Beste lezers,

Introductie: Ik woon en werk in Nederland. Volgens mijn vrouw, ik ben in Thailand getrouwd met een Thaise, kan ik bij mijn volgende bezoek een geel boekje krijgen. Zodoende zou ik ook een Thaise bankrekening kunnen openen.

Wanneer ik nu mijn opdrachtgevers vraag om het gefactureerde bedrag over te maken naar deze Thaise bankrekening? Geeft dat dan problemen?

Toelichting: Ik heb naast mijn baan een onderneming met KVK-nummer en BTW-nummer. In Nederland betaal ik over het gefactureerde bedrag ongeveer 50% belasting. Omzeil ik deze belasting als ik het geld op een Thaise rekening laat storten? Of is er een bepaald belasting verdrag tussen Nederland en Thailand? Terwijl ik de vraag stel komt de term belastingontduiking bij me op.

In de toekomst zou ik met mijn vrouw in Thailand willen wonen. Dat zou betekenen dat ik dan mijn online inkomsten ook in Thailand zou willen ontvangen.

Ik hoor graag wat de visie van het forum hierop is.

Groeten,

Jacquess


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Belastingvraag ondernemer (als ik in Thailand ga wonen)”

 1. Hendrik zegt op

  50% belasting in Nederland? Ben hier nu ruim 10 jaar en ongeveer 8 jaar terug al mijn Nederlandse bedrijvigheid afgesloten. Was erg makkelijk. Hier nu ben pension heerlijk. Gehuwd met Thay en we hebben een hybrid dochter van 6. Heb het goed naar mijn zin en geniet van mijn verdiende pension.

 2. rene23 zegt op

  Je kan altijd een bankrekening openen in TH.
  Loop binnen (Bangkok Bank), open een rekening, stort er wat geld op en verlaat binnen 10 minuten de bank met een Visa debitcard waarmee je kosteloos kan pinnen bij elke ATM in Thailand.
  En internet bankieren !

 3. wibar zegt op

  Hoi,
  Tsja het antwoord lijkt me niet zo moeilijk. U woont en werkt in Nederland. Dus bent u ook belastingplichtig in Nederland. Vervang in uw verhaal die buitenlandse Thaise rekening eens door een rekening in Zwitserland dan zou u toch ook gewoon hier eerst belasting over moeten betalen. U factureert het naar uw klanten maar vraagt hun dit op een niet nationale bankrekening over te maken. In hun administratie (die ook door de belastingdienst wordt gecontroleerd) staat dan toch ook uw inkomsten vermeld (hun kosten zijn immmers uw inkomsten).
  Mvg.
  Wim

 4. Jacques zegt op

  Ik denk dat u slimmer bent dat u doet voorkomen. Belastingontduiking is nooit aan te raden. Wel zou een uitvoerig gesprek met o.a., de kamer van koophandel in Nederland uitsluitsel kunnen geven op uw vragen.
  Overigens heb ik een geel huisboekje terwijl ik niet getrouwd ben met een Thaise. Ik begrijp dat er wel verschillend naar gekeken wordt afhankelijk van de streek in Thailand waar u geregistreerd staat.
  Ook kun je een Thaise bankrekening openen zonder dat je getrouwd bent of in het bezit bent van een geel huisboekje. Je inschrijving bij immigration is daarvoor bepalend. Maar ook dit zou zo maar weer anders geïnterpreteerd kunnen worden in een andere steek van Thailand. Ik vertoef in de provincie Chonburi .
  In Thailand kom je niet zomaar aan het werk. Hiervoor zijn strikte visum regels. Deze kunt u opvragen bij uw eigen immigration kantoor in Thailand.

 5. erik zegt op

  Het verdrag, en lees artikel 5 en 7 voor de hoofdregel.

  http://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09

  1. Je woont in NL en hebt daar jouw onderneming. Winst is belast in NL. Op welke rekening je het laat overmaken is in beginsel onbelangrijk; jouw opdrachtgever wil die kosten boeken dus die rekening gaat in jouw administratie als omzet.

  2. Je woont (ook) in TH. Dan komt de vaste inrichting in beeld en is het zaak ruim voor emigratie jouw belastingadviseur te raadplegen. De woonplaatsdiscussie kan dan oplaaien tussen jou en twee belastingdiensten.

  Hou er verder rekening mee dat er beroepen zijn die in Thailand strikt aan Thaise onderdanen zijn voorbehouden. Als jouw beroepsmatige activiteiten daaronder vallen blijf je er beter maar verre van.

 6. jan zegt op

  je kunt toch gewoon je geld op de nederlandse rekening storten , en zelf doorstorten , geen probleem , wat is de reden voor deze constructie , beetje vreemd zal de belasting denken , je betaald dan gewoon belasting in dit land , dan is alles toch goed.

  ik begrijp ook niet volgens mijn vrouw ben ik getrouwd met een thaise , weet je dat zelf niet??/

 7. Gerrit zegt op

  tja,

  Voor een bankrekening openen heb je geen geel boekje nodig, kan ook gewoon met een jaarvisum.
  Dit haal je bij de Ambasade in Den Haag.
  Een geel boekje krijg je na veel gedoe (maar is afhankelijk van het district) bij de Ampoer (gemeente huis)
  maar alleen als je natuurlijk ook een vaste verblijfplaats heb. Een hotel adres zullen ze nooit accepteren.
  Dus het huisadres van de ouders van je vrouw, maar je moet er wel wat voor doen, het gaat niet binnen 3 dagen, gelegaliseerde handtekening van de Nederlandse Ambasade, Iets van de immigratie dienst (weet niet meer precies wat) en een vertaling van een document en met minstens twee getuigen naar de baas van de baas enz. Ze vragen je hemt van je lijf.

  Haal dan ook gelijk een Thais rijbewijs, daar heb je meer aan.

  Ik weet niet wat voor werk je doet, maar als het via website’s kan, zoals webdesigner, dus niet handarbeid in Nederland, ga dan snel verhuizen.

  Groetjes Nico

 8. Kees 2 zegt op

  Als je googelt vind je het belastingverdrag.

  Ik zal je vertellen wat in jouw geval van toepassing is:

  Zolang je ingeschreven bent in NL, moet je belasting betalen in NL. Als je klanten dit rechtstreeks overmaken naar Thailand, dan ontduik je de belasting in NL en dat komt gegarandeerd uit (je kunt er donder op zeggen dat in no time een van je klanten dit doorgeeft aan de belastingdienst).

  Aannemende dat je je tzt gaat uitschrijven uit Nederland, dan liggen daarna de zaken anders.
  Dan is het belastingverdrag van toepassing. Daarin staat “dat als je geen vaste inrichting in NL hebt of niemand die in NL voor jou werkzaamheden verricht, dat dan je inkomsten in Thailand belast zijn”. Je hoeft niet eens je klanten het geld over te laten maken naar een Thaise rekening (kost 20-25 euro per keer), gewoon op je NLse rekening laten betalen en een paar keer maak je van die rekening een groot bedrag naar Thailand over.

  Vraag hiervoor toestemming aan de belastinginspecteur, dan krijg je die, geen probleem. Je hebt het dan zwart op wit en dan kan je situatie in de toekomst nooit door een andere inspecteur eventueel anders geïnterpreteerd worden

  • Kees 2 zegt op

   Met als aanvulling:
   Je moet de juiste informatie verstrekken aan de belastinginspecteur, want die sluit de brief af met dat hij je vrijstelling geeft op basis van de door jou verstrekte informatie. Als die later niet juist blijkt te zijn… dan ben je de klos.

  • Kees 2 zegt op

   Met nog een aanvulling: als je een eigen woning in NL aanhoudt, valt die na emigratie in box 3, NLse belasting

   • Kees 2 zegt op

    Ik realiseer mij nog een aspect:
    Erik en ik zijn ervan uitgegaan dat jouw onderneming Nederlands blijft, dus ingeschreven bij Kvk, je moet BTW innen bij je klanten en afdragen aan de NLse belastingdienst. Je krijgt elk jaar een herinnering om BTW-aangifte te doen en je BTW-aanslag komt op je adres in Thailand binnen.

    Maar, het zou ook kunnen dat jij overweegt je bedrijf als Thaise onderneming te gaan runnen, terwijl je klanten in NL zitten. Dat is niet handig, want dan moet je dus in Thailand een onderneming oprichten, een flink bedrag investeren, werkvergunning regelen en mensen in dienst nemen.

 9. ruud zegt op

  U omzeilt de belasting waarschijnlijk, zolang het goed gaat.
  Maar uw bedrijf is gevestigd in Nederland, dat betekent dat u een jaarrekening op zult moeten maken.
  Daarop wordt u verondersteld alle inkomsten aan te geven en daarover belasting te betalen.

  Als u alles netjes aangeeft, zult u er niets beter van worden.
  Als u dat niet doet, loopt u het risico, dat u problemen krijgt voor belastingfraude.

  Als u de betalingen van uw bedrijf naar Thailand over laat maken, krijgt u ook nog te maken met de Thaise belastingdienst.
  Als u dat geld niet in Nederland hebt aangegeven, wil de Thaise belastingdienst waarschijnlijk geld zien.
  Als de ficus in Nederland later ook geld (inclusief boete) wil zien, kunt u zichzelf fink in de vingers hebben gesneden.

 10. Lammert de Haan zegt op

  Beste Jacquess,

  Er is inderdaad een Belastingverdrag Nederland-Thailand. Dit Verdrag kun je met de volgende link downloaden: http://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09

  Ik vermoed dat jij mogelijk als ZZP-er werkzaam bent in Nederland. Daarbij, zo lees ik, is door de Belastingdienst in ieder geval de omzetbelasting als belastingmiddel aangewezen. Of dit ook geldt voor de inkomstenbelasting is moeilijk te beoordelen daar jij ook nog een baan hebt. Het is dus maar de vraag of jij in aanmerking komt voor de ondernemersaftrek. Mocht dit echter wel het geval zijn, wees dan blij dat dit inkomen in Nederland belast is (zoals zal blijken) daar dit een behoorlijke belastingbesparing te zien geeft. Veel ZZP-ers kunnen het hoofd boven water houden enkel als gevolg van het genieten van de ondernemersaftrek.

  Daar jij in Nederland woont en werkt ben jij binnenlands belastingplichtige en val je dus niet onder de werking van het met Thailand gesloten Verdrag. Als zelfstandig ondernemer c.q. verrichter van overige werkzaamheden moet jij een administratie voeren. Het daaruit blijkende resultaat is als ondernemerswinst dan wel als inkomst uit overig werk belast in Nederland. Daarbij maakt het geen enkel verschil of jij je afnemers laat betalen via een Nederlandse dan wel een Thaise bankrekening. Dit heeft immers geen invloed op het behaalde resultaat.

  Hierin komt pas verandering wanneer jij je gaat vestigen in Thailand en van daaruit je ondernemersactiviteiten gaat voortzetten c.q. daar een vaste inrichting hebt terwijl dat in Nederland niet meer het geval is. Ongeacht waar je opdrachtgevers wonen val je in Thailand onder de PIT als je tenminste aan de ‘dagen-eis’ voldoet.

  Na je emigratie wordt je in Nederland aangemerkt als buitenlands belastingplichtige en val je onder de verdragsbescherming van het met Thailand gesloten Verdrag.
  Alsdan zijn de artikelen 7 en 15 van dit Verdrag op jou van toepassing.

  “Artikel 7. Winst uit onderneming
  1. De voordelen van een onderneming van een van de Staten zijn slechts in die Staat belastbaar, tenzij de onderneming in de andere Staat haar bedrijf uitoefent met behulp van een aldaar gevestigde vaste inrichting. Indien de onderneming aldus haar bedrijf uitoefent, mogen de voordelen van de onderneming in de andere Staat worden belast, maar slechts in zoverre als zij aan die vaste inrichting kunnen worden toegerekend.”

  “Artikel 15. Persoonlijke arbeid
  1. Onder voorbehoud van de bepalingen van de artikelen 16, 18, 19, 20 en 21 zijn beloningen verkregen door een inwoner van een van de Staten ter zake van persoonlijke arbeid (daaronder begrepen de uitoefening van een vrij beroep) slechts in die Staat belastbaar, tenzij de arbeid in de andere Staat wordt verricht. Indien de arbeid aldaar wordt verricht, mag de ter zake daarvan verkregen beloning in die andere Staat worden belast.
  2. Niettegenstaande de bepalingen van het eerste lid is de beloning verkregen door een inwoner van een van de Staten ter zake van in de andere Staat verrichte arbeid slechts in de eerstbedoelde Staat belastbaar, indien:
  a) de genieter in de andere Staat verblijft gedurende een tijdvak of tijdvakken die in het desbetreffende belastingjaar een totaal van 183 dagen niet te boven gaan, en
  b) de beloning wordt betaald door of namens een persoon die geen inwoner van de andere Staat is, en
  c) de beloning niet ten laste komt van een vaste inrichting die de persoon die de beloning betaalt in de andere Staat heeft.”

  Succes met je activiteiten als ondernemer in Nederland en later wellicht in Thailand.

  Mocht je nog nadere informatie wensen over puur persoonlijke aangelegenheden, welke zich niet zo gemakkelijk laten behandelen in een openbaar blog of forum, neem dan gerust contact met me op via: l.haan14@chello.nl of via het e-mailformulier op m’n website: http://www.lammertdehaan.heerenveennet.nl.

  Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

 11. chris zegt op

  Ook voor online weken heb je een werkvergunning nodig in Thailand.
  Als je een 1-pitter bent krijg je die bijna zeker NIET.
  Einde verhaal voor alles.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website