Beste lezers,

Indien je gehuwd bent met een Thaise en zij heeft schulden of maakt schulden door bijvoorbeeld leningen af te sluiten zonder dat je hiervan op de hoogte bent, ben je hier dan ook medeverantwoordelijk of aansprakelijk voor?

Groet,

Walter

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

2 reacties op “Ben ik medeverantwoordelijk voor de schulden van mijn Thaise echtgenote?”

 1. Herman zegt op

  Een antwoord op jouw vraag is al net zo gecompliceerd als de situatie die je schetst. In de eerste plaats dient men wettelijk gehuwd te zijn in Thailand. Dus ook een NL-burgerlijk huwelijk moet zijn ingeschreven bij de Amphur. Is dat niet het geval is men niet getrouwd en derhalve niet aansprakelijk.

  Is iemand wel naar Thais Recht wettelijk gehuwd dan geldt artikel 1477 BW dat zegt dat schulden behoren tot Sin Somros: gezamelijk bezit ten tijde van het huwelijk verkregen.
  Echter- en nu opletten: artikel 1476 BW meldt dat beide huwelijkspartners gezamenlijk Sim Somros-managers zijn en dat beide in een aantal gevallen elkaar toestemming moeten verlenen bepaalde zaken aan te gaan of af te sluiten. Letterlijk zegt dit artikel: “the husband and wife have to be joint manager, or one spouse has to obtain consent from the other.” Dat aangaan van consent wordt in enkele volgende artikelen nader besproken. Zonder instemming van de een mag de ander niet op eigen houtje een eigen financieel management er op na houden.

  Is iemand aldus niet akkoord met het aangaan van schulden resp. wil die iemand niet verantwoordelijk en dus niet aansprakelijk zijn voor die schulden, dan doet die iemand er er goed dat via een advocaat kenbaar te maken. Artikel 1482 geeft mogelijkheden verdere stappen te ondernemen.

  Maw: een echtgenoot is pas niet aansprakelijk als hij/zij daartoe juridisch blijk van heeft gegeven.

 2. bennietpeter zegt op

  https://www.thailandlawonline.com/thai-family-and-marriage-law/civil-law-property-of-husband-and-wife

  Dus in het huwelijk zijn beiden, managers van Sin Somros, welke geldt voor situatie na huwelijk, ingebrachte middelen binnen het huwelijk.
  Er bestaat ook een sole management Sin Somros, neem dan aan dat de ander helft niet in staat is beleid te voeren. Nergens iets gezien tot nu toe, hoe dat het wordt bewerkstelligd.

  Men moet de andere partner om toestemming vragen voor bepaalde handelingen en in sommige gevallen gebeurt dat met een ondertekening van benodigde papieren.(bv lening). Zie link.
  Je bent verplicht de Sin Somros gezond te houden en indien je partner toch iets doet(buiten jou om) dan kan/moet je naar de rechtbank om het tegen te houden. Op zich weer vreemd, want je ondertekent niet, dus niet rechtsgeldig. Is ook de vraag, hoe komt partner aan lening, daar een guarantor is benodigd.
  Echter niet dan bij een credit card, welke loopt en mocht de partner dat hebben!? pre trouwen?
  Echter schijnt dus wel voor te komen?! Dat wordt knap lastig als je partner een weg weet te bewandelen en het verborgen houdt. Echter je hebt niet getekend of valse handtekening.
  Maar ja, CC dat is een buitenissige schuldenmaker buiten alles om. Op doeken dus.

  Maar ja, je bent getrouwd. Weg gaan dan? Bestaat er een failliet Sin Somros? Gevolgen?
  Of kan er schuld bestaan in het Sin Suan Tua? Hoe is dat gekoppeld dan aan de Sim Somros?
  50 % dekking hieruit? Immers is haar deel erin.
  Sin Suan Tua, dat is je eigen systeem in het huwelijk. Hoe dat bestaat en wordt op getekend, weet ik niet.
  Je zal dus proactief moeten reageren en het hier met je vrouw over moeten hebben, mocht ze schulden maken. Manage en anders verdwijn. Once bitten, twice shy. Niet leuk, maar essentieel dan.

  Mocht in AN een verhaal lezen van een Engelse man, welke zijn visum rekening was leeg gehaald door de vrouw ivm zakelijke betaling problemen. Opmerkelijk daar deze op eigen naam MOET staan.
  Desalniettemin in problemen, want zijn visum vernieuwing kwam er aan. Hij wist van niets.
  En de man claimde zelfs al 25 jaar met haar getrouwd te zijn.
  Of het verhaal waar was weet ik niet, maar als het gaat om geld, kunnen er rare dingen gebeuren.
  Ook zelf ondervonden en nog meer praktijk verhalen van anderen.

  En behalve dat is er dan ook nog prenup, buiten alles om.

  Als er betwisting is over iets, zal een rechter uitspraak moeten doen, maar die vertrekt vaak van het basisidee dat het over sin somros gaat, tot het tegendeel bewezen is.
  https://thailand-info.be/thailandtrouwenwatvanwie.htm

  Zie daar de opmerking , blijkt dus dat niets wordt opgetekend en je naderhand moet gaan bewijzen.
  Het lijkt dus raadzaam te zijn, prenups te hebben met daarin ALLES vast gelegd.
  En bewijzen te houden.
  Het is Thailand met daarbij wetten, welke alleen gebruikt worden tegen buitenlanders, voor de Thai geldt het geheel anders. ZIe bv het Thaksin verloop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website