Lezersvraag: Wat doen jullie met Chemisch afval in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 november 2015

Beste lezers,

Hoe doen jullie dat met chemisch afval in Thailand? Ik denk hierbij aan verf- en lijmresten en afgewerkte motor olie van de grasmaaier.

Ik woon in de buurt van Ubon Ratchathani maar voor zover mijn echtgenote bekend bestaat er in ieder geval hier geen inzamelpunt. Ook navraag bij de gemeente was van niet veel waarde want ze wisten het niet.

Ik ben niet van plan chemisch afval zomaar bij het huisvuil te doen want ik vind dat ik dat niet kan maken.

Hoe lossen jullie dat op?

Groet,

Wim


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Wat doen jullie met Chemisch afval in Thailand?”

 1. Eric zegt op

  Als het ‘iets’ opbrengt zoals papier en plastic, vind je wel een afnemer. Lege batterijtjes neem ik terug mee naar België. Met olie word gebakken tot het zwart ziet. Maar is vrees dat ze met chemische afval en oliën doen zoals wij pakweg vijftig jaar terug deden. Jawel……

 2. nico zegt op

  Volgens mij dumpen ze dat altijd bij de buren of op een “leeg” veldje.
  Een Thai kijkt nooit verder dan zijn neus lang is en zeker niet in de toekomst.

 3. Han zegt op

  Thai maken zich niet druk om de vervuiling van hun eigen land en ik pas me aan de gewoontes van mijn gastland aan. Dus gewoon de vuilnisbak in.

 4. harm zegt op

  De (Thaise) buurman gebruikt die olie opnieuw hij noemt dat recyclen
  Ik noem het de kluit belazeren want zonder die olie fikt hetgeen hij kwijt wil niet zo goed als met die olie (er over heen)

 5. rob zegt op

  in principe kan alles op de vuilnisbelt eindigen. Echter voor plastic, papier en metalen zijn handelaren en/of ophalers, ook de vuilnismannen sorteren. Voor olien en vetten zijn wel adressen, vraag bij kleine restaurants of gebakken eten verkopers. Echter wat met TL lampen etc, kapot in de vuilnistonnen. De regering wil af van plastic, dus grote supermarkten hebben 15e en 30e van de maand plastic zakkenloze dagen( en de andere dagen?)

 6. nico zegt op

  Ik weet van iemand die GP batterijen (meestal oplaadbare batterijen) voor GP vervoert dat GP ze inzamelt. GP laat 2 keer per jaar de batterijen in speciaal beton storten. Het fijne weet ik er ook niet van.
  Het is wel zo dat op het terrein van de Tesa baan (gemeentehuis) in Nong Plalai een speciale kliko bak staat voor chemisch afval. Ik breng mijn batterijen hiernaar toe en hoop maar dat ze het goed verwerken. Het beste kun je dus bij de tesa baan (gemeente) vragen of ze batterijen en of ander chemisch afval inzamelen.
  Ik heb er wel eens over nagedacht om de kinderen bij de school om de hoek bij mij te stimuleren om batterijen in te zamelen. Als iemand mij zekerheid kan geven dat ze ergens goed verwerkt worden, dan ga ik dat zeker doen.

 7. Koos zegt op

  De enigste manier is opsparen en naar nederland verschepen.
  Andere oplossingen zijn er niet voor handen hier.
  Ik woon verder weg in de isaan hebben geen eens een vuilnisophaaldienst.
  Dus gaat bij iedereen smorgens het vuur in het afval.
  Advies is dus accepteer de regel zoals ze zijn.

 8. nico zegt op

  Als we bij Tesco lotus boodschappen doen dan neem ik mijn Ikea tas mee. Mijn vriendin heeft een Tesco kaart. Dan zeg je bij de kassa dat je geen plastic tasjes wil en dan krijgt ze dubbele punten op haar Tesco kaart. We zeggen het altijd nog wel tegen de kassierre dat we groene punten willen, want velen vergeten het. Regelmatig krijgt mijn vriendin coupons van Tesco opgestuurd voor haar verzamelde punten en krijgen we 100 baht kassa korting of een andere korting. Zo probeert Tesco lotus er ook iets aan te doen. Belangrijkste is dat we het millieu sparen.

 9. Peeters jan zegt op

  Nu hier in de gemeente Kabin buri hebben ze er iets anders op gevonden ,vuile ,afgedraaide,stinkende olie,vermengd met nog een andere vuiligheid wordt gewoon op de aardeweg straten uitgespoten(soort beerkar),omdat dit de wegen beter conserveert zegd men en ook het regenwater er niet zo gemakkelijk doordringt!
  En wij in Europa maar recycleren en zeker geen druppel morsen of ge krijgt problemen met het milieu!!!

 10. Roy zegt op

  Ik heb het even aan mijn vriendin gevraagd. Haar broer heeft een kleine autoshop waar een groot vat
  staat. Alle oude olie wordt erin gegoten en als het vat vol is wordt het verkocht aan een recyclagebedrijf.
  Voor een vat van 200 liter krijgt hij 2000 baht.Bijna iedereen in het dorp brengt daar de oude olie naar toe.
  Batterijen gaan bij het oud ijzer en dat wordt ook verkocht.Een keer per jaar krijgt het dorp dan een gratis feestje van de opbrengst. Iedereen blij want weer een feestje erbij.
  Wat mij ook al was opgevallen dat er bijna in ieder dorpje iemand is die de vuinisbakken doorzoekt
  om er dan blikjes,plastick flessen,en metalen uithaald om dit dan te verkopen,Thaise recyclage.

  Dus de beste oplossing is volgens mij breng je olie en batterijen naar een garage in de buurt.

 11. Frank brad zegt op

  Ik ben bij krabi wezen snorkelen én we zijn met zaklampen op ons hoofd door grotten gezwommen.
  Mooie dagtoer was dat.
  Ná deze dag vaarden we terug en ondertussen werden alle oude batterijen vervangen voor nieuwe door onze gids.
  Het waren zo’n 100 batterijen.
  Én waar werden deze oude batterijen gedumpt ?
  Over boord gegooid op het koraal ! ! !
  Er moet in Thailand nog veel gebeuren op dit gebied !
  Als er 1Baht statiegeld op had gezeten , had hij ze zéker niet over boord gegooid.

  • Taruud zegt op

   Ja verschrikkelijk toch! Maar hoe kun je het positief beinvloeden? Het verhaal van Roy hier boven vind ik erg inspirerend. Mooi als je een initiatief kan ontplooien, positief en vriendelijk, waarbij er alleeen maar winnaars zijn. Ik merk in mijn eigen omgeving ook wat positieve energie te weeg kan brengen. We maken regelmatig de straat schoon voor ons huis en hebben langs de muur aan de straat bloemen gezet. Nu heeft de hele straat over een lengte van 400 meter bloemen en er ligt nergens afval.

 12. JanBeute zegt op

  Antwoord voor mij is heel simpel op deze vraag , althans in de omgeving waar ik woon .
  En dat is Pasang , in de Lamphun provincie .
  Al mijn gebruikte glas en plastic materiaal en ook oud metaal , verzamel ik en doe in grote zakken .
  Als er een behoorlijke hoeveelheid is dan verkopen we dit aan iemand die hier ook weer bathjes mee verdient .
  Dus recycling op zijn Thais .
  Ik zie enkelel verzamelpunten in mijn omgeving , waar het geheel in trucks verder wordt afgevoerd .
  Daar ik zelf olie ververs van mijn motor bikes en pickup truck .
  Vang ik deze op , en doe de oude afgewerkte olie weer terug in de plastic 5 liter of 1 liter verpakking .
  Deze breng ik naar een motorcycle shop in mijn dorp , en hij verkoopt dit weer .
  Ook voor recycling .
  Dus er is terdege wel recycling in Thailand .
  Zelfs voor lege batterijen en TL lampen .
  Het gewone huis afval wordt een maal per week opgehaalt en wat daarna mee gebeurt kan ik geen oordeel overgeven .

  Jan Beute .

 13. NicoB zegt op

  Bij ons in de buurt is een afval verzamelpunt en er zijn er meerdere, daar kun je plastic flessen, glazen flessen, ijzer, oude apparatuur, karton aan leveren en daar betalen ze je dan een klein bedrag voor. De oude apparatuur wordt deskundig gesloopt.
  Wij doen al die zaken gescheiden en afzonderlijk verpakt in onze vuilnisbak en de vuilophalers zijn er blij mee, want zij verzamelen en verkopen dat.
  Familie van ons heeft een bedrijf dat afval, bv. afgewerkte olie koopt en doorverkoopt aan een recycle bedrijf, bedrijven met chemisch afval worden ook door hen ontdaan van hun afval en dat wordt met een pak vergunningen vervoerd naar een recycle bedrijf en daar onder nauwkeurige regels verantwoord verwerkt, dat geldt ook voor TL lampen. Zo ook bv. plastic afval van het maken van vliegtuigstoelen en ijzerslijpsels en de olie die gebruikt voor dat slijpwerk, etc. Kortom, u roept maar en het wordt allemaal afgehaald en door recycle bedrijven verwerkt, dat alles onder toeziend oog van de overheid. Er rijden alleen voor dit familie bedrijf soms tot wel 20 trucks per dag heen en weer.
  Het afval elders dumpen leidt tot erg hoge boetes.
  Dus om nu te beweren dat er in Thailand niets aan gedaan wordt zijn kreten van mensen die er totaal geen verstand van hebben cq. gewoon niet weten wat er werkelijk gebeurd.
  Dat er op lokaal niveau nog plaatsen zijn waar het allemaal minder geregeld is, dat er mensen zijn die de olie gewoon op een leeg veldje dumpen, komt allemaal voor, maar vergis u niet, er wordt heel veel industrieel en consumptief afval deskundig en onder zeer strenge regels gerecycled.
  Je kunt het zeker positief beïnvloeden, verzamel je flessen, ijzer, karton, oude apparatuur, etc. en lever het af op de juiste plek, is soms even zoeken, maar dat helpt al heel veel.
  NicoB

  • Han zegt op

   De thai zijn in het algemeen niet geinteresseerd in het schoonhouden van hun land. Je hoeft geen Einstein te zijn om dat te beweren, alleen je ogen open houden als je op strast bent. De thai hebben wel enteresde in bahtjes, dus overal wasr wat mee te berdienen valt verzamelen ze.
   Ik gooi alles waar wat mee te verdienen valt over mjn hek naar de buurman. Lege blikjes, plastic flessen, dozen, oud ijzer enz. Die verzamelt fat en op een gegeven mo ent wordt dat verkocht.
   Niet om thailand schoon te houden maar voor de bahtjes.

 14. Fransamsterdam zegt op

  Als ik in Pattaya een vuilnisophaalwagen langs zie komen, is die volgehangen met plastic zakken, waar de vuilnismannen alles wat een paar Baht op kan brengen apart in verzamelen. Ik geef toe, ze hebben geen olievat hangen, maar van enige scheiding van afval is zo toch sprake.

 15. Rob zegt op

  De naam ‘Grondverf’ zegt genoeg… Kunnen we hier niet iets aan doen? Alle technologieen zijn voorhanden, nu de politiek nog…
  Is dit iets waar ik zakelijk in zou kunnen duiken?
  Wie weet hoe de hazen lopen?

 16. Wim van Beveren zegt op

  In mijn vorige huis (ben er nu godzijdank al een week weg) vond ik meer dan 200 batterijen op mijn land van de buurman, mijn andere buurvrouw flikkerde al haar keukenafval vanuit haar keuken boven gewoon naar beneden, half op mijn grond, wij hadden dan ook altijd ratten. ons landje grensde ook nog aan de rivier, was ook erg makkelijk voor ze, alles werd er in gedonderd. Woon nu tussen wat meer geciviliseerde mensen.

 17. Hans Pronk zegt op

  Het eerste benzinestation aan de 23 vanaf de rondweg van Ubon Ratchathani gezien heeft een afvalbak voor gevaarlijk afval.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website