Beste lezers,

Graag zou ik willen reageren op het Belastingdossier: Remittance base; een voorlopig oordeel, door Erik Kuipers van 22 februari 2016.

Ik heb een vrijstelling loonbelasting pensioen maar alleen onder diezelfde voorwaarde van rechtstreeks overmaken naar een Thaise bank.

Kan er een bezwaarschrift voorbeeld tegen deze voorwaarde door Erik of Lammert worden opgesteld die voldoet aan de vorm die de belastingdienst geschikt acht? Een bezwaarschrift volgens voorbeeld van de Nationale Ombudsman voldoet volgens de Belastingdienst Heerlen namelijk niet.

Zijn er uitspraken van de Nationale Ombudsman betreffende deze voorwaarde?

Ben in maart 2015 officieel geëmigreerd naar Thailand. Met pensioen sinds 31-12-2014.

Peter


» Laat een reactie achter


21 reacties op “Lezersvraag: Belasting remittance base, hoe kan ik een bezwaarschrift opstellen?”

 1. miek schenk zegt op

  Ik wil graag op de hoogte gehouden worden vd reacties.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Arie zegt op

  Ik meen dat ze schreven dat we die voorwaarde moeten accepteren?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Piet zegt op

  Wil dit volgen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Rob1706 zegt op

  Ik ben ook in afwachting van wat de Belastingdienst mij gaat vertellen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Jos zegt op

  Ik wil dit ook graag volgen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. RichardJ zegt op

  Ik heb bezwaar ingediend en kreeg het volgende -formele- antwoord:

  “Tegen mijn beschikking is geen bezwaar mogelijk. Er is wettelijk namelijk geen rechtsmiddel voor gemaakt. U kunt wel bezwaar maken tegen de gevolgen van de afwijziging, de ingehouden loonheffing over een tijdvak.”

  Dus: take it or leave it!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • erik kuijpers zegt op

   Dit is juist; dat wil zeggen: de mededeling van de belastingdienst is juist.

   Of hun visie juist is kun je aan de rechter voorleggen nadat je bezwaar hebt aangetekend tegen de inhouding van loonbelasting of tegen een definitieve aanslag inkomstenbelasting en dat bezwaar is afgewezen.

   Hoe je een en ander moet doen is beschreven in vraag 14 van het belastingdossier. Wellicht ten overvloede meld ik nog eens dat procederen geld kost zoals griffierecht en adviseurshonorarium en dat de uitkomst lang op zich kan laten wachten en voorts onzeker is.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. RichardJ zegt op

  Wat zijn de bezwaren?

  Extra-bankkosten
  In plaats van twee keer per jaar wordt er een keer per maand geld overgemaakt naar Thailand. Dus zes keer zoveel aan bankkosten. Als je twee kleine pensioentjes hebt, dan lopen de kosten verder op.

  Wisselkoersverliezen
  Als je zelf kan bepalen wanneer je geld naar TH overmaakt, dan kies je het moment waarop de koers “goed” is. Hier kun je al gauw 10% “verdienen”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 8. Joost zegt op

  Ik kan daar kort over zijn:
  1. volgens mij zijn er geen uitspraken van de Nationale Ombudsman over die voorwaarde, (omdat die voorwaarde redelijk nieuw is).
  2. Je kunt geen bezwaar maken tegen die voorwaarde, omdat het een niet voor bezwaar vatbare gunstregeling is; Heerlen is in principe dus vrij in het stellen van voorwaarden. (Je kunt wel verzoeken die voorwaarde te laten vervallen, maar Heerlen is dus niet verplicht daaraan tegemoet te komen.)
  3. Pas wanneer je een aangifte hebt ingediend en een aanslag hebt ontvangen, kan je tegen die aanslag bezwaar maken.
  4. N.m.m. niet verstandig om zelf te gaan knutselen wanneer je niet deskundig bent op dit terrein. Laat je dus bijstaan door iemand die echt terzake deskundig is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 9. Piet zegt op

  Ik zie vele volgers ( net als ik) maar geen antwoorden…voor sommigen van ons zal het geen nadelen geven voor mij echter wel ..ik heb nog redelijk veel kosten in Nederland zelf o.a hypotheek etc etc daardoor ook riool etc, daardoor ook gas en licht teveel om op te noemen …eerst naar Thailand storten en dan terug met alle problemen is veel lastiger dan een deel van de nu op Nederlandse rekening ontvangen euro’s splitsen en een deel naar Thailand sturen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 10. Willem zegt op

  Ben ook in afwachting wat de belastingdienst mij te melden heeft papieren zijn binnen , en als het moet mijn pensioen dan maar op mijn Bangkok bank rekening zie daar ook geen bezwaar in.
  En als je dat doe is mijn vraag moet je dan een afschrift van het boekje met je rekening nummer vertaald en wel opsturen naar Heerlen.

  mvg Willem

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • RichardJ zegt op

   @Willem

   De beschikking van de belastingdienst wordt uitgevoerd door jouw pensioenfonds.
   Jij geeft aan jouw pensioenfonds jouw bankrekening in Thailand en dan sturen zij het geld naar TH en houden zij geen loonheffing in.

   Geef je een rekening in NL aan je pensioenfonds dan blijft het geld in NL en moeten zij de loonheffing inhouden.

   Voor de belastingdienst is dit een “no worry be happy” scenario!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. Willem zegt op

  En nog een vraag op het gebeuren,
  kan ik van de voorgaande jaren ook nog terug vorderen ????

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. willem zegt op

  Dat dat allemaal door mijn pensioenfonds word uit gevoerd weet ik en dat als ik vrijstelling heb of zou krijgen dat het lopende jaar 2016 word geregeld door mijn pensioenfonds en de afgelopen maanden worden dan verrekend en terug gestort.
  Maar mijn vraag is de voorgaande jaren kan ik die via mijn T formulier terug vorderen van de belastingdienst

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. Peter (originele vraagsteller) zegt op

  De vraag blijft; Kan er een bezwaarschrift voorbeeld tegen de Vrijstelling inhouding loonbelasting/
  premie volksverzekeringen met voorwaarde van rechtstreeks overmaken naar een Thaise bank door Erik of Lammert worden opgesteld die voldoet aan de vorm die de belastingdienst geschikt acht. Tegen de gehele vrijstelling en niet alleen de voorwaarde want die achten zij niet ontvankelijk.

  Ik heb mij aan de richtlijnen van vraag 14 gehouden alsmede die van de Nationale Ombudsman maar zij vragen om een juiste brief vorm.

  Verder vraag ik mij altijd weer af waarom mensen als Arie ,corretje en Willem (en meerdere in het belasting onderdeel) vinden dat ik (wij) maar “zeuren” als wij ons geld in NL willen ontvangen.
  Ik werk sinds mijn 14e jaar en zit de laatste 30 jaar in de hoogste belasting schijven dus zou ik het prettig vinden om zelf over mijn pensioen te kunnen beslissen. Bij mij is het een enorm bedrag dat wordt ingehouden en dan te bedenken dat wij bijna geen rechten meer hebben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Arie zegt op

   Ik heb helemaal niet iemand beschuldigd van zeuren, integendeel, ik baal als een stekker. Volgend jaar ga ik definitief naar thailand en ik krijg van 8 verschillende pensioenfondsen pensieon, varierend van 43 euro tot 500 euro. Enig idee wat dit voor wisselkosten en bankkosten met zich mee gaat brengen als elk pensioen direct naar thailand gestort moet worden? Mijn oospronkelijke plannetje om 1/2 keer per jaar geld over te maken kan ik wel op mijn buik schrijven.
   Er zal ook een rekensommetje gemaakt moeten worden of ik niet beter in nederland belasting kan blijven betalen ipv maadelijks die bankkosten.
   Iets zorgvuldiger lezen volgende keer. Ik meende dat Erik/Lamert hadden gezegd dat hiertegen in beroep gaan aarschijnlijk niet veel zin zou hebben.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 14. Willem zegt op

  Ik dacht niet dat ik het enig sinds over zeuren heb gehad , kreeg alleen geen antwoord op mijn vraag stelling (kan ik ook van vorige jaren terug vorderen ), en ben net zoals jij Peter (en je hebt helemaal gelijk daarin) bezig met de belasting dienst , ik wil net als jij ook waar ik recht op heb en maak in Nederland nergens geen gebruik meer van dus waarom afdragen voor iets waar ik niets voor terug krijg of zie.ik dat verkeerd , als er een mogelijkheid is dan wil ik daar gebruik van maken .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • john zegt op

   Ja Willem, ik weet niet of je het verkeerd ziet maar er is ook nog een andere visie op je pensioenuitkering. Die klinkt als volgt:
   Pensioen is uitgesteld loon. Heb je verdiend tijdens je werkende leven.Er is nooit inkomstenbelasting over ingehouden terwijl het wel geld is dat vanuit je salaris is ingehouden of afgedragen door je werkgever. De gedachte is dus: hierover dient bij uitkeren gewoon belasting te worden ingehouden.
   Sommige landen hebben een ander stelsel. Je mag geen pensioenpremie van je salaris aftrekken en je hoeft geen belasting over de uitkering te betalen.
   Samengevat: Of je betaalt belasting vooraf of achteraf tijdens uitkeren van pensioen.
   In ons land wordt soms door de regering hierover een proefballon opgelaten. In etappes: pensioenpremie mag je maar tot een bepaald bedrag aftrekken (en dus later belasting over betalen) over de rest dien je meteen belasting af te dragen en dat krijg je zonder belastinginhouding later uitgekeerd.
   Nb ik wil niet een discussie hierover opstarten maar geef gewoon even de andere opvatting weer zonder hierover een mening te geven. gegroet!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Willem zegt op

    Jammer genoeg is dit nog geen antwoord op mijn vraagstelling en een discussie daar heb ik al helemaal geen zin in ,volgens de wet als we die goed toepassen of juist uit gevoerd word door de aanvrager van de vrijstelling en de belastingdienst hebben we recht op vrijstelling zoals vermeld word. En wie wat waar ik mijn geld vandaan krijg doet niet ter zaken,mijn vraag was als ik vrijstelling zou hebben verkregen en ik al aan de wensen van onze belastingdienst voldoe kan ik dan ook nog van voorgaande jaren terug vorderen meer niet ja of nee . Of pensioen nu uitgestelde belasting is of niet zal mij een worst wezen ik woon nu hier en niet meer in ONS land voor zover die vlieger nog op gaat ?????.

    MVG Willem

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Arie zegt op

   Iemand kwam net met de suggestie om het pensieonfonds per kwartaal te laten uitbetalen om de bankkosten te drukken.
   Zouden ze hiertoe genegen zijn? Lijken me behoorlijk logge lichamen?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. Jos zegt op

  Om de kosten te besparen met vooral een klein pensioen is het misschien een optie om het per kwartaal te laten uit betalen door het pensioenfonds?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website