Lezersvraag: Belastingverklaring bij vertrek, nodig of toch niet?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 mei 2016

Beste lezers,

Op deze site www.rd.go.th/publish/23518.0.html kwam ik het onderstaande tegen en vraag mij af of elke buitenlander die 90 dagen in een kalenderjaar in Thailand verbleef dit formulier moet halen bij de Thaise Belastingdienst?

A foreigner departing Thailand is required to file an application for Tax Clearance Certificate (Form P.1) and supporting documents if:
He is liable ( = onderworpen aan/aansprakelijk voor/verantwoordelijk voor ) to payment of tax or tax arrears ( = achterstanden ) before departing Thailand. He has duty to file a tax return and pay tax on behalf of a company or juristic partnership incorporated under foreign laws and has been carrying on business in Thailand. He has taxable income, whether or not in Thailand, from being a public performer in Thailand.

Er staat IF. Het lijkt er m.i. op, dat als je niet bent onderworpen aan of verantwoordelijk voor of aansprakelijk voor betaling van belasting in Thailand, dat je dan die verklaring dus niet nodig hebt.

Hoe toon je dat dan aan of moet ik het zo lezen, het betreft alleen iemand met een company of werkvisum en niet particulieren? Tot nu toe heb ik nog nergens gehoord of gezien of gelezen, dat deze verklaring daadwerkelijk wordt gevraagd van particulieren bij het verlaten van Thailand, ook niet van mensen die een paar jaar aaneengesloten in Thailand verbleven.

Wie weet hier het fijne van of heeft hier ervaring(en) mee? Ben benieuwd.

NicoB

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: Belastingverklaring bij vertrek, nodig of toch niet?”

 1. erik zegt op

  Dit is in dit blog behandeld: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Belastingdossier-update-2.pdf
  en ga naar vraag 19. Enkele blogschrijvers hebben gereageerd zoals daar is opgenomen.

 2. ruud zegt op

  Als je in een kalender jaar langer dan 180 dagen in Thailand bent (of misschien vanaf 180 dagen) moet je je in theorie laten inschrijven bij de belastingdienst.
  In de tekst staat :
  if: He is liable to payment of tax
  Ofwel als hij belastingplichtig is, met daarachter nog een paar zaken die gerelateerd zijn aan inkomen.

  Onder punt 3 staat dan, dat nog dat je geen verklaring hoeft mee te brengen, als je niet aan een van de drie genoemde punten van punt 2 valt.

  Zoals ik het vertaal:
  Voor de toeristen die lang zijn gebleven is er geen probleem.
  Verblijf je hier op een of andere extension of stay en langer dan 180 dagen, zou je wel zo’n verklaring moeten halen.
  Dan ben je wel belastingplichtig.

  Overigens staat in de tekst het woord aggregating.
  Dat betekent meer dan 90 dagen in een kalenderjaar, niet per bezoek.

  In de praktijk lijkt het een dode letter te zijn.
  Ik zie de rijen al groeien voor de immigratie die al die belastingverklaringen moet gaan bekijken.

 3. NicoB zegt op

  Erik, dank voor je reactie. Zoals je in het door jou samengestelde belastingdossier schrijft, lijkt het dat dit ook kan gelden voor een pensionado, dus vragen om een Belasingverklaring, echter er komt op mijn lezersvraag van heden tot nu toe geen enkele reactie en daaruit denk ik te moeten concluderen, dat geen van de pensionados ooit daadwerkelijk om een verklaring terzake is gevraagd.
  Dat lijkt in lijn te zijn met wat je in het belastingdossier schrijft, over jou bezoek aan het belasingkantoor en je daar gestelde vraag over deze verklaring, ik citeer:
  ” Maar ik hoef niet te betalen, hoor ik net. Nou, dan krijg ik ook geen tax clearance. Klinkt wel logisch. Aangezien ik geen plannen heb het land te verlaten laat ik dit rusten.
  Na publicatie van dit dossier is in september 2014 in een discussie in het Thailandblog geopperd dat deze wetgeving waarschijnlijk niet geldt voor toeristen en voor ‘langverblijvers’ die geen werkzaamheden in Thailand verrichten of een Thaise onderneming vertegenwoordigen.
  CONCLUSIE:
  Wij staan open voor ervaringen van anderen. ”
  Ik sta ook vandaag open voor recente ervaringen van anderen en blijf benieuwd naar de ervaringen van anderen, komen die niet, dan blijf ik bij mijn conclusie, er wordt en is nooit daadwerkelijk naar gevraagd.
  NicoB

 4. theoS zegt op

  Een beetje verwarde vraag, maar voordien moest iemand die 90 dgn of langer in Thailand verbleef, en het land wou verlaten, een Tax Exempt verklaring halen/hebben van het Ministerie van Financien op Sanam Luang. Heb er heel wat gehaald maar werd ook een einde aan gemaakt door de zeer gerespecteerde Prime Minister Anand. Moest men laten zien op het vliegveld, niet hebben was dus ook vlucht en bagage kwijt. Eerst halen. Heb daar vele anecdotes over maar word te lang.

  • NicoB zegt op

   Van diverse de afgelopen paar jaar Thailand in en uit reizenden kreeg ik de informatie, dat aan hen geen tax clearance is gevraagd.
   @Ruud je hebt gelijk, ben je in een kalenderjaar 180 dagen of langer in Thailand, dan ben je belastingplichtig, maar stel je hebt alleen Aow als huidig inkomen, dan heb je daar in Thailand niets over te betalen, het heffingsrecht daarvan is aan Nederland gezien het Verdrag, ja wat zul je je dan aanmelden als belastingplichtige in Thailand.
   In deze wet staat inderdaad 90 dagen per kalenderjaar, dat hoeft dus niet aaneengesloten te zijn.
   @theoS, de wet is ook wat verwarrend, althans de uitvoering daarvan, vandaar de vraag naar ervaringen van anderen, ben benieuwd vanaf welk jaar je deze verklaring niet meer hoefde af te geven, dat lijkt al geruime tijd geleden.
   Zou men tot handhaving van deze wet willen over gaan, dan lijkt me daar een belangrijke taak liggen voor Immigration, nl. bij binnenkomst in Thailand een informatie formulier terzake geven en bv. bij het aanvragen van een Re-Entry dat nog eens herhalen, ik zie dat niet snel gebeuren, de rijen voor Immigration zouden onwijs lang worden.
   Hoe moet de Conclusie luiden?
   Er zijn geen reacties van mensen die de afgelopen paar jaar om deze verklaring gevraagd is, dus lijkt het praktisch gezien een dode letter.
   Mocht er ooit wel om gevraagd gaan worden, dan worden via Thailandblog de klokken wel geluid.
   Dank voor de reacties.
   NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website