Binnenkomst over land in Thailand en visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
4 oktober 2018

Beste lezers,

Ik heb een vraag over het visumvrije verblijf in Thailand, wanneer je over land binnenkomt. Op de website van de ambassade staat 15 dagen, maximaal 2x per kalenderjaar. Omdat wij vaker naar Thailand en omringende landen reizen, weet ik dat het enige jaren geleden is verlengd naar 30 dagen.

Op mijn vraag aan de ambassade of dit weer is teruggedraaid of dat hun informatie niet up to date is, kreeg ik vanmorgen als antwoord dat het 15 dagen is, zonder verdere uitleg.

Zijn er misschien mensen die recentelijk over land Thailand ingereisd zijn en hier duidelijkheid over kunnen geven. Dit in verband met onze aanstaande rondreis waarbij wij Thailand overland gaan binnenkomen en langen dan 15 dagen zullen blijven.

Alvast bedankt,

Groetjes,

José


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Binnenkomst over land in Thailand en visum”

 1. Petervz zegt op

  Zie http://www.thaiembassy.com/thailand/changes-visa-exempt.php
  Zowel via een luchthaven als over land krijg je 30 dagen. De beperking bij binnenkomst over land is dat het max 2x wordt toegestaan.

  • Rob V. zegt op

   Peter dat is geen officiële bron, het lijkt me verstandiger om bij een officiële bron te raden te gaan. Althans normaliter, de Thaise ambassade website is antiek…

   De website van de Thaise ambassade in Den Haag stelt:

   “(1) They are nationals of countries which are exempted from visa requirements when entering Thailand for tourism purposes.  Such nationals will be permitted to stay in the Kingdom for a period of not exceeding 30 days.  For more information, please see Summary of Countries and Territories entitled for Visa Exemption and Visa on Arrival to Thailand .”
   Bron: http://www.thaiembassy.org/hague/th/services/42922-General-Information.html

   Die verwijzen voor meer info door naar een document uit 2015 op de site van het Thaise MFA (BuZa):
   “Summary of Countries and Territories entitled for Visa Exemption and Visa on Arrival to Thailand.

   Nationals of the following countries may enter Thailand without a visa, Tourist Visa Exemption Scheme
   30 days:
   (…) Netherlands (…)

   ** If such nationals enter the Kingdom at the immigration checkpoints which border neighboring countries, they will be allowed to stay for 15 days each
   time, except
   (1) Malaysian nationals who cross the borderline from Malaysia, (2) Nationals of the G7 countries: USA, UK, Canada, France, Germany,
   Italy and Japan, whose granted period of stay will not exceed 30 days each time.In addition, such nationals who hold diplomatic and official passports
   are also practically exempted from visa for tourism.”

   Bron: http://www.mfa.go.th/main/contents/files/services-20150120-100712-551809.pdf

   Echter is die info achterhaald, op de Thaise ambassade te London staat het wel goed:

   “Tourist Visa Exemption

   Tourist Visa Exemption only applies to foreigners holding passports issued by the countries listed here. 

   Foreigners entering Thailand under the Tourist Visa Exemption scheme must show the documents listed below at the port of entry: 

   Proof of adequate finances for the duration of stay in Thailand, i.e. traveller’s cheque or cash equivalent to 20,000 Baht per person and 40,000 Baht per family.Proof of onward travel (confirmed air, train, bus or boat tickets) to leave Thailand within 30 days of the arrival date (**otherwise a tourist visa must be obtained).”

   Bron: http://www.thaiembassy.org/london/en/services/7742/84394-Who-needs-visa?.html

   Echter verwijzen die ook naar het MFA document uit 2015 voor meer info… en kijken we op de site van het MFA zelf dan verwijzen die ook naar het document uit 2015:

   http://www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15405-General-information.html

   Maar wie het nieuws leest weet dat de regels van 2015 niet meer van toepassing zijn, een wijziging in 2017 laat 2 land passages van 30 dagen toe:
   https://www.thailandblog.nl/visumvraag/visa-exemption-nieuwe-regelgeving-bij-binnenkomsten-land/

   Zeer slordig dat de website van de ambassades en het MFA naar antieke informatie verwijzen.

   • TheoB zegt op

    Kennelijk vind de Thaise ambassade te Den Haag (en diverse andere Thaise ambassades) dat ze wel wat beters te doen hebben dan juiste informatie verschaffen.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Inderdaad en men is dan verbaasd dat aanvragers met onvolledige aanvraagdossiers aan het loket verschijnen. Er ontstaan dan misverstanden die allemaal kunnen vermeden worden indien er correcte, volledige en uniforme informatie op de website van alle ambassades en consulaten zou te vinden zijn.
     Bovendien heb ik soms de indruk, zoals de vraagsteller ook nu mocht ondervinden, dat de parate kennis van de (loket)medewerkers dikwijls te wensen over laat. Opleiding tot loketbediende mag meer inhouden dan een lijstje aflopen.

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Het is nog steeds 30 dagen en dit maximaal 2 x per kalenderjaar voor zover ik weet.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   José,

   Misschien moet je dan maar eens vragen of ze dit ook gelezen hebben.

   Staat al sinds 4 januari 2017 op hun eigen website….

   http://www.thaiembassy.org/hague/contents/files/bulletin-20170104-223355-278677.jpg

  • Klaas zegt op

   Klopt, maar weet jij denk ik als geen ander. Ben eind februari bij Mae Sai de grens met Myamar over gegaan en kreeg bij terug de 30 dagen. Maarfrrr, ik weet natuurlijk niet if dit de garantie geeft dat het nog steeds zo is.

 3. Geert zegt op

  In maart vanuit Thailand naar Vientiane (Laos) geweest over land via de Friendship bridge.
  Bij terugkeer 30 dagen gekregen.

 4. jasper zegt op

  Bij binnenkomst over land 30 dagen visa exempt voor 55 landen, waaronder Nederland.
  Wel kan gevraagd worden naar voldoende CASH (20,000 baht) EN een bewijs van uitreis uit Thailand na die 3o dagen, dus een goedkope vliegticket, busreisticket o.i.d.

 5. Jan Lao zegt op

  Ik heb hetzelfde probleem. Laos – Thailand – Laos. Over land 2 x per jaar gratis de rest betalen. Je moet vooraf een visum regelen. Ik doe dat bij het Thais consultaat in Savannakhet, waar ik woon.. Een multi entertainment visum voor 6 maanden kost thb. 5.000 . Je moet aan kunnen tonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt. Ik moet steeds aan tonen dat ik minimaal thb 200.000 heb. Dat mag op een Thaise of Laotiaanse bankrekening staan maar afschrift mag niet ouder dan 3 maanden zijn toen ik met een stuk aan kwam zetten waarop stond dat er 200.000 thb vast stond voor vijf jaar namen ze daar geen genoegen mee. Gelukkig is de bank naast het consulaat en heb daar een stempel op de cookie laten zetten met handtekening en datum en toen was het goed.
  Eerste dag in de ochtend aanvragen volgende dag in de middag weer ophalen.
  Alleen… Als je vanuit Thailand komt dan moet je dus ook een visum voor Laos hebben en een hotel

  Over koffie hoef je je niet druk te maken. Die kun je bij mij komen halen. Maar ik weet natuurlijk niet of Savannakhet een optie voor je is.

  Wil je meer weten reageer dan even via dit forum met een e-mailadres of telefoonnummer. Of zoek me op via Whatsapp de redactie heeft trouwens mijn e-mailadres

  Gr. Jan

  • RonnyLatPhrao zegt op

   “Een multi entertainment visum …” ? 🙂

   • lung addie zegt op

    ik denk dat er na “Lao” nog een woordje ontbreekt….Het zal wel ‘Lao Khao’ moeten zijn. Nog nooit van een ‘multi entertainment visum’ gehoord of iets gezien. Dat zal wel weer iets nieuw zijn en ook de voorwaarden: 200.000THB op een rekening en dan voor 5000THB een 6maanden visum…..???? Ronny, je loopt achter hoor!!! Mogelijk zit die man in showwereld, je weet nooit.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Lijkt me anders wel een goed idee om zulk een visa in te voeren.
     Een “entertainment ” visa. Mag je dan enkel mee naar de gekende toeristische plaatsen 😉

     Maar ik denk dat hij een METV. (Multiple Entry Tourist Visa) bedoelt.
     Als hij inwoner is van Laos kan hij dat aanvragen.
     Kost inderdaad 5000 Baht en de financiële eisen zijn inderdaad 200 000 Baht.

 6. Jan Lao zegt op

  Vergat te vermelden dat het volgens mij scheelt dat je zoals in mijn geval getrouwd bent met een Laotiaanse. Kijk voor alle zekerheid na welke papieren je nodig hebt en / of bel gewoon een consulaat voor de juiste info

 7. Rob zegt op

  Hoi Jose,

  In augustus, dus 2 maanden geleden, ben ik twee keer de grens overgestoken via land en via land weer terug Thailand in. Eerst naar Laos, daarna naar Cambodja. Allebei een 30 dagen visum gekregen !!

  Groeten,
  Rob

  • jasper zegt op

   En hebben ze naar een bewijs van “onward travel”gevraagd (dwz een bewijs dat je over 30 dagen thailand verlaat, of naar 20,000 baht geinformeerd?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik zal hier niet gaan beweren dat het niet gebeurt, maar eigenlijk vraagt men dat niet zo dikwijls.
    Over land is het sowieso beperkt tot 2 binnenkomsten per jaar op VE en op de luchthaven zal het meestal pas zijn na meerdere VE binnenkomsten op een jaar. Vooral als je door je reisgedrag de indruk geeft dat je op die manier langdurig in Thailand wil verblijven.
    Je “uitzicht” en gedrag kan ook wel eens een rol spelen. Kleren maken dan wel de man of vrouw niet, het kan voor immigratie toch wel eens een reden zijn om je wat meer vragen te stellen.
    Vooral immigratie op Don Muang lijkt nogal snel in actie te schieten met bijkomende vragen.

    De gewone en doorsnee toerist, die jaarlijks eens naar Thailand komt, zal bijna nooit vragen krijgen.
    Maar goed, voor het geval dat toch gebeurt is het beter altijd dat bedrag bij je te hebben bij binnenkomst.

 8. TheoB zegt op

  Op de site van de Thaise ambassade te Den Haag kun je een pdf-bestand downloaden waarop staat welke nationaliteiten in aanmerking komen voor een visa on arrival / visa exemption en de daarbij toegekende verblijfsvergunning.
  http://www.thaiembassy.org/hague/th/services/42922-General-Information.html
  http://www.mfa.go.th/main/contents/files/services-20150120-100712-551809.pdf

  => Voor Belgen en Nederlanders dus 30 dagen.

  • Rob V. zegt op

   Beter lezen besteTheo. Kijk daar eens bij de twee sterretjes onderaan (**): 30 days**
   –> ” ** If such nationals enter the Kingdom at the immigration checkpoints which border neighboring countries, they will be allowed to stay for 15 days each time, except (1) Malaysian nationals who cross the borderline from Malaysia, (2) Nationals of the G7 countries: USA, UK, Canada, France, Germany, Italy and Japan, whose granted period of stay will not exceed 30 days each time.In addition, such nationals who hold diplomatic and official passports
   are also practically exempted from visa for tourism. ”

   Is gelukkig achterhaalde informatie want sinds 1-1-2017 krijg je max 2x per jaar over land ook 30 dagen als Nederlander of Belg.

   ‘jouw’ document is een nog ouder ding dan waar ik naar verwijs in mijn rectie van 08:04. Zowel jouw als mijn link wijzen naar officiële maar achterhaalde info. De juiste info staat ook op de website maar is goed verstopt (zie Ronny @ 6:41). Blijft slordig van de ambassade en MFA. Een nieuwe PDF 2017-2018 uploaden zou toch makkelijk moeten kunnen?

 9. TheoB zegt op

  Oeps!
  Ik heb niet ver genoeg doorgelezen. Onderaan bij ** staat dat er bij binnenkomst over land een verblijfsvergunning van 15 dagen wordt gegeven.
  Maar het pdf-bestand is gedateerd 23-12-2014 en ook naar mijn beste weten is het nadien óók voor binnenkomst over land gewijzigd naar 30 dagen.
  De website van de Haagse ambassade verstrekt wel vaker verouderde informatie.
  En het Thaise ministerie van buitenlandse zaken heeft dit bestand kennelijk ook niet verwijderd.

  • TheoB zegt op

   Ik heb nog wat verder gezocht (de websites van de Brusselse, Londense, Berlijnse ambassade) en vond op de Berlijnse website een recenter bestand (dd. 17 november 2017).
   http://german.thaiembassy.de/landerliste-und-hinweise
   http://www.consular.go.th/main/contents/filemanager/VISA/Visa%20on%20Arrival/VoA%20as%20of%2017%20Nov%202017.pdf
   Voor Belgen en Nederlanders geldt dat zij zowel bij binnenkomst via de luchthaven als over land een verblijfvergunning voor 30 dagen krijgen.

 10. José zegt op

  Allemaal bedankt voor de reacties.
  (en de uitnodiging voor koffie, komen echter niet bij Savannakhet in de buurt).
  We rekenen gewoon op 30 dagen.
  De info van de ambassade in Amsterdam zal wel gedateerd zijn, zoals hierboven gezegd wordt.

  groetjes José


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website