Lezersvraag: Belasting betalen of niet betalen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
6 augustus 2016

Beste lezers,

In mei 2013 ben ik formeel geëmigreerd van Nederland naar Thailand en ben al een paar jaar Thailand niet meer uit geweest. Ontheffing voor het betalen van sociale premies heb wel gekregen, maar voor de loonheffing kreeg ik dit niet omdat mijn inkomen, dat uit drie delen bestaat, volledig rijksgerelateerd is.

Omdat mijn inkomen uit drie delen bestaat wordt er te weinig loonheffing geheven. Dus ik moet alsnog veel bijbetalen. Nu heb ik een forse aanslag gekregen over 2013. De aanslagen over 2014 en 2015 zullen nog volgen.

Zoals zovelen betaal ik graag zo weinig mogelijk belasting. Het liefst zou ik belasting betalen hier in Thailand, maar weet niet of dat kan met rijksgerelateerde uitkeringen?

Mijn vraag is nu, kan ik hier wat aan doen en zo ja, wat kan ik doen?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Rene


» Laat een reactie achter


9 reacties op “Lezersvraag: Belasting betalen of niet betalen?”

 1. erik zegt op

  Nee, het verdrag is dwingend en gaat voor de nationale wetgeving.

  Je kunt uitrekenen wat jouw jaarlijkse verplichting is en als te weinig wordt ingehouden kun je schriftelijk een voorlopige aanslag vragen en die mag je -mits opgelegd in het lopende belastingjaar- in termijnen betalen. Daarmee weet je iedere maand wat je echt netto overhoudt en kun jij de uitgaven daaraan aanpassen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. Francois zegt op

  Als er te weinig loonheffing wordt ingehouden moet je bijbetalen. Bij alle drie je inkomstenbronnen moet je opgeven of er met de heffingskorting rekening moet worden gehouden. Dat moet maar bij één inkomstenbron echt gebeuren. Jij hebt waarschijnlijk alle drie laten weten dat ze heffingskorting moeten toepassen. Dan is dat dus 3x gebeurd en zou je met 3 inkomstenbronnen minder belasting betalen dan wanneer je hetzelfde inkomen hebt uit 1 bron. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Om dit te voorkomen in fe toekomst moet je alsnog bij 2 inkomstenbronnen opgeven dat ze geen rekening meer houden met de heffingskorting. Dan krijg je netto wel minder, maar geen naheffingen en boetes meer. Per saldo dus toch beter. Betalen moet je uiteindelijk toch.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • ruud zegt op

   Er bestaat geen Nederlandse heffingskorting meer voor mensen die zijn geemigreerd naar Thailand.
   Alleen nog binnen Europa en nog een paar landen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. rentenier zegt op

  Een goede vraag! Ik kom hier ook voor te staan. Ik moet me nog uit schrijven maar heb het formulier voor ‘vrijstelling’ aanvrage al klaar liggen. Ik kan het pas inleveren als ik alle details en de uitschrijving bevestigd heb.
  Ik heb geen groot inkomen omdat men me terecht kort op mijn AOW vanwege de jaren dat ik niet in Nederland stond geregistreerd. Maar met een Pensioentje van ‘ Zorg & Welzijn’ kom ik er wel.
  Ik verwacht ook geen naheffingen nadat ik ben vrijgesteld van ‘Loonheffing’ en ingehouden ‘Zvw’.
  Op dit moment is het voor mij nog moeilijk in te schatten wat ik nou precies maandelijks op mijn bankrekening ga ontvangen. Dit maakt het moeilijk bij een Visumaanvrage waar je het inkomen moet voorleggen, ik weet het zelf niet. Het is me voor een paar vragen op het formulier nog onduidelijk hoe ik ze moet gaan beantwoorden maar een telefoontje naar de Belastingdienst kan me hopelijk verder helpen. Bij het fout beantwoorden kan het misschien nare gevolgen hebben. Al zijn de bedragen klein, ik hoop nog lang te leven en van Thailand te genieten en die ‘kleine’ bedragen komen toch elke maand weer terug.
  Het is jammer dat je je niet fijn, lang van te voren op een definitief vertrek kan voorbereiden omdat een hoop zaken toch pas helemaal op het laatst gedaan moeten worden. Als er dan nog fouten worden gemaakt, dan ben je zo ver weg om de problemen even op te lossen. Dan ben je aangewezen op Internet en telefoon. Hopelijk verloopt alles zonder problemen en….zonder naheffingen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Andre zegt op

  Als ik U was..zou ik de belastingdienst (Buitenland) bellen
  Ik denk dat het verstandig is om aangifte te doen
  Meestal krijgt U geld terug

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. timker zegt op

  AOW en overheid gerelateerd inkomen vallen onder de Nederlandse belasting wetgeving! Dus ik denk dat de vrijstelling niet op gaat. Alleen niet overheids pensioenen kunnen volgens de huidige wetgeving worden vrijgesteld van Nederlandse premies en loonbelasting.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • erik zegt op

   Onjuist, Timker. Na emigratie vervalt de heffing van volksverzekeringen en heffing van de inkomensafhankelijke premie zorgverzekeringswet voor alle soorten inkomen; je bent immers geen ingezetene meer.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. goort zegt op

  Leuke gedachte maar is er geen enkele rentebesluit van de ECB op zondag en ook al was dat zo dan gaan ze de rente niet verhogen, zeker niet nu de FED niks doet en de BoE er een kwart procent heeft afgedaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • goort zegt op

   correctie: niet op zondag maar op donderdag as.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website