zoals in Nederland meestal het geval, een gehalte van 58,50% aan AU.
  Koop je goud in Thailand, als belegging rond je nek (hehe), of voor in de kluis, ga dan eerst af op het gehalte goud: 22kt, 18kt enz. Voor de typische halsketting in ‘Thai gold’ die typisch ook 1 baht weegt, moet je dus letten op het goudgehalte. Kan alvast vertellen dat hier in ‘gesjoemeld wordt’. Met name 18kt wordt verkocht aan 22kt. Om dat te testen is er een vrij eenvoudig middel; koningswater (meer info google eens). Elke goudwinkel heeft dat in huis, omdat ze zelf ook oud goud inkopen.
  Het voordeel van in Thailand goud in te kopen in de vorm van juweel, is dat het gelijk een belegging is. Je kan het de dag nadien terug verkopen. Natuurlijk verlies je aan een verkoop. Echter stijgt de marktprijs kan je wel eens goede zaken doen. En dat doen vooral de goudhandelaren.
  Dus Onno, koop vooral een halsketting van 1 baht (gewicht he *grin*) voor je vrouw, en check het goudgehalte. Wil je kwestie gewicht en prijs niet in Baht rekenen kan je naar gelang goudgehalte en marktprijs wel terecht op kitco.com. Goud is een goede belegging, als je weet wat je waar koopt. En het de week nadien niet direct moet cashen. Dat doen Thai wel meer en daarom zijn er zovele winkeltjes.

 8. Pieter zegt op

  Weet er iemand een betrouwbare goud shop in Bangkok, we zijn nogal bang opgelicht te worden. In het MBK zijn er diverse, zijn zij ok?

 9. Peter vz zegt op

  Voor goud shops kan je beste naar Yaowarat. Dat is een straat vlakbij het Hua Lampong trein station met zeer veel goud shops. De goudprijs per Baht gewicht staat met duidelijke cijfers aangegeven in de shops.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website