Lezersvraag: Advies gevraagd over blaffende honden en een buurvrouw in Isaan

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 november 2013

Beste forum lezers,

Graag zou ik jullie reactie willen weten, wat U zou doen in mijn plaats, of hoe zouden jullie reageren.

Ik woon op den buiten in Isaan en bezit een 5 tal straathonden en drie Duitse herders. Ongeveer een tweehonderd meter van mijn huis woont mijn dichtste gebuur, die heeft een 8 tal koeien en ieder morgen passeren die voorbij mijn huis vergezelt van mevrouw de boerin en haar drie loslopende honden.

Zo wat gebeurt er, ja je kan het al raden mijn honden vliegen naar het hek en blaffen alles bijeen. Mevrouw de boerin trekt zich van dit alles niets aan, soms moet het lukken dat ik met een van mijn schepers aan de leiband aan het wandelen ben en dan kom ik haar tegen.

Natuurlijk die honden van haar maken kabaal en mijn honden ook, maar er is een scheiding tussen ons beiden loopt een kanaaltje, zo de ene kan niet aan de andere.

Nu heb ik die boerin al verscheidene malen gevraagd, proberen aan haar verstand te brengen van met die koeien en haar honden wat verder door te wandelen. Maar nee, op het hoekje blijft zij altijd staan en natuurlijk blijven mijn honden dan kabaal maken en die van haar ook.

Vandaag ben ik heel kwaad geworden, en haar nogmaals verteld om wat met haar beesten door te wandelen.

De doorgang mag ik haar niet weigeren, maar als je even normaal redeneert dan ga je met je beesten toch wat verder of zie ik dat verkeerd?

Wat zou U doen in mijn plaats?

Met vriendelijk groet,

Georgio


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Lezersvraag: Advies gevraagd over blaffende honden en een buurvrouw in Isaan”

 1. Adje zegt op

  Waar maak je je druk om? De honden maken een hoop kabaal. So wat? Dat doen mensen zo dikwijls. Er zit toch een afscheiding tussen de blaffende honden. Ik zou me er niet druk om maken. Er zijn wel ergere dingen in de wereld.

 2. Lex K. zegt op

  Een vraag vind ik van belang voor uw probleem, wie woonde er eerder, die vrouw met haar koeien en honden of u met uw honden?
  Het lijkt mij dat u met kwaad worden heel weinig bereikt en u zegt; ik citeer” maar als je even normaal redeneert dan ga je met je beesten toch wat verder of zie ik dat verkeerd?” einde citaat, misschien redeneert die mevrouw wel het zelfde en bent u, met uw honden het probleem.
  Alleen iemand die de situatie daar ter plaatse kent kan een, onbevooroordeeld, advies geven, zo naar aanleiding van uw verhaal is er veel te weinig informatie om te beoordelen wie “er even normaal moete redeneren”

  Met groet,

  Lex k.

 3. Jan Geluk zegt op

  Beste mevrouwtje.De fout ligt geheel bij u zelf.Waarom?
  U heeft 5 honden die u van af den beginnen nooit geleerd hebt om niet te blaffen.Een hond kan niet praten daarom blaft hij.Ik kan als africhter opvoeder wel 1 hond snel af leren te blaffen maar als u er 5 hebt is het net een orkest de ene stopt en de andere blaft dan verder .
  Een andere oplossing zou zijn houd uw 5 honden binnen tot deze mevr met haar koeien gepasserd is en dan zien ze die beesten niet en neem ik aan dat uw honden stil zijn.Ik hoef de situatie terplaatse nietv te kennen om te beoordelen.Wat u ook kunt doen u legt uw honden want zij zijn de veroorzakers tegen dat die koeienvrouw komt vast aan een touw zo dat uw blaffende honden niet tegen uw hek kunnen springen.Dan legt u een waterslang klaar en onder het geroep van foei stil spuit u even flink op uw honden in.Dat wil wel eens helpen.Als dat helpt en u past het consequent toe heeft u meer plezier van uw keffers.
  U kunt me altijd om raad vragen .

 4. Farang tingtong zegt op

  Beste Georgio,

  Ik denk dat het uw probleem is en niet van uw buurvrouw, dit is Thailand en boos worden betekend hier sowieso gezichtsverlies leiden dat moet u toch weten.
  U zou in plaats van kwaad te worden op deze mevrouw, eens aan haar kunnen vragen hoe het komt dat zij zo rustig blijft en zich niets aantrekt van uw honden en hun geblaf, en is haar antwoord de oplossing van uw probleem.
  Want ik neem even aan dat deze mevrouw er eerder was dan u, en dat zij misschien al haar hele leven stopt op dit hoekje, ja dan zijn haar dieren dit gewend en dat leer je ze niet meer zo snel af.
  En misschien is het een idee om de honden even met elkaar kennis te laten maken want dat willen ze eigenlijk het zijn nu eenmaal roedel dieren, en als ze elkaar beter kennen dan zou het geblaf minder kunnen worden. en als u dan ook niet meer tegen mevrouw blaft is het probleem opgelost.

  groet

  • Jan Geluk zegt op

   Farang tingtong wat een idee .Je wil 5 honden van mevrouw kennis laten maken met de honden van die mevr die misschien al jaren elke dag daar voorbij komt met haar koeien?Dat is het zelfde als iemand die om hulp roept als hij in het water ligt ,om dan te roepen had maar leren zwemmen ipv om hulp te roepen.
   Hier is maar een oplossing voor de veroorzaker van de 5 honden tot de orde te roepen.
   Als je die 5 honden van de mevr los laat op de passerende honden dan kan je lachen.Zij beschermen het vee. Want haar honden veroorzaken voor haar als eigenaresse problemen.Het zal die Thaise vee hoedster een rot zorg zijn dat er 5 blaffende en slecht opgevoede honden tegen het hek aan springen.
   Heb het idee dat dit weer echt zo een geval is van een Nederlandse mevrouw is die alleen maar aan haar eigenbelang denkt.In Nederland kan je een zware boete krijgen als je hond te veel blaft

   Het maakt niet uit wie er het eerste woonde etc.
   U bent verantwoordelijk voor uw honden en vooral niet de schuld bij de passerende vee hoedster zoeken.
   Jan geluk
   .
   Dus dan maar verhuizen naar Thailand en dan daarna klagen en om raad vragen hoe los ik het op.Vergeet niet dat je in Thailand woond en je aan moet passen aan Thaise gewoontes ,dan kom je een heel eind.

   • Farang tingtong zegt op

    Misschien heb ik een zijstraat gemist meneer Geluk, maar volgens mij is Georgio een man en geen mevrouw en gaat het om niet 5 maar 8 hondjes,dus even voor de duidelijkheid meneer heeft 5x straat en 3x Duitse herder, en de boerin heeft 8 x koe en 3 x hond, en de vergelijking met het zwemmen begrijp ik ook niet zo goed.
    Maar Oké maakt niet uit het leek mij wel een goed idee om de hondjes aan elkaar voor te stellen, zie ik ook vaak bij de honden fluisteraar op tv, daar word ook een hond die niet luistert aan een roedel honden voorgesteld en ja hoor hoppa binnen een dag staan ze op een skateboard en scheuren ze door de wijk.

    groet tingtong

 5. KhunRudolf zegt op

  Beste vraagsteller: je hebt het over het houden van 5 straathonden en 3 Duitse herders. Ieder zijn hobby natuurlijk, maar we hebben het hier wel over een roedel. Er van uitgaande dat je zelf de roedelbaas bent, zou het aanbevelenswaardig zijn als jij jouw honden leert niet tegen het hek te springen als de buurvrouw met haar koeien door de straat komt. Jij bent de baas toch?
  Mij lijkt verder dat de buurvrouw haar koeien houdt vanwege haar broodwinning. Ze gaat niet voor de lol met die koeien op stap. Hetgeen in jouw geval met jouw 8 honden wel is. De route door de straat is veelal routine voor die koeien, en die ga je niet zomaar verleggen, omdat een farang zijn honden niet in bedwang heeft. Die koeien hebben uit eenzelfde routine instinctmatig her en der vaste plekken om te grazen en te rusten. De 3 honden van buurvrouw volgen en zijn dat wellicht jaar en dag al gewend. Me dunkt dat als je dat ziet en je komt aan wandelen met een van de honden, dat je daar dan rekening mee houdt en zelf jouw wandeling naar een eind verder verlegt. Zeker in de Isaan is het zo dat boerenmensen met hun vee langs de bermen van straten rondtrekt. Volgens mij is dat een gegeven waar je rekening mee houdt.
  Uit de wijze waarop jij jouw vraag formuleert maak ik op dat je jouw buurvrouw niet zo ver hebt gekregen haar route te verleggen. Je hebt geprobeerd haar jouw idee aan het verstand te brengen en je zegt dat zij niet aan jouw wensen wilt voldoen. Vervolgens reageer je met kwaadheid. Onsympathiek! Buurvrouw gaat van geen wijken weten, zeker nu niet. Je bent al veel te ver gegaan.
  Vanaf het begin maakte buurvrouw jou duidelijk dat het springen en blaffen van jouw honden jouw probleem zijn, als jij dat zo opvat. Zij is gewoonweg zoals te doen gebruikelijk elke dag opnieuw door de straat heen getrokken met haar koeien, en gaf geen krimp om die herrie en gedoe die door jouw honden werd veroorzaakt. Waarom zou ze? Jij houdt die houden, niet zij. Zij doet slechts wat ze al tijden doet.
  Als oplossing wil je dat buurvrouw met een gedragsverandering komt, maar dat gaat niet lukken. Je zult zelf met een eigen gedragsalternatief moeten komen, te beginnen met een verandering van jouw houding jegens buurvrouw. Door kwaad te worden heb je min of meer het signaal gegeven dat zij schuld is aan een probleem die jij ervaart aan jouw honden, en dat zij voor een oplossing moet zorgen. Dat zal zij nooit toestaan, omdat jij met jouw honden in haar territorium bent gaan staan.

 6. Bart zegt op

  Plaats “hondenschrikdraad” tegen je hek. Ze springen er nog 1 x tegen aan en zulen dan diepo respect voor het hek hebben!
  Voor €20 heb je het voor elkaar!

  • jan geluk zegt op

   Niet doen mensen das levensgevaarlijk want als een klein kind van 3 jaar er met zijn natte handjes aan dat hek komt is de ramp niet te overzien,wie wil dat op zijn geweten hebben?De beste oplossing is van die 8 honden er 7 opdoeken en 1 hond gewoon opvoeden dat het dier zijn geblaf beperkt uitsluitend tot eventuele inbrekers.Ik wil u gaarne adviseren en geheel gratis.
   Want als een hond tegen een schrikdraad loopt gaat hij de volgende keer wel een meter voor die draad staan te blaffen want ze zijn slim genoeg.Soms betekend honden iets af of aan leren,mensen opvoeden.

 7. Frankc zegt op

  Georgio lijkt mij een mannennaam….en ja, Georgio zal het meeste zelf moeten veranderen. Maar vriendelijk vragen – vriendelijk – om misschien niet vlakbij stil te staan – het valt misschien nog eens te proberen?

 8. Han van der Horst zegt op

  Wees blij dat u niet in Vlaardingen of Rotterdam woont. Daar is een verbod afgekondigd op hinderlijk blaffen door honden. U kunt in Vlaardingen een boete van 70 euro per keer krijgen. Ook kan de gemeente U de verplichting opleggen om uiteraard op eigen kosten Uw honden op een verbeteringsgesticht te doen, bijvoorbeeld dat geleid door Martin Gaus.

  Met andere woorden: tel ook Uw zegeningen.

 9. TAK zegt op

  wat dacht je van katten in plaats van honden. Ik heb 4 katten.
  Totaal geen probleem en veel leuker dan honden :-))

  • Jan Geluk zegt op

   Moderator: graag bij het onderwerp blijven.

 10. Cees zegt op

  Wanneer je er voor kiest om als buitenlander in Thailand te gaan wonen, pas je dan aan naar de mensen en hun cultuur. De Thai nemen het niet zo nauw met geluidsoverlast of andere regeltjes.

  • georgio50 zegt op

   Ik heb me hier volledig geintregeerd, ik was oook de eertse die in deze omgeving een huis bouwde die boerin woont hier nog maar twee jaar, ik denk dat vele van julie forum lezers niet begrijpen dat wanneer honden achter tralies zitten zij een gevoel van gevangenschap hebben en dat die loslopende honden hen irriteert, als die dan nog plassen tegen de poort is het hek helemaal van de de dam, als mevrouw de boerin een beetje logisch redeneert dan gaat zij verder dan dat hoekje, heb almeermaals met haar persoonlijk contact gehad over dit voorval

   • Soi zegt op

    Beste Georgio, je blijft de oorzaak van jouw hondenprobleem, en de oplossing ervan, bij de buurvrouw zoeken. Alle reacties zeggen jou het tegendeel te doen, en om reacties vroeg je toch? Ga nu zelf ook eens logisch redeneren, en laat jouw Thaise buurvrouw gewoon doen wat ze gewend is te doen. Jij bent volledig geintegreerd, zeg je, dus handel er dan ook naar. Jouw houding is absoluut niet Thai, en als je niet wilt buigen, zal je b…….. Want zo is Thailand ook weer!

 11. Chris Bleeker zegt op

  @ beste Georgio, je schrijft , ik heb 5 ( Thaise ? ) straathonden, en 3 ( ras ) honden, vraag mij echt af wat de bedoeling van je vraag is, je hebt de tijd gehad al deze honden aan te schaffen maar niet de tijd genomen om te leren waar je woont en waar rekening mee te houden, ten eerste Thailand,.. het woord zegt het al,..het land van de Thai. en verder !!! honden aanschaffen is een…… maar honden houden is een ander verhaal, zelf 2 honden gehad in Thailand, van een zwerf roedel uit de buurt,een Ridsback en een gewone, maar na enkele maanden waren het MIJN honden.Ze blaften niet en volgde mij aan het been, als honden, ik was de baas ( leider ) wat niet altijd door de Thai gewaardeerd werd, want bij sommige gedragingen lieten ze duidelijk met gegrom weten dat zij er ook nog waren.
  Wat ik hierbij duidelijk probeer maken is !!! benader de Thai altijd met respect en humor en je zou die Khun mevr. kunnen vragen hoe je als tingtong Falang het probleem zou kunnen oplossen 🙂

 12. Dolinda van Herwaarden zegt op

  Beste Georgio,

  Wat ik vooral erg mooi vind aan het verhaal, is de onverstoorbaarheid van de buurvrouw. Dit lijkt me nu typisch een lesje in spirituele ontwikkeling. Gebruik deze situatie als een spiegel om uzelf innerlijk te verdiepen en te verrijken. Lessen die Thailand ook biedt.
  Wanneer u diezelfde onverstoorbaarheid als uw buurvrouw oefent, dan verdwijnen alle ergernissen. Bovendien slaat dit hoogstwaarschijnlijk terug op de honden. Dieren reageren vaak onbewust op de innerlijke gesteldheid van de baas.

  Succes met deze mooie levensles!

  • Freddie zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 13. Bacchus zegt op

  Ik heb zelf twee honden en die blaffen ook wel eens tegen mensen en dieren die langs komen. Maak mij daar niet druk over. Het is het afbakenen en beschermen van hun terrein. Zeker wanneer je meerdere honden hebt, houdt je dit soort roedelgedrag. Buren storen zich er ook niet aan, er lopen tenslotte wel meer blaffende honden in Thailand rond. Duurt meestal ook geen uren, dus waar zal je jezelf druk over maken. Gelukkig mogen honden in Thailand, dit in tegenstelling tot Nederland, nog honden zijn.

  Ik laat de honden ook regelmatig uit en daardoor raken ze ook bekent met de buurthonden. Soms helpt dat, maar er blijven honden die elkaar om de een of andere reden niet kunnen uitstaan. Net als mensen, hebben honden ook voorkeur!

  Blaffen leer je, zeker met meerdere honden, ook niet zomaar af. Blaffen kent vele oorzaken. Het kan beschermend/territoriaal gedrag zijn, maar komt ook voort uit angst, verveling, een roep om aandacht of juist het tonen van blijdschap. Het is natuurlijk/aangeboren gedrag dat soms maar moeilijk te onderdrukken is.

  In dit geval lijkt het mij beschermend/territoriaal gedrag. Dit is soms af te leren door te zorgen dat jezelf op die momenten aanwezig bent en voor afleiding zorgt om de honden te kalmeren. Probeer aandacht te krijgen door met ze te gaan spelen – gooi bijvoorbeeld een bal of ander speeltje naar ze toe – en beloon ze bij goed gedrag met iets lekkers. Laat vooral merken dat zij geen angst hoeven te hebben voor zaken van buitenaf. Je moet meestal wel een lange adem hebben en consequent blijven reageren, want dit leer je niet in een dag af.

  Laat een hond verder lekker een hond zijn, zeker wanneer het om incidenten gaat. In Thailand kan dat gelukkig nog!

  Succes!!

  • Soi zegt op

   De vraag was niet wat te doen met honden dan wel hoe ermee om te gaan, de vraag was wat te doen met de buurvrouw? Waarmee gemakshalve Georgio zichzelf vergat.

   • Adrianus zegt op

    moderator: niet chatten svp.

 14. Adrianus zegt op

  Ik vind het te gek voor woorden dat je de schuld in de handen van je buurvrouw wilt schuiven.
  JIJ bent degene die zich irriteert aan het gedrag van JOUW honden.De vrouw doet toch niets verkeerds?
  Ze loopt op een openbare weg met haar koeien en honden. En zij zou zich moeten aanpassen omdat JOUW honden blaffen en tegen je hek aanspringen? Is het haar schuld dat jij je honden niet opgevoed hebt?

 15. toon zegt op

  oordoppen en klaar is kees

 16. Roland Jacobs zegt op

  Hi Georgio ,
  Allereerst wil ik je adviseren om het aan je Vrouw / Vriendin te laten ,
  aan gezien dat je in Isaan ben gaan wonen denk ik dat je wel een vrouw hebt .
  Hun spreken de taal en zou mekaar beter begrijpen , om tot een conclusie te komen .

  Mvg……Roland.

  • georgio50 zegt op

   Er is al verschillende keren gepraat hierover door beiden doch die boerin vertikt het om er een oplossing aan te geven

   • Bacchus zegt op

    Je maakt er wel een heel erg groot probleem van en de oplossing is ook wat rechtlijnig: de boerin moet zich maar aanpassen.

    Bij ons in het dorp lopen ook mensen met koeien. Dat doen zij al jaren en voor hun tijd deden hun vader of moeder dat waarschijnlijk ook al. Het getuigt van weinig inlevingsvermogen en begrip om de oplossing van jouw probleem alleen aan de boerin te laten. Temeer omdat het gedrag van je eigen honden alleen jou stoort, daar je eerste buur op 200 meter afstand woont. Die zullen dus weinig last hebben van jou blaffende honden.

    Je hebt (maar liefst) 8 honden en die vertonen roedelgedrag. Kennelijk heb je de honden niet onder controle, anders zou je kunnen ingrijpen. In plaats van in je stoel te blijven hangen en je te ergeren aan het gedrag van je eigen honden, zou je ook eens kunnen proberen je honden op die momenten af te leiden. Dat zou op termijn het gedrag van je honden kunnen veranderen. Maar ja, dat vereist natuurlijk wel inspanning!

    Wanneer je 8 honden niet onder controle kunt krijgen en houden, is het misschien verstandig om afscheid te nemen van je beesten. Het geeft in ieder geval geen pas om anderen op te zadelen met jouw probleem.

    • georgio50 zegt op

     Jij hebt makkelijk praten, afscheid nemen van mijn beesten hahaha, en ik blijf niet in mijn stoel hangen, ik probeer telken male die boerin langs komt mijn honden in te tomen, maar ik denk dat jij niets van beesten afweet. Als een hond in een bepaalde ruimte verblijft achter tralies, en enkele andere honden vrij voorbij paraderen en dan ook die koeien dan voelen mijn honden dat aan dat zij eigenlijk in gevangenschap zitten, en ergeren zich dat die beesten daarbuiten vrij rondlopen.

     • kees 1 zegt op

      Moderator: u bent aan het chatten.

     • Bacchus zegt op

      Georgio, ik heb zelf honden die, wanneer ze niet worden uitgelaten, in onze tuin verblijven. Ook zij blaffen wel eens wanneer er iets in de buurt van ons hek komt. Oorzaak: lees mijn eerdere reacties. Ik ken echter mijn hondenpappenheimers. Wanneer het echt vervelend wordt, lijn ik de leidster – een Labrador teefje – aan en neem haar mee naar het huis. Over het algemeen houdt de ander op met blaffen en volgt naar verloop van tijd.

      Dat honden zich “gevangen” voelen omdat andere honden buiten het hek vrij los lopen is onzin. Honden blaffen ook niet naar alles dat voorbij je hek komt. Door sommige dieren, mensen, dingen kunnen zij zich bedreigd voelen en dan gaan blaffen. Honden kunnen blaffen uit frustratie omdat ze met teveel (8 honden) in een te kleine ruimte verblijven. Ik weet niet of je (al) je honden wel eens uit laat, maar als zij dagelijks flink kunnen uitrazen, kan dat ook helpen bij dit soort frustraties.

      Verder vind ik dat je jouw frustraties niet op die boerin moet afreageren. Het zijn jouw honden die blaffen, die jij kennelijk niet onder controle kunt krijgen. Daar heeft de boerin, die geen voet op jouw terrein zet, niets mee van doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website